logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Ieri a fost marcată Ziua Internaţională a Asistentului Medical PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 09 Mai 2009 10:57

Deseori sunt la capul bolnavilor şi au grijă să le aline suferinţa. Pentru a arăta cât de importantă este meseria lor, ieri, la Casa Tineretului, a fost marcată Ziua Internaţională a Asistentului Medical. Toţi cei prezenţi în prezidiu au subliniat faptul că asistentul medical este mâna dreaptă a medicului. Tema sub care s-au desfăşurat manifestările din acest an a fost “În slujba comunităţii şi oferind servicii de calitate: asistenţii medicali sunt în prima linie a îngrijirilor de sănătate primare”. 

Aproximativ 1.000 de asistente medicale din Maramureş au fost prezente la Conferinţa Judeţeană organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Asistentului Medical. Înainte de a începe sesiunea de comunicate, asistentele şi asistenţii medicali au fost felicitaţi de directorii instituţiilor de sănătate din judeţ. În prezidiu au fost prezenţi dr. Adrian Popa, reprezentant al Colegiului Medicilor, dr. Alexandru Ilieş, director al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Dan Lazăr, reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate, Maria Cicioc, preşedinta Colegiului Farmaciştilor, dr. Dănuţ Mureşan, directorul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă, Ionică Pop, vicepreşedinte Sanitas, precum şi Viorica Totorean, vicepreşedinta Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi preşedinta filialei Maramureş. Cu toate că nu a reuşit să fie prezent în sală, primarul Cristian Anghel a ţinut să felicite asistentele medicale pentru efortul depus. Aplaudat în semn de apreciere şi respect, dr. Dănuţ Mureşan a recunoscut că de fiecare dată când participă la această manifestare este un privilegiu.

Citeşte mai mult...
 
Meditaţiile - moft sau necesitate? PDF Imprimare Email
Vineri, 08 Mai 2009 10:36

Modă sau necesitate pentru elevi, meditaţiile au devenit o practică obişnuită şi aduc cadrelor didactice un ban în plus pe lângă salariu. Mulţi dintre profesorii maramureşeni desfăşoară activităţi suplimentare de pregătire a unui număr important de elevi în schimbul unor sume frumuşele, mai ales în perioada de dinaintea examenului de bacalaureat.

În anunţurile de publicitate, se recomandă ca fiind cu experienţă în domeniul meditaţiilor şcolare. Sunt cadre didactice a căror faimă privind orele suplimentare a ajuns dincolo de pereţii şcolilor în care predau. Meditează elevi în schimbul a 60 lei şedinţa (două ore), dar rezultatele se văd. Există însă şi mulţi părinţi care se plâng de faptul că profesorii nu îşi fac treaba cum trebuie. Ei acuză dascălii că, în timpul programului şcolar, aceştia le predau elevilor doar strictul necesar, aşteptând ca pentru mai multe "detalii" elevul să meargă la ore particulare.

• Preţuri în funcţie de materie

Preţul meditaţiilor diferă în funcţie de numărul orelor şi de disciplină. Cele mai scumpe meditaţii sunt la matematică, română şi limbi străine. Pentru două ore suplimentare de matematică pe săptămână, cel mai mic preţ pe care îl cer profesorii este de 35 lei.

Citeşte mai mult...
 
Controale drastice la carnea de porc PDF Imprimare Email
Miercuri, 06 Mai 2009 11:11

Inspectorii sanitar-veterinari din Maramureş au început ample controale la toate fermele de porci şi în magazinele care comercializează carne de porc, în scopul prevenirii sau depistării  oricăror probleme ce ţin de gripa porcină.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Maramureş, dr. Carol Balko, spune că verificările la fermele de porci din judeţul nostru au fost dublate, iar marile magazine din judeţ sunt controlate din două în două zile. "În judeţul nostru există un efectiv de 18.000 de porci în ferme autorizate, iar în aceste unităţi s-a dispus dublarea verificărilor de către inspectorii sanitar-veterinari. Controale regulate se fac şi în pieţe pentru a preveni comercializarea de carne neştampilată. Nu în ultimul rând, facem controale la supermarketurile din judeţ. Din două în două zile, se verifică provenienţa cărnii de porc. Facem verificări în special la carnea ce provine din ţările afectate deja de gripa porcină - Spania, Mexic, Anglia etc. - , dar în prezent în Maramureş nu a fost depistată nicio problemă în acest sens", informează dr. Balko.

Citeşte mai mult...
 
Creşterea chiriilor spaţiilor comerciale a provocat scandal în CL Sighet PDF Imprimare Email
Miercuri, 06 Mai 2009 06:51

Patronii sunt decişi să dea în judecată administraţia locală

Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a ultimei şedinţei ordinare a Consiliului Local Sighet a fost modificarea chiriilor spaţiilor comerciale, modificare care, cu unele excepţii, înseamnă creşterea lor. Proiectul de hotărâre a provocat un val de nemulţumiri în rândul administratorilor societăţilor comerciale, care sunt decişi să dea în judecată administraţia locală.

Eroii ultimei şedinţe a Consiliului Local au fost consilierii şi administratorii spaţiilor comerciale puşi în faţa situaţiei de a salva unii bugetul local, iar alţii bruma de câştig, ambele crunt marcate de criza financiară. Problema chiriilor trenează de câţiva ani buni. În 2006, la cererea consilierilor locali, Serviciul Spaţiu Locativ a prezentat o informare privind chiria spaţiilor, concluzia fiind una aproape ridicolă: la întreaga suprafaţă închiriată, primăria încasa la metru pătrat o chirie medie cât un pachet de ţigări. Pe lângă cuantumul ridicol de mic al chiriilor, din informarea prezentată reieşea că majoritatea au fost stabilite prin negociere directă şi doar o mică parte prin licitaţii, diferenţa dintre chirii fiind extrem de mare.

Citeşte mai mult...
 
Cartel ALFA cere demisia a cinci ministri PDF Imprimare Email
Marţi, 05 Mai 2009 14:16

Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA se pregateste de o serie de proteste care vor culmina cu mitinguri de amploare si o greva de solidaritate in data de 5 iunie. Aceste actiuni  sunt “indreptate impotriva guvernarii haotice si a lipsei de preocupari reale, din partea guvernantilor, pentru a combate efectiv criza economico-financiara si a asigura locuri de munca si venituri decente populatiei Romaniei”, se anunta intr-un comunicat de presa al confederatiei.

Cartel ALFA si-a exprimat nemultumirea fata de prestatia mai multor ministri ai actualului cabinet cu privire la aplicarea masurilor economice si sociale pentru limitarea efectelor crizei. Este vorba despre ministrul Transporturilor -Radu Berceanu, ministrul Agricuturii - Ilie Sarbu, ministrul Muncii - Marian Sarbu, ministrul Economiei - Adriean Videanu si ministrul Educatiei - Ecaterina Andronescu. Sindicalistii solicita demisia acestora pana la sfarsitul lunii mai, daca vor continua sa gestioneze in aceeasi maniera problemele sectoarelor pe care le conduc.

Citeşte mai mult...
 
Romania in Miscare PDF Imprimare Email
Marţi, 05 Mai 2009 14:03

Ministerul Tineretului si Sportului lanseaza astazi campania media "Romania in Miscare", prin care isi propune sa incurajeze practicarea sportului de masa, precum si sa prezinte populatiei avantajele pe care activitatea sportiva le are asupra organismului uman.

Campania initiata de Ministerului Tineretului si Sportului este sprijinita de nume mari ale sportului romanesc, personalitati care au fost de acord sa sustina acest demers pentru a schimba mentalitatea oamenilor despre ceea ce inseamna sportul de masa si de intretinere.

Monica Iacob-Ridzi sustine ca aceasta campanie are rolul de a atrage tinerii catre sport, in special, si catre miscare, in general. "Obezitatea si sedentarismul sunt doua dintre problemele grave cu care se confrunta cetatenii Uniunii Europene, probleme cauzate, in mare parte, de lipsa de miscare si de alimentatia nesanatoasa. Aceasta situatie se va agrava in anii urmatori, daca nu sunt luate masuri rapide si imediate".

Citeşte mai mult...
 
Liderii Sanitas dau în judecată managerii spitalelor care nu plătesc angajaţilor restanţele PDF Imprimare Email
Marţi, 05 Mai 2009 10:57

Mircea CiocanSindicaliştii sunt decişi să dea în judecată toate unităţile spitaliceşti din judeţul nostru care nu au achitat la zi toate drepturile salariale angajaţilor. În această situaţie se află Spitalul Judeţean Baia Mare, Spitalul din Borşa, dar şi cel din Sighetu Marmaţiei. Liderii de Sindicatului Sanitas Maramureş susţin că sunt dispuşi să se aşeze la masa discuţiilor, dar în cazul în care protocoalele nu vor fi respectate nu vor mai sta pe gânduri.

Mircea Ciocan, preşedintele Uniunii Judeţene Sanitas Maramureş susţine că azi va avea loc o întâlnire cu toţi liderii de sindicat din spitale pentru a analiza situaţia. Asta pentru că deşi au acceptat ca în acest an salariile să nu fie majorate nu pot să mai treacă cu vederea faptul că unele spitale mai au restanţe în ceea ce priveşte plata la zi a salariilor, tichetelor de masă sau a sporurilor care li se cuvin angajaţilor din sistemul de sănătate din judeţ. “Am aşteptat ca ficare unitate spitalicească să încheie contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a şti care le este bugetul pe anul în curs. Acest lucru a avut loc săptămâna trecută. Aşa că se vor primi sumele restante, iar directorii manageri vor reuşi să cunoască realitatea şi mai ales să stingă datoriile pe care le au. Mai au datorii pe acest segment Spitalul Judeţean din Baia Mare, cel din Borşa, dar şi cel din Sighetu Marmaţiei. Ne vom aşeza la masa negocierilor. Nu suntem duşmanii nimănui. Dar acolo unde vom vedea că nu există bunăvoinţă de a se stinge aceste datorii nu vom ezita să acţionăm conducerile spitalelor în instanţă”, spune Mircea Ciocan.

Citeşte mai mult...
 
Ministerele se feresc sa introduca functiile bine platite in grila unica de salarizare PDF Imprimare Email
Luni, 04 Mai 2009 15:13

Negocierile pe tema legii unice a salarizarii in sectorul bugetar inainteaza cu pasi mici. Ministerele privilegiate, in care se inregistreaza cele mai mari salarii, evita sa faca propuneri de echivalari pentru functiile bine platite. La ultima intalnire a grupului de lucru pentru elaborarea legii, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a refuzat sa vina cu vreo propunere de echivalare. In acest caz, Ministerul Muncii a gasit o solutie: va pune functiile din MAI la nivelul celor din Ministerul Apararii.

Pana acum, Ministerul Apararii a acceptat ca locotenentul sa fie egal cu profesorul cu grad I de liceu, iar maiorul cu medicul primar de clinica. Reprezentantii MAI spun ca nu vor sa faca propuneri pana nu vor fi cuantificabile criteriile de ierarhizare a functiilor. Exista noua criterii de ierarhizare, insa acestea nu sunt cuantificabile.

Citeşte mai mult...
 
GREVA: 10.500 de elevi nu vor da maine teza unica la romana PDF Imprimare Email
Luni, 04 Mai 2009 15:08

Liviu Marian PopProfesorii raman fermi pe pozitie si isi mentin decizia de a declansa greva generala in zilele in care ar trebui sa fie sustinute tezele cu subiect unic. In Maramures 5.300 de elevi de clasa a VIII-a, respectiv 5.200 din clasa a VII-a ar fi trebuit sa mearga maine la scoala si sa sustina teza cu subiect unic la limba si literatura romana. Ei vor sta insa acasa deoarece dascalii sunt nemultumiti de rezultatul negocierilor avute in aceasta dimineata reprezentantii Ministerului Educatiei si cei ai Ministerului de Finante.

Motivele protestului de maine sunt urmatoarele:
- adoptarea OUG nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 prin care, de la cheltuielile de personal pentru invatamantul preuniversitar, a fost taiata suma de 811,89 milioane lei, iar din bugetul MECI, suma de 676 milioane lei, iar in aceste conditii, fondurile pentru plata integrala a salariilor in anul 2009 si pentru continuarea investitiilor in infrastructura din unitatile de invatamant sunt insuficiente.
- alocarea pentru cercetare a unui buget diminuat cu peste 70% fata de cel de anul trecut, fapt care va conduce la imposibilitatea continuarii unor programe si contracte de cercetare, precum si la concedierea a numerosi cercetatori.

Citeşte mai mult...
 
Cum se infecteaza oamenii cu gripa porcina? PDF Imprimare Email
Luni, 04 Mai 2009 11:27

Gripa porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc, ci de la om la om, reaminteste Reuters, preluand informatii furnizate de autoritatile americane din domeniu.

Virusurile gripei porcine afecteaza in mod obisnuit porcii, nu oamenii. Cele mai multe cazuri umane apar in urma contactului cu porcii infectati sau obiecte contaminate de acestia, migrand intre oameni si porci, scrie NewsIn.

Porcii pot contracta gripa umana sau aviara. Cand virusurile de la diferite specii infecteaza porcii, ele pot suferi mutatii, rezultand virusuri noi, hibride.

Ultima actualizare Luni, 04 Mai 2009 12:34
Citeşte mai mult...
 
Leafa unui dascăl de gradul I, cât a unui plutonier adjutant PDF Imprimare Email
Luni, 04 Mai 2009 11:14

Scandal din nou în Educaţie. Sindicatele nu acceptă legea salarizării unice, aşadar resping criteriile de echivalare a funcţiilor adoptate în cursul zilei de ieri de către Guvernul Boc. Acesta reclamă că nu au fost înştiinţate cu privire la forma finală a acestei ordonanţe.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au constatat că, potrivit notei introduse de Ministerul Muncii, salariul unui cadru didactic de gradul I, cu zece ani vechime, va fi echivalentul unuia cu care va fi remunerat un plutonier adjutant. Acest exemplu este catalogat de către sindicalişti drept "inacceptabil", ţinând cont de experienţa unui cadru didactic şi munca depusă.
"Niciodată reprezentanţii FSLI nu ar fi acceptat o astfel de gândire. De aceea, domnul secretar Valentin Mocanu a minţit că ar fi discutat şi că are acordul sindicatelor", se arată într-un comunicat FSLI.

• Dascălii se simt discriminaţi

Citeşte mai mult...
 
Sindicatele din educatie: Renuntam la greva numai daca Guvernul respecta legile in vigoare PDF Imprimare Email
Luni, 04 Mai 2009 06:45

Sindicalistii din invatamant au anuntat, inaintea intalnirii pe care o au prgramata, luni, cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si cel al Finantelor, Gheorghe Pogea, ca sunt dispusi sa renunte la greva anuntata pentru zilele in care ar fi trebuit sa aiba loc tezele unice numai daca se creeaza premisele respectarii legilor in vigoare.

"Nu renuntam la greva decat daca suntem asigurati ca se respecta legile in tara asta, pentru ca, pe langa anularea in mod nencostitutional a legii majorarii salariilor cadrelor didactice, Guvernul a dat o serie de ordonante nejustificate si abuzive. Ne referim la ordonanta prin care sunt demisi inspectorii generali scolari, prin care se legifereaza politizarea invatamantului, la ordonanta rectificarii bugetare. Sa ne explice si noua ministrii cum se pot incadra intr-un buget de salarii mai mic decat este necesar fara sa scada lefurile si fara sa reduca din personal", a declarat secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, pentru NewsIn.

Citeşte mai mult...
 
Greva generala in zilele cu teze unice PDF Imprimare Email
Joi, 30 Aprilie 2009 16:03

Profesorii au decis. Vor face greva generala in zilele in care ar fi trebuit sa fie sustinute tezele cu subiect, adica incepand cu data de 5 mai.

In urma sedintei desfasurata in aceasta dimineata la Bucuresti, cele patru confederatii sindicale din educatie au luat hotararea de a suspenda activitatea in intreg sistemul de invatamant din Romania in zilele cu teze unice, respectiv 5, 13 si 21 mai.

Profesorii din invatamantul superior au anuntat ca se alatura colegilor lor si ca vor intra si ei in greva incepand de luni, 5 mai.

Nemultumirile dascalilor vizeaza legea 221, cea cu privire la cresterea salariilor, care inca nu a fost pusa in practica, faptul ca de la inceputul anului luni in sistemul de invatamant nu se face nimic concret si ca planurile cadru au bulversat educatia din Romania. La toate acestea se adauga inghetarea salariilor in 2009 dar si rectificarea negativa a bugetului Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii care a ramas fara 811 milioane de lei.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior171172173174175176177178179180UrmătorSfârşit »

Page 175 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact