logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DINCOLO DE TISA


Românii din dreapta Tisei s-au întâlnit la Bucureşti în cadrul Serii Maramureşenilor PDF Imprimare Email
Scris de Sergiu Dan   
Marţi, 16 Noiembrie 2010 09:12

Clubul Maramureşenilor din Dreapta Tisei s-a reunit, sâmbătă, la Bucureşti, alături de prieteni veniţi din mai multe oraşe ale României, dar şi din Republica Moldova, sudul Basarabiei (Odessa) şi Bucovina de Nord (Cernăuţi), în cadrul celei de-a X-a ediţii a Serii Maramureşenilor, eveniment organizat în colaborare cu Institutul “Fraţii Golescu”, grupul de acţiune “Noii Golani” şi Asociaţia "21 decembrie 1989”. Încă de la intrarea în sediul Asociaţiei "21 decembrie 1989”, locul în care s-a desfăşurat evenimentul, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, pălincă de prune si gogoşi, dar şi cu zâmbetele frumoaselor maramureşence de peste Tisa, actualmente stabilite în România sau studente la diverse facultăţi din ţară. Mai mult decât atât, pentru ca toată lumea să se simtă cu adevărat ca în Maramureş, gazdele evenimentului au decis să ofere fiecărui invitat câte o mică amintire: un clop specific zonei Maramureşului şi o brăţară lucrată manual.

“După pui de moroşan, să nu dai cu bolovan, că dacă li nimeri, vai de capu' tău a hi” sunt versurile care au dat tonul petrecerii şi, totodată, cele mai reprezentative pentru românii din această zonă. Horile maramureşene, expoziţia de fotografii despre viaţa comunităţii româneşti de peste Tisa (Transcarpatia, Ucraina) şi voia bună a celor prezenţi au transformat vila de pe strada Batiştei într-un adevărat adăpost al oamenilor care ţin la cultură, tradiţiile şi graiul românilor.

Citeşte mai mult...
 
Toţi primarii români din Transcarpatia au fost realeşi în funcţie PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Miercuri, 03 Noiembrie 2010 15:22

Duminica trecută, în Ucraina au avut loc  alegerile locale, în cadrul cărora electoratul ucrainean a fost chemat la urne pentru a-i desemna dintr-un singur tur de scrutin pe deputaţii (consilierii) locali, raionali şi regionali, cât şi pe primari. În splendida zi însorită de toamnă, am trecut pe jos podul istoric Sighetu Marmaţiei - Slatina, pentru că la maşini era coada foarte mare atât la ieşire, dimineaţa, cât şi la intrare, după-amiază.
Din cei peste 6 mii de alegători din Slatina, 20 de procente se prezentaseră la vot înainte de "biserică".  "Dacă nu ar fi alegeri pentru primari, cred că foarte puţini oameni ar veni la vot, era de părere Vasile Mihalca, unul dintre candidaţii români în Rada Raionului Teceu. Radă în care, în ultima legislatură au "încăput" vreo 8 români. Din cele  74  de fotolii de  deputaţi raionali, de exemplu, la Teceu, jumătate sunt aleşi de pe listele de partid, depuse, iar cealaltă jumătate din rândul candidaţilor uninominali pe circumscripţii majoritare. Cum românii şi-au depus mai mulţi candidatura, pe diverse liste uninominale sau de partid, în lipsa unităţii, şansele lor scad. De altfel, şi în Rada Regională  şansele sunt la fel, adică minime, întrucât chiar dacă toate localităţile cu populaţie românească se învecinează, ele au fost despărţite în două raioane. Astfel atât în Teceu cât  şi în  Rahău candidaţii români la raion sau regiune  obţin voturi înjumătăţite!

Citeşte mai mult...
 
În Solotvino se bat nu numai românii cu maghiarii ci şi românii cu românii! PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Marţi, 26 Octombrie 2010 17:36

Duminică, în Ucraina au loc alegerile locale, în cadrul cărora electoratul din ţara vecină este chemat la urne pentru a alege primarii şi deputaţii consilierii) locali, raionali şi regionali, care şi-au depus candidaturile fie pe listă de partid, fie pe circumscripţii electorale.

În 6 localităţi din cele 7  cu populaţie preponderent românească din raioanele vecine Rahău şi Teceu fotoliul de primar va fi câştigat sau recâştigat de etnici români.

La Biserica Albă şi Topcina candidează actualii primari . La Strâmtura şi Apşa de Mijloc sunt  câte doi, iar la Apşa de Jos sunt 5 candidaţi

Probleme ar putea fi în oraşul Slatina (Solotvino), unde se bat nu numai românii cu ungurii, ci şi românii cu românii!  

Adică, dintre cei peste 10 mii de locuitori, 62 la sută sunt români, 27 la sută maghiari şi restul, ucraineni sau alte etnii.

De altfel, pe clădirea Primăriei din Slatina sunt arborate oficial pe lângă drapelul naţional al Ucrainei şi drapelele României şi Ungariei.

Citeşte mai mult...
 
Arme vandute in targ! PDF Imprimare Email
Joi, 30 Septembrie 2010 19:16
Incredibil! In pietele din Teacevo si Slatina se vand arme, in targ, pe tarabe I Traseul traficului de arme din Ucraina si Kazachstan trece prin capitala Maramuresului Istoric I Mai mult, barfele vorbesc de inecuri suspecte, care ar fi de fapt asasinate ordonate de traficanti I Cunoscatorii spun „reteaua armelor” accepta orice fel de oferte, inclusiv crime pentru sume modice, de cateva sute de dolari. 
Traseul subteran al traficului de armament din fostele tari URSS trece prin Sighetu Marmatiei. „Capitala” Maramuresului Istoric a devenit „zona de tranzit” pentru marfa gruparilor romano-ucrainene. Cu cat afacerea cu profituri uriase ia amploare, cu atat e tinuta mai la secret. Totusi, GAZETA de Maramures a reusit sa afle, pe surse, date despre traficul de armament de la frontiera ucraineana si initiaza un serial dedicat acestui subiect „interzis”. Saptamana trecuta, politistii de frontiera maramureseni au depistat in punctul de trecere a frontierei din Sighet un cetatean ceh, care incerca sa introduca ilegal in Romania, o arma tip pistol, precum si droguri de risc, respectiv cannabis. Pistolul, de tip „SLAVIA”, fabricat in Cehoslovacia, avea calibrul de 6 mm si munitia aferenta – 34 de proiectile fara inscriptii. Cazul e numai varful unui iceberg de care Sighetul „se loveste” de ani buni, fara sa fie vazut ori recunoscut de autoritati.
Citeşte mai mult...
 
Ucraineni din Maramureş, la Festivalul Brânzei Huţule PDF Imprimare Email
Joi, 23 Septembrie 2010 09:17

În oraşul Rakhiv din Ucraina a avut loc, recent, Festivalul Brânzei Huţule. La manifestare au fost prezenţi membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Animale şi ai proprietarilor de Terenuri "Valea Ruscovei" şi artişti din cadrul Căminului Cultural Repedea.

"Este o manifestare deosebită la care participă ucraineni, maghiari, români din dreapta Tisei. Este un bun prilej pentru a pune în valoare cultura, tradiţia, obiceiurile. Fiecare localitate îşi pregăteşte o gospodărie amplasată în aer liber şi sunt prezentate publicului specialităţile casei, obiecte artizanale, produse lactate, cântece populare etc. În cadrul programului artistic susţinut de formaţiile din Ucraina, a prezentat un recital şi interpretul Mihai Ostaş, din partea Căminului Cultural Repedea", a spus Vasile Popovici, directorul Căminului Cultural Repedea.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 9 of 28

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact