logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL


RONA DE JOS – O maramureseanca si-a aruncat fatul in soba incinsa dupa ce l-a adus pe lume PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 16:46

Caz fara precedent in Maramures, in localitatea Rona de Jos, unde o femeie in varsta de 40 de ani este cercetata de politisti dupa ce s-a stabilit ca si-a aruncat in soba fatul adus pe lume. Maramureseanca a ajuns in cursul zilei de marti, 17 februarie, la spital in Sighetu Marmatiei si in acest fel s-a descoperit cutremuratorul caz. Deocamdata nu s-a stabilit daca nou-nascutul s-a nascut viu sau mort, iar anchetatorii incearca sa stabileasca daca au de a face cu o pruncucidere. Gestul femeii a starnit fiori intregii comunitati din Rona de Jos, mai ales ca familia mai are patru copii si era cunoscuta ca linistita.

Familia Ulici din Rona de Jos nu a iesit cu nimic in evidenta printre localnici pana ieri, cand o veste s-a raspandit cu repeziciune. S-a aflat ca femeia a adus pe lume un fat, pe care l-a aruncat in soba care ardea. Maramureseanca era insarcinata aproimativ in sase luni. Pe parcursul noptii de luni spre marti a nascut sau a avortat, nu se stie foarte sigur – iar fatul l-a aruncat in zorii zilei – invelit intr-un pled – in soba. Se pare ca sotul ei nu a stiut, cel putin asa a reiseit din declaratii.

Citeşte mai mult...
 
Am lucrat în zăpadă până-n brâu şi ne dădeau tri păduchi de leuţi PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 16:09

La cei 79 de ani ai săi, Gheorghe Roşca, din Rozavlea, trăieşte singur, pe o uliţă lăturalnică a satului. Amintirile celor mai grele momente din viaţa sa i se par acum glume, poveşti de spus la gura sobei.

"Am muncit aci, acas’, pă lângă sat, pă dealurile astea ce le vedeţi. Da’, în fiecare an, am mărs în ţară, la ferme ori la Gostat, şi-apoi iarna la pădure, în butini. Pensie n-am deloc, nici de la stat, nici de la firme. Amu că s-o dus şi femeia...uşor nu mni-i, da’ de mă plâng, m-a ajuta la ceva?"
Bătrânul îşi aminteşte anii înfiorători ai unei Mari Foamete ce a atins Maramureşul în anii 1946-1947.
În 1944, după trei ani de război, trupele sovietice au intrat în ţara noastră, iar Moldova, rămasă la România, a făcut faţă ocupaţiei trupelor sovietice, cu rechiziţionarea recoltelor şi a animalelor, cu strângerea tuturor cerealelor. Potrivit Convenţiei de armistiţiu din 12 septembrie 1944, România avea de plătit despăgubiri de război de 300 milioane dolari, dar a plătit peste un miliard de dolari. Pe acest fond, a apărut foametea, urmată de boli. Statul comunist a ascuns datele, dar istoricii vorbesc de mii de oameni, în special copii, ce au murit în anii ’40.

• "Ne mâncau păduchii şi purecii"

Citeşte mai mult...
 
Maramureşul, campion pe ţară la însămânţările artificiale la animale PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 09:35

Gyöngyike BöndiIeri, prefectul Gyöngyike Böndi s-a întrunit cu conducerile unităţilor agricole din judeţ pentru a discuta problemele cu care se confruntă acest sector de activitate. Întâlnirea s-a axat în special pe activitatea Oficiului de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Maramureş, care, prin inginerul doctor Ioan Mihalca, directorul executiv al acestei unităţi, a prezentat activitatea defăşurată anul trecut şi planul de activităţi pentru acest an. Din prezentarea expusă am aflat că OARZ Maramureş, în privinţa activităţii desfăşurată, se află pe locul I la nivel naţional ca număr de însămânţări realizate. Maramureşul a realizat o activitate în acest sens cât toate judeţele din sudul ţării la un loc. Astfel, anul trecut s-au montat 55.813 capete de vaci, din care 43.447 au fost însămânţate artificial. De asemenea, s-au montat 8.186 viţele din care 4.913 capete artificial. Cu toate că activitatea de însămânţare a porcilor este la început în judeţul nostru, din cele 16.177 scroafe montate, 1.138 capete au fost însămânţate artificial. 141.310 ovine şi 4.310 iepe au fost montate natural.

Citeşte mai mult...
 
Primarii pot obţine bani pentru înfiinţarea de centre destinate copiilor cu dizabilităţi PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 09:11

Nicolae BoitorPână la 80.000 de euro pot fi accesaţi din fonduri europene pentru înfiinţarea unor centre în comunităţile locale, destinate copiilor cu dizabilităţi.
Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Maramureş, Nicolae Boitor, a declarat recent, la şedinţa cu primarii şi secretarii din judeţ, că autorităţile locale pot scrie proiecte pentru a accesa fonduri destinate înfiinţării unor servicii de zi copiilor cu dizabilităţi. “O parte dintre primării şi-au dat acordul, iar anul trecut au fost depuse cinci astfel de proiecte. Între timp, finanţările au fost blocate, dar acestea vor fi reluate. Este important să deschidem astfel de centre, mai ales în comunităţile unde sunt mulţi copii cu dizabilităţi, pentru a preîntâmpina separarea acestora de familii”, a declarat Boitor. Acesta a adăugat că primarii interesaţi pot obţine informaţii suplimentare despre accesarea fondurilor pentru înfiinţarea centrelor de zi de la sediul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Pensiunile din judeţ aşteaptă deja mini-vacanţa de Paşti PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 08:43

Potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), cele mai căutate zone pentru petrecerea Paştelui vor fi anul acesta locaţiile care promovează turismul religios. "În această perioadă se primesc solicitări pentru pensiunile din Maramureş şi Bucovina", a declarat consultantul patronatului de profil, Traian Bădulescu. 
În Maramureş, cele mai căutate sunt pensiunile de pe Valea Izei, Deseşti, zona Lăpuş şi Borşa, Sighet.
Administratoarea unei pensiuni din Onceşti ne-a declarat că lumea începe să se intereseze de oferta de Paşti. “Am primit telefoane de la persoane din Braşov şi Bucureşti şi urmează ca în scurt timp să ne achite avansul. Tariful este de 150 lei/zi, suma incluzând cazarea (la pensiune de trei stele) şi două mese pe zi".
În zona Lăpuş, un sejur de trei zile de Paşti cu masă şi cazare costă în jur de 200 de euro.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior491492493494495496497498499500UrmătorSfârşit »

Page 499 of 505

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact