logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU


Două păduri virgine din Maramureş ar putea intra în patrimoniul UNESCO PDF Imprimare Email
Scris de Adevarul.ro   
Joi, 16 Martie 2017 09:38

Aproape 2000 de hectare de păduri virgine ar putea intra în patrimoniul UNESCO, după ce au fost propuse pe o listă alături de alte 20.000 de hectare din cinci judeţe. Reprezentanţi ai UNESCO au efectuat recent o şedinţă de lucru şi au vizitat pădurile de la Strâmbu Băiuţ şi Groşii Ţibleşului, aflate pe lista popunerilor din Maramureş.
 
Maramureşul ar putea fi pe harta UNESCO nu doar cu cele opt biserici din lemn, ci şi cu ”obârşia lor”, adică a pădurilor din care provine lemnul din care sunt făcute, după cum spune Costel Bucur, reprezentantul WWF-România. ”Asta înseamnă să reuşim să dăm o dovadă de gestiune responsabilă, după ce ne-am tăiat pădurile în unele zone necontrolat. Totuşi au rămas zone cu păduri neatinse şi asta înseamnă foarte mult”, a precizat el. ”Practic, ne punem pe harta patrioniului mondial UNESCO, pe harta ecosistemelor naturale, a valorilor naturale”, mai completează Costel Bucur. Pădurile de la Strâmbu Băiuţ şi Groşi Ţibleşului sunt declarate sit Natura 2000, sunt arii protejate de interes comunitar.
Ultima actualizare Joi, 16 Martie 2017 09:55
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: CLEAR CUT CRIMES - documentar RISE Project despre masacrul pădurilor din Maramureș PDF Imprimare Email
Scris de RISE Project   
Marţi, 20 Septembrie 2016 14:48

Ce-a fost odată pădure pare acum un cimitir de soldați necunoscuți care înghite încet nordul României și vestul Ucrainei. Adică, cea mai mare pădure virgină din Europa și speciile ei protejate.
Citeşte mai mult...
 
Guvernul: 23 de noi arii naturale protejate din Romania vor fi incluse in reteaua ecologica europeana Natura 2000 PDF Imprimare Email
Miercuri, 14 Septembrie 2016 20:14

Guvernul a aprobat miercuri o hotarare potrivit careia 23 de noi situri din Romania devin arii naturale protejate in cadrul retelei ecologice europene Natura 2000 si sunt declarate arii de protectie speciala avifaunistica. Declararea de noi arii de protectie speciala avifaunistica va contribui, in principal,  la conservarea speciilor de pasari de interes comunitar, dar va da si factorilor interesati posibilitatea sa administreze aceste arii si sa acceseze fonduri pentru Romania din bugetul UE, precizeaza Guvernul.
 
Potrivit acestuia, prin includerea acestor zone in reteaua europeana de arii protejate Natura 2000, se estimeaza ca suprafata acoperita de ariile de protectie speciala avifaunistica va fi in concordanta cu suprafata ariilor de importanta avifaunistica (IBA), recunoscute de catre BirdLife International si totodata de catre CE.
Citeşte mai mult...
 
Liliacul cârn – la Sighet (autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 30 August 2016 17:15

29 august 2016. Azi am fost sunat de un prieten; îmi zicea că în magazinul unde lucrează – în centrul vechi al Sighetului, a intrat un liliac; a venit pe timpul zilei, a dat câteva ture… și nu poate să rămână seara în interior că va declanșa alarma; angajații și proprietarii au decis împreună că este jalnic să fie ucis, așa că trebuie căutată altă soluție. Am agreat că voi veni pe la 5 după-masa să îl iau… mă gândeam că o să îi fac câteva poze și ceva filmare… apoi să fie din nou liber. Animalul era sub o treaptă a coborârii spre beciul construcției, a ajuns acolo după ce a căutat un loc mai retras prin clădire; zbura de coace-acolo până a găsit locul cel bun, unde apoi a stat de multe ore liniștit. L-am luat în ceva cutie de plastic, culmea că avea și găuri pe unde să intre aer. Cei de la magazin erau fericiți că au scăpat de intrus, eu eram fericit că era primul liliac cârn (Barbastella barbastellus) pe care îl văd la Sighet; prin orașul acesta am văzut câteva specii de Myotis, apoi liliac pitic Pipistrellus dar niciodată un Barbastella. Îmi aduc aminte din studenție de lilieci cârni pe care i-am fotografiat cum stăteau în hibernare în peșteri din Apuseni, în general singuratici retrași în fisuri ale peretelui de stâncă. Acum că i-am văzut moaca… fața să fiu mai finuț… era clar ce este, i-am și zis prietenului care e proprietarul locului să dea un search pe net cu Barbastella barbastellus… dacă dorește să vadă cam cum arată pe niște poze mai mari. Nu cred că au fost impresionați de frumusețea lui, nici băieții, nici fetele. Dar nici liliacul cârn nu cred că a fost impresionat de frumusețea oamenilor.

Citeşte mai mult...
 
Un fenomen ciudat produs de încălzirea climatică îngrijorează oamenii de știință PDF Imprimare Email
Luni, 25 Iulie 2016 15:10

În cadrul unei expediții în insula Belîi (la nord peninsula Yamal, Siberia, Rusia), cercetătorii au făcut o descoperire ciudată: solul pe care călcau semăna mai mult cu o saltea umflată cu apă decât cu o câmpie obișnuită. "Lucrez aici de 20 de ani și nu am văzut niciodată așa ceva", spune Alexander Sokolov de la Institutul de ecologie a plantelor și animalelor). "Era ca un jeleu", afirmă un alt cercetător filmat de televiziunea locală Vesti Yamal.

În realitate, "bulele" de metan își au originea în dezghețarea neobișnuită a permafrostului, ca efect al încălzirii climatice, o adevărată "bombă cu efect întârziat", conform comunității științifice. Topirea excepțională a acestui strat terestru, înghețat în permanență, ar putea duce la eliberarea unor emisii de metan în cantități masive și determina un efect de seră mult mai nociv decât gazul carbonic.

Cercetătorii au analizat "bulele" și au găsit concentrații de metan de 200 de ori mai mari decât norma și de 20 de ori mai ridicate în bioxid de carbon. Formarea bulelor s-ar putea datora căldurilor puternice, care au topit permafrostul, strat terestru de profunzime de obicei înghețat.

Vezi video
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 1 of 30

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact