logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE


Perspectiva din care privim lucrurile inseamna totul PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 12 Decembrie 2012 10:21

Cu siguranta v-ati intrebat de multe ori care este rolul tigarii? Motivele pentru care oamenii fumeaza pot sa fie foarte diferite, dar si modul in care ceilalti ii percep pe fumatori si/sau pe nefumatori poate fi la fel de diferit. Cercetatorul Rory Sutherland vorbeste despre perspectiva pe care oamenii o au asupra acestor 2 categorii de persoane, fumatori si nefumatori, la o petrecere sau intalnire sociala.

 

A aprinde o tigara poate fi si un motiv de a evada dintr-o discutie. Atunci cand nu esti interesat de discutia pe care o ai poti aprinde o tigara, iar gandurile tale zburda spre alte directii oferind interlocutorului impresia ca de fapt il asculti. Rory sustine umoristic faptul ca, a sta intr-un colt al incaperii si a nu fuma poate fi perceput de ceilalti ca si un semn al antisocializarii, iar a fuma singur intr-un colt te poate transforma in ochii altora, drept un filosof.

Ultima actualizare Miercuri, 12 Decembrie 2012 20:11
Citeşte mai mult...
 
La ce te gandesti cand spui "gratitudine"? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 27 Noiembrie 2012 10:10
Gratitudinea reprezintă ”un simțământ de mulțumire și bucurie ca și răspuns la primirea unui dar, indiferent dacă darul este un beneficiu tangibil de la o persoană specifică sau un moment de mulțumire și pace evocat de frumusețea naturală” (Emmons, 2004, p. 554). Gratitudinea este o sursă de virtute umană fiindcă promovează well-being-ul personal (starea de bine) și relațional (Emmons & Crumpler, 2000) și este o trăsătură înalt valorizată- una încurajată de mulți filosofi de-a lungul timpului (de exemplu Cicero) și de către marii promotori ai religiilor lumii.
 
Gratitudinea este o trăsătură emoțională, o dispoziție sau o emoție (McCullough et al., 2002). Gratitudinea-trăsătură sau dispoziția de a avea gratitudine este ”o tendință generalizată de a recunoaște și a răspunde cu emoții de recunoștință la rolurile altor oameni benevolenți în experiențele pozitive și consecințele pe care o persoană le obține” (McCullough et al., p.112). Oamenii cu un nivel ridicat de gratitudine ca și trăsătură experiențiază și exprimă gratitudinea mai ușor, mai des și mai puternic.
Ultima actualizare Marţi, 27 Noiembrie 2012 10:16
Citeşte mai mult...
 
Ce ne facem cu iubirea? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 16 Octombrie 2012 22:55
Iubirea si relatiile romantice sunt un subiect controversat. "Cine iubeste si lasa, Dumnezeu sa-i dea pedeapsa" ar spune cantecul, nu-i asa? Totusi cum putem prezice daca o relatie va functiona sau nu? Cuplurile sunt diferite, la fel si oamenii care le compun, astfel ca am putea trage concluzia: nu exista un stil anume de a iubi. Eh va spun ca va inselati. Psihologul Karla F. Brock a aplicat unui numar de 186 de cupluri un chestionar numit Love Attitudes Scale (LAS, Hendrick& Hendrick, 1986) care evalueaza 6 stiluri de iubire propuse de cercetatorul Lee (1973):
eros- iubirea unei persoane ideale,
ludos- iubirea ca un joc,
storge- iubirea amicala,
mania- cuprinde eros si ludus si inseamna iubire obsesiva,
pragma- cuprinde ludos si storge insemnand iubirea realista si practica si
agape- cuprinde eros si storge- iubirea dezinteresata.
 
Rezultatele obtinute de pe urma completarii chestionarelor partenerilor din cuplu au aratat ca, stilul de iubire este un bun predictor pentru calitatea relatiei romantice dintre parteneri. Astfel: erosul si agape sunt asociate cu un nivel ridicat de recompense, satisfactii, investitii, angajamente si costuri reduse. Ludos presupune exact opusul. Stilul de iubire al partenerilor este influentat si de alte caracteristici ale relatiei. In plus, cuplurile reusite sunt cele care au un stil similar de iubire (cu exceptia ludosului si a maniei), iar partenerii intre care exista discrepante intre atitudinile de iubire se pare ca nu au parte de o relatie prea reusita. Calitatea relatiei de cuplu se modifica odata cu trecerea timpului si acumularea experientei de cuplu. Rezultatele cercetarii arata ca ceea ce noi credem atunci cand iubim conteaza foarte mult pentru calitatea relatiei pe care ambii parteneri o experientiaza.
Ultima actualizare Marţi, 16 Octombrie 2012 23:13
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: A fi introvert sau extrovert, asta-i intrebarea ?! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 05 Octombrie 2012 09:59
A fi introvert sau extrovert, cum e mai bine? Ideea este ca nu avem de ales. Fiecare dintre noi ne nastem cu trasaturi specifice introversiunii sau extroversiunii. Avem de ales cum sa fim? Da, atata timp cat ne modificam stilul de a ne comporta in societate, in public. Modul in care ceilalti ne judeca ne influenteaza comportamentul. Societatile vestice pun accentul pe extroversiune, iar cele estice apreciaza introversiunea. Este greu pentru o persoana introverta care traieste in vest, sa se comporte extrovert pentru a fi mai usor acceptata in societate. Scolile promoveaza extroversiunea si marseaza pe  munca in grup, pe expuneri in public, discutii libere si manifestare sociala. Unii introverti ajung sa se comporte in asa fel incat sa demonstreze ca pot fi extroverti, doar pentru a fi acceptati de mediul social in care traiesc. Cu toate acestea, studiile arata ca cei introverti pot fi lideri mai buni, au rezultate scolare mai bune decat extrovertii. De ce? Pentru ca a fi introvert inseamna a agrea linistea si singuratatea. A fi extrovert se refera la a trai intr-un mediu plin de stimuli. Ori stimulii ne fac sa ne pierdem din concentrare. A fi un lider introvert inseamna a accepta ideile altora si a permite oamenilor asupra carora ai ~control~ sa se manifeste la locul de munca asa cum simt.
Ultima actualizare Vineri, 05 Octombrie 2012 10:56
Citeşte mai mult...
 
Evolutia poate explica efectul Placebo? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 11 Septembrie 2012 10:18
Sa fim seriosi, efectul Placebo nu are de fapt, niciun efect. Asa ar spune marea majoritate dintre noi, nu-i asa? Cineva care de exemplu sufera de o raceala sau o infectie usoara poate sa se recupereze la fel de usor daca ar lua o pastila gen placebo sau o pilula cu efect asupra racelii. Acest lucru sugereaza faptul ca, oamenii sunt capabili sa isi revina singuri, sa se trateze "de la sine", fara a mai avea nevoie de o pastila. Si atunci, de ce apelam la acestea?
 
Noi dovezi ofera o posibila explicatie evolutionista si sugereaza ca sistemul nostru imunitar are un buton de on-of, controlat de minte. Aceasta explicatie survine din studiile pe animale. Peter Trimmer, biologist la Universitatea Bristol din UK a aratat ca hamsterii siberieni lupta prea putin cu o infectie atunci cand se aprinde o lumina deasupra custii lor in zilele scurte si noptile lungi de iarna. Dar daca se schimba paternul de lumina pentru a da impresia zilelor de vara, se produce un raspuns imun complet. La fel se intampla si cu oamenii care daca iau o pastila cred ca se vor insanatosi, raspunsul sistemului imunitar fiind dublat. Asadar, atat la oameni, cat si la hamsterii siberieni, o interventie externa creeaza un "click" mental care porneste raspunsul la nivel de sistem imunitar. Conform altor cercetatori, raspunsul hamsterilor atunci cand se creeaza atmosfera specifica verii se datoreaza faptului ca, la nivel inconstient, aceste animale inteleg ca vara exista mai multe rezerve de mancare pentru a sustine intreg organismul si recuperarea acestuia. Si noi raspundem inconstient la tratament pentru ca ne dam seama ca infectia isi va reduce din consecinte, permitand astfel imunitatii sa actioneze fara a consuma prea mult din resursele organismului. Se pare ca atunci cand mediul este nefavorabil, animalele tind sa se recupereze mai repede tocmai in ideea de a "strange" cat mai multe resurse.
Ultima actualizare Marţi, 11 Septembrie 2012 10:53
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 7 of 34

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact