logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Calculatoarele devin mai bune ca oamenii şi la jocul go, nu doar la şah PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 07:50

În 1997, super computerul Deep Blue l-a învins pe campionul mondial la şah, Garry Kasparov. Tehnica se baza pe puterea mare de calcul a cât mai multor posibiliăţi de succesiuni de piese şi evaluarea rezultatelor lor. Dacă însă aceeaşi tehnică se aplică la jocul de go, calculatorul este învins, căci jocul de go are mult mai multe posibilăţi de joc (10171 faţă de 1050 pentru jocul de şah). Iată că cercetătorii au venit cu o metodă nouă, prin care computerul joacă jocuri virtuale, învâţând singur de la un joc la altul care din aceste posibilăţi de joc duc la înfrângere şi emininându-le. Metoda, denumită Monte Carlo, este folosită cu succes în simulările ştiinţifice deja. Pe 15 februarie 2009, a fost demonstrat la Congresul anual al AAAS de la Chicago, SUA, cum un jucător de go, James Kerwin, a fost învins de un calculator.

Citeşte mai mult...
 
Special Sfântul Valentin: paşi spre descifrarea chimiei sărutului PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Februarie 2009 07:53

Chiar în preziua Sfântului Valentin, în prima zi a conferinţei anuale a American Association for the Advancement of Science (AAAS) care are loc în Chicago, SUA, pentru urmatoarele 6 zile, o echipă de cercetători de la o mică universitate din SUA a prezentat un studiu despre chimia sărutului. Ei au studiat nivelul hormonilor ataşamentului (oxitocina) şi stresului (cortizon) înainte şi după sărut, pe de o parte, sau ţinut de mână şi discutat, pe de altă parte. Studiul a confirmat că sărutul reduce stresul atât la bărbaţi, cât şi la femei, dar a avut şi un rezultat surprinzător: când sărută, bărbaţilor pare să le crească ataşamentul, iar femeilor să le scadă.

Studiul a avut loc la Lafayette College in Easton, Pennsylvania, SUA şi a fost coordonat de Wendy Hill. Un număr de 15 cupluri heterosexuale (băiat şi fată) au fost rugate să se sărute timp de 15 minute în clădirea unui centru de sănătate. Lor li s-au recoltat atât inainte, cât şi după, atât probe de salivă (din care se măsura cantitatea de oxitocină, hormonul ataşamentului), dar şi probe de sânge (din care se măsura cantitatea de cortizon, hormonul stresului).

Ultima actualizare Duminică, 15 Februarie 2009 08:09
Citeşte mai mult...
 
Un hacker român a spart site-urile "antiviruşilor" PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Februarie 2009 22:34

Un hacker român care îşi spune "unu" susţine că a spart site-urile a două companii producătoare de programe antivirus, în intenţia de a demonstra vulnerabilitatea din sistemul de securitate online al acestora.

Compania Kaspersky, una dintre cele mai cunoscute din domeniu, a organizat o conferinţă de presă în care a confirmat că un hacker român a lansat un atac SQL asupra unui site recent realizat pentru clienţii din SUA. Potrivit oficialilor companiei, atacatorul nu a publicat date importante dintre cele la care a obţinut acces, chiar dacă ar fi putut face acest lucru. Hackerul susţine că a lansat un atac similar şi asupra unui website al BitDefender pentru clienţii din Portugalia. "Se pare că nu numai Kaspersky trebuie să-şi securizeze mai bine baza de date. BitDefender are aceleaşi probleme", a scris "unu", într-un mesaj online. "Un alt hacker ar fi putut să obţină accesul la circa 2.500 de emailuri şi la 25.000 de coduri de activare aflate pe serverul Kaspersky", a declarat un reprezentant al companiei ruse.

Citeşte mai mult...
 
Cercetătorii au studiat cum vor respira plantele în concentraţii ridicate de CO2 estimate pentru anul 2050 PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Februarie 2009 09:09

Rezultatul a fost suprinzător. Plantele produc mai multă hrană şi atunci respiră şi mai mult pentru a consuma această hrană. Rezultatele sunt importante pentru a planifica particularităţile agriculturii în 2050, când nivelele de CO2 vor fi de 550 părţi pe milion (ppm), faţă de 380 ppm, cât sunt astăzi.

Plantele abosrb dioxid de carbon (CO2) din atmosferă, dar şi consumă CO2 din atmosferă. În primul proces dioxidul de carbon este transformat prin fotosinteză, sub acţiunea luminii, în hrană pentru plantă, sub formă de zaharuri. Tot acest proces produce şi oxigen. Pe de altă parte, hrana pregătită de plante pentru sine este consumată şi de către animale şi oameni. În cel de-al doilea proces, planetele iau oxigen din atmosferă pentru a arde aceste zaharuri pentru a putea produce substanţe pe care să le folosească ca sursă de energie pentru celule, pentru ca planetele să trăiască şi să crească. Acest proces nu este altceva decât procesul de respiraţie, care este prezent în aceeaşi formă şi la oameni şi animale. În concluzie, plantele absorb mai mult CO2 din atmosferă decât emit şi emit mai mult oxigen decât consumă.

Citeşte mai mult...
 
Şi animalele au memorie PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Februarie 2009 13:05

Există animale care îşi amintesc de trecut şi fac planuri de viitor. Potrivit noilor cercetări ştiinţifice, mai multe animale sunt capabile să călătorească mintal în trecut şi în viitor, deşi până nu de mult oamenii de ştiinţă considerau că doar omul este capabil de acest lucru.

Descoperirea i-a pus pe jar pe reprezentanţii lumii ştiinţifice. Şi totuşi, mulţi cercetători care studiază capacităţile mintale ale animalelor sunt de părere că anumite rase de animale sunt capabile să-şi amintească trecutul şi să facă planuri de viitor. Dresorii de animale au descoperit că delfinii sunt capabili să-şi amintească de ceea ce au făcut în trecutul apropiat. De asemenea, porumbeii şi şobolanii au reuşit să aleagă simbolurile care se refereau la acţiuni recente ale lor. În anul 1999, cercetători americani au efectuat un experiment în cadrul căruia au ascuns diverse alimente în prezenţa cimpanzeului Penzee, cu care comunicau prin semne.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 49 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact