logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


COMUNITATE
VIDEO: Descoperă România cu Peter Hurley (documentar integral) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 18 Ianuarie 2017 18:30

VIDEO: Descoperă România cu Peter Hurley (documentar integral)

Nu e doar o călătorie, nu e doar o aventură, așa cum Peter Hurley nu e doar un străin venit pe meleaguri românești. Un irlandez, care iubește această țară, a plecat în 2012, pe jos, de la Săpânța până la Muzeul Țăranului Român din Capitală. A scris mai apoi o carte despre oamenii care l-au primit și l-au omenit fără să-i ceară nimic la schimb. În drumul său, pas cu pas, Peter Hurley descoperă ce înseamnă România reală, țara care l-a primit cu brațele deschise. Irlandezul a reluat călătoria alături de echipa Agerpres Video.

Citeşte mai mult...
 
Informare APIA - până la data de 31.01.2017 se depun cererile de plată pentru motorina PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 17 Ianuarie 2017 09:58

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiarică, până la data de 31.01.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2016 (trim. IV al anului 2016).

Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare pentru anul 2016 depun cererile de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în trimestrul respectiv, precum şi documentele prevăzute de Ordinul MADR  nr. 1727/2015 pentru aprobarea Procedurilor specifice de implementare şi control,  precum şi a formularisticii necesare aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărui valoare unitară, determinată potrivit prevederilor art. 218 din Legea  nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1,7975lei/litru.

Pentru sectorul vegetal, cererile de plată se depun însoţite de următoarele documente:

Citeşte mai mult...
 
5 incendii in intervalul 14.01-16.01.2017 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 17 Ianuarie 2017 09:54

În intervalul 14.01-16.01.2017, pompierii maramureșeni au intervenit în 5 situații de urgență. Sâmbătă, 14.01., pompierii Gărzii de Intervenție Borșa au lichidat un incendiu izbucnit la acoperișul unei case. Flăcările au mistuit 15 metri pătrați din acoperișul de lemn și 10 metri pătrați din acoperișul unei case aflate în imediata vecinătate a casei de unde a pornit incendiul. Militarii Detașamentului Baia Mare au intervenit pentru a lichida un incendiu izbucnit la un tablou electric. În urma incendiului a ars tabloul electric.

Ieri, 15.01., pompierii sigheteni au lichidat un incendiu izbucnit la un coș de fum. Din fericire a ars doar funinginea din coșul de evacuare al fumului. Tot pompierii din cadrul  Detașamentului Sighetu Marmației au lichidat astăzi, 16.01., un incendiu izbucnit la un coș de fum în urma căruia a ars doar funinginea.

Citeşte mai mult...
 
Ţigări confiscate în urma unor acțiuni pe linia combaterii contrabandei la frontiera de nord PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 16 Ianuarie 2017 20:33

În data de 13 ianuarie a.c., la nivelul Sectorului P.F. Valea Vişeului   s-a declanșat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări de proveniență ucraineană, în zona de responsabilitate.

Astfel, polițiștii de frontieră au descoperit, la aproximativ 500m de linia de frontieră, un autoturism marca Audi A6, înmatriculat în Bulgaria, abandonat şi în care au fost observate mai multe colete cu ţigări.

Polițiștii de frontieră au luat măsuri de supraveghere și cercetare a zonei, ocazie cu care în apropiere a fost identificat şi reținut conducătorul auto în persoana lui Ionut M. de 21 ani, domiciliat pe raza județului Maramureș.

Citeşte mai mult...
 
Restrictionare trafic rutier 15 ianuarie 2017 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 14 Ianuarie 2017 21:01

''Poliția Locală Sighetu Marmației, prin Director Executiv Cioban Florin,

Vă aducem la cunoștință faptul că în data de 15 ianuarie 2017 (duminică), va avea loc Festivalul Internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni, ediția a XXIV-a. Acest eveniment va avea loc în Municipiul Sighetu Marmației pe zona centrală - străzile Bogdan Vodă, Ioan Mihalyi de Apșa, Mihai Eminescu. Pentru desfășurarea în bune condiții se va proceda la închidere traficului rutier pe străzile menționate - sensul de mers de la Sala Studio până la Biserica Ortodoxă Ucraineană și strada Mihai Eminescu până la intersecția cu Gheorghe Doja.

Traficul rutier de pe strada Avram Iancu spre centrul municipiului se va devia către strada Iuliu Maniu.

Intervalul orar de închidere a traficului rutier: 11:00 - 13:00.''

Citeşte mai mult...
 
Precizări despre prima biserică românească şi despre apariţia tiparului la Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Sâmbătă, 14 Ianuarie 2017 20:38

Istoria Sighetului este una singură, drept pentru care trebuie făcute câteva precizări:
1.
    Pe locul farmaciei „Manna” din centrul oraşului (P-ţa Libertăţii colţ cu str. A. Mureşanu) s-a ridicat în anul 1772 capela romano-catolică „Bunul Păstor”, pe un teren donat de către episcopul Transilvaniei (originar din Sighet) Sigismund Stoica, capelă ce a devenit apoi nu prima tipografie, ci întâia biserică românească din Sighet.
    Românii şi ucrainienii din oraş au avut o parohie comună între anii 1723-1871, an când s-au separat, biserica lor fiind cea ucraineană de azi (iniţial de lemn, adusă de la Săcel prin 1746, iar apoi de piatră, sfinţită în anul 1808). Dovezi clare ale amplasamentului capelei sunt hărţile din anii 1783 şi 1836 (foto 1 şi 2), pe care clădirea este marcată precis. Aceasta apare şi în gravura oraşului din anul 1864 (foto 3).
    Tit Bud spune: „a fost anume în piaţa Sigetului o capelă romano-catolică, posesiunea episcopatului din Satmare. Vicariul Pavel a recurs la episcopul din Satmare şi acela a conces cum că românii să folosească aceia capelă până ce îşi vor zidi sieşi biserică.” Iar la pagina 11: „Parochia română s-a stradat românilor în 9 Juliu 1871 şi în 1 August 1871 în ziua S. Profet Ilie s-a servit în capela românilor liturgie solemnă” („Însemnări şi date despre înfiinţarea parochiei gr.cat. române din Sigetul Maramureşului”, Gherla, 1905, p. 10-11).
    Apoi, în anul 1892, s-a sfinţit biserica nouă de pe str. Dragoş Vodă („biserica lui Popa Man” cum este azi cunoscută) şi românii s-au mutat acolo. Fosta capelă din Piaţă a fost deconsacrată, clădirea fiind lărgită şi etajată şi devenind spaţiu comercial şi de locuit, destinaţie păstrată până azi. De altfel, deasupra faţadei se află un arc în stuc, care reprezintă chiar rama acoperişului capelei „Bunul Păstor”, care a fost înglobată în noua clădire şi nu demolată complet (o fotografie din jurul anului 1940, imaginea 4, arată clar acest lucru).

Citeşte mai mult...
 
Poduri de gheață pe cursurile de apă din județul Maramureş PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 13 Ianuarie 2017 19:15

Ca urmare a temperaturilor scăzute din ultima perioadă, pe majoritatea cursurilor de apădin județul Maramureşs-au format poduri de gheață. De asemenea, este înghețată aproximativ 80% din suprafața luciului de apă a lacului de acumulare Strâmtori- Firiza.  

La nivelulSistemului de Gospodărire a Apelor Maramureşsunt monitorizate cursurilede apă şi lacurilede acumulare,pentru a se asigura fără întreruperi volumele de apănecesare alimentării populaţiei. 

Specialiștii acționează conform programelor de exploatare pe timp friguros în scopul întreținerii în cele mai bune condiții a lucrărilor hidrotehnice aflate în administrare. Astfel, sunt monitorizate permanent lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, precum șiinstalaţiile electrice şi hidraulice de la barajele din administrare.

Citeşte mai mult...
 
Vin americanii!!! PDF Imprimare Email
Luni, 09 Ianuarie 2017 11:21

Administraţia locală din Municipiul Sighetu Marmaţiei are câteva proiecte în derulare, legate de cosmetizarea sau reabilitarea completă a unor clădiri istorice. Printre acestea se numără Casa de Cultură, sediul Muzeului de Etnografie din centrul oraşului sau Casa Mihalyi de Apşa.
Cea din urmă ar putea fi reabilitată cu fonduri americane. Mai precis este vorba despre o finanţare din partea Ambasadei Statelor Unite: „Avem câteva clădiri istorice unde nu s-a pus problema de reabilitare, ci doar de aducere la standarde. De asemenea, avem discuţii pentru Casa Mihalyi de Apşa, care e o casă muzeu a noastră, pentru care am identificat o sursă de finanţare mai puţin folosită şi anume fonduri aparţinând Ambasadei Statelor Unite. Sunt nişte fonduri noi prin care poţi finanţa de la 200.000 până la un milion de euro. Astfel, sperăm să terminăm această casă, ce este una istorică şi merită să o revitalizăm. Avem şi pe fonduri norvegiene două proiecte la Muzeul Maramureşean. Există şi un proiect de reabilitare a Muzeului de Etnografie din centrul oraşului. Însă doar de acum înainte încep fondurile europene la acest capitol pentru că până în prezent nu sunt deschise decât vreo şase linii de finanţare, cea mai importantă fiind cea pe regenerare urbană, unde într-o asociere dintre Primăria Sighet şi Episcopia Maramureşului şi Sătmarului am băgat Palatul Episcopal, fosta Casă de Cultură la reabilitare. 

Citeşte mai mult...
 
Sfarsit de an cu incendii PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 03 Ianuarie 2017 13:09

În intervalul 30.12.2016-03.01.2017, pompierii militari din cadrul I.S.U. Maramureș au lichidat 10 incendii.

          Vineri, 30.12.2016, pompierii Secției Viseu de Sus au lichidat un incendiu izbucnit la coșul de fum al unei locuințe din localitatea Petrova. Din fericire, în urma incendiului a ars doar funinginea din coșul de evacuare al fumului. Militarii Detașamentului de Pompieri Sighetu Marmației au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit pe strada Valea Hotarului la podul unei case. Focul a distrus circa 30 de metri pătrați de acoperiș din lemn, 40 de metri pătrați de perete din lemn și rigips. De asemenea, flăcările au degradat obiecte de mobilier, 30 de metri liniari de instalație electrică și circa 50 kg de texile.

          Sâmbătă, 31.12.2016, Garda de Intervenție Bogdan Vodă a fost solicitată să intervină în localitatea Bogdan Vodă, unde un incendiu a izbucnit în camera de zi a unei locuințe. Focul a mistuit circa 5 metri pătrați de perete din lemn. Militarii Detașamentului de Pompieri ” Căpitan Marchiș Adrian” Baia Mare au luptat cu flăcările izbucnite la podul unei case din Satu Nou de Jos. Focul a distrus 80 de metri pătrați de acoperiș din lemn și circa 8 tone de fân. 

Citeşte mai mult...
 
Incendii in ultimele 24 de ore PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 28 Decembrie 2016 13:14

Pompierii Gărzii Bogdan Vodă, împreună cu pompierii voluntari, au intervenit în localitatea Săliștea de Sus, unde o centrală termică pe lemn a fost cuprinsă de flăcări. A ars centrala termică și aproximativ 6 metri liniari din izolația unui cablu electric.

Militarii Secției de Pompieri Vișeu de Sus au intervenit pentru a lichida un incendiu izbucnit la o magazie. Pompierii au acționat pentru lichidarea incendiului împreună cu pompierii voluntari. În incendiu au fost distruși circa 100 de metri pătrați din acoperișul din lemn al magaziei și diverse obiecte de mobilier.

Citeşte mai mult...
 
Recomandări pentru Sărbătorile de iarnă în zona staţiunilor montane PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 27 Decembrie 2016 21:37

Jandarmii montani maramureşeni, readuc în atenţie respectarea principalelor reguli şi măsuri specifice, pentru a avea o vacanţă reuşită, lipsită de incidente şi în siguranţă,  tuturor celor care petrec Sărbătorile de iarnă în staţiunile montane de pe raza judeţului nostru.

Reamintim faptul că, în zona staţiunii montane Cavnic, drumul judeţean 109, care asigură legătura între localităţile Cavnic şi Strâmbu Băiuţ, este închis circulaţiei, în zonă nu este posibilă efectuarea apelurilor telefonice decât prin S.N.A.U. 112 şi există pericolul de înzăpezire. Drumul este închis până în primăvară, iar cei care au intenţia să îl traverseze o fac pe propria răspundere. Cu toate că există indicatoare care semnalează faptul că drumul este închis circulaţiei pe timp de iarnă, mai sunt persoane care se aventurează în acea zonă.

Astfel că în data de 26.decembrie a.c., la ora 12:45, jandarmii montani au fost solicitaţi să intervină pentru a acorda sprijin în două situaţii în care,  două autoturisme, unul aparţinând unui grup de cetăţeni italieni, iar celălalt unui cetăţean român domiciliat în judeţul Cluj, autoturisme ce se deplasau dinspre localitatea Strâmbu Băiuţ spre oraşul Cavnic,  care au rămas înzăpezite în zona Pasului Rotunda, de pe drumul judeţean 109, în locul numit Cascada Covăciei, loc unde stratul de zăpadă avea aproximativ 30 cm. grosime.

Citeşte mai mult...
 
Măsuri de prevenire ce trebuie respectate în perioada Crăciunului si a Anului Nou PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 21 Decembrie 2016 19:34

Specialiștii Inspecției de Prevenire din cadrul I.S.U. Maramureș vin în sprijinul cetățenilor cu măsuri de prevenire ce trebuie respectate pentru a evita eventualele situații de urgență în perioada Crăciunului si a Anului Nou:

- instalaţiile pentru Bradul de Crăciun şi alte elemente electrice decorative, nefiind utilizate des (doar câteva săptămâni pe an) necesită o atenţie sporită pentru a ne obişnui cu ele. Este necesar ca înainte de exploatare acestea să fie verificate.

- bradul de Crăciun se amplasează cât mai departe de sursele de căldură, într-un recipient cu pământ sau nisip care se udă zilnic.

-  se recomandă utilizarea brazilor din material plastic.

- păstraţi elementele de decor şi felicitările confecţionate din hârtie, carton sau materiale plastice la distanţă de reşouri, becuri cu incandescenţă, artificii sau lumânări întrucât se aprind şi ard foarte uşor.

Citeşte mai mult...
 
Calendar maramuresean - 17 decembrie PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Sâmbătă, 17 Decembrie 2016 19:43

-17 decembrie 1405: mandat regal prin care Vinţ, Şandor, Dragoş şi Bud „de Cosău” sunt introduşi în posesiile Berbeşti, Fereşti, Călineşti, Baloteşti (sat dispărut, azi parte a satului Sârbi), Vinţeşti (azi parte a Budeştiului), Budeşti şi Văleni.
-La 17 decembrie 1900, protopopul de Dej, Teodor Herman, a plecat la Săcel ca să organizeze acolo parohie ortodoxă, sătenii fiind nemulţumiţi de taxele prea ridicate impuse de către greco-catolici. Protopopul era aşteptat de către 160 călăreţi din sat, dar la intrare, jandarmii austro-ungari l-au oprit şi trimis înapoi în Ardeal.
-În imagine: una dintre extraordinarele cruci de mormânt de la Botiza, în care Răstignirea este de un arhaism ireal, părând mai degrabă a fi de secol XII romanic, decât de secol XX...

 
« ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit »

Page 28 of 392

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact