logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
Părinţii vor avea dreptul la o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 29 Iulie 2015 08:30

La solicitarea Ministerului Sănătății, astăzi a fost aprobată în ședința de Guvern Hotărărea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicarea a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului

Conform actului normativ, părinții sau reprezentanții legali ai copiilor minori cu vârste între 0 și 18 ani vor beneficia de o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului.

Ziua liberă urmează să se acorde unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, în baza unei cereri depusă cu 15 zile înainte de vizita la medic. Parintele care solicită ziua liberă trebuie, de asemenea, să dea o declarație pe propria raspundere, conform căreia nu s-a mai solicitat o zi liberă în acel an, și nici nu se va solicita.

Controlul medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât și în cel privat. După efectuarea controlului medical, părintele/reprezentantul legal al copilului are obligația să prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigațiilor. Pe baza acestora, medicul de familie eliberează gratuit o adeverință, pe care părintele/tutorele o va prezenta angajatorului drept dovadă că acest control medical a fost efectuat. În situația în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului școlar, iar copilul frecventează o formă de învățământ preuniversitar, medicul de familie are obligația de a elibera pentru acesta o scutire medicală.

Citeşte mai mult...
 
ALERTA - Noua din zece romani nu au fost la un control dermatologic in ultimul an PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Iulie 2015 09:59
Noua din zece romani nu au fost la un control dermatologic in ultimul an, desi peste 50% dintre ei sunt constienti ca alunitele pot reprezenta un pericol pentru sanatate, arata un studiu al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, lansat in cadrul campaniei "Un viitor fara pata!".
 
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABCR) a lansat cea de-a treia editie a campaniei "Un viitor fara pata!", un demers de educare si informare a publicului larg, si in special a tinerilor, cu privire la prevenirea melanomului. 
Ultima actualizare Vineri, 24 Iulie 2015 12:15
Citeşte mai mult...
 
TRUCURI LA PLAJA - Trei retete pentru accelerarea bronzarii PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 18 Iulie 2015 09:11
Alimentatia poate facilita bronzarea, poate proteja impotriva daunelor cauzate de razele soarelui si poate contribui la pastrarea bronzului mai mult timp. Pentru un bronz durabil, cele mai adecvate ar fi legumele si fructele de culoare portocalie si cele antioxidante, semnaleaza El Mundo si ABC. Morcovii, caisele si pepenii galbeni contin betacaroten, ceea ce permite stimularea pigmentatiei pielii. 
 
Pentru protejarea pielii de radicalii liberi generati de razele ultraviolete, se recomanda un aport nutritional extra de alimente antioxidante. 
 
Fructe si legume ca morcovul, mango, pepenele galben si rosiile sunt bogate in antioxidanti, aminteste El Mundo, preluand cateva retete elaborate pe baza de morcovi, rosii, mango, avocado si fructe uscate, care accelereaza bronzarea si protejeaza impotriva soarelui. 
Citeşte mai mult...
 
Muncile agricole ţin bolnavii departe de medic în Maramureşul rural PDF Imprimare Email
Duminică, 12 Iulie 2015 07:39
O parte din pacienţii din mediul rural se feresc să-şi urmărească afecţiunile la medicii specialişti, deoarece asta presupune controale şi investigaţii periodice. Aceştia se prezintă la medic abia în zilele de sărbătoare sau când le permit muncile agricole.
 
Medicii de familie din mediul rural susţin că se confruntă cu dificultăţi în convingerea unor pacienţi în a-şi urmări cum trebuie afecţiunile. „Pacienţii foarte greu acceptă să-şi urmărească o boală cronică la specialist. Acolo este nevoie să aibă consulturi periodice. Un tratament se poate prescrie compensat numai dacă pacientul are o recomandare medicală, iar la şase luni de zile este nevoie de o recomandare medicală nouă. Pentru asta sunt necesare nişte investigaţii, dar pacienţii sunt mai delăsători. În cazul adulţilor, patologia depinde de categoria de vârstă şi de mediul profesional, dar predomină cea cardiovasculară şi diabetul zaharat are o creştere constantă, din cauza stilului de viaţă şi a alimentaţiei.
 
Citeşte mai mult...
 
Cardul european de sănătate, obligatoriu în concediile din străinătate. Circa 50 de solicitanţi pe zi, la Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Sâmbătă, 11 Iulie 2015 07:58

Tot mai mulţi asiguraţi se prezintă la sediul CAS Maramureş pentru a solicita eliberarea cardului european de sănătate. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş au precizat că, în momentul de faţă, au o medie de 46 de solicitări pe zi.
 
„De la începutul anului 2015 şi până în prezent, s-au eliberat 3.699 de carduri europene de sănătate. Dacă în luna martie 2015 s-au eliberat 608 carduri, în 31 de zile, rezultând o medie de circa 30 de carduri pe zi, s-a ajuns ca numai în primele 17 zile din luna iunie să se elibereze 598 de carduri. Ne-am apropiat de cifra lunii trecute şi, practic, s-a dublat numărul de solicitări, cu o medie de circa 46 de carduri pe zi. Acest fenomen de creştere a cardurilor se petrece an de an, odată cu apropierea sezonului estival şi în sezonul estival. Dacă ne aducem aminte, anul trecut, în luna iulie am avut o medie de 100 de cereri de card pe zi”, a declarat Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al CAS Maramureş.
Ultima actualizare Sâmbătă, 11 Iulie 2015 08:03
Citeşte mai mult...
 
SIGHETU MARMAŢIEI - Spitalul are nevoie de medici specialişti. Adresabilitatea către spital începe să crească în ultima perioadă PDF Imprimare Email
Joi, 09 Iulie 2015 10:40
Managerul unităţii spitaliceşti, Alexandru Oros, a subliniat faptul că această adresabilitate a crescut ca urmare a problemelor care există la Spitalul de Recuperare Borşa şi la Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus.
 
„Pentru Spitalul Sighet veştile sunt bune. Am semnat un contract favorabil cu Casa de Sănătate Maramureş. A crescut adresabilitatea populaţiei ca urmare a problemelor care există la spitalele din Vişeu şi Borşa. Am dezvoltat servicii noi, am extins unele servicii medicale cum ar fi Endocrinologia, Dermato-venericele sau Diabetul Zaharat”, a explicat Oros.
 
Citeşte mai mult...
 
Natura poate fi vitala pentru sanatatea mintala a oamenilor PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 Iulie 2015 09:00

Natura poate fi vitala pentru sanatatea mintala a oamenilor intr-o lume aflata in plina si rapida urbanizare, o dovedeste un nou studiu publicat recent in Proceedings of the National Academy of Sciences. 
 
Mai mult de jumatate din populatia lumii traieste acum in zone urbane. Pana in 2050 aceasta proportie va fi de 70%. Urbanizarea este asociata cu un nivel crescut de boli psihice, dar inca nu este clar de ce. Ideea pare a fi faptul ca a locui intr-o zona urbana se asociaza cu mai multe tipuri de stres, fie ca este vorba de zgomot, cresterea interactiunilor sociale, trafic, care cresc anxietatea si tendinta spre meditare. 
Citeşte mai mult...
 
MARAMUREŞ - Doar un sfert din soiurile de ciuperci sunt comestibile. Hribele din pădure nu trebuie consumate crude! PDF Imprimare Email
Vineri, 03 Iulie 2015 11:22

În judeţul nostru se întâlnesc numeroase specii de ciuperci, dar numai un sfert din ele sunt comestibile. În acest sens, specialiştii recomandă maramureşenilor să nu meargă la cules de ciuperci, dacă nu le cunosc foarte bine.
 
„În această perioadă, dacă se va încălzi vremea, vor fi foarte multe ciuperci. La noi este o problemă, pentru că în flora noastră spontană sunt cam 1.600 de specii de ciuperci, din care doar 400 sunt comestibile, procentul este foarte mic. Necazurile care se întâmplă şi intoxicaţiile de ciuperci sunt numai din cauza necunoaşterii ciupercilor. Lumea culege orice ciupercă. Nu ar trebui să se culeagă aşa. Legislaţia noastră, în vigoare din 2006, republicată în 2008, precizează că ar trebui să culeagă ciuperci doar persoanele certificate de un agent de la Direcţia de Sănătate Publică, iar Agenţia de Mediu trebuie să dea o autorizaţie de culegere a ciupercilor, după ce, în prealabil, s-a consultat o planşă, un ghid, o carte, pentru că apar foarte multe confuzii între ciuperci. De obicei, ciupercile perechi sunt foarte uşor confundabile şi lumea nu le cunoaşte. Cei care au cules de ani de zile ciuperci şi cunosc câteva specii foarte bine, este bine să le culeagă, dar cei care au o îndoială este mai bine să nu culeagă, decât să se întâmple intoxicaţii”, consideră Vele Valer, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Maramureş.
Citeşte mai mult...
 
FRAUDA – Pensionarii maramureseni stabiliti in strainatate dar care au beneficiat de servicii medicale si in Romania vor fi dati in judecata PDF Imprimare Email
Joi, 18 Iunie 2015 16:05
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana le-a conferit romanilor dreptul de a se trata in strainatate de cate ori aleg acest lucru sau in cazul in care in Romania nu se poate efectua aceasta procedura sau interventie. Urmand acest principiu, si pensionarii maramureseni pot solicita Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures transferul asigurarii de sanatate in sistemul tarii unde se muta. Acest lucru se face prin intermediul unui formular, E 121. 
Citeşte mai mult...
 
Peste 500 de maramureşeni înţepaţi de căpuşe în ultima lună PDF Imprimare Email
Joi, 18 Iunie 2015 11:05
Zilnic, aproximativ 20 de maramureşeni ajung la spital cu înţepături de căpuşe. Medicii au depistat deja şi trei persoane infectate cu Borrelia, responsabilă pentru boala Lyme. Medicii specialişti susţin că numărul celor înţepaţi a crescut în această lună, comparativ cu luna mai.
 
„Avem aproximativ 15-20 de persoane pe zi, care vin cu înţepături de căpuşe şi mai ales în zilele de sâmbătă, duminică şi luni. Toată lumea iese la iarbă verde şi atunci vin cu câte o căpuşă, două, trei, depinde de persoană. Sunt şi copii mici, şi adulţi, şi tineri, şi vârstnici. Am avut într-o zi şi un copilaş de trei săptămâni, iar mama a spus că nici măcar nu l-a scos din landou, dar s-a plimbat prin parc şi probabil că a căzut o căpuşă”, a declarat dr. Zenovia Pop, medicul-şef al Secţiei de boli infecţioase din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie din Baia Mare.
 
Citeşte mai mult...
 
Care sunt cauzele, semnele si simptomele depresiei la barbati? PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Iunie 2015 13:56

Orice persoana este uneori trista, iritata si are probleme cu somnul. Dar, de obicei, aceste probleme trec in cateva zile. Atunci cand un barbat are depresie, afectiunea interfereaza cu rutina sa zilnica timp de cateva saptamani. Depresia afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Cu toate acestea, barbatii simt depresia diferit, isi pierd interesul fata de locul de munca, familie sau hobby-uri. Multi barbati nu recunosc si nu cer ajutorul atunci cand constientizeaza ca sunt depresivi. Ei sunt reticenti atunci cand trebuie sa vorbeasca despre sentimentele lor. Care sunt cauzele, semnele si simptomele depresiei la barbati?
Citeşte mai mult...
 
MARAMUREŞ - Dezinteres pentru donare de sânge în mediul rural PDF Imprimare Email
Luni, 15 Iunie 2015 11:25
Maramureşenii din mediul rural nu prea se înghesuie să doneze sânge, nici în cazurile în care se organizează colecte în teritoriu. Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureş au mărturisit că astfel de acţiuni nu s-au bucurat de succesul scontat.
Citeşte mai mult...
 
Originea maladiei Parkinson, descoperita de cercetatori PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2015 16:30

Oamenii de stiinta francezi si belgieni au descoperit originea maladiei Parkinson, care, pana la acest studiu, nu putea fi explicata de cercetatori, noteaza Mediafax. Aceasta descoperire medicala majora a fost anuntata miercuri. Autorii studiului au identificat in creier o serie de fibre care se fac vinovate de declansarea maladiei Parkinson, o boala neurologica degenerativa, informeaza francetvinfo.
 
Astfel, o proteina care se acumuleaza sub forma unei panglici deasupra neuronilor provoaca, in functie de forma acelor acumulari, mai multe maladii neurologice, inclusiv Parkinson.
Cercetatorii francezi si belgieni au verificat descoperirea intr-un studiu realizat pe soareci, pentru a demonstra faptul ca acea proteina cauzeaza intr-adevar sindromul parkinsonian. Gratie noului studiu, oamenii de stiinta spera sa dezvolte in viitorul apropiat o serie de anticorpi si alte tratamente eficiente impotriva acestei boli grave.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 13 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact