logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
Curtea de Conturi, la Spitalul Sighet! PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Martie 2009 18:41

„Avalansa” de controale la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei! Dupa politisti, saptamana trecuta, au „descins” la spital si inspectorii Curtii de Conturi. Motivul controlului pare a fi aceeasi sesizare legata de o serie de achizitii suspecte ale conducerii Spitalului Sighet. Va reamintim ca, de cateva saptamani, politistii maramureseni au luat la „puricat” contractele de achizitii si facturile spitalului. Iar asupra managerului Vasile Bodnar planeaza acuzatia de „abuz in serviciu”. Cum sesizarea a fost transmisa la mai multe institutii publice, exista posibilitatea ca, in perioada urmatoare, sa apara si alte controale. De altfel, managerul Vasile Bodnar a recunoscut ca: „Nu e numai unul, sunt mai multe controale. Sunt tot felul de gogosi pe care le-au turnat. Nu de acum. Credeti ca sunt de acum? Exista o sesizare anonima, transmisa ca mijloc de razbunare. A fost trimisa la Politia Economica, Garda Financiara, Casa de Asigurari, la tot felul de smecherii de genul asta”.

Citeşte mai mult...
 
Simpozion pentru asistenţii care activează în afara spitalelor PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Martie 2009 18:22

În 7 aprilie, la nivel internaţional se marchează Ziua Sănătăţii. Cu acest prilej, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România va organiza un simpozion. La acest eveniment vor fi invitaţi să participe doar asistenţii care lucrează la cabinetele din afara spitalelor. “Avem noutăţi pe care trebuie să le cunoască asistenţii ce activează în afara unităţilor spitaliceşti. Printre acestea se numără modificările apărute în legislaţie, programul de educaţie medicală continuă. Din păcate, asistenţii medicali care activează în aceste cabinete au mai greu acces la informaţii. Aşa că ne-am gândit de această dată la ei”, a precizat Viorica Totorean, vicepreşedinta OAMMR România şi totodată preşedinta filialei Maramureş. Aşadar, simpozionul va avea loc sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 12, la Teatrul Municipal din Baia Mare. Înscrierile se pot face până duminică, 22 martie.

Citeşte mai mult...
 
Servicii medicale plătite de pacienţi PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Martie 2009 17:44

În aceste zile, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a confirmat intenţia ministerului pe care-l conduce de a introduce şi în România sistemul de coplată a serviciilor medicale.

În urma unei întâlniri cu Susanne Krastner, vicepreşedintele Bundestag, Bazac a afirmat că doreşte schimbarea filosofiei financiare "a sistemului de sănătate român în acest an", se arată pe site-ul ministerului.
"Astfel, în premieră, în România se va introduce, începând cu  1 iulie a.c., pachetul minim de servicii, iar din luna septembrie, Legea profesiilor medicale şi a malpraxisului. De asemenea, ministrul a discutat şi despre posibilitatea introducerii sistemului de coplată pentru cei care vor dori un medicament mai scump sau un medic anume. Pentru categoriile de persoane defavorizate, însă, se lucrează deja la un nou concept, cel al sistemului de vouchere de sănătate", mai scrie în comunicatul MSP.

Citeşte mai mult...
 
Beneficiile neştiute ale sexului PDF Imprimare Email
Luni, 16 Martie 2009 08:39

Puţini dintre noi ştim că sexul poate fi un remediu eficient pentru combaterea bolilor cardiovasculare, a cancerului şi chiar pentru eliminarea stresului. O partidă aprinsă de sex poate înlocui cu succes o jumătate de oră la sala de sport şi poate aduce numeroase beneficii organismului!

Dacă îţi doreşti un organism sănătos şi pentru asta ai adoptat un stil de viaţă sănătos, care include o alimentaţie echilibrată şi mult sport, nu uita un alt aspect important: sexul înseamnă sănătate! Aşadar, fă dragoste cât mai des ca să fii cât mai sănătos! Pe lângă plăcerea pe care o produce şi pe lângă faptul că întăreşte legătura dintre tine şi partenerul tău, sexul are o multitudine de alte beneficii.

Sexul - remediul împotriva bolilor cardiovasculare

S-a demonstrat ştiinţific, în urma unui studiu efectuat de către cercetătorii americani, că o viaţă sexuală activă poate reduce considerabil riscul apariţiei bolilor de inimă. Astfel, bărbaţii care fac dragoste de cel puţin două ori pe săptămână, prezintă un risc foarte mic de a suferi un atac de cord, de exemplu. Studiul desfiinţează, aşadar, concepţiile vechi, conform cărora partidele pasionale de amor ar putea cauza apariţia acestei afecţiuni.

Citeşte mai mult...
 
Nemulţumite de serviciile oferite, 453 de persoane şi-au schimbat medicul de familie PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Martie 2009 09:51

Nemulţumiţi de prestaţia medicului de familie, mulţi maramureşeni optează să se transfere pe listele unui alt cadru medical. Aşa se face că, lunar, la Casa de Asigurări de Sănătate se înregistrează în medie aproximativ 50 astfel de solicitări. La fel se procedează şi în cazul în care asiguraţii îşi schimbă domiciliul în alt judeţ.

Medicul de familie poate fi schimbat o dată la şase luni de la data înscrierii unui pacient pe listele acestuia. Motivele care duc la luarea unei astfel de decizii sunt multiple. “Atât persoanele care nu sunt mulţumite de serviciile oferite de medicul de familie, cât şi cele care se mută dintr-un judeţ în altul trebuie să se adreseze reprezentanţilor CAS. În eventualitatea în care persoana asigurată îşi schimbă domiciliul dintr-un judeţ în altul, pentru a se putea înscrie pe listele unui medic de familie din judeţul în care şi-a stabilit domiciliu trebuie să obţină o negaţie de la Casa de Asigurări la care a fost înscris. Astfel, va putea fi radiat din evidenţele acesteia. O persoană asigurată nu poate să fie înscrisă pe două sau mai multe liste”, a precizat Claudia Ganea, purtător de cuvânt al CAS Maramureş.

Fişa pacientului va fi transmisă noului medic

Citeşte mai mult...
 
Adoptă o igienă intimă corectă! PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 08:18

O igienă intimă precară poate cauza numeroase afecţiuni care, netratate la timp, pot duce la complicaţii extrem de grave. Din acest motiv, adoptarea unei igiene intime adecvate este extrem de importantă! Regulile pe care trebuie să le urmezi sunt simple, uşor de urmat şi la îndemână!

Igiena intimă zilnică

Igiena intimă zilnică este extrem de importantă. În afara ciclului menstrual, este recomandată o singură spălare pe zi, folosind apă şi săpun. Medicii indică folosirea produselor de igienă intimă cu pH neutru, care conţin cât mai puţine substanţe iritante, precum coloranţi sau parfum. Deoarece foarte multe infecţii sunt cauzate de germenii care se elimină cu scaunul, este recomandată folosirea hârtiei igienice doar în direcţia faţă – spate, pentru a nu conduce germenii spre vagin.

Igiena intimă pe perioada menstruaţiei

În timpul menstruaţiei, este necesară adoptarea unei igiene intime mult mai riguroase, care să includă duşuri şi băi regulate. Femeile pot alege dintr-o gamă vastă de absorbante şi tampoane. Acestea trebuie schimbate la cel puţin patru ore. Este contraindicată folosirea tampoanelor parfumate sau a sprayurilor speciale, deoarece pot provoca diferite iritaţii.

Citeşte mai mult...
 
Ministerul Sanatatii vrea sa majoreze contributia la asigurarile de sanatate la 6-6,5% PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 08:07

Ministerul Sanatatii vrea sa majoreze contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) la 6 - 6,5% in 2009, de la 5,5 - 5,2% cat este in prezent, masura care va aduce la bugetul CNAS un plus de 2,7 miliarde lei.

Banii vor fi utilizati pentru a acoperi mai bine unele programe de sanatate, pentru medicamentele compensate si pentru coparticipare la un eventual imprumut cu Banca Mondiala pentru constructia unor spitale, informeaza NewsIn.

"Majorarea contributiilor la asigurari de sanatate e o dorinta a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Optiunea noastra este sa revenim la un procent de 6-6,5% din partea ambilor participanti - angajat si angajator. Asta ne-ar permite noua sa adunam la bugetul Casei in jur de 2,7 miliarde lei in plus", a declarat secretarul de stat in ministerul sanatatii, Aurel Nechita.

Citeşte mai mult...
 
Depistarea precoce a cancerului şi combaterea tabagismului, transformate în programe naţionale de sănătate PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 11:45

Pentru acest an, Ministerul Sănătăţii pregăteşte mai multe programe noi de sănătate, pornind de la cifrele scoase
la iveală de evaluarea stării de sănătate a populaţiei. În acest an, se doreşte implementarea a patru importante programe naţionale care ţin de cancerul de col uterin şi mamar, de combaterea tabagismului, de compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de până la 60 lei şi de descentralizarea în sistemul sanitar.

"Se doreşte ca, în acest an, să fie implementate mai multe proiecte naţionale de sănătate noi. Unul dintre acestea va fi dedicat depistării precoce a afecţiunilor oncologice şi va avea două componente: una se va axa pe depistarea precoce a cancerului de col uterin, iar cealaltă, pe cancerul mamar. Al doilea program naţional de sănătate propus va avea drept obiectiv combaterea consumului de tutun, prin mijloace specifice. Al treilea program pe care autorităţile intenţionează să îl implementeze în premieră în acest an este programul naţional de administraţie sanitară. Acesta va avea patru subprograme: subprogramul de descentralizare a sistemului sanitar, subprogramul de evaluare a performanţei spitalelor, subprogramul de dezvoltare a ghidurilor clinice şi subprogramul de evaluare şi îmbunătăţire a managementului programelor naţionale de sănătate", spune dr. Călin Man, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
De ce plâng bebeluşii? PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 14:54

Cea mai mare îngrijorare a părinţilor apare în momentul în care cel mic nu se mai opreşte din plâns. Îi este foame, somn sau îl doare ceva? Cam astea sunt întrebările pe care părinţii grijulii şi le pun. Soluţia? Încearcă să-l înţelegi, el nu face decât să comunice cu tine. Prin plâns.

Plânsul: modalitatea lui de comunicare

Toţi copii plâng. Este adevărat, unii mai puţin, alţii mai mult, spre disperarea mămicilor care recurg la toate modalităţile posibile de a-i linişti. Situaţia devine neplăcută atât pentru cel mic, cât şi pentru părinţi. Problema poate fi, însă, rezolvată cu puţină atenţie din partea părinţilor. Dacă vei încerca să-i cunoşti mai bine scâncentele şi strigătele de nemulţumire vei putea să găseşti şi soluţia potrivită. Important e să înţelegi că micuţul nu face altceva decât să comunice cu tine.

Citeşte mai mult...
 
Medici maramureşeni vor participa la Gala Medica 2009 PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 07:57

Colegiul Medicilor Maramureş va stabili azi cine va participa la Gala Medica 2009. Evenimentul este la prima ediţie şi este organizat de Colegiul Medicilor din România, luni, 16 martie, de la ora 18.30, la Teatrul Odeon din capitală. Sunt aşteptate să participe aproximativ 300 de persoane din rândul medicilor, oameni politici, diplomaţi, reprezentanţi ai societăţii medicilor, ai industriilor de profil, dar şi jurnalişti. Cu acest prilej se vor acorda şi nouă premii pentru categoriile: Jurnalism în sănătate, Cel mai bun comunicator medic, Cea mai activă asociaţie de pacienţi, Cea mai activă societate studenţească din universităţile de medicină, Cel mai bun produs de finanţare pentru medici, Cea mai bună iniţiativă în domeniul bancar pentru medici, Rezidentul anului, Premiul pentru inovaţie medicală, Premiul special pentru susţinerea corpului medical.

Citeşte mai mult...
 
Medicii de familie îl contrazic pe Ion Bazac în privinţa veniturilor obţinute PDF Imprimare Email
Luni, 09 Martie 2009 09:08

Ministrul Sănătăţii a afirmat recent că aceştia “muncesc puţin şi au câştiguri foarte mari”

Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi se simt jigniţi de afirmaţiile ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, cu privire la aprecierea muncii pe care aceştia o depun. Ei spun că ministrul a fost incorect informat sau pur şi simplu nu doreşte să vadă realitatea.

“Nu se poate să ieşi în presă cu astfel de afirmaţii pe care le-a făcut ministrul Sănătăţii. Acesta a afirmat că munca medicilor de familie nu se compară cu cea a medicilor din spitale, deci că muncesc mai puţin. Munca medicilor de familie este diferită de a chirurgului, de a cardiologului sau de a unui ministru, dar nu mai puţin istovitoare, şi cu imense responsabilităţi. Dacă nu dorim să distrugem un sistem medical, şi aşa fragil şi veşnic subfinanţat, nu este cazul să omorâm medicina primară”, susţine dr. Gheorghe Lascu, vicepreşedintele Societăţii Generale a Medicilor de Familie şi preşedintele filialei Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Salam ardelenesc cu şase aditivi alimentari nocivi PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 15:44

Salamul ardelenesc Agra’s este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de lipide de origine animală cu efect aterogen, atenţionează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult, valoarea biologică a produsului analizat este scăzută de prezenţa aditivilor alimentari. Polifosfaţii E452i şi E452ii dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase. În timp, în urma unui consum ridicat poate apărea osteoporoza. Monoglutamatul de sodiu induce sindromul bucătăriei chinezeşti, care se manifestă prin dureri de cap, stări de slăbiciune, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Carminul nu este recomandat persoanelor suferinde de Alzheimer, Parkinson şi copiilor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Salamul analizat conţine şi o cantitate mare de nitrit şi nitrat de sodiu, aditivi alimentari cu un înalt potenţial cancerigen. Suferinzii de boli cardiace şi renale, dar şi cei cu hipertensiune trebuie să ţină cont de cantitatea mare de sodiu conţinută de produsul analizat. Specialistul ne spune că doza zilnică recomandată este de 6 g sare pentru o persoană adultă. Având în vedere compoziţia produsului, rezultă că are şi o valoare energetică ridicată de care trebuie să ţină cont persoanele supraponderale, obeze, dar şi cei care vor să îşi păstreze o greutate corporală normală.

Citeşte mai mult...
 
NOILE REŢETE PROVOACĂ "MIGRENE" MEDICILOR, PENSIONARILOR ŞI FARMACIŞTILOR PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 11:04

Începând cu 1 martie, Ministerul Sănătăţii a lansat un program social care acordă pensionarilor, cu venituri sub 600 lei pe lună, medicamente compensate în proporţie de 90%. Pensionarii trebuie să facă dovada venitului şi a calităţii de asigurat. Noile reţete compensate dau, însă, bătăi de cap atât medicilor, cât şi pensionarilor.

Compensarea se aplică la preţul de referinţă al medicamentelor (preţul cel mai mic înregistrat la Ministerul Sănătăţii). Pensionarii vor primi o singură reţetă compensată în proporţie de 90% pe lună, care va conţine medicamente de pe lista B, pentru afecţiuni cronice. Valoarea reţetei a fost limitată la 300 lei. Pe lângă aceasta, asiguraţii cu pensii sub 600 lei pot beneficia în continuare de reţete cu alt grad de compensare, de pe celelalte tipuri de liste. Pensionarii pot primi medicamente compensate în proporţie de 90% în tratamentul hipertensiunii, afecţiunilor circulatorii, pentru scăderea colesterolului, împotriva vertijurilor, tulburărilor capacităţii mentale etc.

• Hârţogării şi drumuri inutile

Cu toate că, la prima vedere, noul program social de reţeţe compensate pentru pensionari nu ar părea să pună probleme, medicii de familie se plâng de faptul că, în loc să se simplifice lucrurile, ele au devenit extrem de complicate.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior919293949596979899UrmătorSfârşit »

Page 96 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact