logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Electrica va decupla sute de consumatori PDF Imprimare Email
Miercuri, 01 Aprilie 2009 07:07

750 de familii din Maramureş vor rămâne fără curent electric. Decuplarea acestor consumatori de la reţeaua electrică se va face din cauza neplăţii facturilor, ne-a declarat Gheorghe Suciu, directorul Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice Baia Mare. Peste 300 de consumatori casnici care vor rămâne fără curent electric sunt din Baia Mare, 178 din Vişeu şi 147 din Ulmeni. Vor fi decuplaţi de la reţeau electrică şi consumatori din Târgu Lăpuş, Sighetu Marmaţiei şi Borşa.
Pe lista decuplărilor figurează şi agenţii economici care nu şi-au achitat în termen contravaloarea facturilor de energie electrică. Astfel, 445 de consumatori industriali maramureşeni vor fi decuplaţi de la reţea, a mai precizat directorul Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice Baia Mare.

Citeşte mai mult...
 
Zilnic, 8-10 societăţi maramureşene îşi închid porţile PDF Imprimare Email
Miercuri, 01 Aprilie 2009 07:02

Cine zice că efectele crizei mondiale sunt minime se înşală. Valul a început să se propage tot mai repede. Nici 
Maramureşul nu a fost scutit de “cutremurul” economic sau mai bine spus de unda sa de şoc.
“Zilnic, 8-10 societăţi îşi întrerup activitatea pe o perioadă de până la trei ani. Am sesizat acest lucru în corespondenţa purtată cu Registrul Comerţului. Acesta a fost ritmul de la începutul anului şi până acum. Nu ştiu dacă va continua sau dacă fenomenul va putea fi oprit”, a spus Vasile Grădişteanu, director adjunct al Administraţiei Finaţelor Publice (AFP) Baia Mare.
Întreruperea temporară a activităţii agenţilor economici se poate face la societăţile care nu au datorii la bugetul de stat sau, dacă au restanţe, după achitarea acestora.
În perioada suspendării activităţii, care poate dura între şase luni şi trei ani, firmele în cauză nu trebuie să depună situaţiile declarative la AFP.

Citeşte mai mult...
 
Legumele, fructele, medicamentele, ţigările şi alcoolul, mai scumpe de azi PDF Imprimare Email
Miercuri, 01 Aprilie 2009 06:58

Începând de astăzi va trebui să suportăm un nou val de scumpiri. Preţurile cresc la legume, fructe, medicamente româneşti, ţigări şi alcool. Astfel, preţul legumelor şi cel al fructelor creşte cu 5%, iar cel al medicamentelor, cu 6%. Potrivit specialiştilor, cei mai afectaţi de scumpiri vor fi pensionarii, care în curând nu îşi vor mai permite nici măcar un kilogram de cartofi, în condiţiile în care pensiile lor nu vor creşte aproape deloc în acest an. Veştile proaste nu se opresc însă aici. Tot de astăzi, 1 aprilie, creşte şi preţul medicamentelor româneşti, cele mai ieftine şi la îndemâna bătrânilor. Şi ţigările se scumpesc, cu aproximativ 0,40 de bani pachetul, iar băuturile alcoolice - cu până la 10%. De altfel, de la începutul acestui an, alimentele importate s-au scumpit, în medie, cu 10%, în timp ce carnea, legumele şi lactatele s-au scumpit cu un procent mai mare de 10%. În 2009 au crescut şi tarifele serviciilor de transport, telefonie şi salubritate, iar conducătorii auto au început anul cu stângul din punct de vedere al preţului achitat la pompa de benzină, companiile anunţând majorări de la o săptămână la alta. În acelaşi timp, taxa pentru permisul auto a crescut la 68 lei, iar cea pentru un certificat de înmatriculare la 37 lei.

Citeşte mai mult...
 
Astăzi este Ziua Păsărilor PDF Imprimare Email
Miercuri, 01 Aprilie 2009 06:48

Ziua Păsărilor se celebrează astăzi în întreaga lume, iar în ţara noastră sărbătoarea îşi are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, fiind sărbătorită mai ales în şcoli. Elevii, de obicei sub coordonarea profesorului lor de ştiinţe naturale, instalau la 1 aprilie sau în duminica apropiată cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsări în timpul iernii. Totodată, în luna martie 1994, Ministerul Învăţământului şi-a declarat acordul pentru organizarea în şcoli a Zilei Păsărilor şi a anunţat în acest sens inspectoratele şcolare. Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Maramureş, arie de protecţie specială avifaunistică din judeţ este Munţii Rodnei - Borşa (10%), Moisei (42%) şi Săcel (9%). “Deoarece în concepţia actuală a protecţiei naturii, ocrotirea efectivă a anumitor specii nu se poate realiza decât în contextul general al conservării mediului înconjurător, rezultă evident faptul că a ocroti păsările înseamnă a păstra nealterate caracteristicile mediului natural cu tot ceea ce implică această definiţie:

Citeşte mai mult...
 
Bunicii care au grija de nepoti ar putea fi platiti de stat, iar concediul pentru cresterea copilului ar putea fi redus PDF Imprimare Email
Marţi, 31 Martie 2009 14:44

Ministerul Muncii lucreaza la un proiect de lege care ar putea reduce durata concediului pentru cresterea copilului de la doi ani la un an si jumatate. Masura isi propune incurajarea femeilor de a se intoarce mai repede la lucru, spune Mariana Nedelcu, secretar de stat in Ministerul Muncii. Acesta a adaugat ca se ia in calcul si posibilitatea remunerarii bunicilor in cazul in care acestia se ocupa de cresterea copilului, potrivit Mediafax.

In plus, prin legea serviciilor pe timp de zi, finalizata de Agentia Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, femeile care vor dori sa se intoarca la munca vor putea apela la serviciile unei bone.

Citeşte mai mult...
 
BNR a decis sa mentina dobanda de referinta la 10% PDF Imprimare Email
Marţi, 31 Martie 2009 14:40

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, sa mentina dobanda de referinta la 10%. CA al BNR s-a reunit in sedinta de politica monetara, pentru prima data de la incheierea discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International privind imprumutul extern. BNR a decis, de asemenea, sa reduca la zero rezervele minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani fata de 40 la suta in prezent, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.

Decizii luate de BNR:

Citeşte mai mult...
 
Varsta de pensionare a romanilor: 70 de ani (Banca Mondiala) PDF Imprimare Email
Marţi, 31 Martie 2009 14:28

Un studiu realizat de Banca Mondiala face o radiografie a sistemelor de pensii din tarile din centrul, estul si sudul Europei. Din proiectiile financiare pe termen lung rezulta, ca daca se mentine rata de inlocuire a salariului prin pensie la nivelele actuale, in absenta altor reforme structurale si in conditiile imbatranirii populatiei, sustenabilitatea sistemului public de pensii nu poate fi asigurata decat prin cresterea accentuata a varstelor de pensionare.

Proiectiile Bancii Mondiale arata ca Romania are nevoie de masuri urgente pentru salvarea fondului de pensii, care risca sa intre in faliment din cauza numarului foarte mare de pensionari in raport cu numarul angajatilor.

Una dintre solutiile rezultate in urma studiului este cresterea varstei minime de pensionare peste pragul de 70 de ani pana in anul 2050 si mentinerea contributiilor la niveluri care corespund varstei actuale de pensionare.

Ultima actualizare Marţi, 31 Martie 2009 14:33
Citeşte mai mult...
 
Profesorii maramureseni ar putea primi 3 tichete cadou cu ocazia Sărbătorilor de Paşte PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 31 Martie 2009 14:13

În urma demersurilor formulate de SLÎ Maramureş, Consiliului Judeţean privind acordarea tichetelor cadou personalului din învăţământ, prin adresa Nr. 2034/24.03.2009, astăzi 31.03.2009 în cadrul Consiliului Local Baia Mare s-a făcut un prim pas vizavi de aceste aspect. În acest sens fost alocată o sumă ce acoperă acordarea a 3 tichete cadou cu ocazia Sărbătorilor de Paşte.

Un rol determinant l-a avut discuţia de ieri, 30.03.2009 de la sediul SLÎ Maramureş dintre reprezentanţii PNL ai Consiliului Judeţean Baia Mare şi reprezentanţii SLÎ MM, precum şi demersurile făcute de PSD şi PD-L.

Aşteptăm ca pe parcursul anului 2009 să se găsească resurse financiare pentru a aduce la îndeplinire decizia Comisiei Paritare I.S.J.M.M.- S.L.Î. MM (prin hotărârea nr. 11/2007) privind acordarea tichetelor cadou cel puţin aşa cum au fost acordate în anul 2008.

Ultima actualizare Marţi, 31 Martie 2009 16:15
Citeşte mai mult...
 
Declaratia de venit global n-o mai aduce postasul PDF Imprimare Email
Marţi, 31 Martie 2009 09:14

Declaratia privind impozitul pe venitul global nu va mai ajunge acasa la contribuabili. Decizia a fost luata de sefii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care vor astfel sa faca o economie de peste cinci milioane de lei, prin faptul ca nu mai trimit scrisori recomandate fiecarui roman, care lucreaza in mai multe locuri.

 Declaratia 200 privind veniturile realizate in anul 2008 se poate obtine de pe site-ul www.anaf.ro sau de la unitatea fiscala si se depune fie prin posta, scrisoare recomandata, fie direct la unitatea fiscala, pana la data de 15 mai.

 Declaratia privind veniturile realizate, formular 200, se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care au realizat venituri in bani si/sau in natura in anul 2008, pentru veniturile realizate din activitatile:

Citeşte mai mult...
 
Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va intra în vigoare la 1 iulie PDF Imprimare Email
Marţi, 31 Martie 2009 07:52

După ce se vehiculase ideea că obligativitatea asigurării locuinţelor se va amâna pentru anii viitori, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor revine asupra acestui subiect. 
Csaba Miclos, directorul sucursalei Maramureş a unei societăţi de asigurări, ne-a declarat că legea asigurării obligatorii a locuinţelor va intra în vigoare la termenul stabilit. 
“Potrivit declaraţiei preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, Legea Asigurării Obligatorii a Locuinţelor va intra în vigoare la 1 iulie 2009”, a spus Csaba Micloş.
Acest lucru este confirmat şi de un comunicat al CAS, potrivit căruia “în prezent se lucrează la pregătirea normelor tehnice de aplicare a prevederilor legii. În jur de 20 de companii şi-au exprimat interesul privind încheierea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe”.
Ministerul Administraţiei şi Internelor, în calitate de iniţiator, a solicitat amânarea termenului de intrare în vigoarea a acestei legi, pe motiv că administraţiile locale nu sunt încă pregătite.

Citeşte mai mult...
 
Liceenii din Şugău îşi plătesc abonamentul din buzunarul propriu PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 10:52

40 de elevi din cartierul Şugău se confruntă cu o situaţie anormală. Pentru a se putea deplasa la cursuri în Sighet - o distanţă de 9 km - ei sunt nevoiţi să plătească abonamentul pentru autobuz din buzunarul propriu. Acestor elevi nu li se decontează costurile abonamentelor pe motiv că Şugăul este parte componentă a Sighetului.

Motivaţia reprezentanţilor primăriei nu este justificată, atâta vreme cât elevilor care stau în Vadu Izei, la o distanţă de doar 6 km, li se decontează abonamentele doar din simplul fapt că Vadu Izei este localitate rurală.
Profesorii care fac naveta alături de elevi se revoltă pe bună dreptate.
"Nu este corect faţă de aceşti elevi să nu li se deconteze abonamentele. Este o discriminare. Sunt părinte şi cadru didactic. Facem naveta împreună cu cei patru copii la Sighet. Costurile abonamentelor ajung la 270 lei pe lună. Ne-am adresat celor de la primărie, cerându-le să găsească o soluţie şi pentru aceşti elevi, dar ni s-a spus că nu se poate deocamdată. Credem că şi aceşti copii au dreptul ca oricare alţii", a spus Magdalena Vişovan, profesor.
Părinţii consideră, de asemenea, situaţia discriminatorie şi cer rezolvarea urgentă a problemei.

Citeşte mai mult...
 
Minoră - victima unui viol în grup PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 10:47

Fetiţa, de 15 ani, de la Centrul de Plasament Sighet, a fost abuzată sexual în Parcul "Grădina Morii"

Un copil de numai nouă ani a ars de viu în propria casă, o bătrână cu grad de handicap, dintr-un centru de îngrijire, a suferit arsuri de gradul I şi II, după ce a fost opărită în cadă. Ce altceva se mai putea întâmpla în "grădina" directorului Nicolae Boitor în cursul săptămânii trecute, pentru ca tacâmul să fie complet, decât… un viol?

O minoră din Centrul de Plasament de la Sighetu Marmaţiei s-a adresat conducerii instituţiei reclamând faptul că a fost violată. În cursul serii de miercuri, ea a primit o învoire pentru a ieşi în oraş, însă a depăşit cu două ore timpul acordat. Din declaraţiile colegilor săi, reiese faptul că fata a fost însoţită de o prietenă. Cele două s-ar fi întâlnit cu trei băieţi cu care au mers în parcul Grădina Morii, din Sighetu Marmaţiei. Cu toate că s-au ferit să dea declaraţii, până la urmă, am reuşit să obţinem câteva date din partea colegilor fetei.
"Din ce am auzit, s-ar fi întâmplat miercuri noaptea. Ar fi mers cu ceva colegă de-a ei într-un cartier din Sighet, cu nişte băieţi", a declarat unul dintre copiii din Centrul Sighet.
"Din ce am auzit, ea a fost chemată la Grădina Morii. Nu a vrut şi apoi au dus-o cu forţa. Ea mai mergea aşa, cu diferiţi băieţi. Aţi vorbit mai înainte cu un băiat înalt… Cu fratele său a fost. Şi cu alţii. Mergea pe la discoteci şi umbla cu mai mulţi băieţi", a declarat un altul.

Citeşte mai mult...
 
Pensii reţinute, conturi blocate, firme falimentare şi mii de şomeri în Maramureş PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 06:50

Criza economică şi-a intrat pe deplin în drepturi şi în Maramureş. Numărul disponibilizaţilor creşte de la o zi la alta şi fenomenul nu mai poate fi stăpânit. Unul dintre cei mai importanţi agenţi economici din Baia Mare, cu 1.500 de angajaţi, îşi va înjumătăţi efectivele, deci şi producţia, în următoarele zile. Din păcate, s-au înmulţit îngrijorător numărul cazurilor de suicid. Criza loveşte în toate categoriile sociale. La Casa de Pensii sunt peste 1.500 situaţii de reţinere a unor sume pentru restanţele acumulate la plata împrumuturilor bancare. 

Au trecut numai trei luni din acest an şi efectele crizei se văd peste tot. Secţiile de producţie îşi închid porţile pentru că nu mai au comenzi. Zona centrală a municipiului Baia Mare este împânzită cu anunţuri de tip “Spaţiu de închiriat”. O zonă unde anul trecut pe vremea asta era imposibil să găseşti câţiva metri pătraţi pentru un birou sau spaţiu comercial.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior181182183184185186187188189190UrmătorSfârşit »

Page 181 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact