logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE


Solutii de moment pentru insomnie PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 14 Octombrie 2010 19:43
Si pentru ca am deschis tematica insomniei si am aflat cate ceva despre ce anume inseamna si cum afecteaza functionarea individului m-am gandit ca ar fi o idee buna sa va ofer cateva strategii comportamentale despre cum sa ii faceti fata. Mare atentie ! Tehnicile pe care le voi expune mai jos vor oferi probabil o solutie de moment si care va vor face sa va simtiti mai bine, dar ele nu sunt suficiente. Daca va aduceti aminte din articolul precedent, deseori insomnia poate sa fie simptom al unei tulburari de dispozitie (depresie, anxietate), astfel ca a trata insomnia nu inseamna ca s-au remediat si celelalte probleme. Indicat este sa cereti ajutorului unui specialist care va lucra mai mult pe modul de interpretare si va incerca sa identifice care sunt gandurile si ingrijorarile ce stau la baza. Tehnicile comportamentale sunt utile, insa ele vin in combinatie cu terapia cognitiva.
 
Iata cateva strategii prin care veti avea parte de un somn cu o durata mai ridicata si cu o calitate mai buna: 1. Un ciclu somn-trezire regulat. Acest lucru inseamna sa va formati o rutina din a va pune la somn la o anumita ora, aceeasi de fiecare data si de a va trazi la fel, la o ora prestabilita. Cei care au o astfel de rutina si o mai rup din cand in cand, traiesc pe propria piele consecintele din seara urmatoare. Dat peste cap, ciclul va fi destul de greu de restabilit, insa nu imposibil.
Ultima actualizare Joi, 14 Octombrie 2010 20:41
Citeşte mai mult...
 
Ziua mondiala a somnului. Ce este insomnia? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 12 Octombrie 2010 14:00
Ziua mondiala a somnului este sarbatorita pe 18 martie anul acesta. World Association of Sleep Medicine incearca sa sensibilizeze populatia in legatura cu importanta somnului si a tulburarilor legate de somn. Tema pe care o propun spre dezbatere astazi se refera la insomnie. Cu siguranta multi dintre voi stit prea bine ce inseamna si ati avut de-a face cu ea. Am sa va ofer raspunsul la cateva intrebari care probabil va macina, din curiozitate si pe unii chiar din necesitate.
Ce este insomnia?
Insomnia se refera la prezenta unor dificultati de a adormi, dificultati de a adormi dupa ce persoana s-a trezit o data in timpul somnului, la trezirea mult prea devreme (de exemplu esti nevoit sa te trezesti la ora 6 dimineata si mereu la ora 4 somnul iti fuge si ramai treaz pana cand rasare soarele pe cer), dar si la calitatea scazuta a somnului. Ar fi bine sa sti faptul ca, nu esti singurul care sufera de aceasta problema. Aproximativ 30% din populatia genearala a avut cel putin o data un astfel de episod, iar 10% intampina dificultati in ziua urmatoare, insomnia afectandu-le intreaga functionare. De ce este insomnia atat de neplacuta? Vorbim de:
Ultima actualizare Joi, 29 Martie 2012 07:42
Citeşte mai mult...
 
Ce putem face pentru a fi mai fericiti? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 07 Octombrie 2010 13:30

Putem fi mai fericiti? Probabil ca fiecare dintre noi isi doreste sa afle raspunsul la aceasta intrebare. Cat de mult control avem asupra vietii noastre, asupra deciziei de a deveni mai impliniti cu noi insine, cu cei din jur si implicit cu viata? David Lykken este un cercetator interesat de modul in care fericirea se afla in genele noastre. Am putea spune ca, in functie de cat de satisfacuti cu viata au fost parintii nostri, vom fi si noi? Studiile realizate de el au evaluat gemenii monozigoti si dizigoti. Rezultatele lui indica faptul ca, 50% din satisfactia unui individ cu viata provine din programarea noastra genetica (genele influenteaza stari precum: o personalitate deschisa-extroverta; capacitatea de a face fata unui nivel ridicat de stres si a avea nivele scazute de anxietate si depresie).

 

Tot Lykken a descoperit ca factorii circumstantiali precum: venitul, statutul marital, religia si educatia contribuie doar intr-un procent de 8% la starea noastra de bine. Ideea centrala pe care se bazeaza autorul este ca fiecare dintre noi avem un punct al fericirii, similar greutatii corporale. Indiferent de ce ni s-ar intampla in viata- lucruri bune sau rele, specatculare sau groaznice- tindem sa ne intoarcem mereu la punctul nostru presetat. Si pentru aceasta teza exista numeroase explicatii si experimente realizate de-a lungul timpului. Spre exemplu, castigatorii la loterie au fost evaluati pentru a le vedea starea de bine de dupa castig si apoi cativa ani mai tarziu.

Citeşte mai mult...
 
Despre Placeri?!? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 05 Octombrie 2010 15:53
Se spune ca oamenii cad prada placerilor cu usurinta si chiar cele mai puternice principii morale pot fi doborate din aceasta cauza. Placerile pot fi impartite in doua categorii: placerile corporale si placerile de nivel inalt. Primele le obtinem imediat, provin din activarea simturilor noastre si sunt de scurta durata, in timp ce ultimele au o intensitate mult mai ridicata si sunt mai complexe.
 
Placerile corporale nu au nevoie de prea multe interpretari. Vorbim de comportamente pe care le facem si care ne trezesc emotii pozitive: atingeri, gust, miros, miscarile corpului, vazul si chiar auzul pot sa ne evoce placere. Spre exemplu, gustul laptelui de la sanul mamei, provoaca aceeasi senzatie de bine si copilului in primele lui 6 luni de la nastere. Atunci cand esti murdar de noroi sau pur si simplu simti nevoia unei bai cu apa fierbinte, dupa o zi in care ai alergat in toate directiile, picurii de apa ce-ti acopera trupul iti ofera senzatii deosebit de placute, cu atat mai mult cu cat e insotit si de sentimentul de curatenie. Cu orgasmul se intampla la fel, precum si cu vazul si auzul. Toate acestea sunt legate de emotii pozitive, chiar daca oarecum intr-un mod indirect: o zi de toamna insorita, auditia piesei preferate de care te leaga amintiri, imaginea unui semineu cu focul aprins si cel drag alaturi, toate acestea sunt exemple de placeri corporale.
Citeşte mai mult...
 
Banii, casnicia si prietenii vs. fericirea PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 30 Septembrie 2010 18:33
Iti propun un simplu exercitiu de gandire. Atunci cand spui cuvantul "fericire", la ce anume te gandesti? Cand poti sa spui ca esti fericit cu adevarat? Stiai ca, americanii, indiferent de circumstantele obiective in care se afla, sustin ca sunt fericiti, dar in acelasi timp subestimeaza fericirea concetatenilor? Warner si Wilson in anul 1967 au realizat un portret al oamenilor fericiti din punct de vedere psihologic. Astfel, acestia sunt:
 *bine platiti
*casatoriti
*tineri
*sanatosi
*cu un nivel de educatie crescut
*sexul nu conteaza
*la nivele diferite de inteligenta si credinciosi.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit »

Page 25 of 34

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact