logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA
NASA anunta ca putem avea surse de apa potabila pe Luna PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2015 08:30

 Pe Lună se află cantități însemnate de apă, însă problema pe care oamenii de știință au întâmpinat-o până în prezent este că apa se află în stare solidă, ascunsă în cratere adânci, conform popsci.com.
 
Prin amplasarea de cupole spațiale menite să colecteze și să distileze vaporii de apă, ce se produc în urma contactului luminii solare cu crustele de gheață de pe suprafața Lunii, oamenii de știință spun că vor putea obține un flux constat de apă potabilă.
 
Lumina solară care atinge suprafața satelitului natural al Pământului încălzesc moleculele solide de apă, transformându-le in vapori. Cupolele de plastic vor putea fi instalate pentru a colecta vaporii de apă, oferind o suprafață de condensare pe care să se producă gheață, ce poate fi ulterior topită și distilată. În acest fel o cupolă care acoperă un metru pătrat ar putea produce 190 de mililitri de apă pe zi. ”Este o cantitate mai mică decât am putea obține prin săparea craterelor de la poli, însă această metodă presupune un efort mult mai mic”, declară Tim Livengood, specialist NASA.
Citeşte mai mult...
 
Cum dispari definitiv de pe Facebook? Asa stergi de tot contul si toate postarile PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2015 08:24

 Motivele pentru care ai vrea sa nu-ti mai desfasori viata sociala online sunt multiple. Populara retea sociala este instrumentul perfect pentru a alimenta invidia fata de viata aparent perfecta a unor prieteni. Daca nu va personalizati un pic modul in care primiti notificari pe mobil sau desktop, este foarte posibil ca o zi de munca sa devina complet ineficienta. Cu alte cuvinte, exista incredibil de multe motive pentru care ar fi bine sa stii cum dispari definitiv de pe Facebook, scrie Playtech.
 
Stergerea unui cont de Facebook este o actiune cu urmari permanente. Daca exista o sansa infima sa doriti sa intrati din nou pe reteaua sociala, decat sa va stergeti complet profilul, mai bine il dezactivati. Astfel, chiar daca rezistati tentatiei de a intra pe pagina personala de Facebook, puteti trai cu confortul psihologic ca aceea exista in continuare.
Ultima actualizare Vineri, 12 Iunie 2015 08:46
Citeşte mai mult...
 
INTERNET - Situatia internetului in Romania PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2015 14:16
Despre viteza internetului din Romania s-au spus numai lucruri bune in ultimii ani. Statisticile ne-au plasat in partea de sus a clasamentului, peste tari cu care nu putem concura din alte puncte de vedere. Dar partea interesanta este ca nu am stat pe loc nici in ultima vreme. Cei mai mari furnizori din Romania, spre lauda lor, au continuat sa ridice stacheta. 
 
In acest context, este interesant de vazut cum stam acum, dupa ce furnizorii locali au introdus in oferte conexiuni si mai rapide, atat pe partea de internet fix, cat mai ales de internet mobil, acesta din urma devenind din ce in ce mai important atat pentru operatori, ca sursa de venit, cat si pentru din ce in ce mai multii posesori de smartphone-uri. 
Ultima actualizare Duminică, 08 Martie 2015 17:19
Citeşte mai mult...
 
Efectul periculos al Facebook-ului asupra inteligenţei umane: cum este „prostit poporul cu calculatorul” - explicaţii ştiinţifice PDF Imprimare Email
Joi, 19 Februarie 2015 12:52

Daniel DavidCoeficientul de inteligenţă al oamenilor a crescut constant din 1930 până în anii 90, când ceva a stopat fenomenul. Ipoteza care câştigă teren între psihologi susţine că una dintre cauze ar fi accesul facil la informaţie datorat dezvoltării mediului online, fie că ne referim la motoare de căutare, precum Google, fie că ne referim la reţelele de socializare. Cum au oprit medicina şi internetul dezvoltarea speciei.

„<> nu mai înseamnă a întreţine relaţii vii şi durabile, ci <> cu reţele cât mai ample (şi adesea anonime) de <>, <>, <>, <> etc. Comunicarea devine, astfel, un soi de pălăvrăgeală nomadă, un zumzet gregar, un <> inter-personal, în care, însă, persoanele reale sunt absente prin masificare. „Comunici“, dar o faci, la propriu şi la figurat, <<în deşert>>. Adică <>, fără o autentică achiziţie de sens şi în pustietatea izolării tale de fiinţa adevărată, de <> a celorlalţi”, spune scriitorul Andrei Pleşu pe blogul său de pe „Adevărul” concluzionând că pe reţelele sociale oamenii „comunică fără a comunica”. Din punct de vedere psihologic fenomenul este analizat din două perspective. „Din punct de vedere social – nevoia de comunicare, de socializare a omului este una înnăscută. Situaţia este similară cu nevoia de a se hrăni. Este clar că trebuie să mănânci, dar e importat ce mănânci şi cât mănânci. În concluzie, din punct de vedere social, reţelele de socializare nu sunt bune sau rele în sine, ci trebuie gândite în raport cu cantitatea lor. Este ca şi la hrana, dacă exagerezi vei avea de suferit”, susţine Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Ultima actualizare Joi, 19 Februarie 2015 12:59
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Stephen Hawking: Daca am dezvolta forme avansate de inteligenta artificiala riscam ca rasa umana sa dispara PDF Imprimare Email
Miercuri, 03 Decembrie 2014 14:50

Celebrul fizician Stephen Hawking a spus intr-un interviu pentru BBC ca formele primitive de inteligenta artificiala pe care oamenii le-au dezvoltat sunt utile, insa a avertizat ca daca vom dezvolta unele mult mai inteligente, acestea ne-ar putea depasi si rasa umana ar ajunge in pragul extinctiei. Hawking are de acum si o noua plaforma hardware si software care il ajuta sa comunice mai usor, insa vocea robotica faimoasa a ramas neschimbata.

Citeşte mai mult...
 
Carte vs ebook reader: ​Cititorii absorb mai bine informatiile de pe hartie decat cele de pe un Kindle PDF Imprimare Email
Joi, 21 August 2014 09:36

​Un nou studiu, care a constatat ca cititorii care utilizau un dispozitiv Kindle si-au amintit mult mai putine informatii dintr-o poveste decat cei care au citit-o pe hartie, este parte a unei cercetari la scara europeana care incearca sa determine impactul digitalizarii asupra experientei de lectura, scrie The Guardian. 
 
In cadrul studiului, prezentat la o conferinta din Italia, cititorilor le-a fost oferita ca lectura o poveste scurta, scrisa de Elizabeth George. Din cei 50 de participanti, 25 au citit povestea pe un Kindle, in timp ce cealalta jumatate au citit-o pe hartie.  Ulterior, cititorii au fost testati pe aspecte ale povestii, inclusiv obiecte, persoane si locatii. 
Citeşte mai mult...
 
A fost descoperită o planetă similară Pâmântului, la 16 ani lumină distanţă PDF Imprimare Email
Duminică, 06 Iulie 2014 12:52

Publicaţia de specialitate Sci News a dezvăluit recent rezultatele unui studiu fascinant condus de Universitatea New South Wales din Marea Britanie. Echipa de cercetare a descoperit o planetă similară Pământului la numai 16 ani lumină distanţă faţă de noi.

Planeta, numită Gliese 832c, orbitează în jurul unei stele roşii care are jumătate din masa soarelui nostru. Gliese 832c are o perioadă de rotaţie de 35 de zile şi o masă de 5 ori mai mare decât cea a Terrei. Cel mai important amănunt este însă distanţa lui Gliese faţă de soare, care este ideală apariţiei formelor de viaţă. În plus, planeta primeşte aceeaşi energie stelară medie ca Pământul.
Ultima actualizare Duminică, 06 Iulie 2014 13:02
Citeşte mai mult...
 
A fost descoperita planeta care seamana cel mai mult cu Pamantul PDF Imprimare Email
Vineri, 18 Aprilie 2014 15:24

Telescopul spatial Kepler a dus la descoperirea unei planete de dimensiunea Pamantului la 500 de ani lumina departare intr-o zona unde conditiile pot favoriza viata, arata un comunicat NASA. "Planeta Kepler-186f poate fi considerata un verisor al pamantului, nu un frate geaman. Are multe caracteristici asemanatoare cu Terra", spune unul dintre oamenii de stiinta care au participat la cercetari.
 
Telescoapele performante au dus in ultimii ani la descoperirea unor planete in asa numitele "zone locuibile circumstelare", insa toate sunt cu cel putin 40% mai mari decat Terra. Noua planeta descoperita, Kepler-186f, are dimensiuni asemanatoare cu Terra si este telurica (corp pietros).
Citeşte mai mult...
 
Juramant misterios, semnat de nume importante precum Neculai Culianu sau Ion Creanga, descoperit in arhiva Muzeului Literaturii Romane din Iasi PDF Imprimare Email
Marţi, 15 Aprilie 2014 18:49

Muzeul Literaturii Romane Iasi a descoperit in arhiva sa un document care dezvăluie existența unei grupări secrete din care făceau parte personalități proeminente ale secolului al XIX-lea, mulți fiind membri și ai Societății Junimea. Printre semnatari se afla N. Culianu, N. Gane, A. Lambrior si I. Creangă. Circumstanțele în care documentul a fost semnat sunt, deocamdată, necunoscute. 
 
Redăm în rândurile de mai jos textul-jurământ semnat de nume importante precum N. Culianu, N. Gane, A. Lambrior, I. Creangă, cărora se adaugă A.C. Șendrea, I.A. Darzeu, C. Corjescu, D.A. Anghel ș.a.
 
Jur pe onoare și conștiință./ Mă leg pe suflet și pe Dumnezeu/ Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect și să execut toate hotărârile luate de comitetul din care face parte. Și să păzesc secret absolut./ Așa să-mi ajute Dumnezeu și sfânta Cruce”.
 
„Provenind din latinescul juramentum, jurământul poate fi o afirmare sau o promisiune, ori o făgăduială solemnă făcută de o persoană de a spune adevărul în legătură cu anumite fapte. 
Ultima actualizare Marţi, 15 Aprilie 2014 19:23
Citeşte mai mult...
 
Primele unde de dupa Big Bang, detectate in mod direct de cercetatori PDF Imprimare Email
Duminică, 23 Martie 2014 10:59
Fizicienii americani au anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, realizarea unei descoperiri majore in astrofizica - prima detectare directa a undelor gravitationale primordiale, ce reprezinta primele socuri de dupa Big Bang, care au marcat nasterea Universului. 
 
Existenta acestor ondulatii spatiu-timp, primul ecou al Big Bangului, prevazute in teoria generala a relativitatii formulata de Albert Einstein, demonstreaza expansiunea extrem de rapida a Universului in prima fractiune de secunda a existentei sale, o faza denumita "inflatie cosmica". 
 
Potrivit site-ului businessinsider.com, undele gravitationale primordiale reprezinta cea din urma predictie facuta de Einstein in teoria generala a relativitatii care ramasese nedemonstrata pana acum. "Detectarea acestui semnal este unul dintre obiectivele cele mai importante din cosmologie in prezent si a fost rezultatul unei cantitati uriase de munca depusa de un numar mare de cercetatori", a subliniat John Kovac, profesor de astronomie si de fizica la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA), coordonatorul echipei de cercetatori de la proiectul BICEP2 care au facut aceasta descoperire. 
Citeşte mai mult...
 
De ce cascam si de ce e cascatul contagios? PDF Imprimare Email
Joi, 20 Martie 2014 18:05
Daca pana de curand se credea ca empatia determina contagiozitatea cascatului, un studiu recent sugereaza ca factorul determinant ar fi varsta persoanelor implicate. Cascatul este un reflex intalnit la oameni si animale deopotriva, care consta in inhalarea aerului si intinderea timpanelor, simultan, urmate de o expiratie puternica. Oamenii incep sa caste inca de cand se afla in pantece si asociaza, in general, actiunea cu oboseala, somnul sau plictiseala. 
 
Desi, probabil, sunt mai multi factori cate determina aceasta reactie, nu exista inca o explicatie universal acceptata care sa clarifice de ce cascam. 
Primele studii indicau faptul ca reflexul ar fi un raspuns la nivelul crescut de dioxid de carbon din sange, atunci cand corpul are nevoie de un aport de oxigen, care ar justifica inspiratia profunda, sau de eliminarea dioxidului de carbon, printr-o expiratie puternica. Experimentele ulterioare au demonstrat insa, ca mediile cu un nivel scazut de dioxid de carbon sau administrarea de oxigen subiectilor nu influenteaza nevoia de a casca. 
Citeşte mai mult...
 
O zona a creierului care impiedica oamenii sa ia decizii gresite a fost descoperita de cercetatori PDF Imprimare Email
Vineri, 31 Ianuarie 2014 09:41

O regiune a creierului care ii ajuta pe oameni sa evite luarea deciziilor gresite, functionand ca o forma de constiinta, a fost descoperita de cercetatorii britanici, care au denumit acest ghem de neuroni "polul frontal lateral". 
 
Unele zone ale creierului controleaza modul in care sunt puse in aplicare deciziile, insa aceasta regiune, nou descoperita, este responsabila pentru gandurile de tip "ce-ar fi fost daca" oamenii ar fi luat alta decizie, informeaza dailymail.co.uk. 
 
Oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford au ajuns la aceasta descoperire dupa ce au scanat creierul uman in doua moduri diferite. La experiment au participat 25 de barbati si femei, cercetatorii descoperind ca, in urma scanarii, aceasta regiune a creierului este alcatuita din 12 sectiuni mai mici. Ulterior, imaginile obtinute in urma scanarii au fost comparate cu imaginile creierului maimutelor din specia macacilor. 
Citeşte mai mult...
 
Un test prin care cancerul poate fi depistat in cateva ore, dezvoltat de cercetatorii britanici PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 09:26

Cancerul ar putea fi diagnosticat in doar cateva ore prin intermediul unui nou test dezvoltat de cercetatorii britanici, ceea ce ar insemna un tratament mai eficace pentru pacienti. Astfel, potrivit expertilor, medicii ar putea diagnostica cancerul in doar cateva ore. 
 
Noul test dezvoltat de cercetatorii britanici le-ar putea indica medicilor tipul de cancer de care sufera pacientii, astfel incat tratamentul sa poata fi stabilit imediat, informeaza dailymail.co.uk. 
 
Dezvoltarea tehnologiei inseamna ca probele nu mai trebuie trimise pentru a fi evaluate de specialisti. Folosind imagistica prin spectrometrie de masa, expertii pot procesa probele prin intermediul unui computer, care va scana mii de componente chimice pentru a detecta prezenta cancerului in organism. 
 
Computerul nu doar ca stabileste diagnosticul, dar poate stabili si despre ce tip de cancer este vorba, astfel incat medicii sa poata oferi cel mai bun tratament. 
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 2 of 20

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact