logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Astazi este Joia Mare. In biserici se citeste Denia celor 12 Evanghelii PDF Imprimare Email
Joi, 16 Aprilie 2009 08:23

Pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici astazi este Joia Mare cand se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitor, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda.  
Este ziua in care incep patimile lui Iisus. Credinciosii participa in acesta seara la Denia celor 12 Evanghelii.

Obiceiuri de Joia Mare
In Sudul tarii, fetele fac cate 12 noduri unei ate, punandu-si la fiecare cate o dorinta si dezlegandu-le cand dorinta s-a implinit. Aceasta ata si-o pun sub perna seara, crezand ca-si vor visa ursitul. Tot aici se pastreaza obiceiul de a spala picioarele celor din casa (copii) de catre femeile mai in varsta.

In Vestul tarii, o familie care prepara painea pentru Paste, pentru biserica, o aduce acum cu vase noi, cu lumanari si vin, pentru a ramane pana la Pasti.

Din Joia Mare pana in ziua de Pasti se zice ca nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se toaca.

Citeşte mai mult...
 
Salariul minim pe economie ar putea creşte la 700 de lei PDF Imprimare Email
Joi, 16 Aprilie 2009 08:14

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat miercuri că Guvernul va lua în discuţie posibilitatea creşterii salariului minim pe economie de la 600 lei la 700 lei după 1 iulie 2009, după discuţii prealabile cu patronatele, iar alocaţia pentru şomaj va rămâne legată de salariul minim.
“Executivul va analiza astăzi o hotărâre de guvern ce priveşte ruperea prestaţiilor sociale de salariul minim pe economie şi, astfel, absolvenţii care intră pe piaţa muncii să nu mai fie plătiţi din acest an la salariul minim pe economie, însă alocaţia pentru şomaj va fi plătită în continuare la 75% din salariul minim pe economie”, a precizat ministrul Muncii.
Marian Sârbu a adăugat că există posibilitatea creşterii salariului minim pe economie “mai uşor” şi că această iniţiativă va fi luată în discuţie după 1 iulie 2009.

Citeşte mai mult...
 
Rezidenţii Centrului Maternal din Sighet vor sărbători Paştele in mod traditional PDF Imprimare Email
Joi, 16 Aprilie 2009 08:09

Vor avea drob de miel, ouă roşii şi alte produse tradiţionale

Centrul Maternal din Sighetu Marmaţiei - care are în administrare şi Centrele de Zi şi de Primire în Regim de Urgenţă precum şi patru Case de Tip Familial (CTF) din municipiu - se îngrijeşte de 110 copii cu vârste cuprinse între 3 luni şi 17 ani, precum şi de opt mame rezidente. Termenul “se îngrijeşte” se potriveşte cum nu se poate mai bine, mai ales acum, cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
“Vom sărbători Paştele cum se cuvine, cu drob de miel, ouă roşii şi toate cele tradiţionale”, spune directoarea centrelor, Viorica Zlati. Bucatele de sărbători au fost primite din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, precum şi de la poliţiştii de frontieră sigheteni care, ca în fiecare an, vin în sprijinul instituţiilor din sistem. În ceea ce priveşte posibilitatea de a pleca “acasă” la familiile extinse, acest an a fost mai sărac: cu excepţia a două mame, rezidenţii vor sărbători alături de colegi.
“Din păcate, până la această oră nu am avut solicitări din partea părinţilor copiilor din Casele de Tip Familial, excepţie făcând padrele franciscan Filipo Aliani, din organizaţia romano-catolică «Quadrofoglio», care pregăteşte în fiecare an un program special la care invită şi copiii din sistem.

Citeşte mai mult...
 
Absolvenţii claselor I-IV din mediul rural primesc burse de 350 lei dacă au rezultate deosebite PDF Imprimare Email
Joi, 16 Aprilie 2009 06:33

Elevii din mediul rural care au absolvit cu rezultate deosebite şcoala primară şi care provin din familii fără posibilităţi vor primi burse în valoare de 350 de lei şi vor urma studiile gimnaziale şi liceale într-o şcoală performantă, a decis miercuri Guvernul.

"Este o bursă care se adresează elevilor din mediul rural, absolvenţi ai ciclului primar, care au potenţial de performanţă. Fiecare inspectorat şcolar, din fiecare judeţ, selecţionează o clasă de 25 de elevi, care urmează cursurile gimnaziale şi liceale în una dintre cele mai performante şcoli ale judeţului", a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Citeşte mai mult...
 
Guvernul a decis reducerea sau desfiinţarea a 179 de taxe şi tarife PDF Imprimare Email
Joi, 16 Aprilie 2009 06:27

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum privind desfiinţarea sau reducerea a 179 din cele 489 de taxe şi tarife parafiscale indentificate de MFP, urmând ca ordonatorii principali de credite să elaboreze până în 15 mai actele normative prin care acestea vor fi reduse sau desfiinţate efectiv.

"Până în 15 mai, ordonatorii principali de credite trebuie să elaboreze acte normative prin care cele 179 de taxe şi tarife vor fi reduse sau desfiinţate", a declarat Boc la finalul şedinţei de miercuri a Executivului. Premierul a spus că procesul de reducere va continua după restructurarea, comasarea şi desfiinţarea agenţiilor guvernamentale, având în vedere că o parte dintre taxe şi tarife se plătesc către aceste structuri. În 2010 va avea loc o a treia etapă de reducere, a mai spus Boc.

Citeşte mai mult...
 
Camera de Comert ofera facilitati la targurile Romexpo PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 15 Aprilie 2009 16:19

Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie (CCI) Maramures vor putea acorda reduceri de pret firmelor din judet care vor sa inchirieze spatii expozitionale in cadrul viitoarelor targuri care se vor organiza in cadrul complexului Romexpo din capitala. Ei au incheiat un contract de reprezentare cu importanta firma bucuresteana, preluand astfel o serie de responsabilitati legate de manifestarile comerciale.

 

“In baza acestui contract cu Romexpo SA Bucuresti, CCI Maramures ofera un discount firmelor membre si nu numai, astfel incat sa aiba posibilitatea de a participa la aceste actiuni la un cost mai redus comparativ cu tarifele aplicate de Romexpo in general”, au aratat reprezentantii institutiei maramuresene.

Ultima actualizare Miercuri, 15 Aprilie 2009 16:21
Citeşte mai mult...
 
De Paste, trenul Timisoara - Sighetu Marmatiei va fi anulat temporar PDF Imprimare Email
Miercuri, 15 Aprilie 2009 15:55

Ministerul Transporturilor a anuntat ca in perioada Sarbatorilor de Pasti si a vacantei scolare vor fi introduse 20 de trenuri suplimentare, pe rutele cele mai solicitate, respectiv Vatra Dornei, Iasi, Suceava, Bacau, Cluj-Napoca, Brasov, Craiova, Lupeni si Marasesti.

De asemenea, in aceasta perioada vor fi suplimentate cu un numar de peste 40 de vagoane unele trenuri de calatori, care vor circula cu plecare din Bucuresti Nord si retur pe relatiile Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Brasov, Oradea, Cluj-Napoca, Deva, Targu Mures, Sighetu Marmatiei, Suceava, Piatra Neamt, Bacau, Iasi, Galati si Constanta.

Citeşte mai mult...
 
Sarea de la Coştiui se topeşte odată cu satul PDF Imprimare Email
Miercuri, 15 Aprilie 2009 10:20

În primavara lui 2005, satul Coştiui din Maramureş a stat sub ameninţarea dezastrului: hectare întregi de teren şi o jumătate dintr-un deal s-au scurs în subteran, în fostele mine de sare. Astfel, satul a fost pus în pericol - la un pas de a fi inundat - iar alimentarea cu apă sărată a băilor distrusă. Autorităţile au reacţionat şi s-au apucat de… plănuit. 

Singura schimbare faţă de momentul alunecării a fost o bandă avertizoare, împrejmuind locul periculos. Primarul Ioan Romaniuc spune că, în afara Direcţiei de Urbanism, care a interzis automat eliberarea de autorizaţii de construcţie în zonă, nimeni nu a făcut nimic. Nu s-a primit niciun ban. Localnicii, urmaşi ai foştilor mineri din ocnele de sare, spun că satul e găurit pe dedesubt, ca un şvaiţer, peste tot sunt galerii de mină ce se pot surpa, în urma infiltrării apei dulci ce corodează pereţii.
În 2006, la Coştiui, s-a deplasat un colonel din cadrul Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă, venit de la Bucureşti. Tot nimic.

• Case de vacanţă pe buza dealului

Deasupra alunecării de teren/a prăbuşirii sunt două gospodării, din care oamenii nu vor să plece nicicum. Baca Elisabeta şi Baca Gyuri, cei care locuiesc în cele două case, spuneau:
"Nu plecăm de-acolo până nu ni se oferă o alternativă. Unde să plecăm? Putem să ne facem alte case? Cu ce bani? Asta e... Când ne-om duce, ne-om duce, n-avem ce face...".

Citeşte mai mult...
 
Ecaterina Andronescu nu demisioneaza. Din lipsa de bani, Ministerul Educatiei inchide cele 4.000 de santiere din scoli PDF Imprimare Email
Miercuri, 15 Aprilie 2009 08:13

Dupa recenta intalnire cu presedintele Romaniei, ministrul educatiei, cercetarii si inovarii, Ecaterina Andronescu, a fost intrebata de catre reprezentantii presei daca ia in calcul demisia, dupa modelul fostului demnitar de la Invatamant Mircea Miclea, din cauza rectificarii bugetare care a taiat din fondurile alocate pentru acest domeniu. “O sa ma gândesc. Am o perioada în care trebuie sa fac niste evaluari."

“Din ce avem acum ca resurse, nu îmi pun problema sa nu îmi ajunga banii în perioada imediat urmatoare sau pentru salarii pâna la sfârsitul anului. Însa sistemul de învatamânt are deschise peste 4.000 de santiere: reparatii în scoli, scoli noi, campusuri scolare. Categoric ca nu se mai pot sustine toate. Nu se mai pot sustine toate si la nivelul de resurse la care ar fi trebuit sa se sustina”, a precizat Andronescu.

Citeşte mai mult...
 
Pensiile nu se dau înainte de Paşti PDF Imprimare Email
Miercuri, 15 Aprilie 2009 05:42

Anul acesta, plata pensiilor nu a fost decalată, aşa că majoritatea pensionarilor nu vor putea intra în posesia banilor înainte de Paşti. Plata pensiilor către beneficiari se va face după programul normal, în intervalul 15-27 aprilie. Poştaşii vor distribui pensiile începând de azi. Cei care au conturi bancare le pot ridica tot de azi înainte. Pensionarii care vor rămâne fără bani de sărbători sunt nemulţumiţi, dar acum nu se poate face nimic. Vlad Oneţ, director adjunct al Oficiului Judeţean de Poştă Maramureş, consideră că anul acesta nu a fost decalată data de distribuire a pensiilor datorită faptului că acestea s-au majorat cu 3% începând cu luna aprilie. A fost necesar un volum mare de muncă din partea Casei Naţionale de Pensii, care a necesita timp, aşa că pensiile nu puteau fi distribuite în devans faţă de data normală.

Citeşte mai mult...
 
Primavara creste cu 50% oferta de locuri de munca PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 15:09

Pentru prima oara in ultimele luni, pe piata locurilor de munca din Maramures s-a inregistrat o crestere semnificativa a ofertelor. Numarul agentilor economici care cauta angajati e aproximativ acelasi, insa  cifra job-urilor puse de acestia la dispozitia somerilor a saltat cu mai bine de 50 de procente.

 La ora actuala, in evidentele Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) figureaza 210 noi posturi iar oficialii institutiei sunt convinsi ca in perioada urmatoare trendul ascendent al ofertelor va fi mentinut. 

 Directorul unitatii, Alexandru Bondrea, si-a explicat cresterea prin prisma faptului ca a venit primavara iar societatile au reluat o serie de activitati intrerupte pe perioada sezonului rece.

Citeşte mai mult...
 
Marian Timofti: "Imi permit sa afirm ca 80% din vinurile din Romania sunt contrafacute" PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 06:05

Marian Timofti"Ma numesc Marian Timofti si sunt plecat din Romania din 1986. Fac meseria de sommelier de vreo 16 ani. Mi-am facut scoala in Italia, m-am indragostit de vinuri in sensul bun al cuvantului. In Italia mi-am dat seama ca o scoala de sommelieri facuta in adevaratul sens al cuvantului, iti schimba modul de gandire despre cum trebuie sa bei si sa mananci in viata." (...)

Inainte de masa se bea un spumant care intr-adevar ne deschide pofta de mancare

Ce face o tuica? O tuica bauta inainte de masa, ii trage un pumn in cap ficatului, il face knock-out, dupa care poti sa bagi peste el orice. Iar el va fi obligat in noaptea respectiva, sau in ziua urmatoare, sa ajute la digestia tuturor bauturilor si mancarurilor pe care i le-ai indesat deasupra, nemaisimtind nimic.

Citeşte mai mult...
 
Ieri, grefierii din Baia Mare şi Sighet au continuat protestele PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 05:38

Personalul auxiliar de specialitate din cadrul Tribunalului Maramureş şi-a reluat ieri protestul început la sfârşitul săptămânii trecute. La ora 10, anagajaţii au întrerupt lucru şi au ieşit în faţa Palatului de Justiţie manifestându-şi nemulţumirea faţă de intenţia guvernanaţilor de a reduce salariile prin anularea unor sporuri obţinute legal de-a lungul timpului. Exact la aceeaşi oră a avut loc o şedinţă de urgenţă a magistraţilor din cadrul Tribunalului Maramureş, ceea ce a făcut ca activitatea să fie întreruptă complet, nicio cauză programată după ora 10 nu a mai fost judecată. Anamaria Miclăuş, consilier pentru relaţii publice, a declarat că şedinţele s-au suspendat din cauza magistraţilor şi nu a personalului auxiliar, deoarece în stradă au ieşit doar cei care nu au fost programaţi în diferite cauze.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior171172173174175176177178179180UrmătorSfârşit »

Page 178 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact