logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EXTERNE


24 de ani de la catastrofa de la Cernobil PDF Imprimare Email
Luni, 26 Aprilie 2010 11:02

Ucrainenii, dar si intreaga lume isi aduc aminte astazi de faptul ca se implinesc 24 de ani de la catastrofa nucleara de la Cernobil, o drama "planetara" cu urmari resimtite si in prezent, care se petrecea la 26 aprilie 1986.

La 26 aprilie 1986, ora locala 1.23, a explodat reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil, situata in nordul Ucrainei, in apropierea granitei cu Rusia si Belarus. O buna parte din Europa, dar mai ales aceste trei tari, pe atunci republici ale URSS, au fost astfel expuse contaminarii.

Catastrofa a facut aproximativ un milion de victime.

Peste 25.000 de persoane care au intervenit pentru a diminua efectele catastrofei, cu precadere rusi, ucraineni si belarusi, au decedat, potrivit estimarilor oficiale.

Citeşte mai mult...
 
In Ucraina bacalaureatul se va da si in limba romana PDF Imprimare Email
Duminică, 11 Aprilie 2010 09:00

In Ucraina a inceput o ampla reforma lingvistica in invatamant, informeaza Nezavisimaia gazeta. Joi, Ministerul ucrainean al Educatiei a prezentat noile reguli de admitere in institutiile de invatamant superior, care anuleaza obligativitatea ca examenele sa fie sustinute exclusiv in limba ucraineana.

Cu o saptamana in urma, guvernul de la Kiev a permis absolventilor de liceu ca bacalaureatul sa fie sustinut nu numai in limba ucraineana, dar si in alte cinci limbi - rusa, polona, tatara, romana si maghiara.

Incepand din septembrie, Ministerul intentioneaza sa acorde elevilor si studentilor dreptul de alegere libera a limbii de studiu. Expertii considera ca, din punct de vedere tehnic, aceasta parte a reformei este, practic, imposibil de realizat, scrie NG.

Citeşte mai mult...
 
Presedintele polonez a murit intr-un accident aviatic in Rusia, impreuna cu elita politica a tarii PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 10 Aprilie 2010 17:11

Un avion in care se aflau presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, sotia acestuia, Maria, guvernatorul Bancii Centrale din Polonia - Slawomir Skrzypek, seful Statului Major - Franciszek Gagor si alti demnitari polonezi s-a prabusit in apropierea aeroportului Smolensk, din vestul Rusiei. Delegatia poloneza urma sa mearga la Katyn pentru a comemora asasinarea a mii de ofiteri polonezi in al doilea Razboi Mondial.

 

Ministerul de externe al Poloniei a declarat ca, la aterizarea pe aeroportul militar din Smolenks, avionul prezidential s-a lovit de varfurile copacilor din apropiere din cauza cetii dense. Avionul efectua o cursa pe ruta Varsovia -Smolensk, iar la bordul acesteia se aflau 87 de  persoane. Nicio persoana nua supravietuit, potrivit agentiilor rusesti, care citeaza oficiali de la Moscova.


Lech Kaczynski (18 iunie 1949 - 10 aprilie 2010) a fost presedintele Poloniei si co-presedintele partidului Dreptate si Justitie. Din 2002 si pana in 2005 a fost primarul Varsoviei, functie pe care a parasit-o in decembrie 2005, cand a fost ales presedinte.
Citeşte mai mult...
 
Ritmul mondial al defrisarilor s-a redus in ultimul deceniu, in premiera mondiala PDF Imprimare Email
Joi, 25 Martie 2010 19:22

Pentru prima data, ritmul defrisarilor la nivel global a scazut in ultimii zece ani, chiar daca unele tari mentin rate "alarmante", in special in Africa si in America de Sud, arata raportul Organizatiei ONU pentru Alimente si Agricultura, citat de AFP.

"Pentru prima oara, suntem in masura sa anuntam ca rata mondiala a defrisarilor a regresat, gratie eforturilor concertate" facute in acest sens, a declarat Eduardo Rojas, director general adjunct al FAO, cu ocazia prezentarii raportului "Evaluarea resurselor forestiere mondiale 2010".

Defrisarile au antrenat pierderi brute anuale de 13 miliarde de hectare in perioada 2000 - 2010, in conditiile in care aceasta cifra se ridica la 16 milioane in anii '90.

Pierderea neta anuala este de 5,2 milioane de hectare, fata de 8,3 milioane in anii '90.

Citeşte mai mult...
 
Patru proiecte energetice in care este implicata Romania, printre care Nabucco, au fost selectate pentru finantare de Comisia Europeana PDF Imprimare Email
Vineri, 05 Martie 2010 14:48

Comisia Europeana a selectionat pentru finantare 43 de proiecte energetice majore. Printre acestea se afla si patru proiecte in care este implicata Romania: constructia conductei Nabucco, interconectarea cu retelele de gaze din Ungaria si Bulgaria si un proiect de intarire a securitatii aprovizionarii cu gaze prin inversarea fluxului. Pentru proiectul Nabucco, CE aloca 200 de milioane de euro, pentru interconectarea retelelor de gaze dintre Romania si Ungaria, contributia UE va fi de 16,6 milioane de euro, iar pentru interconectarea cu Bulgaria, suma ajunge la 8,9 milioane de euro. De asemenea, pentru proiectul de inversare a fluxului de gaze, in eventualitatea unei intreruperi de scurta durata a aprovizionarii, Transgaz va primi 1,5 milioane de euro.

 

Comisia aloca, in total, 2,3 miliarde de euro pentru 31 de proiecte europene din domeniul gazelor si 12 din domeniul energiei electrice. Este cea de-a doua decizie financiara din cadrul pachetului de redresare economica in valoare de aproape 4 miliarde de euro. Este si cea mai mare suma investita vreodata de UE in infrastructura energetica.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit »

Page 22 of 31

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact