logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU
Barajului Măcârlău din Maramureş va fi reamenajat ca punct turistic PDF Imprimare Email
Luni, 12 Septembrie 2011 14:27
Barajul Măcârlău, amplasat pe râul Vaser, a fost construit pentru asigurarea apei necesară desfăşurării activităţii de plutărit. Lacul de acumulare este, în prezent colmatat, iar elemente de construcţie ale barajului sunt degradate. Prefectul Sandu Pocol a verificat, împreună cu specialiştii prezenţi, la faţa locului, starea tehnică a acestuia şi s-a ajuns la concluzia că fundaţia barajului nu a fost afectată, având în vedere că terasamentul nu prezintă tasări, iar rosturile din golire de fund se află într-o stare acceptabilă, ţinând cont de vechime, dar şi de faptul că barajul nu a fost întreţinut şi că echipamentele hidromecanice sunt nefuncţionale, iar unele au dispărut.
 
„Zona colmatată de depunerile aluvionare, de balast şi nisip a fost curăţată de materialul lemnos şi de buşteni, care în cazul unor precipitaţii însemnate ar contribui la creşterea debitului, respectiv nivelului râului. De asemenea, a fost curăţată de materialul lemnos şi zona în amonte de baraj.
Ultima actualizare Luni, 12 Septembrie 2011 14:33
Citeşte mai mult...
 
Temperaturi şi precipitaţii în limitele normale în această toamnă PDF Imprimare Email
Miercuri, 31 August 2011 10:32

În această săptămână ploile vor reveni în Maramureş, dar vremea se va menţine în continuare caldă, cu maxime ce nu vor depăşi însă 30°C. Pentru intervalul septembrie – octombrie 2011, Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu (ECMWF) estimează temperaturi care se vor încadra în valorile normale şi precipitaţii abundente, odată cu venirea toamnei. 

Septembrie

- În luna septembrie, temperaturile medii lunare ale aerului vor prezenta valori apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând sud-estul ţării, unde acestea se pot situa peste mediile multianuale. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi peste normele climatologice pe aproape întreg teritoriul, iar în sud-estul şi local în sudul ţării, acestea pot fi apropiate de valorile normale.

Octombrie

- În luna octombrie, regimul termic mediu lunar al aerului se va situa in limite apropiate de mediile multianuale pe aproape întreg teritoriul, exceptând sud-estul şi local vestul ţării, unde temperaturile medii vor fi peste normele climatologice.

Ultima actualizare Miercuri, 31 August 2011 10:46
Citeşte mai mult...
 
Maramuresenii se pot inscrie, incepand de astazi, la marea ecologizare din 24 septembrie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 30 August 2011 18:48
Astazi, 30 august, s-a dat startul inscrierilor pentru marea curatenie care va avea loc anul acesta pe 24 septembrie. Toti cei care doresc sa participe la cel mai mare proiect de voluntariat din Romania se pot inscrie pe site-ul  www.letsdoitromania.ro, la sectiunea “Vreau sa ma inscriu”. Dupa ce isi vor crea un cont si se vor loga, voluntarii vor putea sa-si creeze propria echipa, oferind codul echipei tuturor prietenilor, prin intermediul canalelor online.
 
 
Primul membru care construieste o echipa va fi liderul acesteia si va primi toate informatiile legate de ziua de 24 septembrie. Cu o saptamana inainte de Ziua de Curatenie Nationala, voluntarii inscrisi pe site vor avea acces la Harta Deseurilor si isi vor putea aloca mormane pe care sa le curete pe 24 septembrie.
 
Ultima actualizare Marţi, 30 August 2011 19:05
Citeşte mai mult...
 
Marin Ilies: Muntii Rodnei PDF Imprimare Email
Scris de Conf. univ. dr. Marin Ilies   
Vineri, 19 August 2011 09:22


Despre Muntii Rodnei de SighetOnline

Puteti sa cititi articolul despre Muntii Rodnei, realizat de cof. univ. dr. Marin Ilies, http://www.sighet-online.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=15493:muntii-rodnei&catid=89:mediu&Itemid=144

Ultima actualizare Vineri, 19 August 2011 09:28
 
Muntii Rodnei PDF Imprimare Email
Scris de Conf. univ. dr. Marin Ilies   
Joi, 18 August 2011 06:50
Muntii Rodnei reprezinta nu doar cel mai inalt sector montan din Maramures si din Carpatii Orientali, cu veritabile puncte de belvedere, ci si un test de vointa pentru cei care se incumeta sa-i escaladeze. Maramuresul benefiaciaza de fatada nordica a Muntilor Rodnei, cea mai spectaculoasa, cu o diferenra de nivel fata de vatra localitatii Borsa de cca 1600m. Parcurgerea acestor munti poate fi gandita fie printr-un traseu ambitios de creasta, fie prin incursiuni separate spre obiective de sine statatoare, cum ar fi Lacul Iezer. Vf. Pietrosu, lacurile glaciare Buhaescu, Lacul glaciar Izvorul Bistritei, Vf. Ineu, Vf. Puzdrele, Vf. Galatiului, Cascada Cailor, Izvorul Albastru al Izei si multe altele. Organizarea, coordonarea si echipamentul corespunzator sunt bazele unei reusite.
Pornind de la ideea ca orice persoana sanatoasa este capabila sa desfasoare actiuni si sa atinga obiective mult mai inalte decat crede initial, prin actiunile derulate in vara anului 2007 a venit si confirmarea. In luna iulie ne-am deplasat in Muntii Rodnei cu un grup de studenti, foarte eterogen sub aspectul calitatilor fizice, am putea spune ca pentru unii ar fi fost dificil sa se deplaseze initial chiar si pe Dealul Solovan, unde am aplicat o serie de principii specifice managementului de grup in conditii de efort sustinut. Printr-o organizare si coordonare gandite in cele mai mici detalii toti membrii grupului au reusit sa ajunga pe Vf. Pietrosu si sa se intoarca la Borsa in aceiasi zi, fara a exista vreo problema. Practic, 40 de persone au reusit sa parcurga un traseu la care foarte multi puteau doar sa viseze. Ce este foarte important consta in faptul ca odata ajuns intr-un varf montan doresti sa ajungi si in altele mult mai inalte.
Citeşte mai mult...
 
Fii reporter de investigatii ECO ! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 17 August 2011 19:23
Elevii din toata tara sunt invitati in perioada vacantei de vara sa inscrie in competitia “Reporter ECO” un material video care semnaleaza probleme ale mediului in care traim si pot castiga premii atractive oferite de ECDL ROMANIA. “Reporter ECO” este o competitie care urmareste dezvoltarea culturii ecologice foarte scazute in prezent, adresandu-se direct copiiilor, acestia fiind cei mai deschisi in ceea ce priveste schimbarea de mentalitate in atitudinea fata de mediul inconjurator.
 
 
Concursul “Reporter ECO” este un concurs national la care pot participa elevi atat din gimnaziu cat si din liceu. Toti elevii pot trimite in perioada 20 iunie – 31 august 2011 pe adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza un material video pe tema « Ce se intampla cu mediul in care traim ». La finalul vacantei de vara, ECDL ROMANIA va premia cele mai interesante reportaje cu trei camere video. Regulamentul complet al concursului se gaseste pe www.clickpeverde.ro .
 
Concursul video „Reporter ECO” face parte din campania „Click pe verde!” lansata de ECDL ROMANIA in vara anului 2009. „Click pe verde!” isi propune ca fiecare copil sa se responsabilizeze si sa se implice in activitati ecologice, oferind fiecarui individ posibilitatea de a manifesta o atitudine personala, responsabila fata de mediul in care traieste, dar si sa inteleaga mai bine rolul tehnologiei, al computerului ca sursa de informare si comunicare in a schimba in bine mentalitati.
Ultima actualizare Joi, 18 August 2011 05:17
 
Maramureşul va avea o singură groapă de gunoi ecologică PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 09 August 2011 09:43
Maramureşul va avea o singură groapă de gunoi ecologică, în partea de sud a judeţului, deşi iniţial era vorba că va exista şi în partea de nord o astfel de construcţie. Astfel, în nordul judeţului vor exista doar nişte staţii de transport, care vor consta în sortarea deşeurilor.
 
Proiectul trebuie depus până în luna septembrie a sesiunii Uniunii Europene de la Bruxelles, în caz contrar, acesta urmând a fi pierdut de către CJ. „În partea de nord nu avem treabă cu depozitele ecologice, acolo se fac doar staţii de transport, adică gunoaiele vor veni la o rampă în care există o staţie care le sortează. Numai la Fărcaşa se va face.
 
Acolo lucrările n-au început încă, pentru că proiectul care s-a făcut pe locaţia şi fundaţia respectivă încă nu e terminat; doar în cursul lunii septembrie va fi gata. La sfârşitul lui septembrie e sesiunea de la Bruxelles”, a spus Emil Marinescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş. 
Ultima actualizare Marţi, 09 August 2011 09:52
Citeşte mai mult...
 
Păduri de molid în Maramureș PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 09 August 2011 08:35

Molidiş. Poiana, culorile cristaline, lumina incredibil de pură a unei dimineţi de vară. Trecem apa limpede a pârâului şi intrăm în lumea zisă uniformă din interiorul unui molidiş; înaintăm pe poteca de acces spre atâtea locuri mereu surprinzător de frumoase şi liniştite. Potecă abruptă, alteori lin şerpuitoare printre molizi bătrâni şi falnici. Oprim şi inspirăm adânc aerul cu aromă de răşină; ce diferenţă faţă de fumul intersecţiilor aglomerate. Rădăcinile superficiale ale molizilor fixează stratul subţire de sol, care acoperă “bolovanii inerţi”; un molid răsturnat de vânt, ne convinge cât de puţin profund este stratul de sol şi cât de puţin adânc pătrund rădăcinile între pietre: se extind orizontal în toate direcţiile, se intrepătrund şi menţin molidul “ataşat de munte”.

Ultima actualizare Marţi, 09 August 2011 09:03
Citeşte mai mult...
 
Echipa de națională de coordonare Hai Moldova! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 12 Iulie 2011 13:02
La invitația coordonatorului regional Adrian Dan Pop, susținută de Clubul Rotaract TEAM Baia Mare și Clubul Studenților Basarabeni Baia Mare echipa națională de coordonare Hai Moldova! va veni în Baia Mare în această săptămână. Mișcarea internațională pornită din Estonia abia în 2008 a căpătat o amploare de neimaginat. Zeci de țări fac mobilizări generale și se pregătesc pentru marele eveniment Let’s do it, World! din 2012.
 
Unul dintre principalele beneficii ale acestui proiect internațional îl reprezintă chiar schimbul de experiență și o mai bună colaborare și comunicare între popoare. Cu toții avem un țel comun și o percepție globală despre problemele cu care ne confruntăm noi, cu toții, pe această planetă. Colegii noștrii din Chișinău vor participa la toate activitățile echipei județene Lets do it, Romania! în Maramureș până la sfârșitul săptămânii și totodată vor avea ocazia să cunoască tradițiile și obiceiurile locale, membrii organizațiilor băimărene asigurându-se că musafirii vor vizita și cele mai importante obiective turistice ale Maramureșului. În Republica Moldova, organizarea pentru cel mai mare proiect de implicare socială s-a făcut central, de la Chișinău prin voluntariatul acestor tineri iar pe 16 aprilie 2011 au reușit performanța de a curăța Moldova de gunoaie intr-o singură zi, acțiune la care au participat cca 100 000 voluntari.
Citeşte mai mult...
 
CANICULA - Indicele de confort termic va depasi pragul critic in Maramures atat sambata, cat si duminica PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 08 Iulie 2011 16:43

Maramuresenii vor avea parte de temperaturi ridicate in acest final de saptamana. Autoritatile au avertizat ca atat sambata, cat si duminica, vremea va fi calduroasa iar, dupa-amiaza, indicele de confort termic (ITU) va depasi local pragul critic de 80 de unitati.

 

In acest sens, Centrul Meteorologic Transilvania Nord a emis o atentionare catre Institutia Prefectului, document care ulterior a fost transmis si primariilor din judet. Subprefectul Gyongyike Bondi a avertizat ca, in aceste conditii, se va impune o protectie suplimentara in cazul persoanelor aflate la munca, in sensul reducerii ritmului activitatilor fizice, asigurarii ventilatiei la locurile de munca si asigurarii apei - cate 2 - 4 litri de persoana la fiecare schimb. “Cetatenilor li se recomanda sa evite expunerea la soare si activitatea fizica in gradini si pe camp, in special in intervalul orar 11.00 - 16.00. De asemenea, se recomanda imbracamintea subtire, din tesaturi naturale sau in culori deschise, respectiv purtarea de palarii.

Citeşte mai mult...
 
Miercuri, 13 iulie are loc workshop-ul „Lansarea monografiei Parcului Naţional Munţii Rodnei” PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 07 Iulie 2011 22:07
Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei organizeaza miercuri, 13 iulie, workshopul de lansare a volumului „Monografia Parcului Naţional Munţii Rodnei” in cadrul proiectului “Măsuri de management conservativ al biodiversitatii Parcului Naţional Munţii Rodnei – sit Natura 2000”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu - Axa prioritară 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii.
 
Workshop-ul de lansare va fi organizat miercuri 13 iulie la ora 14:00 la Muzeul de Ştiinţe Naturale din Sighetu Marmaţiei şi va avea următorul program:
 
 
 Ora 14: 00 – 14: 30 Lansarea monografiei
 Ora 14: 30 – 15: 00 Prezentare în imagini a Parcului Naţional Munţii Rodnei
 
Ultima actualizare Joi, 07 Iulie 2011 22:23
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314UrmătorSfârşit »

Page 11 of 14

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact