logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Credinţa aduce împlinirea cererilor din partea lui Dumnezeu PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 09 Iulie 2011 20:53
Pericopa evanghelică rânduită spre a fi citită la Sfânta Liturghie din Duminica a patra după Pogorârea Sfântului Duh este în fapt relatarea unei minuni săvârşite de Mântuitorul Hristos şi anume vindecarea slugii sutaşului roman, un eveniment la care Însuşi Domnul nostru Iisus Hristos S-a minunat după cuvintele Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei. Vindecarea de care tocmai am amintit o găsim în capitolul VIII, 5-13 al Evangheliei după Matei, este aşadar cuprinsă în puţine cuvinte dar aceasta constituie un indemn la o lecturare serioasa e pericopei.
 
Aflat la începutul activităţii Sale publice Mântuitorul Hristos îndată după Predica de pe Munte s-a întors în oraşul Său în care S-a stabilit după evenimentul predicii dintr-o sinagogă din Galileea (Luca IV, 16-30), Capernaum săvârşind minuni. Sfânta Evanghelie ne prezintă mai multe: vindecarea unui lepros, a slugii sutaşului roman, a soacrei lui Petru şi a mai multor bolnavi, potolirea furtunei de pe mare şi nu în ultimul rând Mântuitorul a redat sănătatea celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei (cap VIII).
Ultima actualizare Duminică, 10 Iulie 2011 10:31
Citeşte mai mult...
 
„Împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare sau băutură, ci dreptate şi pace şi bucurie în Duhul Sfânt” (Romani XIV, 17) PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 02 Iulie 2011 20:20
În duminica a treia după Rusalii în toate bisericile ortodoxe se face citire în cadrul Sfintei Liturghii din Sfânta Evanghelie după Matei, mai exact un fragment din Predica de pe Munte, un fragment plin de învăţături şi semnificaţii pe plan duhovnicesc.
Verstele 22-33 din capitolul VI, adică pericopa evanghelică de astăzi ne atrage atenţia asupra mai multor lucruri: luminătorul trupului – ochiul, slujirea la doi domni sau mai bine spus neputinţa de a sluji în acelaşi timp şi lui Dumnezeu şi lui Mamona precum şi despre grijile fireşti ale acestei lumi de care aparţinem prin trup încheindu-se magistral cu următoarele cuvinte:
Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, şi toate acestea se vor adauga vouă” (Matei VI, 33) prin acestea înţelegându-se hrana, îmbrăcămintea adică grijile lumeşti. După cum lesne observăm fiecare dintre noi suntem poate uneori copleşiţi de grijile lumeşti. Ne gândim fiecare dintre noi cât mai mult la un viitor prin definiţie nesigur, pentru că nu cunoaştem ce se va întâmpla în clipa următoare, ne punem speranţele şi poate mai ales munca cea de toate zilele în prezentul pe care îl trăim clipă de clipă dar şi în viitorul pe care ni-l dorim cât mai bun din toate punctele de vedere. Este un raport firesc între viaţă şi hrană, ca să se susţină viaţa are nevoie de hrană, iar hrana presupune viaţă, ce trebuie să fie pregătită pentru a şi-o însuşi.
Ultima actualizare Duminică, 03 Iulie 2011 14:29
Citeşte mai mult...
 
620 de ani de la prima atestare documentară de viaţă bisericească organizată în Maramureş PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 29 Iunie 2011 09:59
 în data de 01 iulie 2011, în localitatea Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, se va organiza un amplu Simpozion dedicat aniversării a „620 de ani de la prima atestare documentară de viaţă bisericească organizată în Maramureş”. Simpozionul se va desfăşura în Sala Festivă a Palatului Episcopal, din  Sighetu Marmaţiei, str. Iuliu Maniu, nr. 31, începând cu ora 10,00.

  În cadrul acestei manifestări va avea loc o sesiune de comunicări ştiinţifice dedicată spiritualităţii româneşti din ţinutul Maramureşului voievodal, cu referire specială la Tomosul patriarhal (1391) şi vechea mănăstire Peri. Tomosul patriarhal emis de Patriarhia Ecumenică din Constantinopol, în 13 august 1391, conferă Mănăstirii din Perii Maramureşului calitatea de stavropighie patriarhală. Mănăstirea este pusă sub ascultarea directă a patriarhului ecumenic, iar egumenul de aici a fost investit cu titlul de exarh patriarhal cu  sarcina de a supraveghea viaţa religioasă din Maramureş, Sălaj şi Ugocea.Ne-am simţi onoraţi dacă aţi accepta invitaţia de a participa la acest eveniment alături de invitaţi de marcă, personalităţi ale culturii şi spiritualităţii româneşti . 
Ultima actualizare Miercuri, 29 Iunie 2011 16:02
Citeşte mai mult...
 
Sfintii Apostoli Petru si Pavel PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Marţi, 28 Iunie 2011 22:37
În fiecare an Biserica Ortodoxă precum şi cea Romano-Catolică îi pomenesc pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel la 29 iunie. Este o sărbătoare ce datează în Apus înca din vremea împăratului Constantin cel Mare, fiind preluată chiar în decursul aceluiaşi secol şi în Răsărit unde s-a bucurat de o însemnătate aparte. Pericopele evanghelice de la Utrenie şi Sfânta Liturghie îl au în centru pe Sfântul Apostol Petru, pe când în Apostol găsim mărturia Sfântului Apostol Pavel privind activitatea sa.
 
Am putea să ne întrebăm de ce tocmai aceşti doi apostoli să aibă o sărbătoare distinctă ştiind că toţi apostolii au fost egali şi au fost investiţi cu aceleaşi puteri, drepturi şi îndatoriri fără nicio părtinire? Răspunsul îl aflăm dacă vom cerceta paginile de istorie a creştinismului şi unde vom vedea că cei doi s-au distins prin rodnica lor activitate. Cu toţii au fost trimişi la propovăduire dar sfinţii astăzi prăznuiţi au fost cei ce au rămas în conştiinţa tuturor creştinilor indiferent de originea, vechimea credinţei lor în singurul Dumnezeu adevărat.
Citeşte mai mult...
 
Duminica Sfintilor Romani PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 25 Iunie 2011 21:47
Evanghelia din a doua duminică de după Pogorârea Sfântului Duh ne prezintă chemarea la apostolat a primilor ucenici ai Mântuitorului Hristos în viziunea Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei. Pericopa este una scurtă fiind alcătuită doar din 5 versete, 18-23 din capitolul IV al Evangheliei după Matei.
 
Fiind în perioada Octoihului de o săptămână, perioadă ce pune accentul îndeosebi pe activitatea învăţătorească a Mântuitorului Hristos, pericopa de astăzi ne vorbeşte despre începuturile misiunii publice a Domnului nostru Iisus Hristos. După botezul primit de la Sfântul Ioan Botezătorul, după postul de 40 zile şi nopţi din pustiul Karantaniei şi după ispita din partea diavolului Mântuitorul Hristos şi-a început misiunea de propovăduire a Evangheliei cu aceleaşi cuvinte rostite şi de Înaintemergătorul Său, „Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat Împărăţia cerurilor” (Matei IV, 17) şi a chemat la apostolat conform Sfintei Scripturi două perechi de fraţi: Petru şi Andrei, fiii lui Iona pescarul şi pe Iacov şi Ioan, tot pescari fiii lui Zevedeu. Iar ei au lăsat toate şi i-au urmat. Dacă au răspuns chemării, invitaţiei Învăţătorului Hristos din dorinţa de a fi pescari de oameni conform promisiunii Mântuitorului sau pentru că în calitatea lor de ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul aveau cel puţin credinţa în Dumnezeu şi în promisiunea unui Mântuitor, nu ştim.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 50 of 61

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact