logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


D`ale Parintilor
Ce inseamna o educatie ecologica? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 22 Septembrie 2010 10:13

Frecvent, prin intermediul mass-mediei suntem instiintati ca planeta noastra este intr-un proces de distrugere. Suntem rugati si sfatuiti, educati la scoala sau gratie unor ONG-uri (organizatii non-guvernamentale) sa avem grija cum anume gestionam resursele pe care le avem la dispozitie: sa nu mai taiem pomii, sa nu distrugem natura, sa nu consumam prea multa energie electriva etc. Toate aceste indicatii sunt despre cum sa NU facem.

 Insa, daca dorim sa ne educam copiii despre cum ar fi bine sa facem, ce ar trebui sa le zicem? Iata cateva sugestii privind educatia ecologica de la cea mai mica varsta a copilului tau:

1. Casa este cel mai bun mediu in care copilul poate invata sa devina un adevarat ecologist.

2. Invata-l sa scoata aparatele electronice din prize atunci cand nu sunt utilizate. Becurile se sting, precum si televizorul si calculatorul nu doar din telecomanda sau butonul stand by, ci din priza.

Ultima actualizare Miercuri, 22 Septembrie 2010 10:18
Citeşte mai mult...
 
Adolescentul meu intarzie mereu PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 20 Septembrie 2010 11:55

Ai intarziat la un eveniment pentru ca ai fost nevoit sa-ti astepti copilul pana cand a terminat cu imbracatul si intreaga toaleta. Si din pacate nu e singura data cand se intampla acest lucru. A intarzia pare a fi un obicei adoptat in special de catre femei, insa el poate fi intalnit la fel de des si in cazul barbatilor, mai ales in perioada adolescentei. A fi punctual este o caracteristica de personalitate care se educa in timp.

Adolescentilor in special le poate fi greu sa se organizeze pentru ca au multe preocupari sociale, dar si mai multe responsabilitati carora trebuie sa le faca fata. Daca liceanul tau intarzie atat la scoala, cat si cu ocazia altor evenimente poate ar fi bine sa tii cont de cateva sugestii pe care ti le oferim:

 1. S-ar putea ca intarziatul sa nu fie neaparat rezultatul unei proaste obisnuinte. Maturizarea la nivel cerebral dureaza destul de mult, astfel ca, intre timp, copiii stau destul de prost cu organizarea propriei lor vieti, actiuni, comportamente si ganduri. Priveste in jurul tau si vei vedea ca celor mai multi copii sub 18 ani nu li se pare o mare problema daca intarzie si unii din ei depun eforturi destul de vizibile pentru a fi gata la timp, insa tot nu reusesc. Ai rabdare pentru ca, in timp, lucrurile se vor aseza de la sine.

Ultima actualizare Luni, 20 Septembrie 2010 10:02
Citeşte mai mult...
 
Invata-l despre frunze PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 19 Septembrie 2010 13:36

O dupa-amiaza langa copilul tau poate fi foarte distractiva, cu atat mai mult cu cat il intampini cu o tolba plina de activitati. Fiindca alaturi de cei mici trebuie sa fii mereu plin de idei, solutii si propuneri de jocuri, ne-am gandit sa iti oferim o alternativa de joaca educativa si simplu de realizat. De ce ai nevoie?

* Frunze de marimi diferite

* O coala de hartie

* O bucata de material textil

* O bucata dreptunghiulara de lemn

Cum se realizeaza?

1. Asaza o frunza pe coala de hartie. Ai grija ca toate colturile ei sa fie frumos pozitionate si indreptate.

2. Peste frunza asaza o bucata de material simplu.

Ultima actualizare Duminică, 19 Septembrie 2010 13:53
Citeşte mai mult...
 
Video: Destinde-te cu Piaget (II) PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 17 Septembrie 2010 17:40

Intervalul de varsta 2-7 ani prezinta o serie de achizitii in ceea ce-i priveste pe copii, din toate punctele de vedere. Paiget sustinea ca aceasta etapa poarta numele de stadiul gandirii preoperatorii. Chiar daca achizita limbajului, capacitatea de imitare si de angajare in jocuri simbolice sunt principalele caracteristici, exista si unele limite: egocentrismul si conservarea. Fiindca am vorbit data trecuta despre conservare, hai sa vedem ce anume inseamna egocentrismul.

Egocentrismul copilului din stadiul preoperator, adica incapacitatea sa de a intelege ca ceilalti au ganduri, sentimente si perceptii diferite de ale sale, a fost ilustrat intr-unul din experimentele cele mai celebre ale lui Piaget, si anume problema muntelui. Piaget si Inhelder (1956) au pus copii intre 4 si 12 ani sa spuna in ce fel va vedea o papusa, din diferite pozitii, un model format din trei munti de dimensiuni diferite.

Ultima actualizare Joi, 23 Septembrie 2010 17:59
Citeşte mai mult...
 
Cum influenteaza tenisul dezvoltarea copilului? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 17 Septembrie 2010 10:27

Tenisul este unul dintre cele mai indragite sporturi din toate timpurile, care poate fi practicat indiferent de varsta. Putem vorbi despre tenis atat ca sport de performanta, cat si ca o activitate recreationala desfasurata impreuna cu prietenii sau membrii de familie. Indiferent daca copilul tau joaca sau nu tenis, iti oferim cateva informatii despre beneficiile practicarii acestui sport.

1. Cei care practica tenisul obtin scoruri mai ridicate la scalele de optimism si stima de sine. Se pare ca acestia obtin scoruri foarte scazute la chestionarele ce vizeaza simptomele de depresie si anxietate, fata de copiii care nu practica tenis.

 

2. Tenisul ajuta la dezvoltarea conexiunilor cerebrale. Acest sport este util din punct de vedere al activitatii creierului fiindca presupune activarea gandirii logice, tactica si alerta.

Citeşte mai mult...
 
Ce asteptari ai de la copilul tau? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 15 Septembrie 2010 09:42

Stim cu totii ca parintii isi doresc pentru copiii lor tot ceea ce e mai bun in viata. Incearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari in gand, dupa care poti sa parcurgi restul articolului:

Ce asteptari ai de la copilul tau?

Ce meserie te astepti sa aiba?

Ce anume isi doreste copilul tau sa devina, mai tarziu in viata? Corespund dorintele tale cu cele ale copilului? Copilul tau isi aloca timpul liber (din initiativa proprie) domeniului de activitate pe care el il prefera sau cel spre care iti doresti tu sa-l directionezi? Cum anume il pot influenta asteptarile tale pe copil?

Atunci cand setezi unele asteptari pentru copilul tau, acesta le poate percepe ca fiind unele bariere sau praguri pe care trebuie sa le depaseasca pentru a nu te dezamagi: ”trebuie sa fii cel mai bun”, “vreau sa am de ce sa ma laud atunci cand vorbesc despre copilul meu cu alte persoane”, ‘trebuie sa iei note bune fiindca nu degeaba am investit atat de mult in tine”, “nu ma face de ras si nu-ti strica pagina din carnetul de note cu calificative proaste” etc.

Citeşte mai mult...
 
10 recomandari pentru parinti: Inceputul de an scolar PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 13 Septembrie 2010 13:03
Ati cumparat impreuna caiete, ghiozdan, haine noi… Ati pus ceasul sa sune devreme…Totul pare pregatit pentru inceputul scolii. Noi credem ca mai sunt totusi cateva lucruri pe care sa le iei in considerare. Iata 10 teme de gandire pe care ti le propunem la inceput de an:
1. Inceputul scolii poate fi un factor de stres pentru copilul tau. Si pentru tine. Inceperea scolii poate fi un motiv de bucurie sau o adevarata sursa de stres pentru unii copii. Profesori noi, materii diferite, un orar mai incarcat, toate acestea pot fi surse de stres pentru copil. Fii alaturi de el. Ofera-i informatiile si sprijinul de care are nevoie pentru a intelege sensul scolii si pentru a se acomoda cat mai rapid. Incearca sa-ti pastrezi calmul si rabdarea.
2.“Mai lasa-ma sa dorm!” sau rutina de dimineata. Trezitul de dimineata este o problema pentru copiii de orice varsta. Ajuta-l sa-si creeze o rutina in privinta somnului, indiferent daca va urma o zi de scoala sau o zi de weekend. Invata-l sa-si pregateasca seara toate lucrurile de care au nevoie in ziua urmatoare. Transforma trezitul intr-un moment placut de intimitate cu copilul tau: cateva imbratisari si o privire calda e tot ce are nevoie atunci cand e mic scolar. La varsta adolescentei, chiar daca doreste sa fie tratat matur si cu seriozitate, nu strica glumele de dimineata sau trezitul cu un pahar de ceai fierbinte langa pat.
Ultima actualizare Luni, 13 Septembrie 2010 11:11
Citeşte mai mult...
 
Cum sa creezi o coperta speciala PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 12 Septembrie 2010 12:10

Rechizitele scolare costa foarte mult, cu atat mai mult cu cat copilul a ajuns la varsta adolescentei. Acum si pretentiile sunt mai mari, iar dorinta de a fi “unic” e mai presus de costurile financiare. De aceea, noi iti propunem o activitate pe care o poti realiza impreuna cu el si la finalul careia sa obtii niste rechizite unicat, care nici macar nu costa prea mult. De ce ai nevoie?

* Bucati de materiale si foarfeca

* Ac si ata

* Capsator, liniar si creion grafic

Cum se realizeaza?

1. Asaza pe masa caietele carora iti doresti sa le realizezi cate o coperta.

 2. Ia rand pe rand cate o bucata de material si pozitioneaz-o pe masa de lucru.

3. Pune deasupra caietul cu copertele deschise.

4. Traseaza cu ajutorul creionului grafic, forma copertelor pe material. Ai grija ca materialul sa fie pe dos asezat, iar atunci cand trasezi liniile ar fi bine sa mai lasi vreo 3-5 cm in afara pentru a putea mai apoi sa indoi materialul peste coperta, in interior.

Ultima actualizare Duminică, 12 Septembrie 2010 11:00
Citeşte mai mult...
 
Lucian Licurici, invata sa licureasca PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 11 Septembrie 2010 18:06
 
Video: Destinde-te cu Piaget (1) PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 10 Septembrie 2010 18:57

Intervalul de varsta 2-7 ani prezinta o serie de achizitii in ceea ce-i priveste pe copii, din toate punctele de vedere. Paiget sustinea ca aceasta etapa poarta numele de stadiul gandirii preoperatorii. Chiar daca achizita limbajului, capacitatea de imitare si de angajare in jocuri simbolice sunt principalele caracteristici, exista si unele limite: egocentrismul si conservarea. Egocentrismul nu trebuie inteles in ideea de egoism, ci in incapacitatea de a intelege faptul ca un obiect poate fi privit din puncte diferite de vedere. Doi oameni pot avea perspective diferite, chiar daca se uita la acelasi lucru. Copiii din aceasta etapa de dezvoltare esueaza in intelegerea acestui fapt. Conservarea se refera la capacitatea de a realiza ca un obiect isi pastreaza aceleasi proprietati, chiar daca isi modifica forma si/sau aspectul. Iata in exemplul de mai jos, cazuri in care copii inca nu au dobandit conservarea. Principalele sarcini experimentale utilizate in laborator sunt:

1. a) prezentarea in fata copilului a 3 pahare: doua similare din punct de vedere al formei (turtite si rotunde) si unul inalt si ingust.

b) Se aseaza apa in cele doua pahare identice, aceeasi cantitate de apa.

c) Copilul este intrebat in care dintre cele doua pahare este mai multa apa sau daca e aceeasi cantitate de apa. Se asteapta raspunsul copilului dupa care d) Se toarna apa dintr-unul din pahare, in paharul inalt si ingust, iar copilul este din nou intrebat in care din cele doua e mai multa apa sau daca sunt identice din punct de vedere al cantitatii

Ultima actualizare Joi, 23 Septembrie 2010 17:58
Citeşte mai mult...
 
Cand prietenii il influenteaza negativ PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 10 Septembrie 2010 13:31
Probabil ca te bucuri daca adolescentul tau a ajuns cunoscut in randul celor de la scoala, apreciat de colegi, intr-un cuvant, popular. Dar, la ce te gandesti daca stii ca exista o influenta negativa pe care tocmai grupul lui de amici o exercita asupra lui? In cele mai bune cazuri, chiar si adolescentii recunosc acest fapt si incearca sa ceara ajutor, insa in altele, ca parinte, duci lupte grele pentru a-i arata care sunt consecintele aderarii la un astfel de grup. O presiune negativa din partea prietenilor ar putea insemna sa lipseasca de la clasa in mod frecvent, sa fumeze, sa incerce alcoolul sau drogurile, sa stea seara de seara in cluburi pana dimineata devreme. De ce unii liceeni accepta aceste lucruri, chiar daca stiu ca nu le fac bine?
* Din dorinta de a fi placuti
* Din nevoia de apartenenta
* Pentru ca vor sa se simta admirati de ceilalti si acceptati
* Isi imagineaza ca toti cei din jur, atunci cand au fost ca si el au trecut prin aceeasi situatie
* Cred ca e vorba doar de o initiere in grupul de prieteni, iar apoi lucrurile se vor schimba
* Se gandesc ca oricand se poate sa fie si mai rau
* “Daca acum nu fac lucrurile astea, atunci cu siguranta mai tarziu voi regreta”
* “Am o singura viata si vreau sa o traiesc cum stiu mai bine”
* “Pentru ca asa e la moda, asa stau lucrurile”
Ultima actualizare Vineri, 10 Septembrie 2010 13:44
Citeşte mai mult...
 
Necesarul de rechizite pentru clasele primare PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 08 Septembrie 2010 09:45
Care sunt rechizitele de care are nevoie un copil in clasele primare? Am intrebat un cadru didactic pentru a-ti oferi o lista orientativa. Preturile prezentate in continuare sunt preturile medii la care se pot cumpara rechizitele. Ele sunt preturi orientative, putand varia foarte mult in functie de marca produselor sau magazinul din care sunt cumparate. Iata ce va trebui sa bifezi de pe lista de cumparaturi daca ai un copil in clasele primare:
* Ghiozdan - 30 ron
* 4-5 caiete de limba romana ( pentru clasele 2-4 caiete dictando, iar pentru clasa 1 caiete cu liniatura oblica) - 3 ron/buc
* 4 caiete de matematica - 8 ron
* penar - 5 ron
* 2 stilouri - 15 ron/ buc
* 2 creioane negre - 2 ron
* Ascutitoare - 3 ron
* Radiera - 1 ron
* Rigla - 2 ron
* Creioane colorate- 5 ron
Ultima actualizare Miercuri, 08 Septembrie 2010 09:53
Citeşte mai mult...
 
Ce rechizite trebuie sa cumpere un licean? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 06 Septembrie 2010 07:43
Ce rechizite va trebui sa cumpere toamna aceasta adolescentul tau? Ne-am gandit sa raspundem impreuna la aceasta intrebare, asa ca am apelat la cadrele didactice care ne-au oferit o lista orientativa. Preturile produselor sunt preturile medii la care pot fi cumparate rechizitele. Ele pot varia foarte mult, in functie de marca produselor si de magazinul din care alegi sa le cumperi.
* 1 set pixuri negre – 5 ron
* 1 set pixuri albastre – 5 ron
* 2 pixuri verzi – 4 ron
* 2 pixuri rosii – 4 ron
* 1 creion mecanic – 5 ron
* 1 set creioane obisnuite – 3 ron
* rezerve stilou – 2 ron
* 1 set plicuri – 3 ron
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior111213141516UrmătorSfârşit »

Page 14 of 16

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact