logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DINCOLO DE TISA


„Mărţişorul”- Festivalul de suflet al besermenilor PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 12 Martie 2009 09:23

După descătuşarea din 1989, românii din Transcarpatia ucraineană au pus în fiecare  început de martie  de un festival regional  itinerant intitulat „Mărţişor”. Cum de fiecare dată la acest festival care se dorea a fi al primăverii, iarna încă nu se dezbrăcase,  organizatorii au împins manifestarea după sărbătoarea Pascală. Doar besermenii nu au vrut să renunţe la Mărţişor şi au continuat din 1999 acest Festival doar la Biserica Albă, în duminica cea mai apropiată de Ziua Femeii, 8 Martie, zi liberă în Ucraina.(În acest an, data de 8 picînd duminica, ziua liberă s-a dat luni, deci ucrainenii au avut o mini vacanţă de 3 zile, motiv de a serba pe alte meleaguri  sau de a petrece în familie  evenimentul la fel de marcant ca în România, unde ziua liberă ne-o facem indiferent  cînd pică 8 martie, chefurile înlănţuindu-se în acest an de vineri pînă luni inclusiv).

Citeşte mai mult...
 
Kievul, mai rau ca Moscova lui Stalin: scolile romanesti din Maramuresul istoric au fost silite sa predea in ucraineana PDF Imprimare Email
Duminică, 01 Martie 2009 08:27

Romånii din Ucraina sunt abandonati de autoritatile de la Bucuresti, care isi aduc aminte de durerile lor doar cånd vreun demnitar de rang inalt efectueaza o vizita de lucru la Kiev. Ucrainenii nu fac nimic pentru drepturile minoritarilor romåni, ba mai mult, au impus din acest an ca, in scolile romanesti, disciplinele de baza sa fie predate in ucraineana.

Dramele Maramuresului istoric

Maramuresul este impartit de aproape un secol in doua teritorii: unul care a ramas intre fruntariile nationale, dupa faurirea Romåniei Mari. Si un alt Maramures, care a intrat in componenta Republicii Cehoslovacia in 1918, ca in 1940 sa treaca in componenta Ungariei, in urma Diktatului de la Viena, in 1944 in componenta RSS Ucraina a URSS, iar in 1991 in componenta Republicii Ucraina. Pentru ca au ramas ai nimanui, nu sunt revendicati de nimeni si nu au o frontiera culturala cu romånii din Cernauti, maramuresenilor din Ucraina li s-a confiscat numele etnic de romåni, fiind alintati cu denumirea slava de “volohi”. Aceasta minoritate, care s-a pastrat printr-un mircol, gratie vechii culturi din care se mai alimenteaza si astazi, este oprimata in forme subtile de guvernul de la Kiev.

Ultima actualizare Duminică, 01 Martie 2009 09:06
Citeşte mai mult...
 
Sighetenii vor ridica o cruce in memoria poetului Gheorghe Granar PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 13:40

Vasile MusteLa initiativa poetului Vasile Muste, directorul Casei Municipale de Cultura din Sighetu Marmatiei, poetii sigheteni au decis sa ridice o cruce - lucrarea sculptorului Balazs Istvan - pe mormantul poetului Gheorghe Granar (1954-1997), originar din Biserica Alba, trecut in eternitate inainte de vreme in urma unei boli necrutatoare. 
\"Gheorghe Granar este unul dintre cei mai valorosi poeti pe care l-au avut romanii din dreapta Tisei\", a spus Vasile Muste. \"Este o obligatie morala de a ne cinsti oamenii de cultura, mai ales cei care isi aduc aportul la pastrarea intacta a limbii romane si prin asta contribuie la pastrarea identitatii nationale a romanilor care traiesc in alte tari\". Din pacate, cat era in viata, Gheorghe Granar nu a putut publica un volum de poezii. \"Ne revine noua sa completam acest gol: ca semn de omagiu si de apreciere, la Editura Grinta se afla deja in lucru un prim volum de poezii care mai mult ca sigur va fi lansat cu ocazia editiei din acest an a Festivalului International de Poezie, festival care l-a onorat cu doi ani in urma pe Gheorghe Granar cu un premiu. Crucea va fi dusa joi, 26 februarie, la Biserica Alba, si ridicata la mormantul poetului si sfintita dupa datina strabuna.

Citeşte mai mult...
 
Romanii din Ucraina au invatat la Sighet cum sa intocmeasca proiecte de finantare PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 15:10

La finele saptamanii trecute, 10 romani din dreapta Tisei si 10 din stanga ei au participat la ultima ora a unui curs de management de proiecte. Sambata, in sala de sedinte a Primariei Sighet a avut loc momentul de bilant al unei importante etape din proiectul "Axa Tisei superioare, model integrat de coeziune economico-sociala", finantat de PHARE CBC 2006, in care grupul tinta, reprezentanti ai institutiilor de invatamant, ai administratiilor locale si organizatiilor neguvernamentale partenere din Ucraina si Romania, si-a insusit "chitibusurile" scrierii de proiecte de finantare. Dupa partea de studiu si practica va urma si cea lucrativa: fostii studenti ai lectorilor CDIMM, Radu Big si Mirel Mihali, urmand a elabora in comun o strategie "de coeziune integrata economico-sociala a intregii zone a Tisei superioare", respectiv un plan de marketing regional transfrontalier. Acesta este necesar mediului de afaceri si organizatiilor neguvernamentale din Ucraina si Romania.

Citeşte mai mult...
 
Românii din Ucraina cer deschiderea unui birou consular la Slatina PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Februarie 2009 07:19

Primarii a şase localităţi, preşedinţii a cinci asociaţii şi redacţia unui ziar al românilor din regiunea Transkarpatia - Ucraina au trimis o scrisoare deschisă Ministerului de Externe al României privind deschiderea unui consulat la Ujgorod şi a unui birou consular la Slatina. Reproducem în continuare textul integral al acestei petiţii.

“Vă aducem la cunoştinţă că, încă cu doi ani în urmă, mai exact pe data de 15 ianuarie 2007, preşedinţii Ucrainei şi României, Viktor Iuşcenko şi Traian Băsescu, cu ocazia deschiderii punctului de trecere internaţională dintre localităţile Sighetu Marmaţiei şi Solotvino, au făcut mai multe promisiuni referitoare la problemele comunităţii româneşti din Transcarpatia, Ucraina, respectiv a ucrainenilor din Maramureş. Una dintre principalele probleme cu care se confruntă românii din dreapta Tisei este stricta necesitate de a deschide un nou consulat general la Ujgorod şi un birou consular la Solotvino.

Ultima actualizare Sâmbătă, 21 Februarie 2009 07:31
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior2122232425262728UrmătorSfârşit »

Page 25 of 28

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact