logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DINCOLO DE TISA


Vizita în România a reprezentanţilor comunităţii româneşti din Ucraina PDF Imprimare Email
Scris de Sergiu Dan   
Marţi, 23 Iunie 2009 11:44

O delegaţie a reprezentanţilor comunităţii româneşti din Ucraina efectuează, în perioada 23 – 24 iunie 2009, o vizită în România, la invitaţia secretarului de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac.

Liderii organizaţiilor româneşti din Ucraina vor avea o serie de întâlniri şi discuţii de lucru cu reprezentanţii instituţiilor statului român, în special cele cu atribuţii în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni, printre care se numără: Administraţia Prezidenţială, Senatul României, Camera Deputaţilor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Institutul Cultural Român şi Patriarhia Română.

Totodată, vor fi evaluate modalităţile prin care autorităţile române pot veni în sprijinul iniţiativelor care vizează realizarea de proiecte şi programe cu scopul păstrării şi afirmării identităţii culturale, lingvistice şi religioase a românilor din Ucraina.

Ultima actualizare Marţi, 23 Iunie 2009 12:30
Citeşte mai mult...
 
Ştergarul unităţii naţionale ucrainene PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 18 Iunie 2009 20:18

O mică delegaţie din Kiev, însoţită de reprezentanţi ai Ambasadei  Ucrainei la Bucureşti, ai Consulatului  General al Ucrainei la Suceava şi ai conducerii Uniunii Ucrainenilor din România a intrat ieri în Maramureş, primul popas făcîndu-se în  comuna Poienile de sub Munte, una dintre cele mai mari localităţi rurale din România şi cea mai mare din Maramureş în care trăiesc circa 12 mii de  etnici ucraineni. Kievenii au adus cu ei „Ştergarul Unităţii Naţionale  Ucrainene”,  ştergar lung de 9,3 metri cu zeci de broderii realizate  în specific ucrainean, în provinciile istorice ale Ucrainei, la care au trudit 2 ani, 80 de persoane cu vîrste cuprinse între 6 şi 80 de ani.
Dacă spunem că unele ţesături sunt cu fire aurite,atunci am putea compromite traseul acestui simbol cultural, care a străbătut deja 14 ţări, printre care se numără  Canada, SUA, Portugalia, Spania, Italia,  Franţa, Germania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova.
Ştergarul  expus ieri la Poieni, alături de costume populare din diversele regiuni ale ţării vecine şi prietene, cum se spunea acum 20 de ani, va ajunge azi la Rona de Sus, iar mîine, la Sighetu Marmaţiei.
În reşedinţa Maramureşului istoric, lunga ştergură va putea fi văzută la Sala Radio Sighet, de la ora 16, cînd oaspeţii ucraineni şi oficialităţile locale vor vorbi nu numai despre scopul acestui ştergar itinerant, dar vor inaugura  şi noua emisiune radio în limba ucraineană la postul teritorial de radio Sighet, care emite şi în limba română, două, trei ceasuri pe zi. Emisiunea în limba ucraineană va fi difuzată în fiecare vineri, de la ora 19 - se bucura preşedintele UUR Maramureş, prof. Miroslav Petreţchi.

Ultima actualizare Joi, 18 Iunie 2009 20:21
Citeşte mai mult...
 
Experimente nucleare lângă Sighet PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Iunie 2009 09:08

Semne de întrebare, mister şi groază la doar câţiva kilometri de "capitala" Maramureşului istoric, Sighetu Marmaţiei, în micul orăşel ucrainean Solotvino. Minele de sare care au făcut cunoscută această localitate în vremea Imperiului Austro-Ungar au dat naştere, în prezent, unor speculaţii din cele mai "pestriţe". Cât este poveste şi cât adevăr rămâne o enigmă.

Cert este că oamenilor le este teamă să vorbească, iar cei care s-au lăsat - cu greu - convinşi să spună ceva au pomenit de "arme secrete", "combustibili ascunşi", "afaceri necurate", "radiaţii", "poluare" şi  "pericol de surpare".

Solotvino este un mic oraş situat la frontiera dintre România şi Ucraina, legat de municipiul Sighetu Marmaţiei prin podul istoric de peste Tisa. Aşezarea a cunoscut o dezvoltare deosebită, datorită salbei de mine de sare, principala activitate economică a orăşelului fiind, de altfel, exploatarea şi comercializarea sării. În perioada Imperiului Austro-Ungar, sarea extrasă din minele de la Solotvino, împreună cu cea de la Ocna-Şugatag şi Coştiui, acoperea necesarul întregii împărăţii. Pe vremea Uniunii Sovietice, exploatarea sării a continuat. În prezent, însă, este oprită din cauza situaţiei economice dificile prin care trece Ucraina.

Citeşte mai mult...
 
„Dacia libera” de peste Tisa, sub cizma abuzurilor PDF Imprimare Email
Miercuri, 10 Iunie 2009 07:38

Scoala romana - Apsa de Mijloc„Maramuresul mic” este strivit sub cizma Kievului. De la invatamantul cu predare in limba materna, la dreptul la presa sau actiuni culturale cu caracter national, drepturile romanilor din dreapta Tisei sunt incalcate. Mai mult, autoritatile romane adopta pozitia strutului si se fac ca nu vad situatia grava a acestei comunitati romanesti si rar misca un deget pentru a-i ajuta.

Daca ajungi sa treci Podul peste Tisa si ai rabdare sa asculti discutiile granicerilor ucraineni cu lumea pestrita cu pretentii de „businessman”, ramai mirat. Granicerii blonzi, care te privesc scrutator de sub caschetele albastre, „rup” cateva vorbe pe romaneste. Iar de cum treci pe ulitele pline de gropi, descoperi o „mica Romanie”. Una care ne-a dat certificatul de europeni pe la 1887. „Maramuresul mic” sau „Maramuresul din dreapta Tisei” e o zona ciudata. O zona profund romaneasca, si care aduce a Romania anilor `90, o „tara a contrabandei cu tigari” in care putina lume fumeaza, o zona situata la 2 pasi de Romania, dar prea des uitata de autoritati, o zona care reprezinta inima geografica a Europei, dar care e departe de standardele europene. Mai ales in privinta respectarii drepturilor minoritatilor.

Citeşte mai mult...
 
La Sighet si Solotvino s-a desfasurat un seminar comun pe tema turismului PDF Imprimare Email
Miercuri, 20 Mai 2009 19:22

Timp de trei zile, la Sighetu-Marmatiei si Solotvino, Ucraina, s-au desfasurat lucrarile seminarului stiintific \"Turismul rural si dezvoltarea durabila in regiunile transfrontaliere\" parte a proiectului \"Podul turistic maramuresean Sighet-Solotvino\". Actiunile sunt finantate prin programul de vecinatate Romania-Ucraina, Phare CBC, derulat de Primaria Sighet, in parteneriat cu Primaria Solotvino (Ucraina), Asociatia \"Microregiunea Tarii Maramuresului\", Asociatia MPL, Fundatia CDIMM si Asociatiile \"Tisa\" si \"Nadia\" din Ucraina. \"Scopul seminarului a fost de a prezenta experienta proiectului privind problematica turismului transfrontalier din perspectiva dezvoltarii durabile in regiunile de granita\", ne-a informat Claudia Gampe, coordonatorul de proiect. Cei prezenti, reprezentanti ai partenerilor de proiect si profesori de la Universitatea \"Babes-Bolyai\" Cluj-Napoca si Sighet au avut parte si de o aplicatie pe teren in mai multe localitati din Ucraina subcarpatica, cu vizitarea obiectivelor turistice naturale si antropice, a pensiunilor turistice, precum si a Muzeului Sarii si Mineritului din Solotvino. Mentionam ca in cadrul proiectului, Primaria din Solotvino a beneficiat de infiintrea unui Birou de Informare Turistica Transfrontaliera, coordonat de Mihai Tokar.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior2122232425262728UrmătorSfârşit »

Page 22 of 28

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact