logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Pensionarii maramureşeni se tem de carduri PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 15:54

În timp ce tot mai mulţi tineri utilizează cardurile, majoritatea vârstnicilor se simt mai în siguranţă atunci când au banii în mână. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii (CJP), Florin Cuc, din cei aproximativ 105.000 pensionari din Maramureş, doar în jur de 20.000 îşi primesc pensiile prin intermediul unei bănci.

Şi asta în pofida faptului că un card este o modalitate mult mai comodă de a încasa banii. Pentru a-şi primi banii pe card, pensionarul trebuie să se prezinte la una dintre cele şapte bănci cu care Casa Judeţeană de Pensii are contract, unde va depune o cerere. Acolo i se va deschide un cont, după care solicitantul va primi codul IBAN, pe care îl va depune la CJP. După îndeplinirea acestor formalităţi, pensionarul îşi va primi pensia prin card.
Cei mai mulţi pensionari spun însă că poşta li se pare o metodă mult mai sigură decât cardul. Motivul principal pentru care au optat pentru poştă îl constituie faptul că ştiu ziua în care îşi vor primi banii.
"Nu am nevoie de card. Eu ştiu când îmi primesc pensia prin poştă, la început de lună, şi îmi planific banii cum vreau. Îmi plătesc toate datoriile şi restul rămân pentru mâncare; prima dată utilităţile", a precizat un pensionar.

Citeşte mai mult...
 
Peste 500 de profesori din Maramures vor gradatii de merit PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 11:20

Peste 500 de dosare depuse in Maramures pentru gradatiile de merit au fost evaluate de sindicalistii din invatamant. Acestia asteapta sa vada daca oficialii din Inspectoratul Scolar Judetean au evaluat in mod corect dosarele si daca ierarhia celor care beneficiaza de acest drept coincide cu datele lor.

Evaluarea dosarelor pentru gradatiile de merit se face pana in 6 martie. Gradatiile de merit se acorda pe o perioada de 4 ani si reprezinta 25% din salariu. De acest drept beneficiaza 16 % din personalul didactic. Gradatiile de merit se acorda in baza unei evaluari de dosare. Pentru prima data sindicalistii din invatamant au avut dreptul sa verifice separat documentatia depusa de dascali in vederea obtinerii acestui spor.

Ultima actualizare Marţi, 03 Martie 2009 11:39
Citeşte mai mult...
 
Postul, o afacere pentru retaileri PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 11:16

Produsele vegetale sunt la mare căutare în această perioadă. De ieri, am intrat în postul Paştilor, motiv pentru care comercianţii au avut grijă să îşi aprovizioneze rafturile cu pateuri vegetale, brânză de soia, crenvurşti vegetali, crochete vegetale ori lapte de soia.

Oferta în magazine este variată, iar maramureşenii care ţin post în această perioadă au de unde să aleagă. Rafturile marilor magazine din Baia Mare sunt ticsite deja cu produse vegetariene. Vânzarea acestor mărfuri s-a transformat într-o afacere de sezon, în contextul în care şi numărul maramureşenilor care ţin post e în continuă creştere.

• Vânzări mai mari cu 30%

Ultima actualizare Marţi, 03 Martie 2009 11:40
Citeşte mai mult...
 
Pot răsturna inițiativele mici indiferența cea mare? PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 11:12

Greenitiative îi invită pe membrii rețelei Arhiterra să participe la o prezentare și la o dezbatere pornind de la această întrebare.

Asociaţia Greenitiative şi-a propus încă de la înfiinţare ca prin proiectele sale să promoveze un nou mod de viaţă şi o nouă economie în care considerentele de mediu să fie prioritare. Unii dintre membrii Arhiterra probabil că îşi amintesc despre perspectivele de dezvoltare durabilă a comunităţii rurale de la Eselniţa prezentate de Greenitiative în februarie anul trecut sau despre întâlnirea Arhiterra de la Street Delivery 2008 în care am incercat să explorăm câteva moduri de construire prietenoase cu mediul şi am vorbit despre proiectul nostru de green-building de la Mogoşoaia.

Iată că a trecut un an de la prima intâlnire Arhiterra – Greenitiative şi avem să vă povestim multe lucruri, credem noi interesante, despre colaborarea noastră cu licee şi scoli din Bucureşti şi din ţară, despre Greenome-ul şi Greenoffs-ul de la Mogoşoaia şi despre proiectele finalizate sau în desfăşurare care urmăresc dezvoltarea durabilă a comunei Eselniţa (jud. Mehedinţi).

Citeşte mai mult...
 
Profesorii ar putea primi luna aceasta al 13-lea salariu PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 07:48
Preşedintele SLÎ Maramureş, Liviu Pop, a organizat ieri o conferinţă de presă pentru a face cunoscute acţiunile de săptămâna trecută la nivel central. Tot în cadrul întrunirii, acesta a vorbit şi despre gradaţiile de merit şi cel de-al 13-lea salariu. “În această lună, toate cadrele didactice vor primi al 13-lea salariu. Cel puţin aşa ne asigură ministrul Educaţiei. În plus, aceasta a mai spus că nu renunţă nici la promisiunea de a majora salariile dascălilor. Şi asta nu e tot. Ecaterina Andronescu a menţionat că proiectul de ordonanţă prin care se reduc anumite drepturi acordate profesorilor, respectiv decontarea navetei, salariu de merit etc., nu aparţine Ministerului Educaţiei. Tensiunea sistemului din învăţământ este foarte mare şi ne putem aştepta oricând la forme de protest spontane sau chiar la grevă generală”, a declarat Liviu Pop. 
În perioada 23 februarie-6 martie, la Inspectoratul Şcolar Judeţean a avut loc evaluarea gradaţiilor de merit, care se acordă pe 4 ani, pentru 16% din personalul didactic. Gradaţia de merit este în cuantum de 25% din salariul de bază.
Citeşte mai mult...
 
Curentul electric ar putea fi mai scump din luna aprilie PDF Imprimare Email
Luni, 02 Martie 2009 21:13

Curentul electric s-ar putea scumpi de luna viitoare. De vină ar putea fi consumul redus de energie electrică, în timp ce costurile de producţie au rămas ridicate. Producătorii caută soluţii să acopere diferenţa şi, cel mai probabil, se va întâmpla prin majorarea preţului pe kilowatt. Pentru asta au însă nevoie de acordul ANRE - ceea ce nu e chiar uşor de obţinut.

În primele luni ale anului, românii au consumat cu aproape 8% mai puţină energie. În sistemul energetic, o cerere mai mică faţă de ofertă nu duce la o scădere de preţ ci dimpotrivă. Aceasta pentru că toate costurile mari de producţie şi de investiţii trebuie acoperite.

Citeşte mai mult...
 
Profesorii maramureseni se pregatesc de greva generala PDF Imprimare Email
Luni, 02 Martie 2009 17:18

Liviu Marian PopNemultumiti de faptul ca cei din Guvern intentioneaza sa elimine sporurile din invatamant, profesorii maramureseni se pregatesc de greva generala.

“Starea de nemultumire din sistemul de invatamant creste in fiecare zi, iar tensiunile sunt inerente daca acest proiect de hotarare va fi pus in practica. Noi mai asteptam intalnirea de maine, de la Ministerul Muncii cand se doreste introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect si in acelasi timp am solicitat primului ministru o intalnire impreuna cu toate confederatiile. Abia dupa aceea vom lua o decizie vizavi de viitoarele noastre actiuni. Daca acest proiect va fi aprobat in forma actuala ne putem astepta la forme de protest spontane, nedirijate, care ar putea ajunge pana la greva generala”, a declarat presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Marian Pop.

Citeşte mai mult...
 
Ţara mea se cheama România! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 01 Martie 2009 15:18

A inceput de ceva timp sa circule pe Internet un text care provoaca multe polemici. Am decis sa-l reproducem si noi deoarece dorim sa vedem care este opinia cititorilor nostri despre acest subiect. Mentionam ca nu dorim sa incitam la xenofobism, ura rasiala sau violenta fata de co-nationalii nostri de etnie rroma prin reproducerea acestui material. Respectam comunitatea de etnie rroma, noi toti fiind egali in drepturi si obligatii in fata legii (si in fata lui Dumnezeu). Speram ca nici cititorii acestui portal de stiri nu vor dezvolta astfel de convingeri in urma lecturarii acestui articol deoarece nu acesta este scopul materialului.

Ultima actualizare Duminică, 01 Martie 2009 16:17
Citeşte mai mult...
 
Au aparut subiectele de Bac 2009! PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Februarie 2009 19:56

Subiectele de bacalaureat 2009 sunt publicate pe site-ul Ministerului Educatiei, http://www.edu.ro sau SUBIECTE BAC 2009. Un numar de 12 servere asigura serviciile de internet ale site-ului pe care sunt publicate subiectele care se vor regasi pe biletele de examen din sesiunile acestui an scolar. 

Conform metodologiei, pana pe 16 martie, toti elevii din clasele liceale terminale vor trebui sa isi exprime, in scris, optiunile pentru obiectele de studiu la care vor sustine examenul de bacalaureat.

Citeşte mai mult...
 
Proiect OUG: Functionarii publici pierd sporuri si prime consistente. Numai profesorii pana in 35 de ani mai primesc bani de carti PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Februarie 2009 15:06

Emil BocULTIMA ORA: Sindicatele vor da in judecata Guvernul, vor sesiza organismele internationale si vor recurge la proteste daca Guvernul va aproba proiectul OUG asa cum le-a fost prezentat vineri la Ministerul Finantelor.

Sindicalistii sunt foarte nemultumiti ca nu au fost consultati la elaborara acestui proiect si spun ca nu vor accepta sa li se taie niciun spor in plus decat cele convenite in urma cu o luna cu Premierul Emil Boc, mai precis sporul de 75% pentru functionarii publici care lucreaza cu fonduri europene, 15% pentru cunoasterea unor limbi straine.

Asadar, liderii de sindicat nu vor accepta ca bugetarii sa nu mai primeasca salarii de merit, bani pentru orele suplimentare, prima de 2% din fondul de salarii si nici cei 100 de euro pentru carti pe care ii luau toate cadrele didactice.

Ultima actualizare Vineri, 27 Februarie 2009 15:11
Citeşte mai mult...
 
Salariul mediu pe economie va creste cu 10% pana in 2013 PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Februarie 2009 11:47

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, considera ca salariul mediu pe economie va beneficia de o crestere de aproximativ 10 procente pana in anul 2013.

 „Sunt multe discutii despre modul in care se calculeaza salariile. Salariul mediu in euro de anul acesta va creste cu 10% pana in anul 2012-2013. Vorbim aici de cifre medii, dar oricum va fi un decalaj intre mediul rural si cel urban. Trebuie sa avem in vedere faptul ca, intrand in zona euro, s-ar putea ca unii sa se simta bine, iar altii mai putin bine”, a explicat Isarescu.

 Referitor la deficitul bugetar de 3% din PIB, cu care Romania a intrat in anul 2009, guvernatorul BNR cosidera ca in acest caz Guvernul ar trebui sa accepte acest deficit si sa incerce lunar sa isi plateasca datoriile.

Citeşte mai mult...
 
Pensionarii cu venituri mici vor primi medicamente compensate cu 90% PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Februarie 2009 07:57

De la 1 martie, pensionarii cu venituri de până la 600 de lei vor beneficia de medicamente compensate 90%. Compensarea se va face din preţul de referinţă care se aplică medicamentelor corespunzătoare Denumirilor Comune Internaţionale prevăzute în sublista B. “Pensionarilor care au venituri de până la 600 de lei li se va putea elibera o singură prescripţie medicală pe lună. S-a specificat faptul că sumele vor fi asigurate 50% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate iar 40% din bugetul Ministerului Sănătăţii, din taxa pentru viciu. Dar avem o nelămurire. Nu se specifică nicăieri cine se va face vinovat dacă pacientul va declara că are doar 600 de lei, dar de fapt mai realizează şi alte venituri. Sperăm să nu fim nevoiţi, noi, medicii de familie, să facem pe detectivii”, a părecizat der. Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Duminică este Lăsatul secului pentru Postul Mare PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Februarie 2009 07:28

Duminică, 1 martie, este ultima zi dinaintea Paştelui, în care se pot consuma mâncăruri de dulce (fără lapte, carne, brânză) pentru credincioşii ortodocşi şi greco-catolici. Asta pentru că luni începe Postul Mare al Paştelui. După cum ne-a informat pr. dr. Cristian Ştefan, la începtul Postului Mare găsim Marele Canon de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul. Împărţit în patru părţi, este citit la vremea Vecerniei, în serile primelor patru zile ale Postului. Canonul poate fi descris cel mai bine ca o plângere care ne vorbeşte despre proporţiile şi adâncimea păcatului, tulburând sufletul cu jale, căinţă şi nădejde. Cu o măiestrie unică, Sfântul Andrei Criteanul împleteşte marile teme biblice (Adam şi Eva, Raiul şi căderea în păcat, Noe şi Potopul, David, Pământul făgăduinţei şi, în cele din urmă, Hristos şi Biserica) - cu mărturisirea păcatului şi cu pocăinţa.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior181182183184185186187188189190UrmătorSfârşit »

Page 187 of 193

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact