logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


D`ale Parintilor
Tu ce daruiesti de Ziua Indragostitilor? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 12 Februarie 2012 09:29
Luna februarie este luna cadourilor pentru cei dragi, pentru cei care iubesc si nu le este teama sa arate acest lucru. Poate copilul tau are si el deja o mica domnisoara fata de care nutreste niste sentimente frumoase de prietenie si ar dori sa-i arate intr-un mod sau altul cat de mult tine la ea. Cadourile originale au fost intotdeauna mult mai apreciate si asta pentru ca ele presupun si implicare personala, efort depus si o doza de originalitate. Chiar daca mai multi oameni fac ceva dupa aceeasi reteta, acel “ceva” va fi diferit. Propune-i copilului tau sa faca un “ursulet din dragoste”.
 
De ce ai nevoie?
- Spuma de mare
- Lipici
- Hartie glasata de culoare rosie si/sau roz
- Foarfeca
- Cutit
- Doua buline albe din hartie
- Doua buline din hartie mai micute si de culoare albastra
- Un marker negru
- Ace de gamalie
- Magnet
- Creion grafic
Citeşte mai mult...
 
Cum il atragi pe copil spre invatare? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 04 Februarie 2012 11:07
“ - Hai sa facem acest puzzle impreuna, spune mama copilului ei.
- Nu vreau, nu-mi place.
- De ce? Nici macar nu ai incercat. Uite nici eu n am mai facut de foarte mult timp puzzle. Tu nici nu stii cate secrete ascunde acest puzzle. Vrei sa vezi ceva interesant? Il facem de doua ori si cronometram cat timp ne ia. Ai sa vezi ce minune se intampla dupa.
- Ce minune?, intreaba copilul.
- Nu stiu, vedem. Hai sa incercam.
Si cei doi au inceput sa faca pentru prima data un puzzle.
- Am terminat ! Uite ce frumoasa imagine ne-a iesit. Luam o mica pauza, ne uitam la cronometru…am avut nevoie de 10 minute. Dupa ce mancam o prajitura, il mai facem inca o data, propune mama.
Dupa pauza, au refacut puzzle-ul.
- Cat timp ne-a luat acum?
- Doar 7 minute.
Mami, dar cum asa? ” remarca copilul. Si daca il mai facem inca o data?”
Mama zambeste satisfacuta.
 
Ce inseamna motivatia in invatare?
Motivatia este un proces esential in procesul de invatare. Ea este de doua feluri: intrinseca (vine din interior, de exemplu: satisfactia de a face singur un lucru, placerea de a realiza o activitate) si extrinseca (exista un obiect sau o persoana in exterior care te ajuta sa continui o sarcina, care te determina sa o duci pana la final, exemplul de mai sus). Pentru prescolari, sentimentul ca au reusit sa realizeze o actiune singuri ii poate motiva sa realizeze altele si, implicit, sa invete lucruri noi (sa scrie o litera, sa recunoasca forme geometrice etc.).
Ultima actualizare Sâmbătă, 04 Februarie 2012 15:27
Citeşte mai mult...
 
Exemple de activitati educative iarna PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012 13:11
Iti propunem pentru inceput cateva activitati prin care il poti face pe copilul tau sa constientizeze complexitatea fulgului de nea:
 
1. Descarca de pe internet imaginea unor fulgi de nea vazuti la microscop. Explica-i copilului ca exista mai multe tipuri de fulgi de nea, existand chiar si o clasificare a acestora, in functie de forma lor. Incercati apoi sa reproduceti aceste forme pe coli albe de hartie, iar ulterior sa le colorati. Cu ce culoare? Amestecati alb cu o picatura de albastru.
 
2. Invata-l tehnica origami de realizare a unor fulgi. Exista o multime de tutoriale care iti ofera pasii in intregime despre cum anume se pot face din hartie, fulgi de zapada. Puteti impreuna sa faceti mai multi fulgi dupa care sa ii prindeti prin casa sau ii puteti lega intr-o ghirlanda care sa atarne in camera copilului. In plus, marimea fulgilor poate sa difere. Fulgii nu sunt identici unii cu altii, asa ca, varietatea va prinde bine.
Citeşte mai mult...
 
Jucariile fericite PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 15 Ianuarie 2012 15:59
Unii copii s-au obisnuit ca parintii sa fie cei care le strang, pentru ca acestia din urma au ales calea cea mai simpla: „Decat sa stau cateva zeci de minute pana face curatenie, mai bine ma aplec de cateva ori si le-am strans pe toate de pe jos, in 5 minute.” Doar ca povestea se repeta si stransul jucariilor ajunge sa interfereze destul de mult cu activitatile tale de adult. Cum altfel poti proceda? Ii poti spune copilului tau o poveste terapeutica. Povestea terapeutica „Jucariile fericite”
 
Au existat doi frati care dormeau in camere separate si fiecare dintre ei avea jucariile sale. Atunci cand cineva venea in vizita si intra in camera fratelui cel mare se minuna din cauza dezordinii; toate jucariile erau pe jos: mingea in pat, soldatelul langa dulap, cu picioarele in sus, piesele de puzzle amestecate incat cu greu reuseai sa ti dai seama care din piese apartin carui puzzle, ursuletii impreuna cu masinutele, sub pat hainutele papusilor. Oriunde paseai, pe tot covorul, langa pat ori langa fereastra sau usa, gaseai cate o jucarie. Daca in schimb cel venit in vizita intra in camera mezinului, ramanea uimit de cata ordine exista. Cand copilul se juca, il puteai vedea cu cateva jucarii in jurul lui, iar celelalte, asezate frumos pe rafturi. Intr-o seara, atunci cand amandoi copiii dormeau, jucarile au inceput sa vorbeasca intre ele. Comunicau una cu cealalta printr-o spartura din peretele ce despartea camerele in care dormeau copiii.
Ultima actualizare Luni, 16 Ianuarie 2012 09:16
Citeşte mai mult...
 
Ce promisiuni ii faci copilului pentru Noul An? Dar el, tie? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 30 Decembrie 2011 10:39
Se apropie Noul An cu pasi rapizi. Din cauza pregatirilor pentru petrecerea dintre ani nici macar nu mai ai timp sa stai putin cu adolescentul tau si sa te gandesti la ce s-a intamplat de-a lungul anului. Au fost mai multe bune sau rele? Puteai sa faci ceva diferit? Ai regrete sau daca ar fi sa incepi din nou anul, ai urma aceeasi pasi? De obicei, oamenii fac o recapitulare la final de an. Cantaresc ceea ce si-au dorit, ceea ce s-a implinit si ce a ramas de facut. Pentru ca deja este mare, un adult in devenire, ar fi interesant daca ai face impreuna cu adolescentul tau urmatoarea activitate. E vorba de realizarea unei liste cu promisiuni pentru noul an. De ce ai nevoie? o coala de hartie A4 colorata chibrituri un pix sau stilou
 
Cum se realizeaza?
1. Stai cateva minute la povesti cu copilul tau.
2. Vorbiti despre cum a fost anul anterior. Vi s-au implinit toate dorintele? A mai ramas ceva ce v-ati fi dorit sa faceti, dar n-ati reusit din diverse motive?
3. Discutati despre ce anume ati vrea sa faceti in anul ce vine. Care sunt scopurile si obiectivele pe care vi le stabiliti? Va doriti ceva anume pentru voi sau si pentru ceilalti membri ai familiei?
Ultima actualizare Vineri, 30 Decembrie 2011 10:54
Citeşte mai mult...
 
Decalogul unui tată de nota zece PDF Imprimare Email
Vineri, 16 Decembrie 2011 10:47
Tații au rolul lor foarte important în creșterea copiilor. Iar modul în care ei reușesc să-și joace acest rol influențează radical evoluția copiilor. Cel mai important este ca tații și copiii să ajungă să facă echipă, iar tensiunile, provocările pe care creșterea copiilor le pot determina să nu se transforme în exerciții de forță, în conflicte, agresivitate verbală sau fizică. Așadar, cum se poate realiza acest lucru? Iată un decalog pentru tații care doresc să facă echipă cu copiii lor.
 
1. Fii calm! Copiii te vor provoca întotdeauna, intenționat sau nu. Un tată responsabil își păstrează calmul, nu țipă, nu lovește, nu dă pedepse mari pentru greșeli mici doar pentru că este furios. În plus, nu aceasta este lecția pe care vrei să o dai copilului tău, nu-i așa?
 
2. Fii afectuos! Este important pentru copilul tău să știe că îl iubești. Asta presupune ca, din când în când, de preferat zilnic, să îi spui în cuvinte cât este de important pentru tine, să îl sprijini când are nevoie, să-l îmbrățișezi când este trist sau când ești mândru de el, să îl încurajezi când își pierde speranța. A-i spune și a-i arăta iubirea ta sunt două lucruri la fel de importante.
Ultima actualizare Vineri, 16 Decembrie 2011 11:01
Citeşte mai mult...
 
Parintii si cadrele didactice ar putea fi amendati daca aplica rele tratamente copiilor PDF Imprimare Email
Luni, 12 Decembrie 2011 18:09
Cadrele didactice care aplica tratamente degradante minorului ar putea fi amendate cu sume pana in 2.500 de lei, iar in cazul parintilor sanctiunea poate ajunge pana la 1.000 de lei, masura fiind prevazuta in proiectul de lege privind modificarea Legii 272/2004. Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a organizat, luni, o dezbatere publica a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
 
Proiectul de act normativ propune introducerea de sanctiuni pentru parintii care isi trimit copiii la cersit, pentru cadrele didactice care aplica pedepse corporale elevilor, dar si pentrua autoritatile care nu-si respecta atributiile stabilite prin lege. In nota de fundamentare care insoteste documentul se precizeaza ca sunt introduse, in acelasi timp, sanctiuni pentru parinti, cadre didactice sau autoritati ale administratiei publice locale, in situatiile in care acestia nu isi indeplinesc in mod corespunzator atributiile sau responsabilitatile ce le revin in ceea ce priveste asigurarea cresterii si ingrijirii adecvate a copiilor sau luarea masurilor de protectie speciala necesare. Directorul general de la Directia pentru Protectia Copilui din MMFPS, Elena Tudor, a precizat ca sanctiunile prevazute de proiectul de lege constau in amenzi.
Citeşte mai mult...
 
Poveste pentru copiii cu anxietate sociala PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 11 Decembrie 2011 09:33

Copiii cu anxietate sociala sunt cei carora le este greu sa interactioneze cu alte persoane, sa fie in centrul atentiei sau sa integreze intr-un grup social, fiindu-le teama ca vor fi respinsi sau criticati. Pentru varstele mai mici, o poveste terapeutica poate fi un pas prin care copiii pot fi ajutati sa depaseasca aceste probleme.

Cum se manifesta anxietatea sociala la copii

- nu ridica mana la scoala pentru a raspunde la ora chiar daca stie raspunsul,

- se blocheaza atunci cand invatatoarea il/o intreaba ceva in fata clasei,

- alege sa stea in spatele clasei in banca, - nu are prea multi prieteni sau chiar deloc,

 - socializeaza prea putin fata de media copiilor de varsta similara, - isi petrece tot timpul mai mult singur.

Daca cel mic prezinta cateva dintre caracteristicile de mai sus, il poti ajuta printr-o poveste terapeutica. Poti sa ii spui copilului tau, inainte de culcare aceasta poveste ori o poti reproduce prin desene specifice sau printr-un teatru cu papusi. Poveste terapeutica despre anxietatea sociala Iata un exemplu de poveste terapeutica.

Citeşte mai mult...
 
Invata-l pe copil despre semnificatia zilei de 1 Decembrie PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 30 Noiembrie 2011 21:07
1. Vorbeste-i despre evenimentele istorice care se leaga de Ziua Unirii. Ea reprezinta Ziua Nationala a Romaniei, stabilita ca sarbatoare nationala in urma Adunarii Generale de la Alba Iulia din anul 1918. In acel an, sub conducerea Regelui Ferdinand I, romanii de pretutindeni s-au unit intr-un singur stat. Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza, Ion I.C. Bratianu, Regele Ferdinand, Carol I, toti acestia reprezinta figuri importante pe scena istorica a tarii noastre. Poti sa-i propui sa citeasca despre fiecare dintre ei si ulterior sa aleaga personajul caruia i-ar placea sa ii faca un portret din punct de vedere comportamental, moral etc.
 
2. Cautati impreuna informatii despre domnia Regelui Ferdinand I, dar si despre ceilalti conducatori pe care i-a avut Romania ca stat intregit. Comparati modul in care au ales fiecare dintre ei sa conduca si identificati aspectele definitorii pentru anii in care au avut puterea. Impartiti o foaie de hartie in mai multe coloane.
Citeşte mai mult...
 
Copilul fata in fata cu stirile PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 21 Noiembrie 2011 14:32
Probabil ca nu te-ai gandit pana acum la felul in care stirile il pot afecta pe copilul tau. Chiar daca nu le urmareste in fiecare zi sau este prea mic pentru a intelege, este bine sa ai in vedere cateva aspecte referitoare la impactul lor asupra dezvoltarii psihice si emotionale a copilului. De ce pot afecta stirile in mod negativ echilibrul emotional al copiilor? Iata cateva motive:
 
* Dorinta de a transmite in timp real evenimentele nu permite un control mai bun asupra a ceea ce se ofera publicului.
 
* Nevoia de a fi primii care ofera stirile de senzatie din motive financiare si de rating. Ceea ce socheaza, atrage, indiferent de cine s-ar putea afla in fata televizorului.
Citeşte mai mult...
 
Esti profesor? invata sa faci fata furiei ! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 08 Noiembrie 2011 10:14

Esti profesor si nu de putine ori ai fost nevoit sa „faci pe politistul” in clasa doar pentru ca doi sau trei elevi nu erau cuminti? Ai simtit de nenumarate ori cum te cuprinde furia pentru ca nu reusesti sa iti tii lectia cum ti-ai dori din cauza elevilor neastamparati? Daca lucrezi cu o clasa de copii in fiecare zi, sigur iti doresti sa afli cum poti gestiona furia mai bine. Ganduri care favorizeaza aparitia furiei Exista o serie de „erori” de gandire care favorizeaza aparitia furiei. Multe dintre ele se formeaza de-a lungul timpului si devin parte a modalitatii in care persoana priveste lumea in general. Iata cateva dintre ele:

1) Gandirea in extreme. „Ai invatat sau nu?!”Pentru persoana cu un astfel de stil de gandire, lucrurile sunt albe sau negre, copiii sunt obraznici sau cuminti, oamenii sunt buni sau rai, iar orele se desfasoara fie perfect, fie dezastruos. Acest mod de gandire „ajuta” la instalarea frustrarii foarte repede, deoarece nu exista „nuante de gri” intre bine si rau.

2) Suprageneralizarea. Iata un exemplu in care poate aparea suprageneralizarea. Un elev se comporta pentru prima data urat la ora de romana. Profesorul poate sa traga concluzia ca elevul este un obraznic, ca se va comporta la fel si la ora viitoare si ca trebuie sa fie atent la comportamentul acestuia pe viitor. Astfel, cadrul didactic va fi pregatit sa sanctioneze orice comportament „suspect” al elevului respectiv.

Ultima actualizare Marţi, 08 Noiembrie 2011 12:20
Citeşte mai mult...
 
Cum iti inveti copilul sa nu mai aiba frica de intuneric? Poveste terapeutica PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 05 Noiembrie 2011 10:40
Manifestarile celui mic, plansetele, strigatele in noapte, teama de a mai merge la culcare singur, de a ramane in camera, toate acestea pot perturba atat tie, cat si lui viata. O poveste terapeutica prin care ii prezinti in mod diferit intunericul, intr-o maniera prietenoasa, il poate ajuta sa depaseasca aceasta frica.
 
A fost odata un baietel caruia ii era tare frica de intuneric. De fiecare data cand se lasa seara si mama lui ii pregatea patul de somn, copilul incepea sa planga. Stia ca iar o sa fie singur, in intuneric. Chiar daca parintii ii lasau veioza de langa pat aprinsa, chiar daca stateau cu el pana cand se aseza in pat, de fiecare data se trezea in somn cu lumina stinsa si incepea sa tipe. Adormea numai cand ajungea iar in patul parintilor si dormea cu ei. 
Ultima actualizare Sâmbătă, 05 Noiembrie 2011 11:52
Citeşte mai mult...
 
De Halloween fa cunostinta cu fantomele ! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 29 Octombrie 2011 08:46
Stim cu totii ca specific Halloween-ului sunt dovleceii si costumatiile cat mai traznite. Alte elemente specifice aceste traditii sunt fantomele si creaturile cat mai ciudate. Daca micutul tau nu se sperie de fantome si ii plac povestile de groaza, ii poti decora camera realizand urmatoarea activitate: „fantome in noapte”. De ce ai nevoie?
- nuci
- bucati de material alb de forma patrata
- panglica subtire, neagra
- o carioca neagra
- un ac de lungime suficient de mare cat sa poata strapunge nuca de la un capat la altul
- ata cu firul tare
Ultima actualizare Sâmbătă, 29 Octombrie 2011 09:00
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 2 of 16

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact