logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Doar 17,6% din maramureşeni lucrează PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 09:49

Dacă e să ţinem cont de datele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Maramureş privind numărul disponibilizărilor, putem spune că judeţul nostru a intrat oficial în criză. La sfârşitul anului trecut, Maramureşul era singurul judeţ din ţară care înregistra valori pozitive în ceea ce priveşte numărul angajărilor, comparativ cu numărul disponibilizărilor.

După numai trei luni, avem cu peste 3.000 de concedieri mai multe decât angajări. Reprezentanţii ITM Maramureş arată că efectul de domino caracteristic perioadelor de criză economică face ca şi judeţul nostru să înregistreze pierderi serioase la numărul de comenzi primite, la numărul de ore efectiv lucrate şi plătite, respectiv la numărul de contracte de muncă încheiate.

• 90.501 angajaţi

"La finele anului trecut, balanţa dintre contractele încheiate şi cele înregistrate era de peste 400 în favoarea angajării de muncitori. La sfârşitul acestui prim trimestru, însă, cifrele sunt cu totul altele. Până în prezent, s-au înregistrat 7.270 de contracte de muncă, iar numărul contractelor de muncă încetate este de 10.536.

Citeşte mai mult...
 
Directorii de scoli vor fi desemnati prin concurs PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 09:17

Liviu Marian PopDirectorii institutiilor de invatamant nu vor fi numiti de primari, asa cum anunta in urma cu mai multe saptamani ministru Educatiei Ecaterina Andronescu, civor desemnati la fel ca si pana acum, prin concurs.

Decizia a fost luata ieri, in urma unei intalniri ce a avut loc la Bucuresti, la sediul PSD, unde au participat atat reprezentantii federatiilor sindicale din invatamant, cat si cei ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI). Subiectul a fost unul amplu si dezbatut ore intregi – descentralizarea sistemul de invatamant.

Citeşte mai mult...
 
Bugetarii pot primi si pensie, si salariu de la stat PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 07:24

Masura, adoptata ieri de Executiv, se aplica doar persoanelor cu pensii mai mici de 1.700 lei pe luna. Pensionarii care castiga, de la stat, peste venitul mediu brut pe economie - 1.700 lei - vor fi nevoiti sa opteze fie pentru salariu, fie pentru pensie, a decis, ieri, Guvernul.

Potrivit proiectului de lege aprobat ieri de Executiv, pensionarii cu un venit lunar sub salariul mediu brut pe economie vor putea, in continuare, sa cumuleze pensia cu salariul. Cei care acumuleaza un venit de la stat de peste 1.700 lei vor fi nevoiti sa opteze fie pentru pensie, fie pentru salariu, potrivit aceluiasi proiect de lege. Salariul mediu brut prognozat pe 2009 este de 1.693 de lei.

Decizia trebuie comunicata in 15 zile.

Citeşte mai mult...
 
România este singura ţară din UE fără subvenţii pentru agricultura ecologică PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 06:49

România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu primeşte subvenţii europene pentru sectorul agriculturii ecologice, a declarat preşedintele Asociaţiei Bio-România, Marian Cioceanu, într-un seminar privind procesarea şi comercializarea produselor ecologice, conform Agerpres.

“Suntem singura ţară din UE care nu are inclusă o susţinere financiară prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru sectorul agriculturii ecologice. În prezent, încercăm să renegociem cu UE un pachet de sprijin financiar pentru fermierii români care practică agricultura ecologică”, a precizat Cioceanu.

Acesta a subliniat că, deşi România este o ţară cu un imens potenţial în acest sector, consumul de produse ecologice este la un nivel extrem de scăzut din cauza lipsei informaţiilor referitoare la beneficiul consumului de produse ecologice, dar şi din cauza preţurilor mult mai ridicate decât cele ale produselor convenţionale.

Citeşte mai mult...
 
Dascălii vor demara protestele imediat după Paşti PDF Imprimare Email
Miercuri, 08 Aprilie 2009 10:45

Sindicaliştii din învăţământ au avut luni o întâlnire cu liderii patronatelor şi cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe pe tema rectificării bugetare din 2009. În urma acesteia, bugetul învăţământului a fost privat de aproximativ 812 milioane lei. Dascălii au ieşit foarte supăraţi de la discuţii şi ameninţă că vor declanşa greva generală.

În prezent, sindicaliştii aşteaptă centralizarea datelor privind referendumul realizat în rândul cadrelor didactice pentru consultarea acestora în legătură cu demararea protestelor. Guvernul a propus un plan de măsuri pentru sistemul educaţional care implică, printre altele, reducerea cu 5% a personalului didactic, îngheţarea salariilor şi diminuarea sporurilor. Sindicaliştii susţin că nu sunt de acord cu niciuna dintre măsurile impuse de guvern.
"Conform Legii 221/2008, trebuia să primim o majorare de 33%. Nu numai că nu s-a pus încă în aplicare acest act normativ, dar am fost anunţaţi că veniturile se vor diminua cu 8%. Dacă adunăm cu cele 33% pe care nu le-am primit, descoperim că dascălilor le vor fi diminuate veniturile cu 41%.

Citeşte mai mult...
 
Cartierul Unirii: Constructori mincinoşi si beneficiari revoltaţi PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Aprilie 2009 15:18

Mai mulţi cetăţeni de pe strada Unirii din Sighet se confruntă cu o situaţie inadmisibilă. Problemele au apărut când o firmă desemnată de primărie a început lucrările de construcţie pentru garajele din zonă. Deşi majoritatea beneficiarilor au plătit în avans 6.000 lei, reprezentând contravaloarea unui garaj, aceste lucrări nu au fost finalizate pentru o parte din plătitori.

În consecinţă, aceştia au făcut mai multe demersuri, atât la firma contractoare, cât şi la primărie şi la OPC. Nici până în prezent nu au reuşit, însă, să determine firma să le finalizeze garajele. Lucrările au început la data de 22.08. 2007 şi, conform contractului încheiat între firma constructoare şi beneficiari, aceasta se obliga să termine lucrările la garaje în 60 de zile, dar oamenii s-au văzut şi cu banii daţi, şi fără garaje.

Ultima actualizare Marţi, 07 Aprilie 2009 15:55
Citeşte mai mult...
 
Ziua Sanatatii, situatiile de urgenta in prim plan PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Aprilie 2009 13:25

In data de 7 aprilie intreaga lume sarbatoreste Ziua Mondiala a Sanatatii. In fiecare an Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) propune o tema pentru aceasta aniversare, iar in 2009 tema este Salvam Vieti: Pregatim Spitalele pentru situatii de urgenta.

“Nu cred ca a existat an in care sa nu avem situatii de urgenta unde institutiile din domeniul sanatatii sa nu fi fost parte activa. In 2008 ne-am confruntat cu o serie de inundatii in urma carora tot sistemul de interventie rapida a fost implicat in minimalizarea efectelor, astfel ca am evitat aparitia unor focare de epidemie in zonele calamitate. Daca este sa analizam datele statistice ale OMS vom vedea ca anul trecut 235.000 de oameni si-au pierdut viata ca urmare a unor dezastre naturale, au existat peste 162 de interventii in focare epidemice din intreaga lume si la toate acestea se adauga atentatele dar si accidentele de circulatie.

Citeşte mai mult...
 
Primarii, îndemnaţi să facă proiecte multe şi bune pentru a atrage banii europenilor PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Aprilie 2009 07:46

Din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală se primesc finanţări în vederea dezvoltării satelor.  Autorităţile locale din judeţul Maramureş sunt impulsionate să scrie proiecte de calitate în vederea accesării cât mai multor fonduri europene. Reprezentanţii primăriilor din judeţ, denumiţi promotori locali de integrare europeană, s-au întrunit ieri într-o nouă şedinţă la Palatul Administrativ din Baia Mare. În cadrul acesteia s-au reamintit principalele măsuri, prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR), în baza cărora se primesc finanţări pentru dezvoltarea satelor.

Prezent la întâlnire, subprefectul Alexandru Cosma a remarcat faptul că, până în prezent, s-au atras foarte puţine fonduri europene. “Din această cauză, accesarea fondurilor europene trebuie să fie una dintre preocupările noastre de bază. Cu atât mai mult cu cât perioada de desfăşurare a licitaţiilor s-a redus de la 90 sau 60 la 30 de zile. Avem constituită această reţea a promotorilor locali de integrare europeană, iar primarii trebuie să înţeleagă necesitatea de a identifica problemele existente în comunităţile pe care le conduc şi să elaboreze proiecte pentru atragerea de fonduri europene”, a precizat Cosma, promiţând că va face chiar o analiză a situaţiei din teren privind modul în care autorităţile locale sunt preocupate în acest domeniu. Evidenţele arată că, la sfârşitul anului trecut, în Maramureş erau finalizate doar 55 de proiecte, alte 115 erau în stadiu de proiect, iar 143 în curs de derulare.

Citeşte mai mult...
 
Firmele şi angajaţii, scutiţi de plata asigurărilor sociale la întreruperea temporară a activităţii PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Aprilie 2009 05:53

Din 25 martie a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 28/2009 privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială. Conform acesteia, angajatorii şi salariaţii vor fi scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale, în cazul în care activitatea este întreruptă temporar pe o perioadă de maxim trei luni. Inspectorii de muncă se pregătesc deja de controale, pentru că se aşteaptă să apară nereguli la acest capitol.

Citeşte mai mult...
 
Romano-catolicii sarbatoresc duminica Floriile PDF Imprimare Email
Vineri, 03 Aprilie 2009 15:36

Duminica Floriilor in Biserica romano-catolica se celebreaza duminica, 5 aprilie. Se aminteste intrarea Domnului în Ierusalim si se marcheaza inceputul Saptamanii Mari.
Intrarea Domnului in Ierusalim este cinstita prin procesiunea solemna cu ramuri.
Credinciosii participa la procesiune cantand si purtand ramuri in maini. Ramurile vor fi binecuvantate pentru a fi purtate in procesiune si apoi pastrate acasa cu pietate.
Credinciosii care participa la sfintele liturghii, avand ramuri de salcie in maini, aduc recunostinta pentru tot ceea ce a facut Isus pentru noi toti. Duminica Floriilor este un preludiu a patimilor Domnului si o poarta spre Inviere. Din aceasta zi (de la intrarea Mantuitorului in Ierusalim) pana in noaptea Invierii, in sfintele lacase de cult se oficiaza slujbe speciale.

Citeşte mai mult...
 
Guvernul intentioneaza sa interzica tichetele cadou si tichetele de vacanta pentru acest an PDF Imprimare Email
Vineri, 03 Aprilie 2009 15:21

Guvernul intentioneaza sa interzica acordarea de tichete cadou si tichete de vacanta pana la sfarsitul acestui an, arata surse ministeriale citate de Mediafax. Intr-un proiect de ordonanta de urgenta, se arata ca "Autoritatile si institutiile publice nu pot acorda tichete cadou si tichete de vacanta personalului din cadrul acestora, pana la sfarsitul anului 2009".

Interdictia va fi aplicata autoritatilor si institutiilor publice a caror finantare se asigura integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale, din venituri proprii si subventii acordate de la buget sau integral din venituri proprii.

Decizia vine la o saptamana dupa ce senatorii au adoptat ordonanta de urgenta prin care Guvernul aprobase, in februarie, introducerea tichetelor de vacanta. Ordonanta urma sa treaca si prin votul Camerei Deputatilor, for decizional.

Bogdan Hossu: E o aberatie sa le dai bani in loc sa le dai tichete.

Citeşte mai mult...
 
A treia gravidă în Centrul de la Ocna-Şugatag PDF Imprimare Email
Joi, 02 Aprilie 2009 14:34

După o săptămână halucinantă pentru reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cu un băieţel de numai nouă ani ars de viu în propria locuinţă, o femeie în vârstă de peste 70 de ani opărită cu apa de la duş, într-un centru de îngrijire, şi o tânără de 15 ani, dintr-un centru de plasament, care acuză că ar fi fost violată de trei băieţi, a venit rândul unui alt caz şocant. De data aceasta, legat de Centrul de Plasament de la Ocna-Şugatag. O minoră de 17 ani a rămas însărcinată.

În toamna trecută, presa a relatat despre cazul a două tinere, din acel Centru, care au rămas însărcinate. Acum, a venit rândul altei tinere, de numai 17 ani, internată tot la Ocna-Şugatag, să se pregătească de a deveni mamă. Aceasta a intrat în sistemul de protecţia copilului în urmă cu zece ani şi a fost cunoscută ca o tânără liniştită şi fără probleme. Elevă în clasa a X-a a Colegiului Naţional "Nicolae Titulescu", Baia Mare, ea este cazată la internatul de fete al Grupului Şcolar Tehnic. Vinerea trecută, cazul a ajuns în atenţia autorităţilor, după ce tânăra a lăsat un soi de bilet de adio, care a ajuns la diriginta acesteia. Fata a precizat faptul că este nevoită să părăsească şcoala, din cauza faptului că este gravidă. În cursul aceleiaşi zile, a fost anunţată şefa de Centru Ocna-Şugatag, asistentul social al Centrului şi reprezentanţi ai internatului. A urmat sesizarea Direcţiei de Protecţia Copilului, însă fără atenţionarea persoanelor responsabile cu soluţionarea unui astfel de caz.

Citeşte mai mult...
 
Masuri anticriza la locul de munca! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 01 Aprilie 2009 07:32

Pe fondul crizei economice actuale, Guvernul Romaniei a luat masuri noi pentru cresterea eficientei angajatilor la locul de munca. Acestea se aplica tuturor angajatilor si intra in vigoare incepand cu data de 01.04.2009. Va prezentam in continuare noile norme impuse de catre Guvernul Romaniei:

CONCEDIUL MEDICAL
Din acest moment nu mai acceptam adeverinta medicala a unui doctor prin care se adevereste ca sunteti bolnav. Daca puteti merge la doctor, inseamna ca puteti veni si la serviciu.

OPERATII CHIRURGICALE
Operatiile chirurgicale sunt interzise. Atata vreme cat sunteti angajat la noi, veti avea nevoie de toate organele. Nu veti elimina nimic. Noi v-am angajat intact. In cazul in care eliminati un organ, vom considera acest lucru indisciplina la locul de munca.

Ultima actualizare Miercuri, 01 Aprilie 2009 07:44
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior171172173174175176177178179180UrmătorSfârşit »

Page 180 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact