logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DINCOLO DE TISA


Plăiuţ (Ucraina) > Prima ediţie a Festivalului literar “Grigore Vieru” PDF Imprimare Email
Duminică, 14 Februarie 2010 17:11

În organizarea Uniunii Regionale “Dacia” a Românilor din Transcarpatia, a Şcolii generale şi Casei de Cultură din satul Plăiuţ, comuna Apşiţa din raionul Rahău, se desfăşoară prima ediţie a Festivalului de poezie “Grigore Vieru”, în preajma zilei de naştere a regretatului poet basarabean ce ar fi împlinit duminică 75 de ani.Medicul Ion Botoş, preşedintele URDT, consideră că prin această manifestare românii din Plăiuţ, ce trăiesc compact  în satul înconjurat de comunităţi ucrainene, vor ieşi din anonimat.
La această primă ediţie, participarea este mai restrânsă, doar 60 de elevi şi profesori din pitorescul sat fiind implicaţi  în festival.
De anul viitor, festivalul va reuni toate cele 13 şcoli româneşti din raioanele Rahău şi Teceu, dar şi casele de cultură din  7 localităţi mari  populate de români, în dorinţa de a  da  manifestării un caracter regional şi  internaţional.
Alături de localnici vor fi prezenţi  acum reprezentanţi ai Consulatului General al României de la Cernăuţi şi oameni de cultură din stânga Tisei, care l-au cunoscut pe Grigore Vieru.

Citeşte mai mult...
 
Doar 25 de maramureseni au votat pentru presedintia Ucrainei PDF Imprimare Email
Luni, 08 Februarie 2010 17:15

Etnicii ucraineni cu dubla cetatenie nu s-au aratat interesati de cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din tara vecina. Doar 25 de cetateni ucraineni din zona Maramuresului au votat la Consulatul General al Ucrainei din Suceava. Ceva mai multi, 117, si-au exprimat optiunea la Ambasada Ucrainei din Bucuresti, dar aici au votat cetatenii din toata tara. Nu s-au inregistrat incidente la cele doua sectii de votare din Romania. Surprinzator de mic numarul etnicilor ucraineni din Maramures care s-au prezentat la vot, avand in vedere ca aici traieste cea mai mare comunitate din Romania, un numar apreciabil dintre ei avand dubla cetatenie.

Ultima actualizare Marţi, 09 Februarie 2010 16:13
Citeşte mai mult...
 
O sută de copii s-au bătut în Transcarpatia pentru Eminescu! PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 04 Februarie 2010 08:31

La finele săptămânii trecute, m-am aflat din nou în Ucraina, în dreapta Tisei, invitat la Topcina, la concursul literar „Mihai Eminescu”- Ediţia a IV-a , organizat de Uniunea Regională a românilor din Transcarpatia „Dacia”, Primăria Topcina şi Şcoala medie de gradul 1-2 din localitate. (La primele ediţii a contribuit şi Secţia Regională de Învăţământ a Administraţiei raionale Teceu).

 

Într-o autentică zi de iarnă, cu zăpadă de 20 de centimetri  şi Soare blând, am văzut după foarte mulţi ani în România, sănii trase de cai. Localnicii îşi transportau gunoiul de grajd pe dealuri şi aduceau de pe dealuri  clăile de fân pentru animale. Era ca-n poveştile din copilărie , când şi în România se trăia frumos la ţară.

 

Din Apşa de Jos,  am părăsit drumul naţional şi am luat-o şerpuind prin marea comună românească, spre Strâmtura, iar apoi, după un kilometru străbătut printre vilele înalte, cu15-20 de sobe (camere), am cotit-o la dreapta spre Topcina, care, până în 1990 era cătun al Apşei de Jos.

Ultima actualizare Joi, 04 Februarie 2010 08:46
Citeşte mai mult...
 
Numarul pe ianuarie al revistei “Maramuresenii” este dedicat lui Eminescu PDF Imprimare Email
Joi, 04 Februarie 2010 08:26

In aceste zile ne-a parvenit numarul din luna ianuarie al publicatiei “Maramuresenii”, saptamanalul romanilor din dreapta Tisei, din Transcarpatia ucraineana. Este vorba de un numar dublu dedicat lui Eminescu si evenimentelor desfasurate la Slatina cu ocazia aniversarii marelui poet roman. In continuare, se face o trecere in revista ilustrata a Festivalului de Datini din Sighetu-Marmatiei, la care au participat in numar mare si romani din Ucraina, iar un amplu articole este dedicat celor doua decenii de existenta a Asociatiei social-culturale a romanilor din Transcarpatia “George Cosbuc”. Urmatoarele pagini sunt dedicate poetului Gheorghe Mois, originar din Slatina, care in prezent locuieste in Portugalia, si alegerilor din 17 ianuarie din Ucraina.

Citeşte mai mult...
 
Prima Asociaţie social-culturală a românilor din Transcarpatia a aniversat 20 de ani de activitate PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Marţi, 22 Decembrie 2009 15:37

Mare sărbătoare a fost la Slatina sâmbătă, de Sfântul Nicolae, potrivit calendarului vechi, după care românii din Maramureşul de nord (azi regiunea Transcarpatia din Ucraina) se ghidează.

E vorba de o triplă aniversare. La împlinirea celor 20 de ani de existenţă a acestei importante Asociaţii, prima de acest fel înfiinţată  la 3 septembrie 1989 în Ucraina, Republică încorporată atunci în URSS, trebuie să adăugăm împlinirea a 10 ani de când  s-a pus piatra de temelie a Podului istoric Sighet- Slatina dat în folosinţă abia în 2007 şi tot atâţia ani de când vărul meu prin alianţă, prof. Gheorghe Opriş este preşedinte al acestei  Asociaţii social-culturale a românilor din Transcarpatia”George Coşbuc” (ASCR).

Ultima actualizare Miercuri, 23 Decembrie 2009 07:05
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 14 of 28

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact