logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE


Ce este stigmatizarea? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 06 August 2010 09:41

Oamenii cu boli mintale sunt furati de o serie de oportunitati ce ofera calitate vietii, de care restul lumii se bucura: o slujba buna, siguranta in casa, servicii de sanatate satisfacatoare, afilierea catre diverse grupuri sociale etc. Stigmatizarea publica vizeaza reactia generala a populatiei fata de oamenii cu boli mintale. Autostigmatizarea este prejudiciul intors impotriva propriei lor persoane. Ambele forme pot fi intelese prin intermediul a 3 componente: stereotipuri, prejudecata si discriminare.

Sociologii considera stereotipurile ca fiind structuri sociale de cunostinte invatate de majoritatea membrilor unui grup. Sunt considerate sociale pentru ca, reprezinta acordul comunitatii asupra etichetarii unui anumit grup de oameni. Ele sunt eficiente deoarece oamenii pot genera impresii si expectatii privind indivizii ce apartin grupului stereotipizat. Prejudecatile se refera la cunostinte declarative care genereaza reactii emotionale negative de genul „toti oamenii ce sufera de boli mintale sunt violenti”. Acestea implica o componenta de evaluare, in general negativa, alaturi de raspunsuri emotionale la aceeasi intensitate. Prejudecata duce la furie si poate genera comportamente ostile, si in final, autodiscriminare daca este intoarsa impotriva propriei persoane.

Citeşte mai mult...
 
Ce inseamna o tulburare mentala? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 05 August 2010 10:15

Schizofrenia este cel mai groaznic diagnostic pentru ca auzi mereu despre boala la televizor sau in ziare faptul ca oamenii schizofrenici sunt foarte rai, sunt periculosi pentru societate si nu au control.” (femeie africana, 41 de ani, schizofrenica)

 

Mental Health Awareness in Young People (octombrie, 1996) a aratat prin intermediul unui survey ca, oamenii de orice varsta pot sa ofere o descriere pentru termenii de sanatate si boala mentala. Sanatatea mentala a fost descrisa ca pe ceva pozitiv, in timp ce perceptiile pentru boala mentala au fost cu precadere negative. Ce inseamna sa fi bolnav mental? Deficit mental, dizabilitate asociata cu creierul. Cei mai tineri dintre respondenti au fost mai predispuşi in a asocia boala mentala cu bolile fizice sau handicapurile fizice, decât respondentii mai in vârsta. S-a aratat ca, cu cât studentii ştiu mai multe despre psihopatologie, cu atât sunt mai putin predispuşi sa stigmatizeze (Byrne, 1997). Bright a realizat un studiu in anul 1997 prin care a oferit la final, 4 raspunsuri la intrebarea „Care este calea cauzala a unei perspective negative asupra sanatatii mentale?”. In primul rând, gradul de periculozitate pentru ca oamenilor le este frica de cei bolnavi mental pentru ca ar putea sa le faca vreun rau, sa-i atace.

Ultima actualizare Miercuri, 06 Octombrie 2010 10:18
Citeşte mai mult...
 
Perfectionismul impus de parinti sau antrenorii sportivi PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 02 August 2010 11:13

Antrenorii si parintii sportivilor stabilesc niste standarde pe care acestia din urma trebuie sa le atinga intr-o perioada de timp clar delimitata. De asemenea, ei sunt cei ce ofera si feedback-ul privind gradul de indeplinire al sarcinilor, reusitele, performantele si recordurile daca acestea exista. Astfel ca, expectatiile lor, precum si criticismul pe care il manifesta au un rol foarte important si influenteaza performanta si modul in care sportivii se evalueaza pe ei insisi (Anshel & Eom, 2002; Dunn et al., 2006). E important sa aflam care sunt perceptiile sportivilor referitor la presiunea pe care o resimt din partea parintilor si antrenorilor mai ales daca realizam o analiza si asupra performantei pe care au obtinut-o in cadrul competitiilor.

Cercetatorii din strainatate folosesc un instrument de evaluare a acestor perceptii, intitulat The Sport-MPS (Inventarul Multidimensional al Perfectionismului in Sport- Stoeber,Otto, & Stoll, 2005). Preocupari privind perfectionismul sunt evaluate prin intermediul intrebarilor, iar presiunea perceputa din partea parintilor/antrenorilor vizeaza: gradul in care sportivii resimt standardele inalte de performanta stabilite de antrenori/parinti, dar si consecintele si critica acestora in cazul in care nu vor reusi sa atinga standardele si vor esua.

Ultima actualizare Luni, 02 August 2010 11:38
Citeşte mai mult...
 
De ce se despart/ divorteaza oamenii? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 31 Iulie 2010 08:40

Fiecare cuplu are problemele si elementele lui caracteristice, ceea ce il face diferit de un alt cuplu. De aceea, uneori, sfaturile vecinei nu functioneaza prea bine, fiindca experienta, intamplarile si tipul de persoana din care este compus cuplul tau e altul. In primul rand e nevoie sa ai acel “moment de claritate” care se refera la a sta cateva minute si a te gandi la parcursul relatiei tale de pana acum. Indiferent daca esti casatorit sau ai o relatie de cativa ani buni de zile cu cineva, sentimentele sunt similare. S-ar putea sa va lege si copiii, amintirile, lucrurile cumparate impreuna. Si atunci? Realizati pentru o clipa in ce stare se afla relatia voastra. Probabil ca incet incet, v-ati indepartat unul de celalalt, iar acum sunteti doua persoane care au in comun verighetele, obiectele din casa si amintirile din trecut. Prezentul, gandurile si actiunile voastre sunt total diferite. Iata cateva dintre motivele pentru care se ajunge intr-o casnicie sau o relatie ca cei doi parteneri sa se instraineze unul de celalalt si sa nu-si dea seama de asta decat dupa o perioada buna de timp, cand putine se mai pot face:

Ultima actualizare Sâmbătă, 31 Iulie 2010 14:48
Citeşte mai mult...
 
Ce este perfectionismul? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 28 Iulie 2010 11:20

Vrem sa fim pe zi ce trece mai buni, sa-i impresionam pe ceilalti, sa aratam ca suntem mai potriviti pentru a reprezenta scoala, organizatia din care facem parte, in cadrul unei competitii/concurs. Vorbim de perfectionism, atat de mult cautat in ziua de azi, cand cererea de pe piata si doleantele angajatorilor sunt din ce in ce mai mari, iar adversarii nostri din ce in ce mai bine pregatiti.

Perfectionismul este o caracteristica de personalitate caracterizata prin fixarea unor standarde foarte ridicate de reusita alaturi de tendinta de autoevaluare foarte stricta a propriului comportament (Flett & Hewitt, 2002; Frost, Marten, Lahart, & Rosenblate, 1990). Unii cercetatori considera ca, perfectionismul ajuta foarte mult in obtinerea succesului, ambitionarea pentru castigarea primului loc intr-o competitie scolara, sportiva ori de alta natura ( Gould, Dieffenbach, & Moffett, 2002).

Ultima actualizare Miercuri, 28 Iulie 2010 11:29
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit »

Page 29 of 34

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact