logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE


Ce este conflictul marital? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 26 Octombrie 2010 11:20
Conflictul marital este definit ca si un proces de interactiuni in care unul dntre parteneri sau ambii simt disconfort cu privire la un anumit aspect din relatie si incearca sa gaseasca o solutie intr-un fel sau altul (Montgomery, 1989). La inceputul anilor 1980, cercetatorii din domeniu au incercat sa explice conflictele maritale in termeni de comportamente care au loc in cadrul relatiei (comportamente gresite/considerate neadecvate). Totusi, ulterior s-a incercat o alta abordare. Tot mai mult s-a inceput focalizarea pe factori subiectivi precum: ganduri, credinte si atribuiri (Ficham, 2003). Ellis a fost unul dintre primii cercetatori care a sustinut importanta factorilor cognitivi (a gandurilor) in distresul existent in relatiile maritale. El a propus ideea ca, una dintre cauzele interactiunilor problematice dintre cei doi soti o reprezinta expectantele/asteptarile nerealiste: ceea ce eu ma astept de la mine sa fac in casnicie, ceea ce ma astept ca partenerul sa faca si ce anume ma astept sa obtin in cadrul casniciei (cum va fi ea). Iata cateva exemple:
Ultima actualizare Marţi, 26 Octombrie 2010 13:15
Citeşte mai mult...
 
STUDIU - 44 de ani, varsta cu cel mai scazut nivel de fericire PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 22 Octombrie 2010 10:10
Perioada critica in viata oamenilor este la 44 de ani, pentru ca, in medie, la aceasta varsta se inregistreaza cel mai scazut nivel de fericire, optimismul urmand sa creasca din nou dupa 45 de ani, potrivit unui studiu al Fundatiei "Ana Aslan" publicat joi. Studiile Fundatiei "Ana Aslan" International releva faptul ca cele mai afectate de depresie sunt persoanele cu varste intre 25 si 50 de ani si ca femeile dezvolta depresii de trei ori mai des decat barbatii. De asemenea, de-a lungul vietii au fost stabilite anumite "perioade de fericire".
Oamenii sunt mai fericiti atunci cand au 20-30 de ani, intre 30 si 40 de ani si dupa ce trec de varsta de 50 de ani. Intervalul 40-50 de ani este critic, iar 45 de ani este varsta la care oamenii sunt cel mai predispusi la depresie. Explicatia specialistilor este ca in jurul varstei de 40 de ani si imediat dupa incepem sa ne analizam viata si sa observam ca foarte multe dintre asteptarile noastre nu s-au implinit.
"Cercetatorii au asociat vietii si perioadelor acesteia forma literei U, varsta de 44 de ani aflandu-se chiar la baza literei. La 44 de ani este inregistrat nivelul cel mai scazut de fericire, urmand ca dupa 45 de ani sentimentul de fericire sa creasca iarasi. Dupa varsta critica de 44, oamenii privesc jumatatea plina a paharului si se resemneaza", au aratat autorii studiului.
Ultima actualizare Vineri, 22 Octombrie 2010 10:59
Citeşte mai mult...
 
Cum sa murim bine si frumos. Un scurt ghid de bune practici! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 21 Octombrie 2010 13:27
Multi clienti/pacienti imi spun adesea ca se tem de moarte. Le dau mereu raspunsul epicurienilor. Tu nu ai intalnit si nu vei intalni moartea niciodata. Cand ea apare, tu nu mai existi; cat timp tu existi, moartea inca nu a aparut. Asadar, nu va veti intalni niciodata si nu are sens sa va temeti unul de celalalt. (Daniel David, 2010)
Iata un scurt ghid de bune practici, bazat pe studii de psihologie (combinand studiile de „psihologie a mortii” cu cele de „psihologie pozitiva”; vezi si referintele bibliografice).
I.GENEREAZA-TI CONFORT PSIHOLOGIC.
La nivel psihologic tintim fie pacea sufleteasca („ataraxia”, cum o numeau epicurienii) fie chiar o stare de fericire. Ca sa ajungi sa simti astfel trebuie insa sa:
(1) Fii multumit cu trecutul tau (viata ta) si sa-l accepti asa cum a fost.
Evident, trecutul este greu de corectat! Sunt insa patru lucruri pe care le poti face pentru a ajunge sa-l accepti si sa fii multumit de el (vezi pentru detalii www.thefourthings.org/):
(a) Iarta-i pe cei care ti-au gresit; daca se poate, spune-le asta. Cuvantul/gandul cheie este: TE IERT!
Ultima actualizare Joi, 21 Octombrie 2010 13:44
Citeşte mai mult...
 
Hartuirea psihologica la serviciu PDF Imprimare Email
Marţi, 19 Octombrie 2010 16:54

Jumatate dintre romani sunt stresati la job. Asta arata statisticile recente. 41% dintre angajati asista in fiecare zi la scene in care seful sau colegii tipa unii la altii la locul de munca. Dintre acestia, 8% se incadreaza in fenomenul de mobbing. Un concept nou, dar cu radacini vechi in societatea romaneasca, avertizeaza specialistii, care explica ce este mobbing-ul - hartuirea sistematica la locul de munca. Daca esti atacat si stigmatizat de colegi si de sefi prin zvonuri, intimidare, umilire, discreditare sau izolare, atunci ai toate sansele sa fii victima unui astfel de fenomen. Consecintele nu sunt deloc de neglijat. Imposibilitatea de a raspunde unor astfel de atacuri, care se intind pe mai mult de sase luni, conduce la depresii, insomnie, scaderea increderii in sine, pierderea eficientei la locul de munca sau la stres acut. O ancheta sociologica realizata de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii si prezentata in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Colfasa arata ca stresul perceput la job este generat, in cele mai multe cazuri, de lucrul peste program.

Citeşte mai mult...
 
Toamna se numara depresiile PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 19 Octombrie 2010 14:38
In multe cazuri, depresia se declanseaza indeosebi toamna, in lunile octombrie si noiembrie, si, de aceea, mai este numita si depresie sezoniera. Acest lucru este explicabil in conditiile in care organismul este supus brusc la o serie de transformari. Astfel, faptul ca ziua devine mai scurta isi pune amprenta negativ asupra starii de spirit. Prin urmare, scurtarea zilelor predispune la depresie. Specialistii ne atentioneaza sa nu confundam tristetea cu starile de melancolie, frecvente la inceputul toamnei si, pana la un punct, inofensive. Doar in zece la suta din cazuri acestea pot ascunde depresia. 
 
Un rol deosebit de important in depistarea la timp a depresiei il are anturajul, deoarece persoanele din jur pot observa mai usor modificarile de dispozitie ale depresivului si il pot indruma la medic. De aceea, mai ales in perioada care urmeaza imediat dupa concediu, este bine sa iesim mai mult in aer liber si sa ne relaxam.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit »

Page 24 of 34

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact