logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL


Alege vacantele pe care tu le personalizezi PDF Imprimare Email
Marţi, 07 August 2018 21:06

As putea fi calator o viata intreaga. Cred ca in situatia mea sunt milioane de oameni din intreaga lume.

A calatori este probabil una din cele mai interesante modalitati de petrecere a timpului liber. Fiecare vacanta, fiecare noua destinatie, prezentandu-ti un stil de viata.

Evoluezi, iti imbogatesti cultura generala, ajungi sa fii cea mai buna versiune a ta prin fiecare noua civilizatie descoperita. Cel putin asta este parerea mea, nu trebuie sa gandim cu totii la fel.

Citeşte mai mult...
 
Peste 12.000 de evrei deportati din minuscula gară a Vişeului PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 August 2018 07:00

Controversată sau nu, istoria evreilor din Maramureş e una tragică. De la agonie la extaz şi înapoi, evreii noştri au venit de nevoie, fugăriţi din Galiţia, au prins rădăcini şi au devenit elite (ale comerţului şi nu numai), au fost pe alocuri populaţie majoritară, ca apoi să fie deportaţi şi aproape exterminaţi.

Aproape toţi cei cca 80 de mii de evrei din Maramureş (40 de mii locuind în sectorul aflat azi în România, iar restul, la nord de Tisa), au fost trimişi în lagărele de exterminare (unii dintre ei fiind deportaţi din ghetourile din Ujgorod, Muncaci, Seleuşul Mare, Beregovo sau Mátészalka)”, scrie Teofil Ivanciuc pe siteul său teofil-ivanciuc.weebly.com. Oraşul Vişeu de Sus nu i-a uitat. În gara Mocăniţei se află un muzeu în ultima casă evreiască rămasă, a familiei Elefant. Un gest elegant al autorităţii locale. Încă nu le-a ieşit să facă acelaşi lucru în vechea gară a oraşului, de unde au fost deportaţi peste 12.000 de evrei din zonă! „De aici au fost duşi la Auschwitz 12.074 de evrei. Această placă am pus-o împreună cu Institutul Elie Wiesel, în mai 2014. De aici au plecat spre lagăre, în patru trenuri. Acum, că nu mai e Elie Wiesel, o să vedem dacă mai este vreo portiţă, am fi vrut să deschidem aici un muzeu”, spune primarul oraşului, Vasile Coman.

Citeşte mai mult...
 
Un tanar sighetean a fost agresat fizic pe strada.....masurile luate impotriva agresorului au cam lipsit PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 31 Iulie 2018 08:57

Un adolescent din Sighetu Marmatiei a postat pe pagina sa de socializare un mesaj in care atragea atentia ca aseara a fost agresat de un alt cetatean din Sighet, de etnie roma, si desi a sunat la 112 si politia a ajuns la fata locului, nu s-a prea facut nimic impotriva agresorului. Mesajul lui este unul plin de reprosuri la adresa Primariei, Politiei si a tuturor celor care ar trebui sa ne apere de asemenea fapte, desi asemenea agresiuni nici macar nu ar trebui sa se intample.

Redam mai jos mesajul postat de tanarul agresat:

,,În jegul ăsta de oraş ,nu ai siguranță pe străzi , nu poti circula mai ales in zona Avram Iancu -Profi pentru .ca vin țiganii , şi te agresează! Asa cum am pățit şi eu în această seară, cand am trecut pe acolo şi a venit unul si mi-a tras un picior din toate puterile în partea de sus a piciorului , Aproape de zona genitală. Am sunat la 112 , ii s-au luat datele lui , si mie şi cam atât...Am piciorul amortit , si nu il simt , si a trecut aproape o oră deja. Adresez o întrebare public domnului Primar Horia Scubli, deoarece Este totusi un lucru ceea ce face din orăşelul nostru cat de cat frumos , un jaf , si pentru .ca este un raspuns la o.întrebare care pe toata lumea ar interesa raspunsul. Acei țigani ce caută încă pe străzile oraşului? Parcă lângă Vad sunt destinate două blocuri pentru ei , cu geamuri de termopan , apartamente noi frumoase, au si gazul tras în apartamente... Intrebarea: Când o să îi mutați de aici ?! S-a construit foarte frumos pentru ei , iar acolo stau goale , şi țiganii tot pe străzi, creează Multe probleme! Şi încă pe multi din cetățeni vă deranjează un caine in fața blocului... Dar haitele de țigani nu vă deranjează ?,,

Ultima actualizare Marţi, 31 Iulie 2018 09:06
 
Lacul Mogoşa, tărâm închis PDF Imprimare Email
Joi, 05 Iulie 2018 15:35

În ultimii ani, una din oazele de linişte din apropierea aglomerării urbane Baia Mare – Baia-Sprie, extrem de căutată de turişti, a fost acaparată de un investitor privat. Vorbim despre Lacul Mogoşa, o minunăţie a naturii de care iubitorii de natură sunt, pur şi simplu, vitregiţi.

Proprietarul perimetrului cabanei şi a zonei din proximitate nu a permis turiştilor să facă poze profesionale, să meargă cu cortul ori să pescuiască în lac. În plus, oamenii spun că nu au acces la suprafaţa de apă decât în anumite intervale de timp.

# Fotografii contracost de la “furatul miresei”
În situaţii jenante s-au aflat mulţi băimăreni şi băisprieni, dar şi turişti veniţi din alte colţurile ale ţării sau străinătate. “Am mers la o nuntă în Baia-Sprie şi am furat mireasa. Am mers la Mogoşa, sus, la lac, însoţiţi de cameraman şi fotograf. Am vrut să imortalizăm momentul, însă ce credeţi, am putut? A venit cineva să ne facă vânt de acolo, pe motiv că ar fi proprietate privată. Sau, în cazul în care vrem neaparat să facem poze, să achităm o taxă. Mi s-a părut absurd ce ni s-a cerut. Nu am mai fost de mult la Mogoşa înainte de acea nuntă şi nu aveam idee că s-au schimbat lucrurile în asemenea fel. Practic, dacă făceam poze cu telefonul, nu era nicio problemă, nu trebuia să plătim nicio taxă.

Citeşte mai mult...
 
Conflict… funciar între Sighet și Vadu Izei? PDF Imprimare Email
Luni, 25 Iunie 2018 09:06

Nu este un conflict propriu zis, primarii comunei Vadu Izei si a orasului Sighetu Marmatiei se inteleg bine mersi, n-au probleme. Au insa de impartit o strada, una legendara. E vorba de Sugau, strada pe care locuiesc pe jumatate sateni si pe cealalta oraseni.

„Sugaul e al Sighetului ca teren, cei de la APIA il considera al lor, iar cei din Vad au 2400 de hectare, sunt impozitate la Sighet, nu la noi. Is nemultumiti oamenii, dar nu putem schimba mare lucru… Ar vrea si cei de pe Sugau si cei de la Lazu Baciului sa treaca la noi, la Vad, dar asta ar insemna doua referendumuri… Cei din Sighet sa-i lase sa plece si cei din Vad sa-i primeasca… Cine face asa ceva, azi, cu banii?” spune Petru Vlasin, primarul comunei Vadu Izei.
Strada Sugau este una din celebrele locuri din Maramures care sunt impartite intre doua unitati teritorial administrative, desi localnicii nu au nici o treaba in a face diferente. Sigur, pâna se ajunge la bani. Situatii in care terenuri ale oamenilor se intind pe suprafete administrative ale altor comune se regasesc peste tot. 

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 14 of 505

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact