logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Sfintii Apostoli Petru si Pavel PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Marţi, 28 Iunie 2011 22:37
În fiecare an Biserica Ortodoxă precum şi cea Romano-Catolică îi pomenesc pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel la 29 iunie. Este o sărbătoare ce datează în Apus înca din vremea împăratului Constantin cel Mare, fiind preluată chiar în decursul aceluiaşi secol şi în Răsărit unde s-a bucurat de o însemnătate aparte. Pericopele evanghelice de la Utrenie şi Sfânta Liturghie îl au în centru pe Sfântul Apostol Petru, pe când în Apostol găsim mărturia Sfântului Apostol Pavel privind activitatea sa.
 
Am putea să ne întrebăm de ce tocmai aceşti doi apostoli să aibă o sărbătoare distinctă ştiind că toţi apostolii au fost egali şi au fost investiţi cu aceleaşi puteri, drepturi şi îndatoriri fără nicio părtinire? Răspunsul îl aflăm dacă vom cerceta paginile de istorie a creştinismului şi unde vom vedea că cei doi s-au distins prin rodnica lor activitate. Cu toţii au fost trimişi la propovăduire dar sfinţii astăzi prăznuiţi au fost cei ce au rămas în conştiinţa tuturor creştinilor indiferent de originea, vechimea credinţei lor în singurul Dumnezeu adevărat.
Citeşte mai mult...
 
Duminica Sfintilor Romani PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 25 Iunie 2011 21:47
Evanghelia din a doua duminică de după Pogorârea Sfântului Duh ne prezintă chemarea la apostolat a primilor ucenici ai Mântuitorului Hristos în viziunea Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei. Pericopa este una scurtă fiind alcătuită doar din 5 versete, 18-23 din capitolul IV al Evangheliei după Matei.
 
Fiind în perioada Octoihului de o săptămână, perioadă ce pune accentul îndeosebi pe activitatea învăţătorească a Mântuitorului Hristos, pericopa de astăzi ne vorbeşte despre începuturile misiunii publice a Domnului nostru Iisus Hristos. După botezul primit de la Sfântul Ioan Botezătorul, după postul de 40 zile şi nopţi din pustiul Karantaniei şi după ispita din partea diavolului Mântuitorul Hristos şi-a început misiunea de propovăduire a Evangheliei cu aceleaşi cuvinte rostite şi de Înaintemergătorul Său, „Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat Împărăţia cerurilor” (Matei IV, 17) şi a chemat la apostolat conform Sfintei Scripturi două perechi de fraţi: Petru şi Andrei, fiii lui Iona pescarul şi pe Iacov şi Ioan, tot pescari fiii lui Zevedeu. Iar ei au lăsat toate şi i-au urmat. Dacă au răspuns chemării, invitaţiei Învăţătorului Hristos din dorinţa de a fi pescari de oameni conform promisiunii Mântuitorului sau pentru că în calitatea lor de ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul aveau cel puţin credinţa în Dumnezeu şi în promisiunea unui Mântuitor, nu ştim.
Citeşte mai mult...
 
Despre Sanzaiene PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Vineri, 24 Iunie 2011 08:00
De regulă sfinţii în calendarul Bisericii au ca dată de pomenire ziua trecerii lor la Domnul, dies natalis – o zi considerată a naşterii la viaţa cea adevărată, o zi de bucurie pentru ei deoarece se întâlnesc faţă către faţă cu Domnul nostru Iisus Hristos.
 
Sfântul acestei zile am putea spune că face excepţie de la această regulă pentru că Biserica Ortodoxă a rânduit spre pomenirea sa mai multe zile de prăznuire datorită rolului său în istoria mânturii. În această zi de 24 iunie este sărbătorită naşterea sa, pe care o găsim relatată pe larg în cea de a treia evanghelie canonică, în prima scriere a Sfântului Evanghelist Luca. Fiul preotului Zaharia şi al Elisabetei, amândoi fiind descendenţi din seminţiile lui Israel, Elisabeta fiind rudenie cu Maica Domnului, a fost rodul rugăciunii lor. Icoana acestei zile ne prezintă scena naşterii sale, un moment de bucurie pentru orice familie, credinţa de atunci şi păstrată privind copiii – rodul dragostei dintre cei doi soţi ca fiind o binecuvântare din partea lui Dumnezeu. Dar totodată reţine şi o umbră. Aceea a necredinţei preotului Zaharia, o necredinţă ce a primit şi un semn văzut, acel al muţeniei. O îndoială ce am putea spune firească dat fiind faptul că tot Sfânta Scriptură „nu aveau niciun copil, deoarece Elisabeta era stearpă şi amândoi erau înaintaţi în zilele lor” (Luca I, 7). Şi totuşi vestea aceasta, că va avea fiu, a primit-o în timpul serviciului divin din templu de la îngerul Domnului, arhanghelul Gavriil. „Nu te teme, Zaharia, pentru că rugăciunea ta a fost ascultată, şi Elisabeta, femeia ta, îţi va naşte un fiu şi-l vei numi Ioan. Şi bucurie şi veselie vei avea, şi de naşterea lui mulţi se vor bucura. Căci va fi mare înaintea Domnului; nu va bea vin, nici altă băutură ameţitoare şi încă din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt” (Luca I, 13-15). Iar lucrul acesta întocmai s-a întâmplat.
Citeşte mai mult...
 
Prima Impartasanie - eveniment deosebit in viata unui copil PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 22 Iunie 2011 18:57

Duminica 19 iunie 2011 , Parohia Unită Greco-Catolica din Sarasău , condusă de preotul paroh Cornel Ardelean a fost în sărbatoare pentru a 22-a serie de copii de când este liberă biserica română să-şi manifeste credinţa.

Prima împartăşanie este un rit fundamental în viaţa unui credincios greco-catolic, o experienţă foarte impresionantă trăită de un copil de 8-9 ani.

Acest sacrament ne conduce spre ultima cină, făcându-ne să retrăim episodul în care Iisus se da omenirii ca jurământ spiritual până la sfârşitul timpurilor. Toţi copiii aşteaptă cu frică şi mare emoţie ziua deosebită din viaţa lor, în care vor putea participa la momentul culminant al sfintei liturghii, apropiindu-se de sfânta ostie consacrată – trupul domnului - pe care o vedeau pana acum, primită doar de adulti.

Au fost 19 copii, 9 băieţi si 10 fetiţe care după o pregătire de peste 8 luni au păsit cu emoţie pragul confesionalului cu o zi înainte, pentru prima lor mărturisire a păcatelor şi apoi duminică 19 iunie s-au îndreptat spre altar pentru a-L primi pe prietenul divin în sufletul lor.

La acest eveniment a participat şi domnul primar Covaci Ioan şi doamnele profesoare ale elevilor: Lazăr Daniela, Ardelean Alina, Boiciuc Simona.

Ultima actualizare Marţi, 28 Iunie 2011 10:38
Citeşte mai mult...
 
Prima duminica dupa Rusalii PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Duminică, 19 Iunie 2011 07:51
Duminica aceasta, prima de după Rusalii este rânduită să amintească pe toţi sfinţii cunoscuţi şi necunoscuţi, câţi au existat în istorie. Sfânta Biserică ne aduce în faţa ochilor şi în auzul tuturor cu acest prilej un text din Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei care vorbeşte despre: datoria de a ne mărturisi credinţa „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri” (Matei 10, 32); asumarea crucii şi implicit a acestei vieţi „Cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine” (Matei 10, 38) şi răsplata celor care au urmat Mântuitorului Hristos viaţa veşnică şi participarea la judecata celor 12 seminţii ale lui Israel, adică a întregii lumi „Adevărat zic vouă că voi, cei ce Mi-aţi urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va şedea pe tronul slavei Sale, veţi şedea şi voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminţii ale lui Israel” (Matei 19, 28).
 
La rândul său Sfântul Apostol Pavel ne vorbeşte despre puterea credinţei sfinţilor prin intermediul căreia au biruit pe împăraţi, au făcut dreptate şi au dobândit făgăduinţele; în acelaşi timp au fost chinuiţi, au suferit batjocură şi bici, ba chiar lanţuri şi închisoare; unii au fost ucişi cu sabia, au pribegit în piei de oaie şi în piei de capră, lipsiţi, strâmtoraţi, rău primiţi. Ei, de care lumea nu era vrednică, n-au primit făgăduinţa pentru că Dumnezeu rânduise pentru noi ceva mai bun, ca ei să nu ia fără noi – cei de acum dar şi toţi cei ce vor crede în Dumnezeu, desăvârşirea (Evrei 11, 32-40).
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 50 of 60

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact