logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Kreuleanka PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Aprilie 2009 08:21

Asociaţia pentru Dezvoltare Locală Ivan Krevan, din Repedea, a lansat, de curând, proiectul Kreuleanka. Acesta este realizat în parteneriat cu Şcoala de Arte şi Meserii nr. 1 Repedea şi Căminul Cultural şi finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei, prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) - Fondul pentru Organizaţii Neguvernamentale. Termenul de finalizare al proiectului este 28 februarie 2010. 

Scopul proiectului îl reprezintă promovarea patrimoniului cultural ucrainean din comuna Repedea, judeţul Maramureş. Obiectivele proiectului sunt încurajarea participării tinerilor din zonă pentru valorificarea patrimoniului cultural imaterial ucrainean de pe Valea Ruscovei pe o perioadă de zece luni; creşterea implicării comunităţii locale în promovarea valorilor culturale ucrainene de pe Valea Ruscovei, pe o perioadă de 11 luni; dezvoltarea capacităţii instituţionale a Asociaţiei "Ivan Krevan" pentru atragerea de fonduri din comunitate pentru promovarea valorilor culturale locale, într-o perioadă de şase luni.

Citeşte mai mult...
 
4.223 elevi din judet vor primi lunar 180 de lei PDF Imprimare Email
Joi, 23 Aprilie 2009 11:10

In acest an scolar, un numar de 4.223 de elevi din judet vor beneficia de programul national de protectie sociala “Bani de liceu”, cu 866 mai putini fata de anul trecut. Bani de liceu primesc si elevi care beneficiaza de o masura de protectie sau cei aflati sub tutela, in cazul respectarii conditiei de venit. Acestia vor primi lunar suma de 180 lei. Elevii care acumuleaza mai mult de 20 de absente pe semestru si daca sunt corigenti pe parcursul anului scolar isi pierd dreptul de a mai beneficia de “Bani de liceu”, deoarece acest program are scopul de a stimula elevii sa obtina cat mai bune rezultate la invatatura.

Citeşte mai mult...
 
Serbare câmpenească pentru copiii Centrului de Plasament din Ocna Şugatag PDF Imprimare Email
Joi, 23 Aprilie 2009 08:12

În ultima perioadă, Centrul de Plasament pentru Copii Şcolari din Ocna Şugatag, aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a fost în atenţia presei. Asta datorită unor evenimente care nu i-au făcut cinste, creând oarecum imaginea că la Ocna Şugatag lucrurile nu merg cum trebuie. Că situaţia de fapt este cu totul alta ne-a convins chiar pesonalul celor două instituţii de ocrotire socială, respectiv Centrul de Plasament şi Casa de Tip Familial. Acestea, pe întreaga perioadă a Sărbătorilor Pascale, au fost alături de copii, făcând tot posibilul ca aceştia să se simtă “nu ca într-o instituţie, ci ca într-o familie”, ca să cităm cuvintele educatoarei Ioana Duma. “După ce am sărbătorit aşa cum se cuvine Învierea Domnului, participând la slujba de sfinţire a bucatelor şi apoi servind masa alături de copii, împreună cu şeful de centru, Florin Poenar, am organizat o sărbătoare câmpenească în zona numită Darasca.

Citeşte mai mult...
 
CJ ar putea suporta o parte a cheltuielilor de la Memorialul din Sighet PDF Imprimare Email
Joi, 23 Aprilie 2009 07:40

Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş ar putea suporta, din bugetul propriu, o parte a cheltuielilor lunare de la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmaţiei. Preşedintele Mircea Man a declarat că administraţia judeţeană va analiza posibilitatea ca o anumită sumă din cheltuielile totale de la muzeul din Sighet să fie achitată de la buget. “Nu mi se pare firesc ca toate cheltuielile de la Muzeul din Sighet să fie suportate de Consiliul Local. Chiar dacă este an de criză, vom încerca să suportăm o parte din cheltuieli noi”, a declarat recent preşedintele CJ. Cea mai mare parte a cheltuielilor de la Muzeul din Sighetu Marmaţiei este destinată pentru plata drepturilor salariale. Potrivit viceprimarului municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, în acest an Consiliul Local a aprobat alocarea a 600.000 lei pentru Memorial, sumă ce acoperă cheltuielile doar în prima jumătate a lui 2009.

Citeşte mai mult...
 
Profesorii din Maramures ameninta cu declansarea grevei in perioada tezelor unice PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Aprilie 2009 07:53

Sindicatul Liber din Invatamant Maramures a finalizat referendumul privind formele de protest la care sunt hotariti sa recurga membrii de sindicat. Astfel, 59,19% dintre acestia sunt de acord cu miting la Bucuresti, 67,95% opteaza pentru greva generala in zilele desfasurarii tezelor unice, iar 61,70% pentru greva generala luna iunie. Sondajul facut printre cadrele didactice din Maramures a mai indicat ca 60,15% dintre acestea opteaza pentru boicotarea examenului de bacalaureat.

Liderul SLI Maramures, Liviu Marian Pop, a aratat ca rezultatul referendumului pentru declansarea actiunilor de protest se va analiza la Bucuresti, in cursul zilei de vineri 24 aprilie 2009, de la ora 10.00 la sediul federatiei sindicale. Tot cu aceasta ocazie se va stabili strategia de actiuni sindicale a FSLI in contextul evolutiei evenimentelor din ultima perioada. ”Speram ca la programul de actiuni propus de FSLI, sa se alinieze si celelalte federatii”, a aratat Liviu Marian Pop, care a precizat ca dascalii nu vor renunta prea usor la drepturile deja dobandite.

Citeşte mai mult...
 
Pasii unei concedieri PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Aprilie 2009 07:37

Realizarea unui plan onest si riguros de business, taierea costurilor, stabilirea numarului de concediati, aplicarea normelor juridice in vigoare si oferirea de solutii alternative fostilor angajati sunt principalele etape de parcurs in cazul in care compania decide sa recurga la disponibilizari de personal.

Etapele unei concedieri, neglijate de companii

"Strategia de concediere trebuie sa ia in considerare nu numai numarul angajatilor sau tipurile de job-uri la care se renunta, ci si aspecte cu privire la pasii concreti, legali ai concedierii, pachetele compensatorii, serviciile de outplacement sau consiliere care se acorda", afirma Marilena Petrec, CEO al firmei de consultanta APT Resources & Service.

Cu toate acestea, specialistii in resurse umane afirma ca un numar semnificativ de companii din Romania neglijeaza multe dintre etapele de business si dintre cele impuse de lege pentru a duce la bun sfarsit o disponibilizare. "Cele mai multe companii nu se pregatesc deloc si acesta este motivul pentru care afacerile mai pot fi cu greu salvate", spune Marian Manolache, managing partner al firmei de recrutare Skill Team.

Citeşte mai mult...
 
65 ani de la deschiderea ghetourilor din Maramureş PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Aprilie 2009 07:25

Chiar dacă în urma deciziei Guvernului României, Ziua Holocaustului Evreilor din România este comemorată în 9 octombrie, pentru evreii din teritoriile anexate în 1940 Ungariei hortyste - şi deci şi Maramureşul - data de tristă amintire este 16 şi apoi 20 aprilie 1944. Atunci evreii din Dragomireşti şi localităţile Botiza, Glod, Strâmtura, Ieud, Şieu şi Rozavlea au fost înghesuiti în ghetoul din centrul Dragomireştiului, localitate în care a fost deschis primul ghetou din întreaga zonă controlată de armatele naziste. A urmat, la 20 aprilie, deschiderea ghetoului din Sighetu Marmaţiei, de fapt două ghetouri, unul în centrul oraşului (aria cuprinsă între străzile Dragoş Vodă, 9 Mai, Tudor Vladimirescu, George Coşbuc şi Popa Lupu) şi un ghetou mai mic, într-o zonă suburbană din vestul oraşului. La o zi după aceea a fost deschis ghetoul din Berbeşti şi, mai târziu, un ghetou la Vişeu de Sus.

Ultima actualizare Miercuri, 22 Aprilie 2009 08:05
Citeşte mai mult...
 
67% dintre profesori vor greva in perioada tezelor unice PDF Imprimare Email
Marţi, 21 Aprilie 2009 13:15

Liviu Marian PopSindicatul Liber din Invatamant (SLI) Maramures a finalizat referendumul privind formele de protest la care sunt hotarati sa recurga dascalii din judet in perioada urmatoare.

59,19% dintre profesorii maramureseni sunt de acord cu un miting la Bucureşti,  67,95% opteaza pentru greva generala in zilele desfasurarii tezelor unice, iar 61,70%  pentru greva generala in luna iunie. De asemenea, 60,15% dintre sindicalistii din educatie doresc boicotarea examenului de bacalaureat.

“Joi, 23 aprilie, la ora 13.00, la sediu Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), va avea loc sedinta Biroului Operativ, iar vineri 24 aprilie, de la ora 10.00 se va intruni Consiliului National al FSLI, unde se va analiza rezultatul referendumului national pentru declansarea actiunilor de protest si se va stabili strategia pe care sindicalistii o vor urma”, se arata intr-un comunicat de presa al presedintelui SLI Maramures, Liviu Marian POP.

Citeşte mai mult...
 
Politia de frontiera din Sighetu-Maramatiei alaturi de copiii de la CTF Sighet PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 18 Aprilie 2009 13:16

Mai bine de 35 de copii cu dizabilităţi severe din Casa de Tip Familial din Sighetu Marmaţiei au primit în această perioadă cadouri, graţie unei sponsorizări venite din partea Poliţiei de Frontieră Sighet.

Sponsorizarea a constat în donarea a 2.880 lei, bani din care s-au achiziţionat diverse hăinuţe şi încălţăminte pentru micuţii trataţi aici. "Am primit 28,8 milioane lei vechi, bani din care am achiziţionat pentru copiii pe care-i îngrijim treninguri, adidaşi, şlapi, tricouri şi lenjerie de corp. Am vrut astfel să le aducem o bucurie în preajma Paştilor, iar la toate acestea vom adăuga o masă de sărbătoare specifică fiecărei familii din Ardeal - cu pască şi cozonac, ouă roşii, dulciuri şi miel. De toate aceste daruri se vor bucura cei 36 de copii pe care-i îngrijim şi care suferă de grade severe de handicap", declară Floare Moldovan, coordonatorul Centrului de Tip Familial din Sighetu Marmaţiei.

Citeşte mai mult...
 
Cursuri printre găleţi şi saci de ciment PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 18 Aprilie 2009 12:38

Ape tulburi în sistemul educaţional românesc. Rectificarea bugetului - şi aşa lovit de criză -  afectează şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI). Actualul ministru, Ecaterina Andronescu, afirmă că se încearcă o optimizare a fondurilor de care dispune ministerul pe care îl conduce. Însă, chiar şi aşa, nu se va acorda niciun leu (vechi!) pentru continuarea lucrărilor din şcolile româneşti.

Nici la nivelul judeţului Maramureş, situaţia nu e roz. Majoritatea şcolilor din mediul rural din judeţ sunt "în şantier". Elevii sunt nevoiţi să înveţe în praf, printre găleţi şi saci cu ciment. Grav este că situaţia nu se va ameliora nici în decursul acestui an. Bani de la bugetul de stat nu vor veni în scopul continuării lucrărilor. Unii reprezentanţi ai primăriilor au demarat lucrări în avans, în speranţa că vor primi ulterior de la MECI banii necesari pentru terminarea reabilitărilor şi se află acum în situaţia nefericită de a nu putea achita sumele restante către firmele care au efectuat lucrările. Ce să mai vorbim de finalizarea lor?!

Citeşte mai mult...
 
Pădurarii gestionari ai cantoanelor vor plăti din buzunare valoarea lemnului furat PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 18 Aprilie 2009 06:34

În primul trimestru al acestui an, în Maramureş, infracţiunile silvice au fost în creştere faţă de perioada similară a anului trecut. Astfel, în ceea ce priveşte tăierea arborilor, în acest an s-au înregistrat 38 de infracţiuni, cu un volum total de masă lemnoasă de 506 mc. Valoarea lemnului dispărut se ridică la 137.790 de lei. De asemenea, s-au înregistrat 73 contravenţii, cu un volum de masă lemnoasă de 67 mc, în valoare de 9.219 lei. Cele mai multe infracţiuni s-au înregistrat pe raza Ocoalelor Silvice Poieni (13), Vişeu (9) şi Mara (6). Personalul silvic nu a reuşit să justifice 252 mc de lemn, în valoare de 58.377 lei. Prejudiciul în această situaţie va fi recuperat de la pădurarii gestionari ai cantoanelor silvice, cărora li se vor reţine bani din salariu. Anul trecut în primele trei luni ale anului s-au înregistrat 36 de infracţiuni silvice, cu un volum total de masă lemnoasă de 411 mc, în valoare de 77.845 lei. Prin cele 66 de contravenţii s-au înregistrat 66 mc de lemn tăiat fără forme legale, în valoare de 7.501 lei. 168 mc de lemn, în valoare de 15.800 de lei, nu au putut fi justificaţi de pădurari. Banii au fost recuperaţi de la pădurari.

Citeşte mai mult...
 
Un sighetean este nemulţumit de chiria majorată PDF Imprimare Email
Vineri, 17 Aprilie 2009 07:30

Ioan Frasin, din Sighetu Marmaţiei, locuieşte într-o locuinţă socială. Sigheteanul este nemulţumit că s-a majorat chiria şi nu îşi permite să o plătească. Din această cauză a venit la Prefectura Maramureş pentru a-şi spune necazul în speranţa că va fi ajutat. Dar Instituţia Prefectului nu are competenţă în soluţionarea acestei probleme, însă i se va întocmi o notă de audienţă către Primăria Sighetu Marmaţiei pentru a afla legalitatea instituirii chiriei respective.

Citeşte mai mult...
 
Petrom scumpeste benzinele cu 3 bani/litru, de astazi PDF Imprimare Email
Joi, 16 Aprilie 2009 17:19

Compania Petrom, controlata de grupul OMV din Austria, majoreaza preturile de referinta la benzine cu 3 bani/litru, de astazi, ora 16.00, in timp ce preturile motorinei raman neschimbate, a anuntat compania.

Astfel, benzina Premium fara plumb 10 ppm costa de astazi 3,41 lei/litru, litrul de benzina Top Premium fara plumb 99+ 3,74 lei, iar sortimentele de benzina OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100 3,51 si respectiv 4,14 lei.

Motorina Top Euro Diesel 4 este 3,42 lei/litru, motorina OMV Sprint Diesel 3,47 lei, in timp ce litrul de motorina Euro Diesel 4 costa 3,29 lei, iar cel de OMV Premium Diesel 3,75 lei/litru.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior171172173174175176177178179180UrmătorSfârşit »

Page 177 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact