logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DINCOLO DE TISA


Localitatea romaneasca Plăiuţ din Ucraina si-a serbat ziua PDF Imprimare Email
Miercuri, 07 Octombrie 2009 10:10

In aceste zile, localitatea Plăiuţ, situata adanc in Carpatii ucraineni, cu o populatie majoritar romaneasca, a organizat prima editie a Zilelor Paiutului. Evenimentul a reunit romani din localitatile din dreapta Tisei si reprezentanti ai celor din Maramuresul din stanga ei, printre care si drd. Ioan Dorel Todea, coordonatorul postului de Radio Sighet, care a avut amabilitatea sa ne informeze despre actiunile desfasurate.

“In primul rand, trebuie sa amintesc ca, in conformitate cu o legenda din Paiut, localitatea ar fi fost intemeiata de doua femei sosite din satul Iapa, azi cartier rural al municipiului Sighetu-Marmatiei, care s-au stabilit acolo, si-au intemeiat familii si asa s-a nascut comunitatea. Se pare ca ceva adevar exista pentru ca si azi, la Plăiuţ, locuiesc familii originare din Iapa”, a spus drd. Ioan Dorel Todea care a fost invitat special, datorita faptului ca singura legatura directa a paiutenilor cu Romania este postul public Radio Romania si mai ales Radio Sighet, post ascultat de intreaga comunitate.

Ultima actualizare Miercuri, 07 Octombrie 2009 12:35
Citeşte mai mult...
 
O televiziune din Ucraina se miră de bogăţia românilor din Biserica Albă PDF Imprimare Email
Joi, 01 Octombrie 2009 07:41

Satul romanesc, putin cunoscut in Ucraina, Biserica Alba (Bila Tserkva) nu este trecut pe harta Zakarpatiei (Transcarpatia - Maramuresul istoric), dar aceasta nu inseamna ca nu exista. Ba exista si duce o viata prospera. Fiecare al doilea din cei cateva mii de locuitori este om bogat, are casa cat un palat, cu 15 camere, iar in loc de caruta - jeep, relateaza miercuri, intr-un reportaj din localitatea Biserica Alba, din Carpati, postul de televiziune ucrainean STB, citat de Agerpres.

"In jur, zona de granita. In apropiere - centrul geografic al Europei: Soseaua Ivano-Frankivsk-Ujgorod. Dupa ce treci de Rohiv, patrunzi intr-o poveste... in satul Bila Tserkva. Raul Tisa - la stanga Ucraina, la dreapta Romania. Bila Tserkva nu exista pe harta, dar in realitate ea exista. Fiecare al doilea locuitor al satului este roman si om bogat. Aici este o localitate de oameni bogati. Si sunt cateva mii. Nu poarta camasa brodata ucraineana, nu canta cantece ucrainene si nici nu se uita la canalele de televiziune ucrainene. Si vorbesc o limba ciudata. In urma cu o suta de ani satul se numea Biserica Alba si era atunci al Romaniei, acum se numeste Bila Tserkva si este al Ucrainei", asa isi incepe reportajul reporterul de la STB.

Citeşte mai mult...
 
Slatina DIN DREAPTA TISEI. Pe un bulgăre de sare, tot oraşul, la serbare PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Miercuri, 02 Septembrie 2009 18:17

În ultima duminică a lunii august, în fiecare an, slătinenii sărbătoresc Ziua Minerilor.
În dreapta Tisei, în orăşelul de pe bulgărele ascuns şi cu uliţe la vedere, fiecare familie a avut sau mai are tangenţe cu mineritul. Pînă nu demult, ziua truditorilor subterani era sărbătorită cu fast. De cînd meseria asta este şi aici pe cale de dispariţie, nici banii nu mai zornăie prin visterii. Aşa că, Primăria din Slatina (Solotvino) a pus serbarea aceasta laolaltă cu ziua oraşului atestat în documentele găsite pînă acum, de 650 de ani.
Dacă la noi, Sfînta Varvara este ocrotitoarea minerilor, în dreapta Tisei n-am prea auzit de nici un sfînt. De aceia probabil, şi manifestările de duminică au început la ora 11, cînd lumea este la biserică.

Citeşte mai mult...
 
Slatina - Singura localitate din Ucraina, în care flutură pe primărie 3 drapele naţionale PDF Imprimare Email
Vineri, 28 August 2009 06:22
Interviu cu ing. Gheorghe Uhali, (foto), primarul oraşului Slatina (Solotvino)

-Ştiu că oraşul Slatina are2.700 de fumuri, că dumneavoastră sînteţi inginer constructor cu facultatea terminată la Chişinău şi că sînteţi primul român ajuns în fruntea obştii, după Război, în 2006, chiar dacă 60 la sută din cei 9 mii de locuitori sînt români.

-Nu sînt primul român primar în ultimii 60 de ani . A mai fost un confrate, în 1968, iar un altul în 1993. După un an, a plecat, din nefericire, la cele veşnice. Apoi, românii înscrişi în diverse partide , au avut 3-4 candidaţi. Maghiarii, uniţi, au avut unul singur. Dacă adăugăm că mulţi conaţionali sînt de confesiuni neo-protestante şi nu prea ies nici la vot…Important de reţinut e că din vremuri imemoriale, noi, slătinenii am fost şi sîntem un model de convieţuire interetnică şi interconfesională, în oraşul nostru, pe lîngă cele 60 de procente ale noastre, trăind şi 30 la sută maghiari şi 10 procente ucraineni şi alte naţionalităţi. Fiind în proporţii atît de mari, şi românii şi maghiarii avem dreptul să arborăm oficial drapelele noastre naţionale, alături de drapelul naţional al Ucrainei. Cred că suntem singura localitate din ţară cu 3 steaguri.

-Cum conlucraţi cu viceprimarul şi cu Rada administraţiei locale (Consiliul Local). Ce culoare politică au deputaţii (consilierii)?

Ultima actualizare Vineri, 28 August 2009 16:57
Citeşte mai mult...
 
“Cele mai multe casatorii intre romani si ucraineni sunt inregistrate in Maramures” PDF Imprimare Email
Miercuri, 26 August 2009 06:39

Cu ocazia Zilei Nationale a Ucrainei, sarbatorita de etnicii ucraineni din Maramures in Craciunesti, comuna Bocicoiu Mare, a fost prezent si Vasyl Nerovnyi, consul al Consulatului General al Ucrainei de la Suceava. Domnia sa a avut amabilitatea de a acorda un scurt interviu pentru ziarul nostru, ziar care, dupa cum ne-a marturisit, il citea destul de frecvent si inainte de a accede la inalta functie diplomatica, fiind originar din localitatea Biserica Alba (Bila Tserkva), asezata chiar peste Tisa. “Sa stiti ca sunt un om drept, chiar daca numele meu spune altceva”, a inceput consulul, facand trimitere la numele lui care in limba ucraineana inseamna “Vasile cel Nedrept”. “Inainte de toate vreau sa-mi exprim incantarea fata de numeroasele proiecte transfrontaliere implementate in parteneriat de primariile si organizatiile neguvernamentale maramuresene si cele din raioanele din Transkarpatia, proiecte care pentru noi inseamna foarte mult, si vor juca un rol important in procesul de aderare la structurile europene la care speram”.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 18 of 28

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact