logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Mănăstirea din Dragomireşti - curiozităţi şi istorie PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 13:41

Despre mănăstirea din Dragomireşti se ştiu destul de puţine lucruri. E mai puţin cunoscută ca aceea de la Moisei, ca acelea implicate în scandaluri sau diferende, ca aceea din Borşa sau din Botiza, unde măicuţele ţes haine preoţeşti şi fac un mare secret din asta… Chiar şi aşa, la Dragomireşti sunt bine păstrate file de istorie, precum şi curiozităţi stârnite de "intersectarea" vieţii monahale cu… realităţile contemporane.

Din istoria recentă a mănăstirii, nu trebuie uitat conflictul de acum câţiva ani, în care comunele vecine (azi oraşe) Dragomireşti şi Săliştea se luptau să-şi pună groapa de gunoi pe… teritoriul mănăstirii, în amonte de aşezământ. A trecut… Apoi, au venit firmele de telefonie mobilă, ce au obţinut drept să-şi planteze antenele acolo. Sigur, stareţul Şofronie Perţa abia aşteaptă terminarea contractului, pentru a renegocia serios aşezarea pe terenul mănăstirii… Tot aici, cu ani în urmă, ajunsese, prin donaţii, un camion al UNESCO ce-şi făcuse "datoria" prin Africa, în Ciad.

Citeşte mai mult...
 
Din agricultor… constructor de tractoare PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 13:34

Criza economică i-a lovit nu numai pe marii constructori de autovehicule de pe mapamond, ci şi pe agricultorii din Maramureşul istoric, care nu îşi mai pot achiziţiona maşini agricole de pe piaţă, din cauza taxelor, a preţurilor şi a cheltuielilor foarte mari.

Un ţăran din Fereşti (Maramureş) are însă soluţia ideală: şi-a construit singur un tractor, din piese de la fel de fel de "epave", şine de cale ferată şi fier vechi.

• Vecinii îl privesc cu invidie

Vecinii lui Ioan Borca nu păreau deloc surprinşi de apariţia pe câmp a tractorului vopsit rozaliu. Ba din contră. S-au arătat cam… invidioşi.
"În 40-45, în Sighet erau vreo 4-5 maşini de toate. Amu îs câteva mii. Dacă am ajuns ca Ioani a’ nost să-şi facă el în curte tractor din siere vechi, apoi ce să mai zici?!", mormăie un bătrânel din Fereşti, mai "scorţos" de felu’ lui, privind pe sub mustaţa căruntă către "monstrul roz" al lui Ioan Borca.
"Meseria mea îi de strungar. Mi-a plăcut însă mecanica de mic. Am lucrat prin Fereşti, la fel de fel de firme, da’ acuma fac numa’ agricultură. Nu-i profitabilă nici asta. Nu-s plătite produsele naturale autohtone, astea naturale, făcute de ţărani, aşa cum s-ar cuveni.

Citeşte mai mult...
 
Un maramuresean din Remeti a ajuns in pragul disperarii PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 13:29

A scos din buzunar 14 mii de euro pentru o maşină pe care nu o poate înmatricula. Din cauza birocraţiei şi a rigorilor impuse la înscrierea autovehiculelor în circulaţie, un maramureşean a ajuns în pragul disperării, după ce a fost purtat între Registrul Auto Român şi Direcţia Finanţelor Publice.

Timp de o săptămână, acesta a făcut naveta între cele două instituţii, pentru o banală menţiune în cartea de identitate. Însă problema sa nu s-a rezolvat, iar maşina nu poate fi folosită.
În cursul anului trecut, Aurel Gabor, din localitatea Remeţi, a achiziţionat un autovehicul destinat transportului de persoane. Până în aprilie 2009, el a circulat cu numerele de înmatriculare înregistrate în Spania, ţara de provenienţă. După radierea numerelor din evidenţele spaniole, Gabor a urmat procedura înmatriculării autovehiculului în România. Însă, reprezentanţii Registrului Auto Român au refuzat să îi elibereze actele, motivând că în cartea de identitate nu apare nicio menţiune referitoare la emisiile de dioxid de carbon. Cu toate că nu se pune problema unor incompatibilităţi cu legislaţia în vigoare (maşina fiind una de generaţie recentă, fabricată în 2007, şi având doar 35 mii km parcurşi), inginerii RAR i-au spus proprietarului că nu pot înregistra autovehiculul atâta vreme cât nu au valoarea emisiilor respective şi l-au îndrumat să se adreseze Direcţiei de Finanţe Maramureş pentru a plăti o anumită taxă.

Citeşte mai mult...
 
Clujana invie din cenusa PDF Imprimare Email
Miercuri, 20 Mai 2009 06:24

Incaltamintea Clujana, odata foarte cautata si apreciata, aproape disparuse in ultimii ani de pe piata romaneasca.  Aflata in administratia Consiliului Judetean (CJ) Cluj, compania a intrat “in vizorul” presedintelui Alin Tise, care si-a propus revigorarea si repozitionarea pe piata a brand-ului Clujana.

 "In momentul de fata, Clujana sufera din punctul de vedere al prezentei brand-ului pe piata. Compania necesita un nou management si o noua abordare a politicilor comerciale in ceea ce priveste piata romaneasca si piata internationala. Tocmai de aceea, noi, Consiliul Judetean Cluj, prin noul consiliu de aministratie, prin noii directori pe care ii vom pozitiona la Clujana, incercam sa redevenim ceea ce am fost: o firma de locul 1 in materie de productie de incaltaminte, atat in judetul nostru, cat si la nivel national", a explicat Alin Tise pentru citynews.ro.

 Acesta spune ca a fost hotarat sa revigoreze fabrica de incaltaminte Clujana inca din momentul in care a devenit presedinte al Consiliului Judetean Cluj. "Clujana este un brand cu care ne putem mandri. Un nume greu incercat si care merita sa isi recapete stralucirea pe care toti romanii au admirat-o. Ba chiar as spune ca este printre putinele brand-uri pe care Clujul le mai are. Pe de alta parte, revigorarea brand-ului Clujana aduce cu sine locuri de munca intr-o perioada dificila si, nu in ultimul rand, le va aduce romanilor produse de calitate cu care Clujana a devenit cunoscuta ca si firma in toata Romania. Rolul Consiliului Judetean este de a face aceasta fabrica performanta, de a o revitaliza, de a o reaseza pe piata romaneasca", a spus Tise.

Citeşte mai mult...
 
Poşta Română va introduce un serviciu nou din 15 iunie PDF Imprimare Email
Miercuri, 20 Mai 2009 06:12

Din data de 15 iunie, Poşta Română va pune la dispoziţia clienţilor un nou serviciu. Este vorba de serviciul corespondenţă prioritară internă cu confirmare de primire. Prin intermediul acestuia pot fi expediate trimiteri poştale cu greutatea de până la 2.000 grame. Tariful variază între 5,2 lei, pentru trimiterile de până la 20 grame şi 20,5 lei, pentru trimiterile a căror greutate este cuprinsă 1.001 şi 2.000 grame. 
Prin intermediul corespondenţei prioritare interne, clienţii pot expedia o scrisoare prioritară de până la 20 grame contra sumei de 1,6 lei, faţă de un leu cu cât se taxează expedierea ei, prin serviciul neprioritar, informează Compania Poşta Română.

Citeşte mai mult...
 
Se ieftineste vizibil creditul de casa in lei PDF Imprimare Email
Luni, 18 Mai 2009 10:33

Cele mai importante doua banci din Romania au taiat pana la 3% din dobanzile practicate la creditele ipotecare in moneda nationala.

BCR si BRD, cele mai importante doua institutii bancare din Romania, au redus dobanzile la creditele de locuinta in lei. Modificarea vine ca urmare a scaderii ratei medii a dobanzilor interbancare. „Pentru toate creditele a caror dobanda depinde de nivelul ROBOR/EURIBOR este normal sa se faca modificari de fiecare data cand se schimba dobanzile medii. Aceste modificari se aplica atat creditelor din sold, cat si celor noi“, ne-au explicat reprezentantii BCR.

Cea mai mare banca din Romania a aliniat dobanzile la noile conditii de piata in cazul tuturor creditelor de locuinta denominate in lei. Cea mai importanta reducere a fost aplicata la varianta Rezidential cu avans de 10% si dobanda variabila, acolo unde dobanda a scazut de la 18,09 la 15,97% pentru cazul unui credit contractat pe 25 de ani.

Citeşte mai mult...
 
Rata somajului in Maramures, cu 1,4% mai mare fata de anul trecut PDF Imprimare Email
Luni, 18 Mai 2009 10:25

Rata somajului a crescut in judetul Maramures cu 1,4 puncte procentuale fata de anul trecut, in aceeasi perioada. Potrivit datelor furnizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Maramures, in judet sunt 9.630 someri. "La sfarsitul lunii aprilie 2009, rata somajului in Maramures a fost de 4,7%, in crestere fata de perioada similara a anului trecut. Numarul somerilor aflati in evidentele noastre a scazut insa, in aprilie 2009, cu 25 de persoane, fata de luna martie 2009, cand erau inregistrati 9.655 someri", a explicat purtatorul de cuvant al AJOFM Maramures, Magda Georgescu. Din numarul total de someri, doar 4.492 beneficiaza de indemnizatia de somaj. Restul sunt someri neindemnizati. Reamintim ca, in acest an, firmele din Maramures au concediat circa 1.700 de persoane.

Citeşte mai mult...
 
S-a lansat ghidul cu drepturile consumatorilor care navigheaza pe internet PDF Imprimare Email
Luni, 18 Mai 2009 10:21

Pentru a informa cu privire la "drepturile digitale" ale consumatorilor in conformitate cu legislatia UE, Comisia Europeana a lansat eYouGuide. Acest ghid abordeaza probleme ale consumatorilor precum drepturile acestora in relatia cu furnizorul de servicii de Internet de banda larga, cumparaturile pe Internet, descarcarea de muzica si protejarea propriilor date cu caracter personal online si pe site-urile de socializare in retea. Informatiile clare privind drepturile de care se bucura vor spori increderea cetatenilor si vor debloca intregul potential economic al pietei unice online a Europei, care echivaleaza cu venituri de 106 miliarde de euro. eYouGuide explica drepturile concrete ale consumatorilor europeni care navigheaza pe Internet sau isi fac cumparaturile online. Astfel, atunci cand sunt conectati la Internet, consumatorii europeni au urmatoarele drepturi< sa obtina informatii clare privind preturile si conditiile inainte de a efectua o achizitie> sa decida daca si cum sunt tratate datele lor cu caracter personal> sa primeasca produsul in termen de 30 de zile de la cumparare> o perioada "de reflectie" de cel putin 7 zile lucratoare dupa efectuarea achizitiei, timp in care se pot razgandi> o garantie de cel putin 2 ani pentru produsele cumparate> protectie impotriva vanzatorilor necinstiti, a clauzelor contractuale abuzive si a practicilor comerciale neloiale.

Citeşte mai mult...
 
Pregătirile pentru bac intră pe ultima sută de metri PDF Imprimare Email
Luni, 18 Mai 2009 07:15

S-au încheiat înscrierile candidaţilor pentru bacalaureat. În Maramureş, s-au înscris pentru sesiunea iunie-iulie 2009 5369 de elevi. Absolvenţii claselor a XII-a vor încheia cursurile în 12 iunie. Examenul maturităţii va debuta ca până acum cu probele orale.

Prima probă va avea loc în perioada 22-23 iunie, la Limba şi literatura română, 23-24 iunie Limba şi literatura maternă, 24-25 iunie, Limba şi literatura modernă. Probele scrise vor începe în 26 iunie, cu proba la Limba şi literatura română. Urmează, pe 29 iunie, proba scrisă la Limba şi literatura maternă, 30 iunie, proba obligatorie a profilului, 1 iulie, o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (scrisă sau practică), 2 iulie, o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii
curriculare corespunzătoare specializării (probă scrisă sau practică), 5 iulie, afişarea rezultatelor (până la orele 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 - 20.00), 7-8 iulie rezolvarea contestaţiilor, 9 iulie afişarea rezultatelor finale.
Cei din învăţământul de stat care nu şi-au luat bacalaureatul în anii trecuţi şi-l susţin acum pentru a treia oară trebuie să achite 217 lei. Aceeaşi sumă trebuie să o achite şi cei din învăţământul particular, inclusiv pentru prima lor sesiune. Celor din promoţiile anterioare, care dau bacul după anul 2003, li se vor recunoaşte probele promovate, ei având de susţinut doar probele care nu le-au promovat în sesiunile trecute.

Ultima actualizare Luni, 18 Mai 2009 07:39
Citeşte mai mult...
 
Concursul de titularizare se va desfăşura în mai multe localităţi PDF Imprimare Email
Miercuri, 13 Mai 2009 15:07

Noi scandaluri ameninta sa dea peste cap sistemul de invatamant din Romania. Daca pana acum cei care au avut de suferit de pe urma neintelegerilor dintre sindicalisti si reprezentantii guvernului au fost mai ales elevii, de data aceasta profesorii vor fi cei ce se vor confrunta cu un adevarat balamuc odata cu intrarea in vigoare a noilor ordine privitoare la miscarea de personal.

Din acest an concursul de titularizare nu se va mai da la nivel central, ci doar local. Altfel spus in fiecare judet vor exista unul sau doua centre de examen, respectiv una sau doua comisii de evaluare si de concepere a subiectelor, pentru ca nici acestea din urma nu vor mai fi unice. Corectarea lucrarilor se va face tot in teritoriu si nu ca pana acum in centrele universitare.

Ultima actualizare Miercuri, 13 Mai 2009 15:48
Citeşte mai mult...
 
Masuri de prevenire a epidemiei de gripa porcine in Maramures PDF Imprimare Email
Miercuri, 13 Mai 2009 15:04

Autoritatile judetene din Maramures iau masuri de prevenire a epidemiei de gripa cu tulpina noua H1N1.

Planul stabilit la nivelul judetului include monitorizarea situatiei operative - actiuni pentru verificarea persoanelor, transporturilor de animale si produselor de origine animala in aeroport sila punctul de trecere a frontierei de stat. Se are in vedere si intensificarea masurilor de igiena in unitatile de invatamant si in taberele scolare, precum si educatia sanitara a elevilor privind masurile de igiena personala.

Vor fi constituite si echipe mixte de control care sa verifice modul de realizarea a acestor masuri de prevenire.

Citeşte mai mult...
 
La Conferinţa eşuată a CNSLR Frăţia, Societatea Plimob Sighet - dată ca model de capitalism democratic PDF Imprimare Email
Miercuri, 13 Mai 2009 13:07

Joia trecută, cum am mai scris, Conferinţa de alegeri a CNSLR Frăţia Maramureş a fost amînată pentru a doua oară. Dacă prima dată şi-a vîrît coada Bucureştiul, motivînd că nu dispune de nici un lider central pe care-l să trimită ca supervizor la Baia Mare, acum, o parte a conducerii locale a decis să-i răspundă lui Marius Petcu cu aceeaşi monedă. Aşa că, în loc de Conferinţă, Casa de cultură a sindicatelor a găzduit o gîlceavă aprigă între sindicalişti, moderată de secretarul confederal Cornel Constantinoaia. După două ore de “spălături” intensive, delegaţii la Conferinţă s-au mutat la Cantina Agecom, unde au avut loc “masa, felicitările şi dansul”. În prealabil, însă, au avut loc şi cîteva luări de cuvînt. Florin Hossu, de la ALFA Maramureş, a venit cu un discurs în care a urat succes candidaţilor şi a vorbit de o mai strînsă legătură între Confederaţii. Uluit şi el de reamînare, la Agecom a declarat hîtru către unul dintre organizatori:

Citeşte mai mult...
 
Meci de box la Sapanta PDF Imprimare Email
Miercuri, 13 Mai 2009 11:01

Politistii au fost sesizati in cursul serii de ieri, 12 mai, ca doua localnice din Sapanta s-au luat la bataie. Meciul de box dintre cele doua taranci le-a adus pe cele doua combatante la spital, fiecare avand de suferit de pe urma pumnilor pe care si i-au aplicat. In cazul lor se poate aplica perfect proverbul: Afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul.

In urma investigatiilor s-a stabilit ca Anuta S., de 59 de ani, s-a apucat in dupa-amiaza zilei de ieri, 12 mai, sa vopseasca un gard care se invecineaza cu proprietatea Anei F., de 54 de ani. Vecina a vazut rosu inaintea ochilor, asa ca a luat o sticla cu benzina si o carpa si a inceput sa stearga vopseaua de pe gard.

De aici la cearta n-a fost decat un pas, pentru ca femeile de la vorbele de ocara pe care si le-au adresat au trecut la violente. Cele doua s-au imbrancit, s-au lovit reciproc si au ajuns pana la urma la spital, in prezent fiind cercetate pentru comiterea infractiunii de lovire.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior171172173174175176177178179180UrmătorSfârşit »

Page 174 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact