logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE


Psiholog despre proteste: Mulţimea e instabilă afectiv. Cea mai tipică reacţie la frustrare este nemulţumirea, furia şi agresivitatea PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 19 Ianuarie 2012 16:07
Psihologul Daniel David, de la UBB Cluj-Napoca, explică reacţiile impulsive de la protestele de stradă prin aceea că mulţimea este extrem de instabilă afectiv şi precizează că e un context care amorsează comportamentele, apreciind că reacţia jandarmilor trebuie adaptată grupurilor la care intervin.Psihologul Daniel David, şeful Catedrei de psihologie clinică şi psihoterapie de la UBB, a declarat că demisia doctorului Raed Arafat de la Ministerul Sănătăţii a fost "scânteia" care a declanşat întregul proces de proteste, dar acesta nu mai depinde de întoarcerea sa în funcţia de subsecretar de stat.
 
"Demisia lui Arafat a fost doar o scânteie care a declanşat întregul proces de proteste. Părerea mea este că procesul nu mai depinde acum de întoarcerea sau nu a lui Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii. Nu mai contează acest lucru, sunt alţi doi factori care contează. Dacă mulţimile care au scopuri diferite reuşesc să găsească un scop superior, care să le mobilizeze în aceeaşi direcţie, atunci aceste manifestaţii vor continua. Dacă au un scop comun, atunci ar putea atrage masa mare a populaţiei, care încă nu a venit, pentru că nu ştie pentru ce să vină: pentru taxa auto, pentru Roşia Montană, pentru căderea preşedintelui sau a Guvernului sau pentru Legea sănătăţii. Dar, dacă se coalizează pentru un scop comun, cum ar fi alegerile anticipate sau să nu se comaseze alegerile, un scop politic important comun, atunci protestele vor continua", a spus Daniel David.
Citeşte mai mult...
 
Iubire, incredere, fidelitate, copil: ingrediente ale concubinajului PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012 13:28
Evolutia din ultimii zeci de ani, modificarile de la nivel economic si social au dus si la transformari esentiale in ceea ce priveste relatia de cuplu. Daca cu putini ani in urma fetele se casatoreau la o varsta foarte frageda si trebuiau sa treaca testul cearsafului in noaptea nuntii, in ziua de astazi a avea un copil inainte de a se casatori ori a locui cativa ani in concubinaj pana cei doi se decid sa faca marele pas, nu mai reprezinta o ciudatenie pentru nimeni. Probabil doar batranii, bunicii, privesc cu alti ochi spunand “sigur Satana si-a bagat coada in toate aceste povesti”.
 
Inca din 1960, cazurile cuplurilor care au avut un copil inainte de a se casatori a crescut de la an la an. Astazi numarul casniciilor este tot mai redus, persoanele preferand sa incerce sa stea impreuna pentru a vedea daca intr-adevar se cunosc suficient de bine. Cele mai multe studii realizate pana in prezent pe populatia americana arata ca cei doi parteneri au o relatie foarte crescuta de atasament pana la nasterea copilului, inainte de a se casatori. O buna parte raman inca la fel de apropiati si dupa nastere, desi procentul celor care dupa 2-3 ani ajung sa se desparta este ridicat.
 
Este sarcina planificata la cuplurile care inca nu sunt casatorite?
22% dintre sarcini sunt datorate esecului anticonceptionalelor
40% dintre sarcini nu au fost planificate
38% dintre sarcini au fost undeva pe la mijloc: nici planificate, dar nici nedorite
Ultima actualizare Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012 14:23
Citeşte mai mult...
 
Barbatii si frica de angajamente PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 13 Ianuarie 2012 20:30
Incepem cu un scenariu simplu: un barbat si o femeie, undeva pe la 25-30 de ani. Care dintre cei doi credeti ca e mai decis sa isi cumpere o locuinta? Probabil multi ati spune: el. Eu am sa va spun EA. Tot mai multe studii recente demonstreaza faptul ca femeile care isi cauta singure o locuinta si care ajung sa traiasca in propria casa sunt mult mai multe decat barbatii care fac acest lucru. Explicatia este simpla: barbatilor le este frica de angajamente.
 
Atat pentru femei, cat si pentru barbati, a avea o locuinta proprie inseamna a fi independent, a avea o existenta nomada. Totusi multi barbati simt responsabilitatea de a trai singuri intr-o casa, mai degraba ca si pe un angajament, astfel ca prefera sa locuiasca fie cu unul din parinti, fie sa imparta apartamentul/locuinta cu alti colegi/prieteni. Femeile sunt mult mai interesate de a obtine siguranta, de a-si forma un "cuib", decat barbatii, iar modificarile pe plan financiar din ultimii zeci de ani le-au permis sa nu mai depinda de barbati din acest punct de vedere.
 
In plus, studiile arata ca, intre 20-30 de ani, cei mai multi barbati inca nu doresc ceva stabil pentru a locui (de aceea o buna parte din ei trateaza relatiile romantice la fel de superficial). De asemenea, numarul femeilor care isi cumpara o locuinta proprie este cu 25% mai mare, decat cel al barbatilor. Totul se explica si pentru ca o parte din femei sunt singure cu slujbe din care castiga foarte bine, sunt divortate si/sau au un copil; de aceea ele fac toate demersurile necesare pentru a obtine o locuinta proprie.
 
Ultima actualizare Vineri, 13 Ianuarie 2012 20:40
Citeşte mai mult...
 
Prevalenţa obezităţii printre copii este mare şi se află în continuă creştere PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 12 Ianuarie 2012 16:53
Prevalenţa obezităţii printre copii este mare şi se află în continuă creştere. Se ştie că este mult mai probabil ca obezitatea la copil să apară acolo unde părinţii sunt obezi, mai frecvent decât în familiile în care părinţii au o conformaţie slabă. Sunt importante studiile care să măsoare influenţa genelor, dar şi a mediului în care trăieşte copilul, însă e de ştiut că ele sunt într-o corelaţie ridicată având în vedere că atât genele, cât şi mediul este oferit tot de către părinte. Astfel că, o preocupare faţă de copii şi adolescenţi a ajuns să fie obezitatea şi lipsa exerciţiului fizic. Cu toate acestea, băieţii sunt mult mai activi fizic, decât fetele la orice vârstă, iar efectele petrecerii unui timp îndelungat în faţa televizorului, a jocurilor pe calculator, precum şi a obiceiurilor alimentare din copăilărie au o influenţă ridicată asupra greutăţii corporale şi a comportamentului alimentar, ulterior în dezvoltarea lor.
 
S-a studiat gradul în care paternurile de dietă ale copiilor se schimbă într-o manieră globală de-a lungul timpului şi ce s-a observat a fost că, copiii din US consumă mai mult de o treime din caloriile pentru întreaga zi şi o cantitate mare de calorii provenită din snacks-uri preparate în afara casei. Consumul de mâncare în afara casei, în schimb este minim printre copiii din China şi Rusia. Fast-food-urile joacă un rol dominant pentru americani, astfel că, globalizarea fast-food-ului în alte sectoare ale mâncării începe să afecteze paternurile de consum în diverse ţări care trec printr-o tranziţie a mâncării. Cu toate acestea, cele mai mari preocupări rămân paternurile alimentare ale copiilor din US, faţă de cei din China, Rusia sau Filipine (Adaiar, L., 2005).
Citeşte mai mult...
 
Un remediu pentru sindromul indiferentei urbane PDF Imprimare Email
Vineri, 23 Decembrie 2011 09:34
O sa incep printr-o scurta povestire care vi se va parea foarte familiara. Se intampla anul trecut, la Paris. Ma plimbam seara pe langa Piata de Flori. La un moment dat, am dat peste un om cazut pe trotuar. Nu parea deloc un caz social, un „sans domicile fixe” adormit pe strada, ci o persoana care-si pierduse cunostinta. Trecatorii numerosi, localnici si turisti, nu pareau sa-l bage in seama mai mult de timpul necesar pentru a-l ocoli. Eu m-am oprit, dar trebuie sa fiu cinstit si sa spun ca pe mine, ca medic, ma obliga legea sa ma opresc (si aici, si in Franta), in caz contrar fiind pasibil de inchisoare. Si mai surprinzator, omul era cazut la nu mai mult de 20 de metri de Urgentele de la Hotel-Dieu (un mare si vechi spital european). Tot ce a trebuit sa fac, dupa ce am vazut ca omul respira, a fost sa alerg pana la camera de garda si sa alertez un echipaj de urgenta: era mai rapid decat chematul unei salvari. Oricine in locul meu putea sa faca asta: ar fi pierdut doar 3 minute din viata. Vi s-a intamplat vreodata, sa treceti pe langa un om cazut si sa mergeti mai departe, intorcand privirea? Ei bine, se poate mult mai rau. Acest fenomen ciudat al indiferentei urbane a fost botezat sindromul Genovese. Nu dupa numele vreunui savant, ci dupa cel al unei tinere de 29 de ani care, in 1964, la New York, a fost jefuita, violata si ucisa in strada. Era noapte, insa grozavia nu s-a petrecut rapid, ci a durat o jumatate de ora, suficient ca vecinii sa se trezeasca. In total, se pare ca au fost 38 de martori oculari. Cam cati credeți ca au sunat la Politie? Nici macar unul. Tragedia a devenit ulterior obiect de studiu pentru psihologi si sociologi.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 10 of 34

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact