logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DINCOLO DE TISA


Virusul gripal din Ucraina ar putea fi unul mutant, plămânii victimelor arată ca arşi PDF Imprimare Email
Luni, 16 Noiembrie 2009 21:42

Virusul ce a provocat moartea a zeci, chiar sute de oameni în Ucraina s-ar putea să fie unul mutant, mai virulent, care atacă în special plămânii, astfel încât oamenii sunt diagnosticaţi cu pneumonie, însă autopsiile au relevat că plămânii victimelor arătau ciudat, ca şi cum ar fi fost carbonizaţi.

Oamenii de ştiinţă britanici examinează în prezent tulpina virusului gripei porcine care a declanşat epidemia din Ucraina pentru a vedea dacă nu cumva virusul a suferit mutaţii, în condiţiile în care 189 de oameni au murit şi peste un milion s-au îmbolnăvit în această ţară, relatează Daily Mail.

Ultimele statistici oficiale ucrainene vorbesc însă de 282 de morţi şi sunt voci care susţin chiar că numărul morţilor a trecut în realitate de 1.300.

Un doctor din vestul Ucrainei a cărui identitate nu este făcută publică a relatat despre efectele alarmante ale virusului. "Am făcut necropsii pe două victime şi am descoperit să plămânii lor erau negri precum cărbunele. Arătau ca şi cum ar fi fost arşi. Este înspăimântător", a spus medicul.

Citeşte mai mult...
 
Campanie de ajutorare a românilor din Transcarpatia PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Noiembrie 2009 17:56

Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Man, prefectul Sandu Pocol, senatorul PDL Gheorghe Mihai Bârlea şi directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş, Alexandru Deac, au iniţiat o campanie umanitară de donare de medicamente pentru regiunea Transcarpatia din Ucraina.

Autorităţile ucrainene şi consulul general al Ucrainei la Suceava au solicitat sprijin autorităţilor din Maramureş, în scopul prevenirii răspândirii gripei A/H1N1. În Transcarpatia trăieşte, în zona de graniţă cu ţara noastră, o comunitate de aproximativ 40.000 de români. Având în vedere situaţia critică din Transcarpatia, autorităţile maramureşene, în spirit de solidaritate civică, fac un apel la farmaciile din judeţ. Se solicită unităţilor farmaceutice să doneze, în limita bunăvoinţei, medicamente şi materiale sanitare care vor fi expediate autorităţilor ucrainene. Situaţia din Ucraina este cunoscută în Maramureş şi au fost luate măsurile necesare la punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei, în scopul prevenirii răspândirii virusului la nivelul judeţului nostru. "Ieri am făcut demersurile în acest sens. Am lăsat două linii telefonice pe care diriginţii de farmacii le pot apela dacă vor să doneze pachete, iar noi trimitem o maşină care să le colecteze. Apoi, le transportăm direct la Sighet, de unde vor fi trimise în Ucraina. Diriginţii de farmacii ne spun numărul de pachete, iar Casa de Asigurări de Sănătate inventariază totul. Săptămână viitoare, vom începe colectarea", declară preşedintele CAS Maramureş.

Ultima actualizare Duminică, 15 Noiembrie 2009 21:13
Citeşte mai mult...
 
Ucrainenii cer ajutorul Maramuresului in lupta cu gripa PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Noiembrie 2009 12:55

Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures, a anutat ca a primit o solicitare din partea presedintelui Radei Regionale Transcarpatia din Ucraina, pentru a-i ajuta in combaterea virusului gripei porcine. Myhajlo Kichkovski a solicitat ajutor pentru ca in toata Ucraina situatia este extrem de grava. Din pacate, vecini fiind, si pe noi ne paste acelasi pericol. Mircea Man a spus ca a prezentat solicitarea ucrainenilor lui Adriean Videanu, ministrul interimar al Sanatatii, care a analizat-o si si-a insusit-o. Solicitarea va fi rezolvata prin intermiediul ministerelor de externe ale celor doua tari.

Citeşte mai mult...
 
Am fo ş-om hi în veci! PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Noiembrie 2009 19:25

Muzică maramureşeană, pălincă de prună, sarmale calde, cozonac şi vin sau sîngele Domnului, cam aşa a început prezentarea expoziţiei de fotografii cu Maramureşul Istoric de peste Tisa, realizate de Gheorghe Marina, actualul preşedinte al Clubului Maramureşenilor din Dreapta Tisei. După cum s-a şi prevăzut cu cîteva zile înainte, în sara zilei de 2 noiembrie ne-am adunat laolaltă cîţiva maramureşeni din Transcarpatia pentru a-l susţine pă pretinu nost, Deorde.

A dat tonul de începere preşedintele Institutului Fraţii Golescu din Bucureşti, domnul Mihai Nicolae, care ne este mereu alături “si la bine si la greu”, cum să zîce pă la noi. A continuat mai apoi Deorde a lu Ţocaşu (autorul imaginilor), dupa cum îi zîc prietenii, cu un discurs despre valorile, tradiţiile şi obiceiurile care au încăput în fotografiile surprinse de el.

Nu a fost doar o simplă explicaţie sau un discurs plictisitor, nu le stă în fire moroşenilor să hie aşe, autorul pozelor ne-a vorbit foarte frumos despre păstrarea tradiţiilor şi respectarea valorilor din străbuni, dar bineînţeles şi despre straiele şi portul ţărănesc. După care, tinerii moroşeni au încins o învartită de mai bine de 15 minute, cu dropote şi strîgături de so auzît pană hăt în zare. În ropote de aplauze, pentru că sala era neîncăpătoare, au coborît de pe mica scenă şi au continuat discuţiile cu invitaţii prezenţi.

În ritm de “Maramureş plai cu flori” s-a încheiat şi frumoasa seară petrecută “împreuna unul cu altu şi laolaltă toţi”.

Pană la urmă, prin expoziţiile, serile sau petrecerile în stil moroşenesc, noi nu vrem altceva decît să menţinem vie flacăra romînităţii chiar şi aici în buricu Bucureştiului. De aceea, am tendinţa să cred uneori, fară niciun pic de modestie, că noi, cei din dreapta Tisei, suntem mai romîni decît romînii din Ţară. Suntem iuţi la mînie şi scoatem repede sabia cînd cineva ne vorbeşte de rău Ţara Mamă.

Ultima actualizare Marţi, 03 Noiembrie 2009 20:01
Citeşte mai mult...
 
Ucraina > Din cauza gripei porcine, Simpozionul internaţional de la Apşa de Jos s-a amânat PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Luni, 02 Noiembrie 2009 19:08

În organizarea Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina şi Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, în zilele de 7 şi 8 noiembrie urma a se desfăşura în dreapta Tisei, la Apşa de Jos, a IX-a ediţie a Simpozionului internaţional Apşa, în istoria românilor dedicat împlinirii a 220 de ani de învăţământ românesc  instituţionalizat  în Bucovina de nord şi Maramureşul de nord.
Din cauza noii gripe însă, care se extinde alarmant şi în ţara vecină, simpozionul s-a amânat.
Întrucât s-au înregistrat  30 de decese în 8  regiuni sud-vestice ale Ucrainei, în aceste zone, inclusiv în Transcarpatia , s-a  impus carantina.
Astfel, din 29 octombrie până în 9 noiembrie, iniţial, şi  prelungit până pe 21 noiembrie, ulterior, s-au închis şcolile, universităţile, iar instituţiile publice şi-au redus activitatea.  Sunt de asemenea interzise întrunirile   şi grupurile mai mari de 5 persoane. Nunţile, botezurile sunt suspendate şi nici cu înmormântările nu se stă prea bine. Preoţii au îndemnat enoriaşii să se roage acasă, să nu vină la slujbele de la biserică.
Autorităţile de frontieră române,  cele de sănătate publică şi sanitar veterinare au înteţit controlul în PTF Solotvino-Sighetu Marmaţiei, astfel încât persoanele care vin din zone îndepărtate sau suspecte de a fi purtătoare a noului virus sunt întoarse din drum.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 16 of 28

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact