logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA
Nero 9, versiune gratuita PDF Imprimare Email
Marţi, 04 August 2009 20:08

Oficialii Ahead, producatorul cunoscutei aplicatii de inscriptionare Nero, au ajuns si ei la concluzia ca aplicatiile gratuite sunt, intotdeauna, preferate de utilizatori - astfel ca au lansat versiunea free Nero 9 Essentials

Aceasta contine doar functiile de baza alte softului - tot ce ii trebuie unui utilizator pentru a copia sau a inscriptiona un CD/DVD (optiunile 'Copy Disc' si 'Data Burning') si nimic in plus! Celelalte meniuri ale versiunii originale, 'Rip and Burn', 'Create and Edit', 'Home Entertainment' si 'Backup' sunt restrictionate la versiunea platita a aplicatiei la care se poate face ugprade direct din Nero 9 Essentials.

In ciuda simplitatii aplicatiei, fisierul este destul de 'voluminos' - 55 Mb. Pentru descarcarea gratuita a Nero 9 Essentials, tilizatorul trebuie sa isi introduca adresa de e-mail. La descarcare, software-ul de scris DVD-uri va veni impreuna cu motorul de cautare si toolbarul Ask - insa puteti deselecta acesta optiune daca nu va intereseaza.

Citeşte mai mult...
 
Cum suna viitorul… Zece lucruri pe care nepotii nostri nu le vor cunoaste PDF Imprimare Email
Marţi, 04 August 2009 19:28

Cand veti avea 80 de ani, masina zburatoare va fi in sfarsit comercializata si lucruri pe care le-ati cunoscut in 2009 vor ajunge la muzeu. Obiecte, alimente, anotimpuri - toate vor disparea. Muzica nu va mai avea sens, politica va va dezgusta… Nostalgici, veti regreta vremurile apuse, cele in care se folosea hartie igienica, iar odihna de duminica era inca o regula…

Va veti sterge o lacrima gandindu-va la acea epoca depasita, in care puteai sa mori de cancer. Dar urmasii dumneavoastra vor rade. Vor avea dreptate, pentru ca nu vor cunoaste multe dintre obiectele care v-au marcat existenta. Futurologii francezi au intocmit o lista cu zece lucruri pe care nu le vor cunoaste niciodata nepotii nostri.

Hartia igienica. intalnit frecvent in Japonia, washlet (un mic jet de apa care curata partile murdare si un ventilator care le usuca) este viitorul hartiei igienice. Dar aceasta ar putea fi salvata daca apa devine prea rara pentru a fi risipita.

Gustul rosiilor. Devenite netede si uniforme, tomatele isi pierd deja din ce in ce mai mult gustul. Doar rosiile cherry il mai pastreaza, dar pentru cat timp?! Cu siguranta, nu pana in era nepotilor nostri. Cheile. Obiectele de otel sau alama cu lungime variabila vor parea, maine, teribil de 'coclite'. Amprenta, retina sau parola electronica le vor inlocui in viitorul apropiat. Iar meseria de lacatus va disparea si ea.

Citeşte mai mult...
 
Alexandra Vancea de la Colegiul National Dragos Voda din Sighetul Marmatiei a participat la Olimpiada de Stiinte PDF Imprimare Email
Luni, 03 August 2009 17:12

Noi rezultate de exceptie pentru elevii maramureseni, de data aceasta la Olimpiada Nationala de Stiinte pentru Juniori care a avut loc la Iasi, in perioada 27 iulie - 1 august.
La concurs au participat elevi din intreaga tara care nu au implinit inca varsta de 16 ani si care au avut de sustinut nu mai putin de trei examene, la fizica, chimie si biologie, fiecare cu o proba teoretica si una practica. Maramuresul a fost reprezentat in competitie de Mihai Pruna (clasa a VIII-a) si Paul Herman (clasa a IX-a) de la Colegiul National Vasile Lucaciu din Baia Mare, alaturi de Alexandra Vancea de la Colegiul National Dragos Voda din Sighetul Marmatiei.
Mihai Pruna, cel care in acest an scolar a obtinut si o medalie de argint la Olimpiada Nationala de Chimie, a reusit acum sa intre in posesia medaliei de bronz si sa intre astfel in lotul largit al Romaniei pentru Olimpiada Internationala care va avea loc in luna decembrie la Baku in Azerbaidjan. Paul Herman a obtinut si el o mentiune speciala.

Citeşte mai mult...
 
Topirea ghetarilor este vizibila si din spatiu PDF Imprimare Email
Luni, 27 Iulie 2009 14:40

Pamantul este tot mai afectat de actiunea umana, iar topirea ghetarilor ca efect al incalzirii globale este mai vizibila in prezent decat in urma cu 12 ani, potrivit astronautului canadian Bob Thirsk, aflat la Statia Spatiala Internationala, citat de Reuters.

"In jurul pamantului este un strat de atmosfera foarte subtire, care mentine viata. Sunt, de asemenea, vizibile efecte ale distrugerii umane asupra Pamantului. Poate este doar o perceptie subiectiva, dar cred ca ghetarii se topesc, iar zapada care acopera crestele muntilor este mai putina decat in urma cu 12 ani, cand am fost ultima data in spatiu", a spus Thirsk intr-o conferinta, el urmand sa stea doua luni la Statia Spatiala Internationala, scrie NewsIn.

"Numerosi ghetari din Groenlanda se topesc intr-un ritm mai mult sau mai putin rapid si nici macar un acord ambitios la summitul despre clima de la Copenhaga din decembrie nu va putea stopa aceasta evolutie. Am putea spera doar la reducerea emisiilor de CO2, care sa limiteze cat de cat dezastrul", declara, pe 9 iulie, Shfaqat Abbas Khan, expert in studierea ghetarilor din Groenlanda la institutul spatial din Danemarca, cu ocazia prezentarii unui studiu amplu despre topirea ghetarilor.

Ultima actualizare Luni, 27 Iulie 2009 16:52
Citeşte mai mult...
 
Cum ar fi daca nu mi-as fi cunoscut niciodata partenerul? PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Iulie 2009 07:04

O metoda mai buna de a amplifica fericirea: in loc de a rememora momentele frumoase, mai bine sa ne imaginam ca ele nu s-au intamplat niciodata. Cercetatori de la Virginia, North Carolina si Harvard University au descoperit ca persoane care au fost indrumate sa scrie cum ar fi fost daca un eveniment pozitiv din viata lor  nu s-ar fi intamplat, au simtit o imbunatatire semnificativa a starii sufletesti, in comparatie cu persoanele care au descris pur si simplu evenimentul pozitiv.

Persoanele care aveau o relatie stabila au scris timp de 15-20 de minute despre cum ar fi fost daca nu si-ar fi intalnit niciodata partenerii si avut acea legatura speciala. Celelalte persoane din grupul de control au scris exact opusul: cum s-au cunoscut, cum au inceput sa se intalneasca si cum in final au devenit parteneri. Alte conditii de control au fost incluse in experiment, cum ar fi scrisul despre cum a decurs ziua fiecaruia sau despre prietenii. Cea mai mare satisfactie in relatie s-a gasit in grupul care si-a imaginat cum ar fi daca nu si-ar fi cunoscut niciodata partenerul, si nu in grupul care a descris inceputurile frumoase ale relatiei.

Citeşte mai mult...
 
Eclipsa de Soare din 22 iulie 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 21 Iulie 2009 05:18

Miercuri, 22 iulie 2009 va avea loc cel mai important fenomen astronomic al anului 2009: o eclipsa totala de Soare. Din nefericire nici aceasta eclipsa nu se va putea observa de pe teritoriul Romaniei. Eclipsa de Soare din 22 iulie este foarte importanta pentru ca va fi cea mai lunga eclipsa de Soare din secolul XXI. Durata totalitatii in punctul maxim al eclipsei va fi de 6 minute si 39 de secunde. Pata de umbra a Lunii va atinge Pamantul in Marea Arabiei iar apoi va strabate Asia de sud-est trecand prin tari ca India si China. In aceasta pagina gasiti informatii despre acest fenomen astronomic deosebit al anului 2009. Seria Saros

Eclipsa totala de Soare din 22 iulie 2009 face parte din seria Saros cu numarul 136. Aceasta serie a inceput pe 14 iunie 1360 cu o eclipsa partiala foarte mica in zona polara sudica. Ultima eclipsa a seriei va avea loc in apropierea cercului polar de nord pe 30 iulie 2622. Diagrama de producere a eclipselor de Soare in seria Saros 136 este:

Citeşte mai mult...
 
Celulele embrionare refac inimile bolnave ale soarecilor PDF Imprimare Email
Marţi, 21 Iulie 2009 04:38

Celule obisnuite reprogramate pentru a actiona ca celulele stem embrionare pot ajuta la refacerea tesutul cardiac deteriorat la soareci, au raportat, luni, cercetatorii de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota,, intr-un studiu care arata un potential practic pentru utilizarea experimentala a celulelor, scrie Reuters.

Injectate in soarecii a caror inimi au fost afectate de un atac de cord, noile celule ajuta la imbunatatire structurii cat si a functiei inimii. Specialistii spera ca astfel bolnavi sa-si amelioreze sau sa-si vindece bolile de inima folosindu-si propriile celule.

Citeşte mai mult...
 
Noul element chimic 112 a fost numit coperniciu PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 18 Iulie 2009 07:46

Coperniciul (Cp), elementul chimic cu numarul atomic112 a fost descoperit in urma cu 13 ani si a fost validat acum cateva saptamani.

Numele i-a fost dat in onoarea astronomului Nicolaus Copernicus care, in secolul al XVI-a, a sustinut ca Pamantul si alte planete din sistemul nostru solar se rotesc in jurul Soarelui, rasturnand teoria care dominase pana atunci lumea stiintifica si care afirma ca Pamantul e centrul Universului, informeaza BBC.

Potrivit Descopera.ro, aceasta denumire a fost oferita de catre echipa de cercetatori care au descoperit elementul, care a considerat ca Nicolaus Copernicus “ne-a schimbat viziunea asupra lumii”.

Noul element a fost descoperit in 1996, in cursul unor experimente de fuziune nucleara, la Centrul de Cercetari asupra Ionilor Grei din din Germania, de catre un colectiv condus de profesorul Sigurd Hofmann.

Citeşte mai mult...
 
NASA a dat publicitatii un film digital al primei aselenizari PDF Imprimare Email
Vineri, 17 Iulie 2009 11:47

Inregistrarile video originale ale primei aselenizari, realizata in urma cu 40 de ani, au fost sterse iar casetele au fost refolosite pentru a se economisi bani, au declarat oficiali NASA, citati de Reuters. Agentia spatiala americana a dat insa publicitatii copii prelucrate digital ale inregistrarilor realizate in iulie 1969, despre care sustine ca "sunt mai bune decat originalele".

NASA a difuzat un prim film digital al aselenizarii, retusand imaginile neclare ale astronautilor Neil Armstrong si Buzz Aldrin in timp ce pasesc pe suprafata lunii.

Mai multe inregistrari, reconditionate de compania californiana Lowry Digital, vor fi date publicitatii in luna septembrie.
 
In 2006, oficialii NASA au recunoscut ca nu reusesc sa gaseasca inregistrarile originale ale primei aselanizari, realizate la 20 iulie 1969 de echipajul misiunii Apollo 11.

Inginerul Richard Nafzger, care a supervizat televizarea aselenizarii la Goddard Space Flight Centre in Maryland, a descoperit ca inregistrarile originale, impreuna cu alte 200.000 de casete, au fost sterse si refolosite pentru a economisi bani.

Ultima actualizare Vineri, 17 Iulie 2009 11:54
Citeşte mai mult...
 
Rezonanţa magnetică nucleară (RMN) explicată simplu şi cronologic PDF Imprimare Email
Joi, 16 Iulie 2009 15:11

Fizica particulelor a jucat un rol cheie în dezvoltarea tehnologiei care permite analize medicale detaliate neinvazive ale organismului uman. În acest articol vă oferim o explicaţie pe înţelesul tuturor despre rezonanţa magnetică nucleară (RMN), precum şi un istoric al dezvoltării acestei tehnologii medicale atât de întâlnite astăzi.

Tehnologia medicală salvatoare de vieţi cunoscută sub denumirea de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) , realizează imagini detaliate ale ţesutului moale din corpul uman, aproape eliminând nevoia chirurgiei de explorare. Spre deosebire de razele X, poate deosebi materia cenuşie de materia albă în creier (1), ţesutul canceros de cel necanceros şi muşchii de organe (2), la fel şi să descopere hemoragii sau semne de lovitură.

Citeşte mai mult...
 
Teoria corzilor trece prima probă PDF Imprimare Email
Miercuri, 08 Iulie 2009 05:22

După aproape 3 decenii de abstractizări, matematică si imaginaţie, teoria corzilor pare să fie adusă la “lumina realităţii”. Pentru prima oară, o echipă de cercetători de la Universitatea Leiden din Olanda a reuşit să explice un fenomen fizic folosind concepte ale acestei controversate teorii. Este vorba de starea cuantică critică, fenomen legat de super-conductivitate, care pȃnă acum nu fusese înţeles.

Teoria corzilor (a string-urilor) reprezintă defapt un ansamblu de mai multe teorii dezvoltate din anii ‘80 pȃnă in prezent de matematicieni si fizicieni. Prin acestea, se încearcă obţinerea unui fundament teoretic care să cuprindă toată fizica (să explice într-o singură teorie atȃt gravitaţia cȃt si celelalte interacţiuni fundamentale). În dezvoltarea ei, teoria a înglobat multe concepte deja existente in fizica modernă, cum ar fi modelul standard pentru particulele elementare, fiind construită într-un mod consistent cu acestea. În paralel a fost elaborat un nou formalism matematic, necesar pentru descrierea teoriei într-un mod abstract.

Citeşte mai mult...
 
Ochiul românesc din cer PDF Imprimare Email
Miercuri, 01 Iulie 2009 14:29

Agenţia Spaţială Română a înfiinţat un centru de informaţii geospaţiale. Acest lucru s-a realizat în cadrul unui proiect de cercetare care a început în 2006 şi a durat doi ani. Costurile proiectului au fost de aproximativ 400.000 de euro, iar scopul acestuia a fost acela de a crea un program care să permită analizarea şi procesarea imaginilor, precum şi oferirea de informaţii geospaţiale. Astfel, misiunile românilor în Irak şi Afganistan au putut fi supravegheate cu ajutorul sateliţilor. 

Proiectul de cercetare început în 2006 a avut ca finalitate înfiinţarea centrului de informaţii geospaţiale. Acesta a luat naştere în urma unei colaborări dintre Agenţia Spaţială Română şi diverse agenţii şi academii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Institutului pentruTehnologii Avansate al Serviciului Român de Informaţii. S-a dorit crearea unui software pentru analizarea imaginilor, iar primul pas al proiectului a fost achiziționarea unei stații de recepție de date satelitare. În rest, cercetătorii s-au descurcat cu echipamentele existente deja și în schimb, au încercat să le îmbunătățească. De asemenea, un astfel de proiect necesită oameni capabili, cooperativi, adevărați ''vrăjitori'', după cum spune Dan Răducanu, de la Academia Tehnică Militară.

Citeşte mai mult...
 
Satelitul lui Saturn, Enceladus, ar putea avea un ocean PDF Imprimare Email
Marţi, 30 Iunie 2009 15:26

EncedalusSonda spaţială Cassini a descoperit ceva ce ar putea dovedi că unul din sateliţii lui Saturn, Enceladus, ar putea avea un ocean sub suprafaţa îngheţată. Dacă prezenţa apei lichide este confirmată, Enceladus ar putea deveni unul dintre principalele locuri de căutare a vieţii extraterestre. Se ştie deja că pe Enceladus se găsesc gheizere cu apă ce conţin componente organice complexe. Noile dovezi ce afirmă prezenţa oceanului sub suprafaţa acestui satelit se bazează pe descoperirea sodiului ( Na ) în inelul E al lui Saturn, despre care se crede că e alimentat de către Enceladus. Sascha Kempf de la Institutul Max Planck pentru Fizică Nucleară din Heidelberg, Germania a spus luna trecută la Roma că au fost înregistrate concentraţii de sodiu de aproximativ o parte din 100.000 în inelul E.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 14 of 20

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact