logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE


Tutunul - duşmanul pielii PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 11:44

Observaţi că părul dvs. a devenit mai fragil şi unghiile se rup mai uşor? Aţi remarcat o îmbătrânire timpurie a pielii, iar gingiile vă sunt iritate? Fumaţi cumva? Răspunsul la această întrebare ar putea sta la originea acestor probleme.

Mai multe studii făcute pe această temă detaliază riscurile pe care le presupune acest viciu nociv pentru piele. Este aşa-numitul sindrom "faţă de fumător": persoana prezintă o piele ridată, cu tenul gri, cu oasele vizibile la nivelul feţei, pomeţii proeminenţi, buzele şi ochii înconjuraţi de riduri fine, mai adânci înspre obraji şi mandibule. Potrivit experţilor, ridurile fumătorilor sunt diferite, mai adânci, iar contururile marcate. Efectele nocive ale tutunului nu afectează doar tenul. Afectează întreaga piele, inclusiv cea a capului, podoaba capilară îşi pierde din strălucire şi devine mai fragilă, porozitatea creşte, iar părul capătă mirosul neplăcut al ţigărilor. Susana Puig, dermatolog la Spitalul Clinic din Barcelona, avertizează, totodată, că "unghiile devin friabile şi opace".

Citeşte mai mult...
 
Medicii îşi pot vinde “afacerea” dacă se pensionează sau se mută de la sate la oraş PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 09:50

Cabinetele medicilor se pot transforma în afaceri profitabile. La acest capitol intră atât dotările cabinetului, spaţiul, cât şi listele de pacienţi pe care le au medicii de familie. Totul este reglementat prin actul normativ 1.322/2006 privind aprobarea normelor de stabilire a criteriilor şi metologiei de preluare a unui praxis. Dr. Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii Generale a Medicilor de Familie Maramureş susţine că astfel de reglementări se practică şi în ţările Uniunii Europene. Asta tocmai pentru a încuraja medicii de familie şi specialiştii să înfiinţeze centre medicale.

În momentul în care un medic se pensionează, sau doreşte să se mute din mediul rural în cel urban, are posibilitatea să îşi vândă “afacerea”. Este vorba de cabinetul medical, cu dotările pe care le-a făcut de-a lungul anilor dar şi lista de pacienţi. În cazul în care cadrul medicalş a decedat, cei care se vor ocupa de aceste aspecte sunt membrii familiei defunctului. “Este păcat ca după ce s-au făcut investiţii, activitatea în cabinetul medical resdpectiv să nu fie continuată. Aşa că atât spaţiul, cât şi dotările şi chiar lista pacienţilor poate fi vândută la un alt medic care doreşte să preia activitatea respectivă.

Citeşte mai mult...
 
ÎN Maramures creşte numărul cazurilor de cancer PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 10:42

Dacă la nivelul judeţului Maramureş, diabetul, hipertensiunea şi bolile de inimă sunt pe primele locuri în ceea ce priveşte numărul de victime, la capitolul boli oncologice, cancerul la plămâni îi afectează pe cei mai mulţi dintre maramureşeni. Aşa cum arată statisticile din anul trecut, în judeţul nostru au fost descoperite 1.381 de cazuri noi de cancer.

Dintre acestea, 234 de bolnavi au fost descoperiţi cu cancer bronhopulmonar, ceea ce înseamnă aproape 17% din totalul bolnavilor de cancer din Maramureş.
Aşa cum spune dr. oncolog Eva Puşcă, şeful Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, incidenţa cancerelor în judeţul nostru este în creştere.
"Nu putem spune că în Maramureş numărul bolnavilor de cancer este peste media naţională sau internaţională, dar se observă o creştere lent progresivă a cazurilor depistate. Un specific al judeţului nostru este însă cancerul bronhopulmonar, care conduce net în statisticile oncologice. Pe locurile doi şi trei se situează cancerele de sân şi de col uterin. Sperăm ca odată cu vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, incidenţa acestei afecţiuni să scadă în următorii ani", mai spune dr. Puşcă.

• Depistarea precoce, singura şansă a unei vieţi îndelungate

Citeşte mai mult...
 
'Am Alzheimer, declar ca nu ma insanatosesc' PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 08:52

Persoanele cu boli incurabile trebuie sa le dovedeasca, periodic, celor de la Casa Nationala de Sanatate ca sunt asigurate si ca nu s-au insanatosit intre timp. Casa Nationala de Sanatate considera ca bolnavii de Alzheimer se pot insanatosi. De aceea, le cere sa demonstreze ca nu s-au vindecat.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) solicita pacientilor cu boli grave, cum ar fi Alzheimer, sa dovedeasca ca sunt platitori de asigurari medicale pentru a-si putea procura medicamentele. In baza de date a CNAS se afla insa deja informatiile privitoare la toti cei care contribuie la fondul de sanatate.
Astfel, de pilda, bolnavii de Alzheimer trebuie sa se duca, din sase in sase luni, la CNAS pentru a obtine talonul pe baza caruia isi pot procura medicamentele.

Citeşte mai mult...
 
Pacienţii vor trebui să achite consultaţiile în plus oferite de medicii de familie PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 07:27
Pacienţii care se vor prezenta la medicul de familie mai mult de două ori pe lună vor trebui să scoată din buzunar anumite sume de bani. Aceasta a fost hotărârea la care au ajuns reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Patronatul Naţional al Medicilor de Familie şi Societatea Naţională a Medicilor de Familie. Medicii de familie din judeţul nostru susţin că momentan au suspendat acţiunile de protest anunţate recent, dar că pot fi reluate odată cu apariţia normelor de aplicare a contractului cadru pe anul 2009. “Din 1 iulie se va introduce co-plata din partea pacienţilor. În funcţie de veniturile pe care le realizează aceştia vor achita contravaloarea consultaţiilor dacă se prezintă la cabinet de mai mult de două ori pe lună.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior251252253254255256UrmătorSfârşit »

Page 252 of 256

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact