logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DINCOLO DE TISA


În localitatea Slatina se va desfăşura o manifestare sub genericul „Zilele Culturii Române din Ucraina” PDF Imprimare Email
Scris de I.D. Maris   
Marţi, 04 Mai 2010 17:39
Joi, 6 mai 2010 în localitatea Slatina se se va desfăşura o  manifestare sub genericul „Zilele Culturii Române din Ucraina” , organizată de Ministerul Culturii şi Cultelor, Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia” şi primăria oraşului. În cadrul manifestării va avea loc vernisajul  expoziţiei de artă tradiţională a Iulianei Corău şi

a unei expoziţii de fotografie documentară intitulată „Satul Maramureşean” a fotografului Felician Săteanu. Cu acest prilej vor fi decernate diplome pentru întrega activitate în slujba comunităţii românilor din Ucraina . Gazdele şi oaspeţii vor avea prilejul să urmărească un recital de excepţie susţinut de marele actor de film şi teatru Florin Piersic. Seara se va încheia cu un spectacol de muzică populară susţinut de artiştii maramureşeni : Pătru Bârlea, Nuţu Leordean şi soţii Maria şi Gabriel Arba. Este de remarcat perseverenţa medicului Mihai Botoş, preşedintele Asociaţiei culturale „Dacia”, pentru  organizarea sistematică a unor  manifestări culturale menite să păstreze vie identitatea naţională a românilor din Transcarpatia.

Citeşte mai mult...
 
Deschiderea unei reprezentanţe consulare a României în Transcarpatia, i-ar scuti pe cetăţeni de drumuri în plus PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Marţi, 30 Martie 2010 13:55

Zilele trecute, în satul  Bouţul Mic, comuna  Strâmtura, din dreapta Tisei, l-am întâlnit pe consulul Dorin Popescu, de la Consulatul General al României la Cernăuţi.



Ştiind că de 10 ani există promisiuni din partea României că se va deschide o reprezentanţă consulară la Slatina sau în Ujgorod, dar şi faptul că cetăţenii ucraineni din dreapta Tisei şi nu numai au cel mai apropiat consulat român la Cernăuţi, l-am rugat pe distinsul diplomat să ne vorbească despre modul în care etnicii români din Transcarpatia pot vizita mai uşor România, ţara în care mulţi dintre ei au rudenii foarte apropiate, dar nu au fost niciodată în vizită.

Citeşte mai mult...
 
Bouţul Mic, un mare sat, în tradiţii ancorat PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 18 Martie 2010 15:12
De mult mi-am tot dorit să ajung în satele Bouţul Mic şi Bouţul Mare ce aparţin de comuna Strâmtura din raionul Teceu, Ucraina.

La invitaţia medicului Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale „Dacia” a românilor din Transcarpatia , am trecut din nou Tisa pentru a participa la Ziua Limbii Materne, manifestare internaţională ce s-a desfăşurat luna trecută, în întreaga lume.

De ce s-a sărbătorit această zi la Bouţul Mic, cu două săptămâni după, am aflat mai târziu. Adică, în a doua zi frumoasă a începutului de martie, cu soare şi temperaturi maxime de 15 grade Celsius.

Din Apşa de Jos, îmbarcaţi în Loganul condus de doctorul în istorie Ilie Gherheş, copilotat de doctorandul Dorel Todea, am urmărit „Lada”dlui Botoş, pe un drum care începea să devină tot mai…„desgropat” şi şerpuit din cauza băltoacelor ce trebuiau ocolite. În timp ce localnicii treceau pe lângă noi ca vântul în limuzinele lor înnoroiate, noi nici Lada n-am mai ajuns-o, de-am tot întrebat:bine merem spre Bouţ? Şi-am tot mers din hop-hârtop admirând imensele case şi strălucitoarele garduri de pe lungul drum al Apşei.

Ultima actualizare Joi, 18 Martie 2010 15:54
Citeşte mai mult...
 
FOTO: Omagiu adus de românii şi ucrainenii din Biserica Albă-Ucraina, preotului greco-catolic GRIGORE MOYŞ PDF Imprimare Email
Scris de I. D. Maris   
Miercuri, 17 Martie 2010 14:41

Ucraina a avut, ca România de altfel, o istorie zbuciumată. Lupta pentru independeţă a luat de-a lungul timpurilor diferite forme. Zilele acestea ucrainenii au ţinu să marcheze un eveniment important din istoria regiunii Transcarpatia. Conform hotărârii arbitrajului de la Viena din data de 2 noiembrie 1938, o parte a Transcarpatia a fost cedată Ungariei. În cealaltă parte a Transcarpatiei la 15 martie 1939 a fost proclamat o nouă formaţiune statală – Ucraina Carpatică, cu centrul în oraşul Hust, iar primul preşedinte a devenit Augustin Voloşin. Acest stat carpatic a existat puţin timp, deoarece a fost ocupat de Ungaria. În 1941 statul Ungar, în componenţa căruia intra şi Transcarpatia, a păşit în cel de-al doilea război mondial. La 18 octombrie 1938 factorii de decizie ai ţării noastre se opun încorporării Ucrainiei Subcarpatice la Ungaria, este respinsă oferta Poloniei ca o parte a acestui teritoriu să fie anexat României întrucât era locuit de români, la 2 noiembrie 1938 prin " primul dictat de la Viena " dezmembrarea Cehoslovaciei se agrava, un teritoriu de 12.000 km2 cu o populaţie de un milion de locuitori fiind încorporat Ungariei.

Preotul Grigore Moyş a fost membru al „Soimului Ucraina Carpatică”.

Ultima actualizare Miercuri, 17 Martie 2010 15:17
Citeşte mai mult...
 
Expozitie de tesaturi si broderii din dreapta Tisei, la Muzeul Maramuresului din Sighet PDF Imprimare Email
Luni, 08 Martie 2010 15:24

Urmand o deja impamantenita traditie, Muzeul Maramuresului din Sighetu-Marmatiei a omagiat femeile printr-o expozitie, mai exact o dubla expozitie< “Tesaturi si broderii din dreapta Tisei” si Expozitia de Arta Plastica a elevilor de la Scolala cu clasele I-VIII din Ieud, coordonati de profesoara Ana Valea. Chiar daca aparent cele doua expozitii par a nu avea vreo legatura una cu alta, directorul muzeului dr. Mihai Dancus a avut ideea de a le comasa, oferind un arc peste timp al creatiei populare: lucrarile femeilor din dreapta Tisei, din zona locuita de romanii din Transcarpatia cuprind aproape o suta de ani de covoare, broderii, dantelarie, sterguri si pasmanterie, provenite din colectia sotilor Ileana si Mihai Botos, coordonatorii Asociatiei Culturale “Dacia”, in timp ce lucrarile elevilor din Ieud duc mai departe traditia martisoarelor traditionale lucrate din lana si fire de canepa si bumbac, precum si cea a tablourilor decorative realizate prin colaj din aceleasi materiale naturale, prefigurand viitoarele covoare pe care probabil ca le vor tese in viitor.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 12 of 28

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact