logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DINCOLO DE TISA


“Ziua Internaţională a Limbii Materne” sărbătorită la Bouţu Mic din Ucraina PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 03 Martie 2010 22:16

În Conferinţa Generală UNESCO din 17 noiembrie 1999 a fost proclamată Ziua internaţională a limbii materne, prin care se promovează recunoaşterea şi utilizarea limbilor materne din lume, în special a limbilor grupurilor minoritare. În această zi, statele membre UNESCO s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea diversităţii culturale prin promovarea limbilor ca formă de comunicare, interacţiune şi întelegere între popoare.

La origine, a fost Ziua Mişcarii pentru Limbă, comemorată în Bangladesh începând din 1952, în amintirea studenţilor ucişi de către poliţie, care au militat pentru recunoaşterea limbii bengali în Pakistan care cuprindea pe atunci şi teritoriul de astăzi al statului Bangladesh.

              Începând din 2000, ziua de 21 februarie se marchează drept Ziua Internaţională a Limbii Materne. Conform unor opinii, în momentul de faţă, mai mult de 6 miliarde de persoane comunică în 6.528 de limbi, însă această cifră se schimbă, deoarece la aproximativ două săptămâni dispare cate o limbă, astfel ca circa 2.500 de limbi sunt ameninţate cu dispariţia.

Ultima actualizare Joi, 04 Martie 2010 08:01
Mai multe poze...
 
Disputa pe «insula romanilor» din Poroscovo PDF Imprimare Email
Marţi, 02 Martie 2010 21:01

* Cei 1600 de romani de la poalele Carpatilor Padurosi, care si-au pastrat inexplicabil limba si traditiile, fara scoala ori biserica, au devenit «obiect» de studiu pentru cercetatori si profesori universitari * La doi ani dupa ce GAZETA de Maramures a ajuns in zona, comunitatea din Poroscovo este miezul unei dispute stiintifice, in care unii afirma, fara dovezi, ca ar «tigani albi», altii romani, iar altii o etnie combinata * ªocanta insula a romanilor va fi subiectul unor cercetari de amploare.

In urma cu doi ani, GAZETA de Maramures prezenta povestea incredibila a unei comunitatii de romani care traieste la 200 de kilometri de Sighet, la granita vechiului Comitat al Maramuresului. 1600 de oameni si-au pastrat miraculos limba si traditiile, fara scoala, biserica ori alta institutie in limba materna si se declara romani desi habar nu aveau cum au ajuns in Poroscovo si nici unde e Romania. 

Satul a fost descoperit abia prin anii ’90 si, tot in acea perioada, se spune ca romanii din Poroscovo au aflat ca, undeva, peste granita, exista un popor care vorbeste o limba asemanatoare cu a lor, ascultand radioul. Altii au aflat ca nu sunt «volohi», ci romani, pe santier.

Citeşte mai mult...
 
Românii din Poroscovo, studiaţi de austrieci PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Luni, 22 Februarie 2010 09:00

Dr. Ion BotosDr. Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale „Dacia” a Românilor dinTranscarpatia, a primit o invitaţie din partea prof. univ. dr.  Gheorghe Achim din Viena , de a participa timp de 3 zile,  la Poroscovo la întâlnirea cu românii volohi, profesori de la Ujgorod şi cercetătorii austrieci interesaţi de această comunitate renumită pe vremea Imperiului Austro-ungar , în toate teritoriile acestuia.

 

Dacia”are de 2 ani  preşedinte al Filialei din Poroscovo pe Vasile Horvat, român voloh din partea locului, unde vor ajunge azi  şi reprezentanţi din România.

 

Comunitatea românilor din Poroscovo numără 1600 de persoane, din care 350 sunt copii. Uitaţi de zeci de ani sau de  secole, volohii s-au declarat  ca atare, deşi vorbesc limba română şi au obiceiuri ca ale noastre - afirmă Ion Botoş. „Când i-am vizitat prima dată la ei acasă, am avut impresia că mă aflu în Apşa de Jos, aşa cum arăta comuna mea natală, în urmă cu 50-60 de ani”. Poroscovo este situat la 200 kilometri de Slatina,în raionul Perecin din Transcarpatia. Românii din Poroscovo trăiesc compact la marginea localităţii montane, unde, de o vreme, s-a instalat un post de Miliţie, pe motiv că volohii, denumiţi şi ţigani albi, s-ar ocupa de furtişaguri. Ei sunt săraci, cu mulţi copii, chiar şi 11, la o familie. Autorităţile se tem că în câţiva ani, românii  vor fi majoritari în Poroscovo. În ultima vreme, în presa ucraineană, chiar au apărut câteva texte negative la adresa acestei comunităţi  răspândite în  13 aşezări ale raionului şi împrejurimi. În secolele trecute, volohii erau înregimentaţi în detaşamentele  miliare, care păzeau cetăţile din zonă, până la Sambor şi Lviv. Ei sunt pomeniţi şi în Diplomele vechi, de Cancelarie. Recent, Biserica Baptistă Română s-a arătat interesată de această comunitate şi va înălţa   case de rugăciuni în zonă.

 

Ultima actualizare Luni, 22 Februarie 2010 14:42
Citeşte mai mult...
 
Plăiuţ-Ucraina. În satul românesc de munte, Grigore Vieru rămâne în frunte PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 18 Februarie 2010 09:19

La una din ediţiile Festivalului „Mărţişorul” de la Biserica Albă, am remarcat grupul artistic al elevilor din Plăiuţ, care au recitat şi cântat  într-o română perfectă, deşi satul românesc se află izolat, la vreo 20 de kilometri de Tisa, râul  de frontieră care, după 1945,  a despărţit copiii de părinţi sau fraţii de fraţi.

Abia la prima ediţie a Zilei Satului, în octombrie anul trecut, am descins în satul românesc ce aparţine de comuna Apşiţa, localitate populată în întregime de ucraineni.

Citeşte mai mult...
 
Ziarele romanesti, strivite de indolenta Kievului PDF Imprimare Email
Marţi, 16 Februarie 2010 15:53

* In Ucraina, daca e vorba de romani, 0 este egal cu 5 milioane de RON. In timp ce autoritatile romanesti investesc un puhoi de bani in actiunile ucrainenilor din Romania, ziarele romanesti din Ucraina sunt la un pas de inchidere sau supravietuiesc datorita unui «colac de salvare» aruncat tot din tara noastra.
In ciuda vrafului de tratate bilaterale si de cooperare incheiate intre Romania si Ucraina, a drepturilor garante de Constitutie ori de documentele europene, drepturile romanilor din dreapta Tisei sunt calcate in picioare de cizma Kievului. Teoretic, pe baza acestor tratate, finantarea si sprijinul acordat de autoritati ar trebui sa fie facute pe baza de paritate: Statul roman finanteaza activitatile ucrainenilor din Romania, iar cel ucrainean pe cele ale romanilor de dincolo de Tisa. Numai ca, in timp ce ucrainenii din Romania au primit printr-o Hotarare de Guvern peste 5 milioane de RON pentru diverse actiuni de anul trecut, in care intra inclusiv sustinerea ziarelor ucrainene din Romania, romanii de dincolo de granita primesc bani cu taraita sau deloc din partea statului ucrainean.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 13 of 28

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact