logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Sfintire de biserica la Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 20 Mai 2017 09:23

În municipiul nostru, mai precis în locul numit SIHEI, între anii 2013- 2017, s- a înălţat o frumoasă biserică de lemn, o casă de locuit, casă muzeu şi un prăznicar. Toate acestea s- au realizat cu binecuvântarea Preasfinţitului Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, iar lucrările au fost conduse şi cheltuielie suportate în proporţie de 90% de către părintele Fereştean Viorel, paroh în Valea Hotarului şi familia sa, la care s- au adăugat şi alţi donatori A fost dorinţa părintelui, în amintirea doamnei preotese Lidia Fereştean, trecută la cele veşnice în anul 2012, de aceea biserica va avea ca hram Sfânta Lidia şi Duminica Tuturor Sfinţilor.

Biserica, construită după un proiect al vestitului arhitect Cordoş Dorel, a fost înzestrată cu un iconostas, mobilier şi s- a zidit Sfânta Masă.

Sâmbătă, 20 Mai, zi în care în calendarul bisericii noastre este pomenită Sfânta Lidia, Prea Sfinţia Sa Dr. IUSTIN, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului va sfinţi această biserică şi totodată P.S. Sa va face cunoscut că acest ansamblu maramureşean deosebit va deveni un aşezământ cultural, social, care va găzdui taberele cu tineretul creştin ortodox din Proropopiatul Sighet.

Lucrările realizate din lemn au fost executate de o echipă de constructori condusă de Bledea Mihai din Vadu Izei, cele din zid, piatră şi beton, constructori conduşi de Leordean Viorel din Sarasău iar iconostasul şi mobilierul au fost confecţionate de către Boşca Petru din Valea Stejarului. Icoanele din iconostas au fost pictate de către Octavian Ciocşan.

Biserica a fost înzestrată şi cu două clopote, donaţie a familiilor fiului şi fiicei părintelui ctitor, respectiv: fam. Pr. Fereştean Viorel Dacian, paroh în Mocira, Protopopiatul Baia Mare, şi fam. D-nei Mariş Lidia Claudia din Sighetu Marmaţiei.

Citeşte mai mult...
 
Floriile sau Duminica Stalparilor deschid perioada sarbatorilor de Paste PDF Imprimare Email
Duminică, 09 Aprilie 2017 09:05
C

restinii serbeaza duminica Floriile sau Duminica Stalparilor. Sarbatoarea Floriilor este una dintre cele mai importante din an si deschide perioada sarbatorilor de Paste. In ziua de Florii exista obiceiul ca oamenii sa mearga la Biserica avand in maini ramuri de salcie inmugurite, pentru a fi sfintite de catre preot. De Florii se mananca peste, fiind a doua dezlegare din postul Pastelui, dupa care incepe Saptamana Patimilor, scrie News.ro.
 
Floriile sau Duminica Stalparilor marcheaza intrarea triumfala a lui Iisus Hristos in Ierusalim, unde a fost intampinat de o multime de credinciosi care tineau in maini ramuri de maslin si de finic. 
 
Cu o saptamana inainte de patimile sale, Iisus Hristos a intrat in Ierusalim pe un asin, inconjurat de cei 12 apostoli. Multimea, recunoscandu-l ca pe adevaratul Mantuitor, l-a intampinat cu ramuri de finic si cantari de bucurie. Iisus si-a pregatit singur intrarea ca sa fie recunoscut ca fiind Mesia, iar cand l-au vazut, oamenii au inceput sa strige: "Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului."
Citeşte mai mult...
 
Concert de Florii cu corul Cristos Rege la Memorialul Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 09 Aprilie 2017 08:28

In sfanta zi de Florii are loc un nou concert al Corului Parohiei greco-catolice, CRISTOS REGE , ora 19 la MEMORIALUL VICTIMELOR COMUNISMULUI SI AL REZISTENTEI, locul in care suferinta celor sfarsiti in durere dar impacati cu Dumnezeu ne aminteste mereu cat de infioratoare a fost soarta iubitorilor de tara, neam dar mai ales PASTRATORI DE CREDINTA! 
Sunt multi anii de cand am inceput sa aducem un sacru omagiu eroilor ce-au sfarsit aici, in pragul SAPTAMANII MARI, fiindca asa cum spune un inscris pe zidurile inchisorii ,, Cei care-si uita istoria sunt pedepsiti sa o repete'' (prof. Rodica Gheorghiu).
Ultima actualizare Duminică, 09 Aprilie 2017 08:52
Citeşte mai mult...
 
Invitatie la hramul catedralei ortodoxe SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIIL PDF Imprimare Email
Scris de Pr. Vasile Aurel Pop   
Luni, 07 Noiembrie 2016 14:10

Marți, 8 noiembrie 2016, Preasfințitul Părinte Episcop IUSTIN HODEA SIGHETEANUL va sluji Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala din Sighetu Marmației cu prilejul hramului. Prea Sfinția Sa va sosi la ora 9,30. La ora 10,00 va începe Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi, iar la final Va sfinți icoana Sfinților Arhangheli, aleși să fie ocrotitorii municipiului nostru prin hotarâre a Consiliului Local în anul 2014. Preasfințitul IUSTIN va dona această icoană din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului, Primăriei Municipiului Sighetu Marmației și care va fi preluată de către D-L Primar Horia Scubli însoțit de consilierii locali.   
 
Invităm pe toți credincioșii din municipiu să participe la această aleasă și frumoasă sărbătoare!
Citeşte mai mult...
 
Invitatie la hramul bisericii din Calinesti PDF Imprimare Email
Scris de Pr. Vasile Aurel Pop   
Joi, 25 August 2016 19:42

În Duminica a X- a după Rusalii, 28 August 2016, în Parohia Ortodoxă Călineşti va fi o mare sărbătoare, prilejuită de  târnosirea bisericii de lemn   cu hramurile ,,Nașterea Maicii Domnului” și ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”. Preasfinţitul Părinte Episcop Dr. IUSTIN HODEA SIGHETEANUL, va sfinţi această biserică după toată rânduiala Bisericii de Răsărit, aşezând cu sfinţenie în Sfânta Masă, Sfintele Moaşte şi Documentul de Sfinţire. Această biserică frumoasă din lemn, rod al jertfelniciei bunilor credincioși de aici și a unor binefăcători, construită în stil specific maramureșean, s-a edificat cu binecuvântarea și în vremea păstoririi Î.P.S. Sale Justinian Chira, Episcopul Maramureșului și Sătmarului între anii: 2000-2005, piatra de temelie fiind pusă în 27 iunie 1999, de către P.S.Sa Dr. Iustin Sigheteanul  şi sfinţită prima dată în 6 Septembrie 2007. 
În anul 2013, cu binecuvântarea şi cu purtarea de grijă Preasfinţitului Părinte Dr. Justin Sigheteanul s-a început un amplu proces de consolidare și remodelare arhitectural- plastică a bisericii, lucrările fiind proiectate şi coordonate de domnul arhitect Dorel Cordoș și executate de către o echipă condusă de meșterul Vasile Știopei din Bârsana, toate sub conducerea preotului paroh Rednic Adrian. S- a rezidit Sfânta Masă, s-a reorganizat Sfântul Altar, s-a realizat extinderea în plan orizontal, prin execuția unei șatre ce înconjoară biserica pe trei laturi, pe latura nordică generându-se un spațiu sub acoperiș, numit ,,Masa Moșilor”, unde, conform tradiției, se ținea sfatul bătrânilor, erau comemorați morții și se așezau pomenile pentru cei săraci. Masa Moșilor este acoperită de streșini și executată din bârne lungi. Acest spațiu permite, de asemenea, adăpostirea credincioșilor, ce vin la biserică, de ploaie sau de soare. 
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 1 of 59

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact