logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL


Năneştenii ţin cu dinţii de şcoală PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 05:54
Duminica trecută, în localitatea Năneşti, imediat după terminarea slujbei religioase, peste 100 de localnici s-au adunat la şcoala cu clasele I-VIII din sat. Motivul? Oamenii l-au "bombardat" pe Gheorghe Mihai Bârlea cu nemulţumirile lor privind intenţia ISJ Maramureş de a desfiinţa şcoala şi a muta copiii la unitatea de învăţământ din Bârsana.

"Părinţii acestor elevi trebuie să dea o atenţie mai mare modului de pregătire a acestora. Nu se poate face şcoală în condiţiile actuale, când patru clase merg la cursuri simultan. Logic ar fi ca aceşti copii să fie transportaţi în condiţii civilizate la şcoala din Bârsana, unde există cadre didactice bine pregătite, fiind vorba de o şcoală reală, şi nu formală. În caz contrar, dacă oamenii nu vor, se rămâne la sistemul cu patru clase simultan, iar randamentul va fi scăzut, în condiţiile în care 18 elevi sunt în clasele V-VIII şi vor fi nevoiţi să stea şase ore la şcoală, în loc de patru", a spus Gheorghe Mihai Bârlea.
În ciuda explicaţiilor senatorului, năneştenii nu vor nici în ruptul capului să renunţe la şcoala din localitate. Nici măcar argumentele directorului şcolii din Bârsana nu i-au convins.
"Din punctul meu de vedere, ca şi cadru didactic, ar fi benefică mutarea elevilor în Bârsana, unde există condiţii mult mai bune. Soluţia învăţării simultane, agreată de părinţi, nu este cea mai bună, actul educaţional având de suferit. Dacă rămâne simultanul, gândiţi-vă că o oră de curs trebuie împărţită la patru clase. Potrivit prevederilor legale, într-o şcoală nu pot exista mai mult de o clasă pe sistem simultan, ori dorinţa părinţilor elevilor din Năneşti contravine regulamentelor şi prevederilor legale.

Citeşte mai mult...
 
116000 - Număr unic de telefon pentru semnalarea dispariţiilor PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 22:32

Operatorii de telefonie din România au pus la dispoziţia cetăţenilor un număr unic de urgenţă pentru semnalarea dispariţiilor copiilor: 116.000.

Acest număr funcţionează în nouă state membre ale Uniunii Europene, scopul fiind de a reduce cazurile de dispariţii. De asemenea, în România funcţionează şi un număr unic pentru asistenţă telefonică pentru copii - 116.111. Luna trecută au fost preluate prin acest număr de telefon 60 de cazuri de abuz, consiliere juridică, psihologică sau semnalare a unor abandonuri, iar în cursul anului trecut s-au înregistrat 3.030 de cazuri.

Ultima actualizare Marţi, 24 Februarie 2009 09:18
Citeşte mai mult...
 
Dragobetele - sărbătoarea iubirii la români PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 22:27

Fiu al Babei Dochia, Dragobetele este sărbătorit pe 24 februarie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii.

Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările "se logodesc" în această zi. Satele româneşti răsunau odinioară de veselia tinerilor şi de zicala: Dragobetele sărută fetele. Sunt multe credinţele populare cu referire la Dragobete. Astfel, se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat.

Citeşte mai mult...
 
27 de primarii date in judecata pentru nedecontarea navetei PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 14:49

Pe langa salariile mici si lipsa fondurilor din educatie, profesorii maramureseni se confrunta si cu problema recuperarii banilor de naveta, multe primarii din judet avand restante financiare in acest sens.
“In acest moment avem procese deschise cu 27 de primarii, din acestea unele avand restante la decontarea banilor catre dascali de mai bine de trei ani de zile”, a declarat pentru citynews.ro presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Marian Pop.
Nici banii aferenti salariului al 13-lea nu au ajuns inca la profesorii maramureseni. Doar unele primarii, care au reusit sa aloce sume din bugetul propriu, cum ar fi Dragomiresti si Viseu de Sus au acordat pana acum acest drept banesc. “Atata timp cat nu au fost stabilite bugetele locale nu avem parghiile legale pentru a forta primariile sa dea bani personalului din invatamant. Al 13-lea salariu se acorda in acest moment in functie de disponibilitatile fiecarea administratii locale in parte”, a mai adaugat Liviu Marian Pop.

Citeşte mai mult...
 
Marisca Chis din Salistea de Sus, condamnata la 7 luni de puscarie pentru ca a smuls trei tarusi de pe propria glie PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 12:59
Foto: Gazeta de MaramuresRevolta in Maramures. Intreaga comunitate dintr-un oras maramuresean s-a ridicat pentru a sprijini o maramureseanca in varsta de 55 de ani, mama a cinci copii, dintre care doi cu handicap sever. Ea este considerata un "pericol social" de magistratii din Valea Izei, pentru ca a smuls trei tarusi infipti in pamant de un executor judecatoresc. Femeia a fost condamnata, definitiv si irevocabil, la 7 luni inchisoare pentru aceasta fapta "deosebit de grava". Cu toate ca si-a sustinut nevinovatia in fata a numeroase instante de judecata, judecatorii au aruncat-o dupa gratii. Acum, singura ei salvare este iertarea presedintelui tarii, Traian Basescu.
Femeia din fotografie este "infractorul deosebit de periculos", pe numele de Chis Marisca. Ea este cea care a fost condamnata, prin sentinta definitiva si irevocabila, la o pedeapsa cu inchisoarea de 7 luni. Fapta de care este acuzata este de-a dreptul hilara pentru locuitorii orasului Salistea de Sus. Totul a pornit in urma cu ani buni de zile cand maramureseanca a fost data in judecata de un vecin pentru o palma de pamant ce era in proprietatea familiei ei. Dupa cinci ani de judecata desi pamantul ii fusese lasat mostenire, castig de cauza a avut vecinul ei, iar partea pagubita plateste cu libertatea. Pe nedrept spun satenii. "Am umblat cinci ani prin tribunale pentru pamantul lasat mostenire familiei mele. Vecinul meu a castigat cu acte false.
Ultima actualizare Miercuri, 25 Februarie 2009 18:51
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior491492493494495496497498499500UrmătorSfârşit »

Page 494 of 505

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact