logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA
Conservator sau liberal, dupa cum vrea creierul PDF Imprimare Email
Marţi, 12 Aprilie 2011 18:09
Potrivit unui studiu apărut recent în revista Current Biology, „coloratura” politică a fiecăruia dintre noi depinde de mărimea anumitor zone ale creierului.
 
Amigdala este de dreapta, iar cortexul anterior de stânga. Să depindă într-adevăr convingerile noastre politice de volumul anumitor zone ale creierului?
 
Studiile făcute în acest sens de neurocercetători au suscitat dintotdeauna dezbateri şi controverse şi acesta din urmă, oordonat de Ryota Kanai de la University College din Londra, nu face excepţie.
Citeşte mai mult...
 
NASA: Pământul ar putea fi lovit de 158 de asteroizi PDF Imprimare Email
Miercuri, 06 Aprilie 2011 10:24

Peste 150 de asteroizi de diverse mărimi ar putea intra în coliziune cu Pâmântul în secolul următor, afirmă cercetătorii NASA. Experţii Jet Propulsion Laboratory (JPL/NASA) au cartografiat 158 de corupuri cereşti pe care le-au clasificat în funcţie de mărimea lor: de la 30 la 100 metri diametru, de la 100 la 300 de metri şi de la 300 de metri la un kilometru sau mai mult de un kilometru.

 

Astronomii americani estimează că fiecare dintre acestea ar putea intra în coliziune cu planeta noastră în secolul următor, iar efectele ar fi majore. Tema "potenţialei coliziuni între Terra şi asteroizi" a început să preocupe relativ recent comunitatea ştiinţifică mondială. Oamenii de ştiinţă au încercat să întrevadă consecinţele posibile ale unei eventuale coliziuni. Astfel, chiar şi un asteroid de mică dimensiune ar putea şterge un oraş sau o ţară.

 

Citeşte mai mult...
 
INFOGRAFIE 24 de naţiuni pornesc în 2018 într-o călătorie spre centrul Pământului PDF Imprimare Email
Marţi, 29 Martie 2011 19:42
O echipă de cercetători va conduce cel mai important demers ştiinţific al omenirii, de la primul pas pe Lună încoace.
 
Proiectul constă în forarea unui tunel până în mantaua Pământului. Nu este o călătorie în miezul lichid al Pământului, dar mai aproape de el nu s-a ajuns niciodată.
 
Geologii Damon Teagle şi Benoit Ildefonse, de la centrul Naţional de Oceanografie din Southampton, Anglia, respectiv de la Universitatea Montpellier din Franţa, au spus că este cea mai mare încercare din istoria ştiinţei.
 
Cercetătorii vor să aducă din mantaua Pământului roci din care să aflăm informaţii despre originile planetei. Mantaua conţine majoritatea rocilor planetei şi ele pot spune cum şi de ce se petrec cutremurele, cum plăcile tectonice produc tsunamiuri şi erupţii vulcanice.
Citeşte mai mult...
 
ANALIZE – DIABET - Un aparat va masura glucoza direct din lacrimi PDF Imprimare Email
Luni, 28 Martie 2011 07:10
In curand va fi posibil sa se masoare glicemia in lacrimi, datorita cercetatorilor de la Universitatea din Arizona si de la Mayo Clinic din Statele Unite.
 
Acestia lucreaza la un aparat care va permite diabeticilor sa nu se mai intepe in deget de cateva ori pe zi. Aparatul este dotat cu un nou tip de captator care foloseste lichidul lacrimal pentru a masura cantitatea de glucoza a fiecarui individ.
 
Inginerul Jeffrey T. LaBelle, autorul noului captator, afirma ca noua tehnologie ar permite pacientilor sa verifice mai des cantitatea de glucoza si astfel sa-si tina sub control diabetul.
 
Tehnologia utilizata pentru acest nou test a facut deja obiectul unui articol publicat in Journal of Diabetes Science and Technology.
Citeşte mai mult...
 
Chipurile care detectează cancerul într-o oră PDF Imprimare Email
Joi, 24 Februarie 2011 13:16
Cercetătorii de la U.S. National Institutes of Health spun că au dezvoltat un microchip care, atașat unui telefon „smart”, poate depista tumorile canceroase în mai puțin de o oră.
 
Chipul atașat va putea diagnostica tumorile canceroase într-o oră. Așa-numitul „microNMR chip”, care folosește nanoparticule magnetice pentru a măsura proteinele și alte substanțele din tumori, nu are nevoie de o bucată foarte mare de țesut pentru a pune un diagnostic. În locul măsurilor invazive, biopsia poate făcută printr-o fină aspirație, care extrage celulele din țesuturile „suspecte”.
 
Cu ajutorul microchipului, cercetătorii au analizat mostre de țesut prelevate de la 50 de pacienți suspecți de cancer și au diagnosticat corect 44 de pacienți în 60 de minute.
Citeşte mai mult...
 
VIDEO Cercetatorii investigheaza. Tyche, o noua planeta-gigant mai mare decat Jupiter, se afla in Sistemul nostru Solar PDF Imprimare Email
Marţi, 15 Februarie 2011 12:09
Oamenii de stiinta sunt pe cale sa dovedeasca existenta unei noi planete a Sistemului nostru Solar, numita Tyche. Aceasta este estimata a fi de patru ori mai mare decat Jupiter considerata deocamdata cea mai mare planeta a Sistemului. 

Astrofizicieni John Matese si Daniel Whitmire de la Universitatea Lafayette din Louisiana sunt cei care vorbesc pentru prima data despre existenta acesteia. Ei cred ca noua planeta este "ascunsa" in norul Oort, care constituie invelisul exterior al Sistemului Solar, scrie The Independent.
Ultima actualizare Marţi, 15 Februarie 2011 13:57
Citeşte mai mult...
 
Folositi parole puternice PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 12 Februarie 2011 10:59
Multe persoane se ingrijoreaza ca un hacker ar putea sa le sparga calculatorul dar, principalul mod prin care ei sunt compromisi nu necesita vreo tehnologie avansata. Este chiar foarte simplu atunci cand intrusul iti stie parola.
 
Chiar daca vorbim de contul bancar online al unui adult sau contul de joc al unui copil, cea mai buna aparare este o parola puternica. Sunt multe moduri prin care o persoana iti poate afla parola. O metoda este prin a te intreba. Cu toate ca suna ridicol, exista persoane care intreaba si exista si persoane care accepta sa raspunda din dorinta de a-si dovedi increderea sau prietenia. Acest caz este des intalnit in randul copiilor. Atunci cand cineva va cere parola trebuie sa-l refuzati, nu trebuie sa va justificati, ci pur si simplu puteti spune ca doriti sa o pastrati confidentiala.
Citeşte mai mult...
 
VIDEO O misiune a NASA a realizat prima fotografie 3D a Soarelui PDF Imprimare Email
Luni, 07 Februarie 2011 09:27

NASA a realizat prima vedere de 360 grade a intregului Soare, cea mai completa imagine a Soarelui de pana acum. Fotografia a fost realizata datorita navelor spatiale gemene Nasa Stereo (Solar TErrestrial RElations Observatory) care au aliniat camere pe partile opuse ale Soarelui pentru a obtine imaginea, scrie Foxnews.

Posibilitatea de a vedea Soarele in ansamblu va permite oamenilor de stiinta sa inteleaga mai bine complicatele modele solare si sa planuiasca misiuni in sistemul solar al robotilor sau al navelor spatiale cu echipaj, spun oamenii de stiinta.

"Soarele este un obiect complex care influenteaza numeroase aspecte ale vietii noastre", a declarat cercetatorul britanic Richard Harrison. "In acelasi mod in care nu putem intelege actiunea creierului studiind doar un fragment al acestuia, este esentiala o cercetare globala a Soarelui, ca obiect complet, pentru a intelege cum functioneaza", a adaugat acesta.

Citeşte mai mult...
 
VIDEO: NASA a descoperit un nou sistem planetar PDF Imprimare Email
Joi, 03 Februarie 2011 10:04
Cercetatorii de la NASA au descoperit, cu ajutorul observatorului Kepler al agentiei, sase planete alcatuite dintr-un amestec de roci si gaz care orbiteaza in jurul unui singur soare.
 
Steaua, denumita Kepler 11 ,este situata la circa 2.000 de ani lumina fata de Pamant, a anuntat NASA. "Sistemul planetar Kepler-11 este uimitor", a declarat Jack Lissauer, unul dintre oamenii de stiinta ai NASA. El a explicat ca sistemul este surprinzator de compact si are cel mai mare numar de planete care orbiteaza in jurul lui, nemaiexistand unul asemanator.
 
Cu alte cuvinte, Kepler-11 este cel mai complet si mai dinamic sistem planetar descoperit pana acum. Toate planetele care orbiteaza Kepler-11 sunt mai mari decat Pamantul, cele mai mari din ele fiind comparabile ca marime cu Uranus si Neptun. Planeta care se afla cel mai aproape de stea, Kepler-11b, este de zeci ori mai aproape de ea decat Pamantul fata de Soarele nostru.
Ultima actualizare Joi, 03 Februarie 2011 11:57
Citeşte mai mult...
 
Dictatura petroliştilor a luat sfârşit: a fost inventată benzina artificială PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 31 Ianuarie 2011 07:18
O echipă de cercetători britanici de la Laboratorul Rutherford Appleton, lângă Oxford, şi-a anunţat ultima invenţie: benzina artificiala, bazata pe hidrogen.
 
Aceasta nu poluează, e de trei ori mai ergonomica decât cea adevărata şi costă cam un euro galonul (n.r. in jur de 4 de litri). Benzina artificiala va fi disponibila tuturor, şoferi obişnuiţi, piloţi de curse sau motorişti, în trei ani.
 
Anunţul cercetătorilor de la Laboratorul Rutherford Appleton a făcut senzaţie, având în vedere că petrolul adevărat a atins în ultimul timp preţuri record. "Într-un anumit sens, hidrogenul este combustibilul ideal.
Ultima actualizare Luni, 31 Ianuarie 2011 07:38
Citeşte mai mult...
 
Telescopul Hubble a decoperit cea mai veche galaxie din Univers, care s-a format la puţin timp după Big Bang PDF Imprimare Email
Joi, 27 Ianuarie 2011 08:21
Cu ajutorul telescopului Hubble, oamenii de ştiinţă tocmai au decoperit o galaxie foarte veche care "s-a născut" la 480 de milioane de ani după producerea Big Bang-ului, ceea ce inseamnă că omenirea poate vedea acum cea mai "bătrână" galaxie observată vreodată, anunţă siteul oficial al NASA.
 
"NASA continuă să atingă noi orizonturi, iar ultima descoperire ne va ajuta să înţelegem şi mai bine Universul oferind în acelaşi timp informaţii preţioase generaţiilor următoare", a spus Charle Bolden, cel care a fost pilotul navei ce a plasat telescopul Hubble pe orbită.
 
"Acum 20 de ani, nu puteam decât să sperăm la marile descoperiri ştiinţifice pe care le-a făcut Hubble", a adăugat pilotul. Imaginea prezentată pe siteul Nasa.gov reprezintă cel mai îndepărtat loc vizibil cu telescopul Hubble. Bazându-se pe culoarea obiectului, astronomii presupun că această galaxie se află la 13,2 miliarde de ani lumină.
Citeşte mai mult...
 
Un organism viu se autosustine de 34 000 de ani PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 17 Ianuarie 2011 06:30
Pentru publicația LiveScience, Brian Schulbert s-a declarat surprins de descoperirea sa. Cercetătorul a găsit bateria trăind într-un mic cristal de sare umplut cu fluide.
 
Cristalele de sare cresc foarte repede, capturând tot ce plutește sau trăiește înăuntru în momentul dezvoltării. „Bacteriile sunt izolate acolo permanent, ca în niște capsule de timp minuscule”, spune Tim Lowenstein, profesor de geologie la Universitate Binghamton, departamentul de geologie.
 
Ecosistemele micuțe descoperite în cristalele de sare sunt în stare să se autosusțină, creând un mediu microscopic care le ține în viață, scrie LiveScience. Cercetătorii nu au reușit însă să descifreze misterul longevității acestor bacterii, având în vedere că ADN-ul se degradează în mod normal în timp.
Citeşte mai mult...
 
Terra se îndreaptă spre un nou prag: 7 miliarde de oameni PDF Imprimare Email
Miercuri, 12 Ianuarie 2011 09:36
Evenimentul este cu atât mai marcant având în vedere că numărul pământenilor a crescut de la şase la şapte miliarde într-un timp record. În vreme ce specia noastră, Homo sapiens, a aşteptat între 100.000 şi 200.000 ani pentru a câştiga (în jurul anului 1800), primul său miliard de specimene, omului modern nu i-au trebuit decât doisprezece ani pentru a ajunge la această cifră.
 
Un alt indiciu al acestei accelerări nebune: între ultima Eră Glaciară şi Epoca Renaşterii, populaţia lumii s-a dublat, în medie, la fiecare şaisprezece-şaptesprezece secole. Populaţia Terrei a crescut de la 2,3 miliarde, la 7 miliarde de locuitori din 1941 până în 2011.
 
Asia, cel mai aglomerat continent
Din cele şapte miliarde de pământeni, mai bine de patru, adică aproximativ 61%, vor locui în Asia. Puţin mai mult de un miliard de oameni se vor regăsi în Africa şi America, iar aproape 800 de milioane în Europa, scrie cotidianul elveţian „Le Temps".
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 6 of 20

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact