logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL


Maramureşul, la coada salariilor PDF Imprimare Email
Vineri, 30 Martie 2018 14:32

 

Din ce cauză judeţul nostru nu este atractiv pentru agenţii economici? Aceasta este întrebarea pe care liderul Confederaţiei Meridian, Ştefan Petricean, a adresat-o ieri oficialilor din Direcţia Judeţeană de Statistică Maramureş, la şedinţa Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Maramureş, după ce a fost prezentat raportul privind situaţia economică a judeţului în anul 2017. Statisticienii ridică din umeri, spun că ei se ocupă de cifre şi nu de cauzele lipsei investiţiilor. Totuşi, directorul adjunct al instituţiei, Marius Pop, crede că lipsa infrastructurii ar fi unul din motivele pentru care agenţii economici importanţi ocolesc Maramureşul.

Judeţul nostru stă rău şi la salarizarea angajaţilor. Astfel, conform datelor oficiale, “diferenţa dintre media naţională şi nivelul judeţului Maramureş este de 813 lei la salariul mediu nominal brut, respectiv de 587 lei la cel net, însemnând că salariul brut şi net în judeţ este mai mic cu aproximativ 22% faţă de media naţională”. Maramureşul se situează pe locul 37, pe ţară, printre ultimele.
“Explicaţia acestei diferenţe o găsim, în principal, în structura ramurilor economiei judeţului. În industrie, avem sectoare în care salariile sunt mici: industria lemnului, industria confecţiilor şi textilelor, industria alimentară, în timp ce sectoarele aducătoare de venituri salariale mai bune s-au desfiinţat, de exemplu: mineritul, metalurgia, utilaje miniere, industria de maşini unelte, institutele de cercetări”, a punctat Marius Pop.

Citeşte mai mult...
 
Ce se întâmplă cu preţul RCA PDF Imprimare Email
Vineri, 30 Martie 2018 10:20

ASF lucrează la modificarea Normei 20, care reglementează statul constatatorilor de daună în cazul accidentelor care au la bază o poliţă RCA sau CASCO. Modificările vor transforma această meserie într-una independentă, cu răspunderi proprii pentru constatatori, nu doar pentru asigurători, ca până acum. Service-urile vor fi şi ele controlate mai intens, iar mişcarea de bază constă în mutarea factorului preţ: de la asigurător în momentul în care acesta achita plata daunei la constatatorul de daună care devine acum independent. Contează cine şi cum va face această plată, deoarece costul ei rămâne acelaşi, va fi în continuare inclusă în preţul RCA, dar va momentul plăţii va fi diferit.

” Există discuţii în piaţă conform cărora tariful perceput de constatorii de daună va conduce la creşterea preţului poliţei RCA…Doar în situaţii extreme, ajungem să percepem 3-400 de euro. După părerea mea, ar trebui stabilit un tarif minimal. Acest cost legat de constatarea de daună poate fi regăsit cu foarte mare exactitate acum la asigurători. Cu condiţia să fie calculat corect (adică nu doar salariile care sunt plătite de angajator constatatorilor de daună în acest moment, ci şi obligaţiile administrative legate de activitatea acestuia, gen mijloc de deplasare, carburant, sediu), eventual ca procent din dosarul de daună.

Citeşte mai mult...
 
Pentru restituirea taxei auto nu mai trebuie depuse mai multe documente PDF Imprimare Email
Vineri, 30 Martie 2018 08:11

Persoanele care solicită restituirea sumelor plătite în contul taxei auto nu vor mai fi obligate să anexeze la cerea de restituire documentele care să dovedească efectuarea plăţilor şi nici copiile cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.

“Modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, cu completările ulterioare are la bază raţiuni de simplificare a procedurii administrative de restituire a taxelor în cauză, întrucât datele privitoare la plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule pot fi verificate de organul fiscal în baza de date pe care o deţine. De asemenea, organul fiscal central poate verifica informaţiile privind datele de identificare ale autovehiculului şi cele referitoare la înmatricularea acestuia, indicate de contribuabil în cererea de restituire, prin interogarea, pe baza protocoalelor existente, a bazelor de date ce aparţin altor instituţii”, se precizează în Nota de fundamentare care însoţeşte documentul.

Citeşte mai mult...
 
Studenții vor merge gratis cu trenul, indiferent de vârstă PDF Imprimare Email
Miercuri, 28 Martie 2018 15:00

Senatorii au adoptat în unanimitate, miercuri, o propunere legislativă prin care studenţii de la învățământul superior cu frecvență, indiferent de vârstă, vor beneficia de gratuitate pe transportul feroviar intern, relatează Agerpres. Senatul este cameră decizională, proiectul merge la promulgare.
 
Până acum, gratuitatea era acordată doar studenților de până la 26 de ani. 
 
"Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat), în instituţiile de învăţământ superior acreditate, indiferent de vârstă, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern. Instituţiile de învăţământ superior acreditate poartă responsabilitatea legală asupra distribuirii legitimaţiilor de student pentru gratuitate la transport, precum şi asupra eliberării adeverinţelor care să ateste calitatea de student", stipulează amendamentul adus de către comisia de învățământ din Senatul la propunerea legislativă privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului, iniţiată de parlamentarii PSD Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Liviu Pop şi Marcel Ciolacu.
Citeşte mai mult...
 
La noapte dăm ceasurile înainte cu o oră PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 24 Martie 2018 17:04

Duminică trecem la ora de vară. Asta înseamnă că sâmbătă noaptea spre duminică, ora 3.00 devine ora 4.00, astfel că 25 martie va fi cea mai scurtă zi din an, pentru că va avea mai puțin cu o oră.
 
Ora de vară se aplică din 25 martie până în 28 octombrie, respectiv din ultima duminică din martie până în ultima zi de duminică din octombrie.
 
În România, prima oară când s-a trecut la ora de vară a fost în 1939 și până în 1941. Apoi s-a revenit în 1979 și a funcționat din prima duminică din aprilie până în prima duminică din octombrie, iar din 1997, ora se schimbă în ultima duminică din martie și revine în ultima duminică din octombrie. De asemenea, nu se mai schimbă la ora 00.00 care se transformă în ora 01.00, ci ora 3.00, care devine ora 04.00.
 
În momentul de față este analizată eficiența și efectele acestei schimbări de oră, existând suspiciuni că ar produce efecte negative asupra sănătății.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 17 of 505

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact