logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Maramureşul primeşte 13 ambulanţe cu tracţiune 4X4 pentru intervenţiile de urgenţă PDF Imprimare Email
Joi, 30 Aprilie 2009 15:16

Şapte dintre acestea vor fi repartizate la ISU şi şase vor fi date Serviciului Judeţean de Ambulanţă

Veşti bune la şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural Maramureş: în judeţ urmează să ajungă mai multe ambulanţe, majoritatea cu tracţiune 4X4, care vor fi utilizate de personalul specializat la intervenţiile de urgenţă. Autorităţile abilitate au remarcat, în urma centralizării datelor, că natalitatea a înregistrat pentru prima oară un trend ascendent, în timp ce numărul deceselor este în scădere.

Doctorul Alexandru Ilieş, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, a prezentat o situaţie detaliată privind structura sistemului sanitar din Maramureş, rezultatele programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei şi investiţiile făcute în spitalele din judeţ anul trecut. Multe dintre date le-aţi putut lectura şi în paginile cotidianului nostru şi nu vom mai insista asupra lor. De remarcat este faptul că statisticile relevă pentru prima oară un trend ascendent pentru natalitate, în condiţiile în care în ultimii doi ani sporul natural a fost negativ. Îngrijorătoare sunt, în opinia directorului DSP, rezultatele programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.

Citeşte mai mult...
 
Punct de informare privind gripa porcina la frontiera de la Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Miercuri, 29 Aprilie 2009 17:29

Un punct de informare privind gripa porcina functioneaza la Sighetu Marmatiei. Aceasta este una dintre masurile luate de autoritatile sanitare pentru prevenirea cazurilor de gripa porcina. “Populatia trebuie sa constientizeze faptul ca in momentul de fata exista un risc de care nu este scutita nicio tara de pe glob. Respectarea igienei personale si colective este esentiala in astfel de cazuri, iar preventia este care scuteste de riscul de a face aceasta viroza”, a declarat directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures, dr. Alexandru Ilies. Acesta a adaugat ca, la aparitia primelor simptome (febra), se recomanda evitarea colectivitatilor si izolarea la domiciliu. “Personalul medical asigura non-stop asistenta persoanelor care trec prin punctul de frontiera de la Sighetu Marmatiei. Avem totusi convingerea ca nu vor fi probleme. Tratata in faza incipienta, boala este vindecabila”, a completat dr. Ilies.

Ultima actualizare Joi, 30 Aprilie 2009 17:50
Citeşte mai mult...
 
Cresc galopant datoriile la banci ale maramuresenilor PDF Imprimare Email
Miercuri, 29 Aprilie 2009 15:32

Restantele mai mari de o luna la credite au crescut cu aproape 56% in primul trimestru din 2009, pana la 4,47 miliarde lei (1,05 miliarde euro), potrivit statisticilor BNR pe luna martie 2009, in conditiile in care avansul restantelor la imprumuturile in valuta a fost de 93,94% si la cele in lei, de 35,7%. Restantele totalizau la finele lunii decembrie a anului trecut 2,86 miliarde lei. Comparativ cu finele lunii martie 2008, soldul restantelor a crescut de 3,24 ori, de la 1,38 miliarde lei la 4,46 miliarde de lei, potrivit datelor publicate luni de banca centrala. Situatia nationala este valabila si in Maramures, unde creditele au ajuns la sfarsitul lui 2009 la valoarea de 1.32 miliarde de lei, valoarea restantelor fiind de 41,59 milioane de lei, aproape dubla fata de cea din urma cu o jumatate de an.

Citeşte mai mult...
 
Liberi de 1 Mai PDF Imprimare Email
Miercuri, 29 Aprilie 2009 14:00

Vacanta de primavara s-a incheiat, iar elevii din ciclul preuniversitar s-au intors la cursuri, dar nu pentru mult timp. Pe data de 1 Mai vor mai avea o zi libera. Bucuria cea mai mare este in randul elevilor din clasele a VII-a si a VIII-a, pentru ca vor avea mai mult cu trei zile la dispozitie sa se pregateasca pentru teza la limba si literatura romana, care se va desfasura in 5 mai. Semestrul II al acestui an scolar a inceput in 9 februarie, cursurile urmand a se desfasura pana pe 12 iunie. Vacanta de vara va incepe in 13 iunie si se va incheia pe 13 septembrie. Pavel Filip, inspector scolar a subliniat< “In cazuri deosebite, ISJ poate aproba la cererea conducerii institutiilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar. Aprobarea eventualelor schimbari se realizeaza doar in conditiile asigurarii numarului de 172 de zile de cursuri, precum si a posibilitatii ca toti elevii sa participe fara nici o restrictie la examenle de bacalaureat si absolvire”.

Citeşte mai mult...
 
Pana in 5 mai, profesorii isi pot depune dosarele pentru transfer PDF Imprimare Email
Miercuri, 29 Aprilie 2009 13:57

Cadrele didactice care doresc sa se transfere pe un post mai aproape de casa, dar si cele care vor intra anul acesta in restrangere de activitate, pot depune dosarele la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Maramures pana in data de 5 mai, cu exceptia zilei de 1 mai. Simion Pop, inspector de specialitate ISJ Maramures, a precizat faptul ca termenul a fost amanat pentru ca s-a asteptat aparitia ordonantei de guvern care permite transferul dascalilor din mediul urban si invers.

Citeşte mai mult...
 
Din toamnă, vom plăti majoritatea serviciilor medicale din spitale PDF Imprimare Email
Marţi, 28 Aprilie 2009 16:20

Românii vor avea mai puţine servicii medicale gratuite. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat la o dezbatere a Guvernului Privat că din toamnă va introduce mecanismul de coplată a serviciilor medicale şi pachetul minim de servicii. Asta înseamnă că vom da bani pe majoritatea serviciilor medicale din spitale.

Va plăti statul, dar vor plăti şi pacienţii. Prin introducerea sistemului de coplată, Ion Bazac doreşte înlăturarea şpăgii date de pacienţi medicilor. 

"Pachetul de servicii va fi gata la 1 iulie, dată la care vom defini exact ce înseamnă şi coplata. Pachetul de servicii îl vom implementa de la 1 septembrie, astfel încât să avem timp pe perioada verii să facem o campanie de informare. O campanie corectă de informare poate arată avantajele coplăţii", a explicat Bazac.

Citeşte mai mult...
 
Guvernul ingheata salariile tuturor bugetarilor PDF Imprimare Email
Marţi, 28 Aprilie 2009 16:15

Executivul a aprobat marti o ordonanta de urgenta prin care se prelungeste pana la 31 decembrie 2009 termenul de aplicare a actelor normative care reglementeaza salarizarea personalului din sectorul bugetar, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern. Prim-ministrul sustine ca Guvernul face eforturi sustinute sa poata achita salariile si pensiile si ca se va mai vorbi de majorari salariale, daca se vor gasi resurse financiare.

Guvernul a discutat, marti, o OUG prin care se prelungeste pana la finele anului aplicabilitatea OUG 1/2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar, ceea ce inseamna inghetarea salariilor pentru 2009 in sistemul bugetar, potrivit unor reprezentanti ai Guvernului, citati de NewsIn.

Ultima actualizare Miercuri, 29 Aprilie 2009 07:00
Citeşte mai mult...
 
Incep inscrierile pentru examenul de bacalaureat PDF Imprimare Email
Marţi, 28 Aprilie 2009 14:45

In acest an, bacul este programat pentru perioada 22 iunie si 5 iulie

In perioada 1 - 8 mai se fac inscrieri pentru examenul de national de bacalaureat. La fel ca anul trecut, elevii claselor a XII-a vor avea de sustinut 6 probe, iar subiectele vor fi postate pe Internet.
De precizat ca acest an este ultimul in care se aplica acest model de testare a cunostintelor. Pot sustine examenul atat elevii din seria curenta, cat si cei care nu au promovat bacalaureatul in anii anteriori. Inspectorul Pavel Filip a mentionat ca la nivelul judetului Maramures, aproximativ 5.000 de absolventi vor da bacul. La acestia se adauga absolventii din seriile anteriore, precum si cei din invatamantul particular. Cei care vor sustine examenul a treia oara vor scoate din buzunar suma de 217 lei.

Citeşte mai mult...
 
Directorul Centrului de la Poienile de sub Munte şi-a dat demisia PDF Imprimare Email
Marţi, 28 Aprilie 2009 11:16

Cutremur la propriu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş. La nici două săptămâni de la demisia şefului de centru din Ocna-Şugatag, Maria Chindriş, "exemplul" acesteia este preluat de dr. Petrişor Zâmbrean, directorul Centrului de îngrijire şi asistenţă a persoanelor cu handicap din Poienile de sub Munte.

Directorul DGASPC Maramureş, Nicolae Boitor, spune că demisia lui Zâmbrean ţine de "motive personale". Să nu uităm, însă, că centrul pe care l-a condus medicul era de mai multă vreme motiv de râcă între conducerea Consiliului Judeţean şi DGASPC. Colac peste pupăză, la puţin timp după începerea noului an, o bătrână îngrijită în centru a fost opărită la duş, femeia cu handicap fiind lăsată nesupravegheată sub jetul fierbinte de apă. "Am semnat deja cererea de demisie a doctorului Petrişor Zâmbrean cu începere de la 1 mai.

Citeşte mai mult...
 
Profesorii boicoteaza tezele unice PDF Imprimare Email
Luni, 27 Aprilie 2009 15:47

Liviu Marian PopProfesorii din intreaga tara vor boicota tezele cu subiect unic. Forma de protest, care a fost adoptata in urma unui referendum national, trage un semnal de alarma vizavi de situatia critica a invatamantului romanesc.

Profesorii sunt nemultumiti atat de rectificarea bugetara negativa, care a scos din vistieria Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) 811 milioane de lei, cat si de ordonanta care va duce la demiterea directorilor de scoli.

“Au fost aprobate trei ordonante de urgenta 34, 35 si 37, care au in componenta lor si articole ce vizeaza sistemul de invatamant. Una dintre ele rectifica negativ bugetul MECI si va afecta negativ intreg sistemul, incepand de la investitii si terminand cu resursele umane, o alta ordonanta taie niste sporuri acordate administratorilor financiari, in speta a contabililor, ale caror salarii vor fi reduse cu 25%, iar ultima ordonanta demite in bloc toti directorii, directorii adjuncti ai unitatilor de invatamant si inspectorii scolari incepand cu data de 6 mai. Toate aceste masuri produc tensiuni in sistemul de invatamant”, a declarat presedintele Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Marian Pop.

Citeşte mai mult...
 
Ambii părinţi de gemeni sau tripleţi vor beneficia de indemnizaţie PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 25 Aprilie 2009 06:43

Veste bună pentru mămicile care vor da naştere la gemeni sau tripleţi. Asta pentru că, potrivit unui proiect de lege, ambii părinţi vor avea posibilitatea să stea acasă cu micuţii şi vor putea beneficia de indemnizaţie de creştere a copilului. “Vârfurile politice ale judeţului s-au angajat să susţină un proiect de lege prin care mămicile care aduc pe lume gemeni sau tripleţi să primească sume considerabile, de două, respectiv de trei ori mai mari pentru îngrijirea copiilor. Fiind un proiect legislativ, cu siguranţă nu se va încheia sesiunea parlamentară fără ca acesta să fie votat”, este de părere dr. Alexandru Deac, preşedinte director general al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Reintroducerea orelor de agricultura in scoli ar putea dezvolta satele de munte PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Aprilie 2009 12:16

Membrii Forumului Montan din Romania incearca sa readuca tinerii la tara

Mai ales in zonele de deal si de munte, agricultura are foarte mult de suferit. Incet, incet, si in Maramures satele sunt depopulate, tinerii fiind plecati in zone urbane sau strainatate, iar batranii ramasi la obarsii nu mai au putere sa tina gospodaria si sa lucreze pamantul. De aceea, membrii Forumului Montan din Romania incearca sa gasesca solutii pentru revigorarea activitatii agricole in zonele de deal si munte. „Prima solutie care se impune pentru relansarea activitatii in aceste zone, dar mai ales pentru atragerea tinerilor la tara, ar fi introducerea orelor de agricultura in programa scolara, astfel incat elevii sa dobandeasca cunostinte minime in acest domeniu. Orele de agricultura actuale ar trebui readaptate la conditiile de acum. Nu putem discuta despre agricultura practicata inainte de 1989.

Citeşte mai mult...
 
Calvarul birocratic al adopţiilor din Maramureş PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Aprilie 2009 08:24

Condamnaţi la suferinţă. Aceasta este soarta a tot mai mulţi bebeluşi care vin pe lume şi apoi sunt abandonaţi de părinţi. Autorităţile competente lucrează la un proiect de lege pentru familiile care fac eforturi disperate pentru a-i lua acasă pe prunci. Asta pentru că aceia care îşi doresc să adopte un copil se luptă ani de zile cu birocraţia din sistem.

Autorităţile competente vin cu un set de propuneri care să conducă la scurtarea termenului în care o familie poate adopta un copil. Statisticile arată că, din cauza birocraţiei, cei care vor să salveze un copil de la singurătate îşi pierd speranţele pe drum. Asta deoarece procedurile de adopţie ajung să dureze ani de zile. Perioada de adopţie în urma căreia se decide dacă părinţii primesc dreptul de a înfia un copil sau nu ar putea fi scurtată sub opt luni. Acest lucru ar conduce la micşorarea perioadelor de obţinere a actelor de către părinţi sau la obligativitatea testelor de paternitate în cazul taţilor care îşi recunosc târziu copiii. Cei de la Oficiul Român pentru Adopţii vor înfiinţa un birou de consiliere pentru cei care doresc să adopte un copil şi un compartiment de control pentru a monitoriza modul în care se desfăşoară procedura de adopţie. În ceea ce priveşte legea adopţiilor, aceasta a fost modificată.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior171172173174175176177178179180UrmătorSfârşit »

Page 176 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact