logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE


Ziua Mondiala de Prevenire a Suicidului, 10 septembrie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 10 Septembrie 2010 11:23
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) marcheaza astazi, 10 septembrie, Ziua Mondiala de Prevenire a Suicidului. Statisticile arata ca 1 milion de oameni se sinucid in fiecare an la nivel global, ceea ce inseamna o moarte la fiecare 40 de secunde. Rata sinuciderilor a crescut in ultimii 50 de ani cu 60%, in majoritatea tarilor, astfel incat suicidul a devenit o problema de sanatate publica. Actiunea promovata in acest an vizeaza prevenirea suicidului, supravietuitorii unui act suicidar, dar si reamintirea celor iubiti care si-au gasit finalul in acest mod. Tema asupra careia se focuseaza organizatorii este: “Multe fete, multe locuri: prevenirea suicidului de-a lungul lumii”. World Health Organization sustine faptul ca, nu toate formele de suicid pot fi prevenite, insa marea majoritate, da. Pentru aceasta din urma categorie, se pot dezvolta si implementa strategii la nivel national, dar si local.
Care sunt masurile ce pot fi adoptate?
- restrictionarea accesului la mijloacele utilizate pentru suicid: interzicerea comercializarii diverselor substante, pesticide sau droguri catre minori, stabilirea unor legi care sa controleze mai bine accesul catre acestea, un control ridicat la nivelul vanzarii ilegale de arme etc.
- gandirea unor programe de prevenire a suicidului, la nivelul comunitatii;
- stabilirea unor restrictii la nivel de mass-media (mesajele directe/indirecte transmise pe aceasta cale pot sa influenteze foarte puternic populatia si mai cu seama categoriile sensibile de varsta: adolescentii si varstnicii);
Ultima actualizare Vineri, 10 Septembrie 2010 11:50
Citeşte mai mult...
 
Video: Ce este depresia postnatala? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 08 Septembrie 2010 17:47
Probabil ca ati cunoscut sau a-ti avut in familie o femeie insarcinata. Daca ar fi sa va aduceti aminte de primele zile/saptamani, imediat dupa ce a nascut, comportamentul acesteia s-a schimbat putin si a devenit “altfel”., nu-i asa? Vorbim de prezenta simtomelor specifice depresiei postnatale, caracteristice majoritatii femeilor care au dat nastere unui copil. Iata principalele semen care apar:
- stare de oboseala profunda;
- lipsa apetitului;
- perturbari ale somnului;
- stari de spaima, frica si anxietate privind modul in care copilul este crescut;
- teama persistenta ca nu va reusi sa faca fata sarcinii de mama;
- ganduri negative de genul:”nu sunt suficient de buna”, “nimeni nu ma intelege”, “nimeni nu ma ajuta”, "nu o sa reusesc sa fac fata acestui rol" ;
- schimbari rapide in starea de dispozitie: daca acum sunt vesele, peste o jumatate de ora pot fi surprinse intr-un colt al camerei, plangand;
- neliniste si iritabilitate crescuta;
Ultima actualizare Miercuri, 08 Septembrie 2010 18:18
Citeşte mai mult...
 
Ce inseamna joint attention? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 02 Septembrie 2010 12:03

 Joint attention e definit ca interactiune sociala in care doi indivizi isi cordoneaza simultan atentia vizuala catre un obiect sau eveniment, cu mentiunea ca cei doi trebuie sa fie constienti de impartasirea atentiei. Aceasta forma speciala de atentie apare atunci cand copilul imparte pentru prima data contactul vizual cu parintele si se dezvolta pe parcursul timpului. Comportamentele specifice de joint attention care se dezvolta in mod normal intre 9-12 luni sunt:

comportamentul de interactiune sociala

comportamentul de acceptare a rutinei

repetarea unor gesturi sau protoimperative pentru directionarea atentiei sau pentru a cere ajutor in obtinerea unor obiecte

utilizarea acestora pentru a directiona atentia in vederea impartasirii experientei cu un obiect sau intr-un eveniment, cu o alta persoana

Ultima actualizare Joi, 02 Septembrie 2010 12:14
Citeşte mai mult...
 
Ce este fotofobia? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 23 August 2010 10:20
Fotofobia sau sensibilitatea la lumina este un simptom la nivelul ochilor ce se manifesta printr-un disconfort destul de ridicat si o nevoie de a clipi tot mai repede. Ea se datoreaza surselor de lumina naturala si/sau artificiale. In unele cazuri ea poate fi insotita si de cefalee, obisnuitele dureri de cap si senzatia ca “cineva ne strange ceafa sau fruntea foarte puternic”.
 
Cei care sunt cel mai predispusi la astfel de probleme sunt oamenii care au ochii de culoare deschisa fiindca pigmentii care protejeaza ochiul impotriva luminii puternice se afla intr-o cantitate mai mica, decat la indivizii cu ochii inchisi la culoare. Disconfortul poate fi redus prin:
- Evitarea expunerii la lumina solara, dar si la lumini foarte puternice;
- Inchiderea ochilor;
Ultima actualizare Luni, 23 August 2010 10:24
Citeşte mai mult...
 
Chestionar: Ce fel de casnicie ai? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 19 August 2010 15:45
John F. Cuber si Peggy B. Harroff au studiat foarte multi ani la rand, tipurile de relatii matrimoniale si au ajuns la formularea a 5 tipuri de casnicii. Citeste-le pe fiecare, rand pe rand, precum si caracteristicile pe care le implica si reflecteaza asupra propriei casnicii:
 
1. Obisnuit-conflictuala.
Conflictul si tensiunea continua este prezenta mereu in acest tip de casnicie, chiar daca de fata cu ceilalti oameni ori de fata cu copii, cei doi soti incearca sa se asunda. Ei ofera o imagine mascata despre relatia pe care o au, insa in intimidate, par a fi pe punctul de a exploda. Micile neintelegeri sau conflicte sunt totusi utile pentru ca ii unesc pe parteneri, insa intensitatea lor nu trebuie sa depaseasca anumite limite.
 
2. Lipsita de viata.
Aici cuplurile se descriu ca fiind foarte frumoase si cu momente deosebite petrecute “odinioara”. Partenerii au fost foarte apropiati in primii ani de casnicie, insa acum lucrurile par sa fi disparut si sa fi ramas doar amintirile. Cu trecerea timpului, pasiunea a disparut, iar apatia i-a luat locul.
Ultima actualizare Sâmbătă, 21 August 2010 17:44
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit »

Page 27 of 34

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact