logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Adapost pentru animale lovit de trasnet in Remeti PDF Imprimare Email
Luni, 13 Aprilie 2009 15:24

Un incendiu a izbucnit la sfarsitul saptamanii la un adapost de animale din comuna Remeti, care a luat foc dupa ce a fost lovit de un trasnet. Flacarile au izbucnit sambata, 11 aprilie, la orele serii, iar pentru stingerea lor au fost chemati pompierii din Sighetu Marmatiei. Pana la stingerea focului, au ars circa 45 de metri patrati de acoperis din lemn, 10 metri patrati de tavan din lemn si 200 de kilograme de fan.

Tot la sfarsitul saptamanii, pompierii au avut probleme cu incendiile de vegetatie uscata, unul dintre acestea avand loc, tot sambata, pe strada Europa, unde au ars 400 de metri patrati de miriste.

Citeşte mai mult...
 
Din această lună, 11.400 de maramureşeni vor primi pensii majorate PDF Imprimare Email
Luni, 13 Aprilie 2009 05:39

Veste bună pentru pensionarii cu venituri mici. Din această lună vor beneficia de pensii majorate. Cei cu venituri sub 300 de lei vor primi o pensie de 300 de lei. Prin urmare, la nivelul judeţului vor beneficia de pensia socială minimă un număr de 11.400 de maramureşeni, ne-a declarat Florin Cuc, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Maramureş. De exemplu, dacă un pensionar avea până acum un venit de 200 de lei, care includea pensia şi orice alt tip de indemnizaţie, din această lună va primi o pensie de 300 lei.
Reamintim că potrivit prevederilor OUG nr. 18/2009, începând de la 1 aprilie se instituie pensia minimă garantată. Pentru anul în curs, nivelul pensiei sociale minime garantate este 300 lei, iar de la 1 octombrie suma va creşte la 350 lei.
Beneficiază de această pensie socială minimă garantată pensionarii sistemului public de pensii cu dominciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.

Citeşte mai mult...
 
Posturile de poliţişti, blocate în Maramureş PDF Imprimare Email
Luni, 13 Aprilie 2009 05:19

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş nu a primit niciun loc pentru încadrarea din sursă externă a agenţilor de poliţie. Curios e că Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat săptămâna trecută că a scos la concurs în vederea încadrării un număr de 12.000 de posturi. Noii angajaţi ar fi urmat să activeze în structurile de ordine şi siguranţă. Cum şefii IPJ s-au plâns de nenumărate ori că se resimte lipsa personalului din mai multe sectoare, rămâne un mister cum de Maramureşul a fost exclus de pe această listă, în vreme ce alte judeţe au primit un număr însemnat de posturi.

Citeşte mai mult...
 
Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat intra in vigoare la 1 iunie PDF Imprimare Email
Duminică, 12 Aprilie 2009 00:39

Termenul prevazut pentru intrarea in vigoare a Legii care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat este 1 iunie 2009, iar angajatorii care incalca prevederile actului normativ risca amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei, potrivit proiectului aprobat de Guvern, informeaza, joi, Realitatea TV.

Proiectul de Lege se refera la persoanele pensionate pentru limita de varsta, apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate celui public, care au venituri salariale sau asimilate acestora dintr-o activitate exercitata pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza unui act de numire.

"Aceasta decizie nu ii afecteaza pe profesori, medici, actori, asistenti maternali, si alte categorii profesionale, adica cei care puteau fi afectati de prima formula a Ordonantei de Urgenta", a explicat, miercuri, Emil Boc.

Citeşte mai mult...
 
De la 1 iulie, românii ar putea plăti o taxă suplimentară pentru serviciile medicale din spital PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 11 Aprilie 2009 23:57

De la 1 iulie, românii ar putea plăti o taxă suplimentară pentru serviciile medicale, primite în spital. Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă sistemul de coplată şi la medicul de familie, respectiv la medicul specialist. O parte din fondurile care vor fi colectate din taxele suplimentare plătite de pacient la spital va fi direcţionată către doctorul care tratează bolnavul sau către alţi furnizori de servicii medicale. O altă parte se va duce la bugetul spitalului.

Jurnaliştii de la România Liberă susţin că este posibil să plătim şi consultaţiile la medicul de familie şi la specialist.

Banca Mondială va oferi Ministerului Sănătăţii asistenţa tehnică necesară. Oficialii băncii susţin că sistemul coplăţii este folosit cu succes în Ungaria şi Croaţia.

Citeşte mai mult...
 
În acest an s-au înregistrat 32 de accidente de muncă în Maramureş PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 11 Aprilie 2009 06:41

Numărul accidentelor de muncă înregistrate în judeţul Maramureş s-a dublat în primul trimestru al acestui an, faţă de perioada similară din 2008. Potrivit situaţiei întocmită de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Maramureş, în primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate nu mai puţin de 32 accidente de muncă, faţă de 16 accidente petrecute în primul trimestru din 2008. Dintre acestea, trei au fost mortale, iar 29 s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă.

Inspectorul şef adjunct din cadrul ITM Maramureş, Dorel Pătraşca, a precizat că exploatarea lemnului şi construcţiile sunt domeniile în care continuă să se producă accidente de muncă.

Citeşte mai mult...
 
Zeci de maramureşeni reclamă că nu primesc la timp drepturile salariale PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 11 Aprilie 2009 06:37

Numărul sesizărilor înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Maramureş a crescut simţitor în ultima perioadă. Reprezentanţii instituţiei susţin că, dacă iau în calcul şi reclamaţiile verbale, numărul sesizărilor s-a triplat în primele trei luni din 2009. De remarcat este faptul că majoritatea angajaţilor care apelează la inspectorii de muncă se plâng că nu primesc la timp drepturile salariale. 

Inspectorul şef adjunct al ITM Maramureş, Marcel Cânţa, punctează principalele probleme cu care se confruntă inspectorii de muncă în relaţia cu angajatorii din judeţ. Printre acestea se află neînregistrarea în termenul impus de lege a contractelor individuale de muncă, nerespectarea prevederilor impuse de contractele colective de muncă (fie contractul colectiv de muncă la nivel naţional, fie cel de la nivel de ramură).

Citeşte mai mult...
 
Sute de probe scot la iveala calitatea proasta a apei potabile din judet PDF Imprimare Email
Vineri, 10 Aprilie 2009 10:38

Cele mai multe probleme sunt in mediul rural, unde apa fantanilor nu e perfect potabila

Intr-un singur an, sute de probe de apa au scos la iveala calitatea proasta a acesteia. Printre obiectele de activitate ale Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures intra si supravegherea calitatii apei potabile distribuita in sistem centralizat sau in sistem local. Un raport al activitatii institutiei scoate la iveala ca, anul trecut, spre exemplu, in judet s-au recoltat peste 1.800 de probe de apa. Desi in mare parte rezultatele au fost bune, sute de esantioane au condus la rezultate necorespunzatoare< 267 din cele analizate chimic si 112 la cele bacteriologice. Alexandru Ilies, directorul DSP, spune ca cele mai multe probleme s-au inregistrat in mediul rural, unde apa fantanilor nu e perfect potabila. In aceste cazuri s-au dat avertismente proprietarilor si primariilor si s-a interzis consumul pana cand parametrii de calitate devin corespunzatori, prin adaugarea unor pastile dezinfectante.

Citeşte mai mult...
 
Ministrul Finantelor catre firme: Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, inchide! PDF Imprimare Email
Vineri, 10 Aprilie 2009 07:46

Firmele care au o cifra de afaceri mai mica de 12.000 de euro vor trebui sa plateasca anual la stat un impozit minim de 500 de euro, a declarat, joi, pentru NewsIn, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, adaugand ca firmele care nu pot plati nici macar aceasta suma nu-si justifica existenta. 

"Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, anual, inchide! Nu avem de unde plati investitiile si nu avem cum sa luam alte masuri economice daca firmele nu-si platesc taxele", a precizat Pogea.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind rectificarea bugetara care prevede si introducerea impozitului forfetar va fi prezentat, sambata, in sedinta de Guvern. Ordonanta va fi sustinuta in Parlament, saptamana viitoare, de catre premierul Emil Boc.

Citeşte mai mult...
 
IPJ MM ne sfatuieste PDF Imprimare Email
Vineri, 10 Aprilie 2009 07:30

In urma intensificării activităţii criminale şi infracţionale în judeţul nostru, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş vine în sprijinul populaţiei cu câteva sfaturi menite să le apere bunurile de preţ şi chiar viaţa, şi amintesc de faptul că numărul pentru urgenţe este 112.

1. Dacă sunteţi nevoit să circulaţi după lăsarea întunericului, stabiliţi-vă traseul astfel încât să ocoliţi locurile neiluminate şi necirculate;
2. Evitaţi scurtăturile prin zone izolate (terenuri virane, şantiere de construcţii, parcuri neiluminate etc.);
3. Dacă vi se pare că sunteţi urmărit, îndreptaţi-vă spre o zonă intens populată, chiar dacă acest lucru implică o schimbare în traseul dumneavoastră iniţial;
4. Solicitaţi ajutorul primului poliţist întâlnit în cale;
5. La intrarea într-un imobil fiţi foarte atent dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte;
6. Asiguraţi-vă că în blocul în care locuiţi luminile sunt aprinse la intrare şi în faţa liftului, odată cu lăsarea întunericului;

Citeşte mai mult...
 
Copil batut de catre un educator la Ocna-Sugatag PDF Imprimare Email
Vineri, 10 Aprilie 2009 07:24

Un minor instituţionalizat la Centrul de plasament pentru copii şcolari Ocna-Şugatag a fost bătut de către un educator din cadrul instituţiei. Evenimentul s-a petrecut la începutul acestei luni, când minorul T.S. a fost agresat fizic, în plină stradă, de către angajatul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş. Altercaţia dintre cei doi a fost observată şi stopată de către un jandarm din Ocna.

Conform unui comunicat al DGASPC Maramureş, "din declaraţia minorului reiese faptul că educatorul l-a lovit cu pumnii şi palmele deoarece nu a traversat în mod corect strada". Directorul instituţiei, Nicolae Boitor, spune că "urmare a celor petrecute, au fost sesizate organele de cercetare penală în vederea efectuării cercetărilor care se impun şi luării măsurilor legale faţă de persoana educatorului, iar conducerea DGASPC Maramureş, având în vedere gravitatea incidentului şi faptul că şeful de centru nu a respectat pentru a doua oară obligaţia de notificare a incidentelor deosebite", a dispus mai multe măsuri.

Citeşte mai mult...
 
La AJOFM sunt declarate disponibile 300 de locuri de muncă la nivelul judeţului PDF Imprimare Email
Vineri, 10 Aprilie 2009 07:21

Se caută sezonieri, confecţioneri, vânzători, mecanici auto, tâmplari etc.

Număr record de locuri de muncă vacante în Maramureş, pentru prima oară în acest an. Asta în condiţiile în care, până acum, joburile vacante nu depăşeau cifra 180. Din păcate însă, multe dintre noile locuri de muncă apărute se adresează muncitorilor necalificaţi. Directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Maramureş, Aurelia Bontea, explică această creştere prin faptul că s-a deschis linia de finanţare pentru primării, în ce priveşte angajarea de personal ce prestează muncă în folosul comunităţii. “Majoritatea persoanelor sunt angajate de primării şi lucrează pe perioadă determinată, iar AJOFM plăteşte din bugetul asigurărilor pentru şomaj 70% din valoarea indicatorului social de referinţă, în prezent 500 lei”, a explicat Aurelia Bontea. Pe lângă aceştia, angajatorii au mai anunţat că angajează 39 de confecţioneri, cinci lucrători comerciali, zece manipulanţi de mărfuri, patru mecanici auto, trei vânzători şi doi tâmplari.

Citeşte mai mult...
 
În perioada 9-16 aprilie, evreii sărbătoresc Pesah PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Vineri, 10 Aprilie 2009 07:06

Pesah (“trecere” în ebraică) sau “Paştele evreiesc” este celebrat în fiecare primăvară, când prima recoltă a fost culeasă. Sărbătoarea aminteşte de exodul evreilor din Egipt. După tradiţie, în seara de Pesah, taţii povestesc copiilor cum a condus Moise evreii afară din Egipt, scăpându-i de sclavia faraonului. O altă tradiţie păstrată şi azi este aprinderea lumânărilor doar de la un foc preexistent. La sfârşitul sărbătorii, cei prezenţi se ating cu plante verzi, urându-şi “Sentak Khadhra”, o binecuvântare pentru un an verde, bogat.
Indiferent de ziua în care cade sărbătoarea, pentru evreii maramureşeni Pesah este încărcat de o semnificaţie aparte: în anul 1944, armatele de ocupaţie naziste au ales tocmai această sărbătoare pentru a înghesui evreii în ghetouri, de unde, o lună mai târziu, au fost deportaţi în lagărele de exterminare.
“Îmi amintesc de alte Seder-uri de Pesah”, povesteşte scriitoarea sigheteană Dora Apşan Sorell în romanul “Scrisori către Miriam”. “Tata (nr - celebrul scriitor Hertzl Apşan) se îmbrăca în mantia albă brodată cu firet de aur, iar mama îşi punea rochia ei cea bună şi unicul şirag de perle şi se îmbrobodea cu un batic de mătase albă, imaculată.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior171172173174175176177178179180UrmătorSfârşit »

Page 179 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact