logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Banca Mondiala recomanda eliminarea sporului de vechime PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 19:36

Banca Mondiala a recomandat Romaniei eliminarea sporului de vechime si cresterea salariilor in functie de concurenta cu pozitiile similare din mediul privat, potrivit unui raport comandat de fostul guvern in 2008 si aflat, in prezent, in analiza reprezentantilor Executivului.

"Stimulentele pentru performanta sunt subminate de ponderea acordata sporului de vechime si legaturii slabe cu responsabilitatile muncii. Prin urmare, cei care au responsabilitati mai mici pot acumula salarii mai mari doar datorita numarului de ani lucrati in sectorul public. Sporul de vechime trebuie redimensionat in timp si eliminat in final", se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.

Institutia recomanda Executivului sa imbunatateasca "practicile actuale de monitorizare a ocuparii si salarizarii" si atrage atentia ca "alocatiile si bonusurile reprezinta o cota mult prea mare din totalul remuneratiei".

Citeşte mai mult...
 
Cheltuielile spitalelor, publicate pe Internet PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 08:11

Spital Municipal SighetMinisterul Comunicatiilor si Societatii Informationale va lansa, in urmatoarea perioada, site-ul e-Romania, care va avea si o componenta intitulata “e-sanatate”, unde managerii spitalelor vor fi obligati sa publice cheltuielile lunare ale spitalelor.

In acest context, Ministerul Sanatatii si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale au semnat un Protocol de colaborare in domeniul sustinerii implementarii de solutii specifice societatii informationale din domeniul sanatatii. Obiectivul acestui protocol este de a realiza si implementa strategia societatii informationale din domeniul sanatatii, dar si de a asigura implementarea proiectelor specifice acesteia.

Citeşte mai mult...
 
Salariile personalul sanitar vor ramane neschimbate PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 08:08

Personalul din sistemul sanitar isi va pastra locurile de munca si drepturile salariale castigate pana in prezent. Asigurarea a fost data de ministrul Sanatatii Ion Bazac, care spune ca numai dupa 15 aprilie, cand se vor cunoaste rezultatele evaluarii situatiei financiare a sistemului si a Romaniei se va decide in ce termeni s-ar putea majora veniturile salariale ale personalului din sistem.

Pe langa salariul de baza, angajatii din sanatate mai beneficiaza de sporul de vechime, sporul de preventie de 11%, sporurile diferentiate in functie de specialitate si alte 2 prime de stabilitate la nivelul salariului de baza.

Citeşte mai mult...
 
Abonamentele la cablu s-ar putea scumpi cu pana la 10% PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 18:54

Abonamentele la televiziunea prin cablu s-ar putea scumpi cu pana la 10% in cazul in care comisia de arbitraj care jurizeaza disputa dintre reprezentantii operatorilor de cablu si reprezentantii titularilor de drepturi de autor va da castig de cauza celor din urma, potrivit ACC.

Discutiile au intampinat dificultati deoarece majorarea de la 2% la 12% a remuneratiilor pentru drepturile de autor si drepturile conexe, solicitata operatorilor de cablu de catre Organismele de Colectare si Gestionare (OCG), ar putea afecta costul abonamentelor la serviciile prin cablu, informeaza NewsIn.

"Cablul este cea mai ieftina distractie a romanilor. Orice scumpire a pretului la serviciile prin cablu va duce la un recul al abonatilor si la intarzierea platilor la casierii", a spus directorul Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric.

Legislatia in vigoare prevede ca la stabilirea nivelului remuneratiilor trebuie sa se tina cont de practica europeana privind redeventele negociate intre utilizatori si organismele de gestiune colectiva. Potrivit unui studiu al PricewatersCoopers, comandat de ACC, ale carui rezultate sunt insa contestate de OGC-uri, procentul de 12 % solicitat de reprezentantii titularilor drepturilor de autor este cu mult peste cele practicate in regiune, cu valori cuprinse in medie inre 0,1% si 2,5%.

Citeşte mai mult...
 
Profesorii de educaţie fizică şi de limbi moderne nu vor să audă de reducerea orelor săptămânale PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 18:35

Programa şcolară va cuprinde 30 de ore pe săptămână, faţă de 33-37 câte sunt acum

Din anul şcolar viitor, liceenii vor avea maxim 30 de ore pe săptămână. Promisiunea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, de a reduce numărul de ore pe săptămână va fi pusă în aplicare. Acest lucru este reglementat de către noile planuri-cadru pentru liceu, dar o parte dintre măsurile ce urmează să fie luate îi nemulţumeşte pe dascăli.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, Pavel Filip, spune că reducerea numărului de ore este extraordinară mai ales în ce priveşte elevii, dar recunoaşte că nu se justifică la anumite materii. Până în prezent, cei mai nemulţumiţi par să fie profesorii de educaţie fizică şi limbi străine. Potrivit noii formule, orele de curs care au fost tăiate sunt cele de sport, a doua limbă străină şi o oră din cadrul orelor de cultură de specialitate. Nu s-au făcut modificări la curricula profilului teoretic, la disciplinele trunchiului comun, şi anume cele obligatorii pentru un anumit profil şi specializare, ci doar la profilurile vocaţional şi tehnologic, profesional şi tehnic, de unde au fost scoase orele de sport şi a doua limbă străină din grupul orelor din curriculum la dispoziţia şcolii sau din curriculum la dispoziţia comunităţii locale.

Citeşte mai mult...
 
Mugur Isarescu: Creditarea se va debloca in primavara PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 09:01

Mugur IsarescuGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este de parere ca bancile vor reporni creditarea in aceasta primavara, precizand insa ca aceasta criza economica poate avea si efecte pozitive asupra Romaniei, potrivit NewsIn. El a spus ca daca ritmul sustinut de crestere a creditarii ar fi continuat, "ne-am fi inglodat in datorii" in cel mult doi ani.

"Paradoxal, aceasta criza economica poate avea si efecte pozitive pentru Romania. Daca nu venea criza si continuam sa beneficiem de credite asa cum s-a intamplat in ultimii ani, probabil ca in decurs de un an sau doi ne-am fi inglodat in datorii", a spus Isarescu.

Pe de alta parte, el a mentionat ca Romania "sta inca sub spectrul franarii mult prea brutale a creditarii", care se va debloca in aceasta primavara.

"Nu reprosez nimic bancilor, cred ca se vor reaseza repede, asta insemnand ca in aceasta primavara vor reporni creditarea", a mai spus guvernatorul BNR.

Citeşte mai mult...
 
Asigurarea obligatorie a locuintelor, amanata din nou PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 08:52

Inca o amanare in cazul actului normativ care prevede asigurarea obligatorie a locuintelor. De asta data cei care solicita rediscutarea legii sunt membrii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si oficialii Ministerului Administratiei.

Prevederile, deja aprobate de forurile legislative, ar fi trebuit aplicate incepand cu data de 1 iulie a.c., insa, intr-un comuncat dat publicitatii de CSA se arata s-a luat in vedere “inaintarea propunerii de amanare a aplicarii legii pana la o data ce va fi stabilita de catre autoritatile competente”.

Citeşte mai mult...
 
In Sighet se vor construi inca cinci blocuri prin ANL PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 13:22

Municipiul Sighetu Marmatiei este campionul detasat al constructiilor de apartamente prin Agentia Nationala pentru Locuinte. Din anul 2000 aici s-au construit opt blocuri cu 148 de apartamente. Primarul Eugenia Godja a avut argumente serioase pentru a atrage fonduri de la buget, indiferent cine s-a aflat la guvernare in ultimii zece ani. In municipiu au fost retrocedate foarte multe imobile, spatiul locativ mostenit din vremea regimului comunist era mic si cererea de locuinte a devenit alarmanta. Problemele locative au sanse sa se rezolve in mare parte dupa ce administratia locala a reusit sa obtina fonduri pentru inca cinci blocuri, care vor insuma 156 de apartamente. Lucrarile puteau incepe inca din toamna anului trecut dar au fost probleme pentru atribuirea terenului unde vor fi amplasate viitoarele blocuri. In Consiliul Local s-au purtat lupte politice dure intre consilierii majoritari (PSD-PNL) si cei ai PDL, ultimii nefiind de acord ca blocurile sa se ridice pe terenul din zona Spitalului Municipal. Pentru ca exista riscul ca investitia sa se piarda din cauza ne punerii terenuluii la dispozitia ANL, consilierii liberali si social democrati au cedat presiunilor, asa ca blocurile se vor construi la intrarea in municipiu dinspre Vadu Izei. Investitia va fi mult mai costisitoare (plus 300.000 lei) pentru ca va trebui construita infrastructura: canalizare, apa, gaz, energie electrica).

Citeşte mai mult...
 
Trei şcoli din judeţ vor fi comasate, iar alte trei restructurate PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 11:08

Elevii din Năneşti, Cetăţele şi Larga vor face naveta la unităţile din centrele de comună

Un număr de opt unităţi de învăţământ din judeţul Maramureş urmează să fie arondate sau comasate începând cu anul şcolar 2009/2010. Inspectorul şcolar general adjunct Mariana Pop a anunţat ieri acest lucru, la şedinţa cu directorii de şcoli din zona Baia Mare, care s-a desfăşurat la Liceul de Artă din municipiu.

O întâlnire similară, care a vizat analiza stării învăţământului în primul semestru al acestui an şcolar, s-a desfăşurat cu două zile în urmă şi la Sighetu Marmaţiei, cu directorii de şcoli din Maramureşul istoric. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) au prezentat cu această ocazie şi proiectul planului managerial pe semestrul al II-lea al actualului an şcolar. Totodată, Mariana Pop a anunţat că, începând cu anul şcolar viitor, va scădea numărul unităţilor de învăţământ din judeţ. Acestea nu vor fi însă desfiinţate, ci arondate la alte şcoli care au personalitate juridică. Este cazul unităţilor şcolare cu un număr mai mic de 200 de elevi şi preşcolari, dar şi al unităţilor de învăţământ cu un efectiv mic de elevi în clasele gimnaziale, unde există microbuze şcolare.

Citeşte mai mult...
 
Elevii se pot înscrie dacă vor bani de calculator PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 09:01

Programul Euro 200 pentru acordarea unui ajutor financiar pentru elevi, în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare se va derula şi în acest an şcolar. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, Pavel Filip, a anunţat că depunerea cererilor de ajutor financiar la unităţile şcolare se va face în perioada 15-31 martie. Beneficiarii acestui program sunt elevii şi studenţii învăţământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 150 de lei pe membru de familie. Excepţie fac elevii de liceu care au primit calculatoare în noiembrie anul trecut. Anul trecut, în Maramureş au fost înregistraţi 835 beneficiari ai programului Euro 200, dintre care doar cinci studenţi, restul fiind elevi din învăţământul preuniversitar.

Citeşte mai mult...
 
Cine beneficiaza de indemnizatie de somaj? PDF Imprimare Email
Joi, 05 Martie 2009 16:44

Traim vremuri in care, trebuie sa recunoastem, un loc de munca nu mai inseamna stabilitate, iar deviza de lucru „Meseria este bratara de aur” a fost inlocuita de mult timp cu teama ca „Nimeni nu este de neinlocuit!”. In aceste conditii, amplificate si de mult vehiculata criza economica, dar si de cazurile concrete de disponibilizari in masa ce au avut loc in primele doua luni ale anului 2009 in Romania, trebuie sa fiti pregatiti din timp pentru ce este mai rau. Mai exact, daca veti ramane fara loc de munca este bine sa stiti dinainte criteriile dupa care sa va ghidati pentru a primi ajutorul de somaj.

Potrivit ANAF, somerii beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

Ultima actualizare Joi, 05 Martie 2009 17:20
Citeşte mai mult...
 
Profesorii cer ajutorul prefectului Pocol PDF Imprimare Email
Joi, 05 Martie 2009 14:39
În urma sesizărilor primite, Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş a înaintat o adresă către Prefectura Maramureş prin care aducem la cunoştinţă starea de nemulţumire a personalului din învăţământul maramureşean care nu a primit premiul anual aferent anului 2008 şi, de asemenea, nici sumele reprezentând drepturile câştigate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

De asemenea, l-am rugat pe domnul prefect să uzeze de toate prerogativele funcţiei pe care o exercită pentru ca o dată cu drepturile salariale aferente lunii februarie 2009, colegii noştri să intre în posesia acestor sume.

Nu înţelegem de ce, în multe judeţe din România personalul din învăţământ a beneficiat de aceste drepturi încă din luna ianuarie 2009, iar în Maramureş nici în luna martie 2009 nu se acordă.

Sperăm ca demersurile domnului prefect să detensioneze starea de nemulţumire care există în rândul angajaţilor din învăţământul maramureşean şi să nu se ajungă la forme de protest spontane în viitorul apropiat.

Citeşte mai mult...
 
Batranii cu venituri sub 300 de lei vor avea pensie minima garantata PDF Imprimare Email
Joi, 05 Martie 2009 11:37

Varstnicii cu pensia mai mica de 300 de lei vor beneficia de majorarea acestor venituri. "Potrivit prevederilor OUG din 18 februarie 2009, se instituie pensia minima garantata. Pentru anul in curs, nivelul pensiei sociale minime garantate este de 300 de lei incepand cu data de 1 aprilei, si de 350 lei de la 1 octombrie", ne-a declarat Florin Cuc, purtator de cuvant al Casei Judetene de Pensii Maramures. Beneficiaza de aceasta pensie sociala minima garantata pensionarii sistemului public de pensii cu dominciliul in Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub nivelul pensiei sociale minime garantate.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior181182183184185186187188189190UrmătorSfârşit »

Page 187 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact