logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DIASPORA SIGHETEANA
Un sighetean a castigat un premiu la Dublin ca recompensa pentru ajutorul dat comunitatii de romani de acolo PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 19 Mai 2016 08:18

Sigheteanul Marius Marosan a castigat premiul ''Good Citizen of Dublin'' la categoria ''New Communities''. Aceste premii se decerneaza la Dublin pentru voluntarii care lucreaza acolo in diferite domenii si care aduc un mare aport la bunul mers al comunitatii locale.

Marius Marosan lucreaza ca si voluntar in cadrul comunitatii romanesti din Dublin, ajutandu-i la completarea de formulare, traduceri si obtinerea de orice fel de informatii necesare acestora.

''Cand am venit in Irlanda nu puteam gasi pe nimeni care sa te ajute gratis, pentru orice lucru trebuia sa platesti. E un lucru foarte bun pentru strainii care vin in Irlanda, sa gaseasca pe cineva care sa le raspunda la intrebari sau sa-i ajute cu informatii fara a fi nevoiti sa plateasca pentru asta'' – a declarat Marius Marosan.

La aceste premii au fost nominalizati de catre cetatenii Dublinului peste 300 de persoane, dar dintre acestia doar 9 au fost declarati castigatori.

Citeşte mai mult...
 
Voluntariat intre Romania si Canada PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 19 Februarie 2011 20:37

Am primit de la Baias Andrea, o sigheteanca stabilita in Canada, un articol despre experienta sa de voluntara in Canada vis-a-vis de cea avuta in Romania. Am considerat foarte interesant materialul si am decis sa-l publicam in continuare:

 

Baias Andrea:  Voluntariat intre Romania si Canada

 

"De multe am fost intrebata :”De ce aleg munca de voluntariat?” si nu stiam de ce lumea se uita la mine ca la un strain…mda!… asta a fost in Romania…acum e cu totul altceva…

In timpul studiilor mele de la facultate am avut ocazia sa particip la mai multe activitati de volntariat in Cluj-Napoca, in mai multe domenii care presupunea: efort, responsabilitate, confidentialitate si loialitate fata de fundatia sau organizatia respectiva.

Ultima actualizare Sâmbătă, 19 Februarie 2011 21:18
Citeşte mai mult...
 
2011…La “gheara” papagalului?!.. PDF Imprimare Email
Scris de Iulia D.Maris   
Sâmbătă, 01 Ianuarie 2011 07:01
Bilanţuri ale anului care s-a scurs s-au scris şi se vor mai scrie: financiare, economice, apocaliptice sau optimiste, “tehnice” sau SF... nu ştiu dacă ar trebui sa râdem sau sa plângem auzindu – i pe politicienii care ne “asigură” că am scăpat de criză (de orice natură ar fi ea): economică, socială, politică, de... isterie, a vârstei mijlocii, a adolescentului, a părinţilor… Vom afla (cine va afla) la sfârşitul anului 2011!... Quo vadis?...
Acum câteva zile am fost acostată pe stradă de o femeie cu un “dispozitiv” de ghicire a viitorului alcătuit dintr-un papagal (şi-o cutie), care îţi extrage un bileţel frumos împăturit unde stă scris ceea ce ţi-a fost... sau nu... predestinat de stele pentru anul în care suntem pregatiţi, sau “forţaţi” să intrăm... Nu am acceptat să-(mi) dau acest test deoarece trebuie sa mărturisesc că sunt puţin cam sceptică în ceea ce priveşte folosirea mijloacelor autohtone de ghicire a viitorului... Dar, cu toate acestea... întrebarea s-a ridicat... fără voia mea... şi mă vedeam, mă văd silită în continuare să-i găsesc un răspuns... De două zile încoace încerc să-mi imaginez cum va fi următorul an... faţă de cel care tocmai a trecut... şi nu reuşesc...
Ultima actualizare Sâmbătă, 01 Ianuarie 2011 06:23
Citeşte mai mult...
 
Lumină lină, lini lumini! PDF Imprimare Email
Scris de Iulia D.Maris   
Miercuri, 22 Decembrie 2010 06:03
Sunt ultimele pregătiri, au rămas puţine zile până la Crăciun, lumea începe să-şi facă “planul” de colinde... cu gândul la sfârşitul postului şi mai ales la masa bogat – tradiţională care-i aşteaptă...

  Şi pentru a fi în ton cu sărbătorile, am fost şi eu prezentă în sala neo-barocă a  Teatrului Naţional Cluj Napoca pentru a mă bucura de Concertul extraordinar de Crăciun care a fost organizat de Sindicatul Transilvania Art, cu sprijinul Operei Naţionale Române, dirijor Cristian Sandu, invitaţi: soprana Nicoleta Ardelean, actriţa Maria Munteanu şi... mereu tânărul Dumitru Fărcaş.

  Imaginaţi-vă că vă povestesc un basm... nu cu prinţi şi prinţese, Ilene Cosânzene şi zmei, ci cu muzică şi poezie, cu inspiraţie şi talent... care deşi începuse sub semnul fatidicului număr 13 va avea un debut promiţător şi un final şi mai fericit, fără răsturnări de situaţii sau suspans...

Ultima actualizare Miercuri, 22 Decembrie 2010 06:11
Citeşte mai mult...
 
CRĂCIUN... à la Cluj!!!! PDF Imprimare Email
Scris de Iulia D.Maris   
Duminică, 12 Decembrie 2010 17:11

Şi plouă şi ninge şi ninge şi plouă şi – i frig şi – si lumini comerciale şi – i agitatie şi multă, multă butaforie...
Clujul e frumos împodobit, vreau să mă plimb, vreau să visez, mai ales că... "I'm dreaming of a white Christmas/ Just like the one I used to know ..." Ştiu... sună cam romantic şi e criză... nu avem bani de aşa ceva... Recent ascultam la radio vorbindu-se că anu' acesta Moşu' va lua pe datorie păpuşa sau trenuleţul de Craciun... Trist! Oare o să reuşească să-şi plătească creditul? Sau va fi nevoit să-şi ipotecheze căsuţa de la Polu' Nord???... Mă opresc aici... cu supoziţiile financiar - economice că doar vine Crăciunul, toţi trebuie să fim mai buni, mai curaţi, mai... evident doar până când influenţa pozitivă a Spiritului Crăciunului va fi anulată calendaristic, după aceea ne este permis, dacă nu chiar indicat, să ne ghidăm după vechile cutume şi principii mai mult sau mai puţin "crăciunice"!
Clujul te îndeamnă la iubire... lumini argintii, roşii, aurii, brazi împodobiţi din vârf până la “rădăcină” cu ghirlande aparent vii... afară e cald... şi frig... şi totul îţi trezeşte intenţiile bune... interesant e de aflat unde te vor conduce... spre foc, sau spre lumină?...

Ultima actualizare Duminică, 12 Decembrie 2010 20:50
Citeşte mai mult...
 
Marius Sidău - "Excelsior" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 11 Mai 2010 09:02

Anunţăm cu satisfacţie că am pornit, în sfârşit, o nouă secţiune, si anume, DIASPORA SIGHETEANĂ (rubrica dedicată sighetenilor care au părăsit oraşul natal şi s-au stabilit temporar sau definitiv, fie în alte ţări, fie în alte oraşe din Romania). Am observat că există foarte mulţi sigheteni care ţin contactul cu oraşul natal prin intermediul site-ului nostru. Ne bucurăm mult şi, de aceea, dorim să le dedicăm o rubrică specială. Fiecare sighetean ne poate trimite propriile poveşti de viaţă şi poze ce vor fi selectate spre publicare în această secţiune. Aşteptăm din partea dumneavoastră idei, sugestii şi opinii în legătură cu această secţiune nouă dedicată sighetenilor de pretutindeni. 

Debutul secţiunii îi aparţine lui Marius Sidău (absolvent Madonna University - Detroit, USA).

 

Marius Sidău - EXCELSIOR

"Imi aduc aminte ce mi-a spus odata "mosa", bunica din Nanesti:"Eu gandesc ca int-o zi ii ajunge om mare. Oriunde-i mere si orice-i ajunge, de-i sta la masa cu oamini mari o cu tarani sa nu uiti ca ai imblat in optinci! Sa nu te rusinezi de noi, si sa nu ne faci de groaza pe unde-i mere".

Ultima actualizare Marţi, 11 Mai 2010 15:55
Citeşte mai mult...
 
Alpinistul sighetean Attila Lutinca la CARA Romanian Expedition PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 17 Aprilie 2010 20:29

Attila LutincaDupa succesele pe Aconcagua si Pico de Orizaba, sigheteanul Attila Lutinca impreuna cu Calin Adam (Deva), membri fondatori al Clubului Alpin al Romanilor din Alberta (Canada), pleaca din nou intr-o expeditie, de data asta in frigurosul Alaska.

 

In perioada 18 mai-12 iunie, 2010 se va desfasura “CARA Romanian Expedition”, tinta fiind Mount McKinley, avand altitudinea de 6143m.

 

McKinley este situat in Alaska (SUA). Muntele mai este cunoscut si sub denumirea de Denali. Denali este numele nativ (athabaskan) pentru varf, denumire ce se traduce prin “ cel mare”. Virful este cel mai inalt de pe continentul Nord American si este unul dintre virfurile incluse in seria “7summits”.

Ultima actualizare Miercuri, 23 Iunie 2010 10:42
Citeşte mai mult...
 
Diaspora Sigheteana - o noua sectiune pentru sighetenii de pretutindeni PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 24 Ianuarie 2010 07:47

Portalul de stiri Sighet Online doreşte să realizeze o nouă secţiune în site-ul www.sighet-online.ro. "DIASPORA SIGHETEANĂ" va fi rubrica dedicată sighetenilor care au părăsit oraşul natal şi s-au stabilit temporar sau definitiv, fie în alte ţări, fie în alte oraşe din Romania. (NR. Stim ca termenul "diaspora" nu presupune sigheteni plecati in alte orase ale aceleiasi tari, dar fiindca n-am gasit o denumire mai potrivita pentru aceasta sectiune, am optat pentru acest termen). Astfel, fiecare sighetean îşi va putea trimite propriile poveşti de viaţă şi poze ce vor fi selectate spre publicare în această secţiune.

 

Aşteptăm din partea dumneavoastră idei, sugestii şi opinii în legătură cu această secţiune nouă dedicată sighetenilor de pretutindeni.

Ultima actualizare Miercuri, 23 Iunie 2010 10:54
Citeşte mai mult...
 


Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact