logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DINCOLO DE TISA


Romanii din Ucraina pot studia in Romania PDF Imprimare Email
Marţi, 15 Iunie 2010 08:13

In vederea sprijinirii etnicilor romani care vor sa studieze in tara noastra, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a pus la dispozitia celor interesati informatii cu privire la data  preselectie precum si la documentele necesare. Admiterea va fi facuta in fata unei comisii romano-ucrainiene dupa cum urmaza: Slatina – 5 iulie:Cernauti – 7 iulie: Odessa – 9 iulie. Preselectia se efectueaza pe baza unui interviu si a mediei rezultate din actele de studii. Cei interesati au nevoie de o cerere de inscriere, copii legalizate traduse in limba romana dupa certificatul de nastere, actele de studii si foile matricole, o copie dupa cartea de identitate, certificat medical care sa cuprinda investigatiile medicale in conformitate cu legislatia in vigoare precum si o fotografie 3×4. Studentii bursieri beneficiaza de cazare gratuita in caminele studentesti, precum si de urmatoarele tipuri de burse: pentru elevi si studenti – echivalentul in lei al sumei de 65 euro/luna: pentru masteranzi, medici aflati la specializare si cursantii aflati la stagii de specializare postuniversitara – echivalentul in lei al sumei de 75 euro/luna, iar pentru doctoranzi – echivalentul in lei al sumei de 85 euro/luna. Cei interesati pot primi informatii suplimentare la adresa de email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

Citeşte mai mult...
 
Burse de studii pentru etnicii români din Ucraina PDF Imprimare Email
Vineri, 11 Iunie 2010 19:47
Admiterea se va desfășura de către comisia mixtă româno-ucrainiană, în localitățile: Slatina 5 iulie , Cernăuți 7 iulie și Odessa 9 iulie. 

Preselecţia candidaţilor la studii se efectuează pe baza unui interviu cu candidatul, a mediei care rezultă din actele oficiale de studii şi a următorului set de documente:

a) cerere de înscriere;

b) copii legalizate după actele de studii obţinute şi foile matricole cu traducerea în limba română;

c) copie legalizată după certificatul de naştere cu traducerea în limba română.

d) copie după cartea de identitate;

Citeşte mai mult...
 
Între festivalul românesc şi amintiri de dincolo de Tisa PDF Imprimare Email
Miercuri, 09 Iunie 2010 08:34

În frumoasă zi de Rusalii, caldă şi senină, am trecut din nou peste Tisa.
La orele amiezii, în PTF Sighet- Slatina, erau la datorie doar poliţiştii de frontieră şi vameşii, iar dincolo, vameşii şi grănicerii ucraineni.

În zi de mare sărbătoare, lumea era la biserică, nu la lucru, pe pod! Doar invitaţii şi parte din cei care au neamuri la Biserica Albă erau în trecere pe aici, spre Festivalul regional al creaţiei populare româneşti din Transcarpatia. Un festival anual itinerant, ajuns la ce-a de-a XX-a ediţie, dacă luăm în calcul şi primele ediţii în care festivalul s-a numit "Mărţişorul". 
Străbătând pe jos drumul de la Sighet la Slatina, i-am văzut trecând pe vicepreşedintele CJ Satu Mare, pe directorul Centrului Creaţiei de acolo, pe primarul Sighetului, Eugenia Godja, municipiu aproape înfrăţit  cu oraşul Slatina (Solotvino), pe Gheorghe Turda, sigheteanul octogenar născut la Biserica Albă, pe universitarul clujean Nicolae Hodor, pe directorul Casei de Cultură din Sighet, Vasile Muste, pe îndrăgita solistă de muzică populară, Anghelina Lungu-Timiş, consilieri locali din Sighet , pe prof. Dumitru Coreniuc, huţul din Bistra, pe primarul din Vadul Izei, pe directoarea Casei de Cultură din Negreşti etc.

Citeşte mai mult...
 
Întâlnirea maestrului Florin Piersic cu fraţii de peste Tisa PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Miercuri, 19 Mai 2010 19:29
În zi de Sângeorz, după calendarul vechi, împreună cu Adrian Marchiş de la Radio România, am trecut graniţa în Ucraina. În PTF Solotvino(Slatina), când tânărul  grănicer, care verifica autoturismul,  a aflat că mergem la întâlnirea cu Florin Piersic, acesta a exclamat în limba română:”Poate nu viniţi cu el  pi aici, să-l videm şi noi”! Acesta era un semn că nu numai cei trecuţi de 40 de ani îl admiră pe Florinel, dar şi tânăra generaţie  din dreapta Tisei. Îmi şi făceam probleme că nu voi încăpea la spectacol de atâţia admiratori din Transcarpatia. De frica aglomeraţiei,  mulţi sigheteni  au renunţat  să treacă frontiera pentru a-şi revedea idolul.

După cum am mai scris, marele actor în vârstă de 74 de ani, doar în buletin, venea de la Cernăuţi, unde a participat şi la nunta nepotului său, Cosmin. În cadrul Zilelor Culturii Române în Ucraina, organizate de Ministerul Culturii din România şi  Diplomaţia Română din Ucraina, el a susţinut un spectacol  şi în capitala Bucovinei de nord, la finalul căruia spectatorii au aplaudat 10 minute în picioare, îmi mărturisea doamna Tatiana Popa,  consul general al Consulatului General al României la Cernăuţi, care l-a însoţit pe maestru şi în Transcarpatia, împreună cu ambasadorul României la Kiev, dl. Laurenţiu Traian Hristea şi cele două reprezentante ale Ministrului Culturii.

Citeşte mai mult...
 
Dumincă la Biserica Albă se va desfăşura Festivalul regional al creaţiei populare româneşti din Transcarpatia PDF Imprimare Email
Scris de I.D. Maris   
Miercuri, 19 Mai 2010 10:48

Dumincă  23 mai 2010, la Biserica Albă se va desfăşura „Festivalul regioal al creaţiei populare româneşti din Transcarpatia”, ajuns la a 20-a ediţie. Festivalul a debutat în anul 1991 la Slatina din iniţiativa Aociaţiei culturale „G.Coşbuc” şi purta numele de „Festivalul mărţişorului”, urmând să fie organizat în şapte localităţi româneşti din drepta Tisei, fiecăreia venindu-i rândul să fie gazdă prin rotaţie. Anul acesta i-a venit rândul localităţii Biserica Albă.

 La organizarea manifestării îşi aduc contribuţia: administraţia regională din Transcarpatia, din raioanele Rahău şi Teceu, asociaţiile culturale româneşti, principal organizator fiind însă, întodeauna, primăria localităţii-gazdă a festivalului. Primarul localităţii Biserica Albă, dl. Gheorghe Berinde, ne-a relatat că administraţia şi comunitatea locală, s-a pregătit pentru a oferi condiţii optime pentru desfăşurarea manifestărilor din acest an, cu toate problemele ridicate de greutăţilor finaciare pe care le au.

Ultima actualizare Miercuri, 19 Mai 2010 14:13
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 11 of 28

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact