logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE


Adultul in formare, intre criza si regasire PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 17 August 2010 14:00
Odata ce ai trecut putin peste varsta de 20 de ani, lumea din jur te considera un adult. Nu vorbim de parinti fiindca ei vor avea toata viata “micile scapari” prin care te vor face sa-ti reamintesti ca esti inca copil, ci vorbim in general, de adultul care e in formare si definire. Perioada 22-28 de ani, in literatura de specialitate, se caracterizeaza prin doua impulsuri distincte ce apar la majoritatea persoanelor:
Datoria si dorinta de a explora cat mai mult din mediu si intr-o maniera cat mai diversificata
Impulsul interior si datoria de a se dedica familie si/sau profesiei
 
Etapa aceasta e o permanenta lupta de cautare si implinire, de autocunoastere. Ce anume ne dorim de la viata, care sunt asteptarile noastre, dar si ale celor dragi cu privire la propria noastra persoana? Adultii incearca sa se incadreze pe piata muncii, sa-si gaseasca un job care sa le satisfaca nevoile de baza. Apoi se avanta in lupta de cunoastere a sexului opus.
Citeşte mai mult...
 
Ce se intampla cu noi atunci cand trec anii? (II) PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 13 August 2010 08:31
Tranzitia adolescenta-adult tanar nu este usoara si e un proces intreg de maturizare la toate nivelurile: fizic, social, afectiv, comportamental si la nivelul creierului.
 
Gould (1978) sustine ca exista cateva asumptii ce trebuie depasite pentru a putea trece de la etapa adolescenta catre urmatoarele etape de dezvoltare. Vorbim de niste credinte formate in copilarie, intalnite la majoritatea indivizilor:
Intotdeauna voi apartine parintilor mei si voi crede in lumea lor
Pot vedea lumea numai prin ochii parintilor
Ultima actualizare Vineri, 13 August 2010 08:31
Citeşte mai mult...
 
Carte: Cristophe André - "Imperfecti, liberi si fericiti" PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 13 August 2010 07:39

Cristophe André - Imperfecti, liberi si fericiti (Practici ale stimei de sine)

Sa fii in sfarsit tu insuti. Sa nu iti mai pese de impresia pe care o faci. Sa actionezi fara sa te temi nici de esec, nici de judecata altora. Sa nu mai tremuri la gandul respingerii. Si sa iti gasesti linistit locul printre ceilalti.
Cartea aceasta va va ajuta sa inaintati pe calea stimei de sine. Sa o construiti, sa o reparati, sa o protejati. Ea va va ajuta sa va acceptati si sa va iubiti, chiar daca sunteti imperfecti. Nu ca sa va resemnati, ci ca sa evoluati mai bine.
Imperfecti, dar liberi si fericiti...



Christophe André este psihiatru si psihoterapeut, autor al unor carti de mare succes international. Dintre acestea, Editura Trei a publicat: Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile, Cum sa te iubesti pentru a te intelege mai bine cu ceilalti, Cum sa ne exprimam emotiile si sentimentele (impreuna cu François Lelord), Cum sa ne eliberam de frica de ceilalti (impreuna cu Patrick Légeron), Starile sufletesti.

Citeşte mai mult...
 
Ce se intampla cu noi atunci cand trec anii?(I) PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 11 August 2010 12:21

Perioada cuprinsa intre 20 si 40 de ani este considerata in literatura de specialitate ca etapa adulta tanara, perioada in care oamenii functioneaza la nivel maxim atat din punct de vedere fizic, cerebral si social. Acest interval de varsta se imparte in subetape: tranzitia de la adolescent la varsta adulta (20-22), adultul propriu-zis (22-28 de ani), tranzitia de la 30 de ani si asezarea (30/33-40 de ani).

Sub-etapa adolescent-adult tanar (20-22 de ani)

Din punct de vedere fizic, inaltimea maxima se atinge la femei, pe la 18 ani, iar la barbati pe la 20. Ulterior, nu mai au loc modificari semnificative din acest punct de vedere. Dupa varsta de 26 de ani incep sa se apropie vertebrele ceea ce duce la o scadere in inaltime a indivizilor. Greutatea corporala creste odata cu scaderea ratei metabolismului bazal, adica a cantitatii minime de energie de care are nevoie un individ atunci cand se afla intr-o stare de relaxare. Bataile inimii se diminueaza si ele. Aceasta perioada este una de maxima functionare din toate punctele de vedere, mai cu seama din punct de vedere fizic (Papalia & Olds, 1992): sanatate foarte buna, energie, rezistenta fizica, functionarea optima a sistemelor interne, iar dexteritatea manuala este si ea la cote foarte bune.

Ultima actualizare Miercuri, 11 August 2010 12:22
Citeşte mai mult...
 
10 mituri ale depresiei PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 09 August 2010 09:35
James C. Coyne este profesor universitar in departamentul de Psihiatrie al Universitatii Pennsylvania cu numeroase articole publicate pana in momentul de fata, in reviste de renume din domeniul psihologiei. Munca sa vizeaza in principiu domenii precum depresia in timpul si imediat dupa nastere la femei, cancerul de prostata, sindromul stresului post-traumatic (prescurtat PTSD in literatura de specialitate), distresul pacientilor cu probleme coronariene etc. Recent, James C.Coyne a publicat pe pagina unui site de socializare, 10 mituri ale depresiei pe care as dori sa vi la impartasesc. Tineti minte ca vorbim de depresie, iar punctele de mai jos sunt doar mituri:

1. Depresia a devenit o epidemie, iar numarul celor care sufera de aceasta tulburare este in crestere.

2. Sarcina si perioada imediat urmatoare este momentul in care femeile sufera de depresie.

3. Depresia inseamna furie intoarsa spre propria persoana, astfel ca cei depresivi nu sunt oameni furiosi.

4. Adevarata depresie isi are radacinile in experientele din copilaria timpurie astfel ca e nevoie de terapie de lunga durata daca depresia e pe punctul de a coplesi persoana.

5. Antidepresivele sunt ineficiente si daunatoare.

Ultima actualizare Luni, 09 August 2010 09:43
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit »

Page 28 of 34

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact