logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Textul integral al legii salarizarii unice: Functiile bugetarilor, echivalate pe trei nivele. Sporurile vor reprezenta 30% din venituri PDF Imprimare Email
Joi, 28 Mai 2009 13:25

Ministerele si sindicatele s-au reunit joi, la Ministerul Muncii, unde au reusit sa redacteze, intr-o prima forma, Legea unitara de salarizare a personalului din sistemul bugetar. Potrivit actului normativ, functiile bugetarilor vor fi echivalate pe trei nivele. Mai mult, sporurile vor reprezenta 30% din veniturile angajatilor de la stat, informeaza Realitatea Tv.

Vedeti atasat textul integral al proiectului Legii salarizarii unice. (Sursa:www.juridice.ro).

Bugetarii nu vor pierde din sporuri, dar vor fi la mana angajatorilor. Sporurile vor reprezenta 30% din veniturile angajatilor de la stat, iar salariul de baza va reprezenta 70% din venituri. Potrivit Realitatea TV, acesta este unul dintre principiile legii unice de salarizare pe care grupul de lucru reunit joi a reusit sa o redacteze intr-o prima forma.

Citeşte mai mult...
 
Patru banci s-au aratat interesate de programul „Prima casa”. PDF Imprimare Email
Joi, 28 Mai 2009 06:18

Reprezentanti ai Ministerului de Finante se intalnesc, joi, cu bancile care vor sa participe la programul Prima Casa, destinat celor care nu au o locuinta.

Banca Transilvania, CEC si OTP, dar si cea mai mare banca din sistem, BCR, s-au aratat interesate de proiectul guvernanental, scrie Business Standard.

Executivul ar dori sa impuna institutiilor de credit participante la program perceperea unui avans de doar 5% si a unor dobanzi cat mai mici.

Discutiile se anunta insa dificile in conditiile in care BNR pare reticenta sa modifice brusc normele de creditare. Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Centrale a spus ieri in Parlament ca BNR ar prefera politica pasilor marunti, aceasta fiind cea mai indicata pentru relansarea creditarii.

Guvernul a extins, miercuri, obiectul de activitate al Fondului national de garantare a creditelor, astfel incat prin acest mecanism sa poate fi garantate si creditele acordate in cadrul programului Prima Casa, destinat persoanelor care nu detin o locuinta proprie, a anuntat premierul Emil Boc.

Ultima actualizare Joi, 28 Mai 2009 06:41
Citeşte mai mult...
 
Neplata amenzilor = muncă în folosul comunităţii PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Mai 2009 11:06

Muncă în folosul comunităţii pentru cei care sfidează legea. Asta au hotărât autorităţile, după ce tot mai mulţi cetăţeni care încalcă legea refuză, din diverse motive, să îşi achite amenzile.

Pe cei care încalcă legea îi aşteaptă zile grele. Senatul a aprobat, săptămâna trecută, proiectul de lege iniţiat de Gyorgy Frunda, care prevede transformarea amenzilor neplătite din rea-voinţă în muncă în folosul comunităţii. Primii vizaţi de această măsură par a fi şoferii auto, prostituatele şi cerşetorii. Potrivit actului normativ, în cazul în care cel citat de instanţă nu a achitat amenda în termenul prevăzut, instanţa va înlocui amenda cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore. În cazul în care cei care încalcă legea sunt minori, dar au peste 16 ani, aceştia pot fi puşi să presteze servicii în folosul comunităţii, maximum 25 de ore.

• Mai puţine contravenţii

Autorităţile speră ca prin această hotărâre să se înregistreze o scădere a numărului de contravenţii. "Această procedură a mai existat acum ceva vreme, însă s-a renunţat la idee pe motivul că s-ar fi încălcat drepturile omului. Există foarte multe contravenţii neplătite care trebuie recuperate într-un fel sau altul, iar prin munca în folosul comunităţii am reuşi să obţinem două lucruri deodată: ori cetăţeanul îşi va plăti amenda pentru a nu fi pus să presteze servicii în folosul comunităţii, ori va încerca să nu încalce legea.

Citeşte mai mult...
 
LA Budesti si Remeti sunt promisiuni pentru lucrări de apărări de maluri PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Mai 2009 11:01

Două dintre cele mai afectate localităţi de inundaţii, an de an, sunt Budeşti, aşezată pe Cosău, ce coboară în fiecare primăvară furibund din munţi, şi Remeţi, acolo unde Tisa adună toată furia apelor din Maramureş şi din Zakarpatia.

În Budeşti, au fost drumuri calamitate şi anul trecut, iar în această primăvară numai norocul a făcut ca bucăţi de gheaţă de doi metri să nu iasă spre case... Autorităţile din Budeşti spun că Apele Române le-au cerut certificat de urbanism pentru lucrări de regularizări şi apărări de maluri pe toată Valea Cosăului, între Sârbi şi Budeşti. Dar nu au nici o garanţie că lucrările se vor face anul acesta…
La Remeţi, de asemenea, autorităţilor locale li s-au promis lucrări… încă de la inundaţiile din 1998! E vorba de "deponie", de digul suplimentar de apărare a satului, fără de care s-au pierdut deja hectare întregi din terenul Remeţiului… Cică în două luni ar trebui să se ţină licitaţia, pentru 3.400 metri de dig. La dosar lipseşte însă "acordul cu Ucraina", parte a unui protocol, pentru lucrări pe graniţă. Interesant, pe malul lor, la Teceul Mare, ucrainenii au făcut apărări de maluri de beton, peste ani, fără să ceară voie României.

Ultima actualizare Miercuri, 27 Mai 2009 11:28
Citeşte mai mult...
 
Proprietarii de terenuri din Bârsana îşi vor primi banii PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Mai 2009 09:23

In comuna Bârsana, peste 50 de proprietari aşteaptă să-şi primească banii pentru cele opt ha de teren pe care le au în proprietate şi pe care administraţia locală le-a utilizat pentru puţurile necesare alimentării cu apă. Oamenii s-au înţeles cu autorităţile locale însă nu şi-au primit banii şi încep să facă scandal. Primarul comunei, Petru Cudrici, spune că întâmpină greutăţi cu formalităţile, deoarece terenurile respective nu sunt intabulate pe numele oamenilor, acum primăria locală făcând acest demers. “Am primit un avans de 2,5 miliarde de lei vechi de la Consiliul Judeţean pentru plata acestor terenuri şi acum se află în cont. Oamenii pot sta liniştiţi, pentru că vor primi banii după finalizarea procedurilor legale”, a menţionat primarul. Suma primită de la judeţ acoperă circa 45% din valoarea terenului evaluat de un expert autorizat. După ce instituţia judeţeană va verifica şi analiza preţul corect al terenului din zonă, va suplimenta, dacă va fi cazul, suma finală. 

Citeşte mai mult...
 
Trei maramureşeni au obţinut locul I la concursul de produse tradiţionale ecologice PDF Imprimare Email
Marţi, 26 Mai 2009 06:15

Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş, WWF Programul Dunăre - Carpaţi România, Fundaţia Ecologic, Consiliul Judeţean, Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale Maramureş şi Primăria Baia Mare au organizat, sâmbătă, primul concurs de produse tradiţionale din ţară. Evenimentul a fost organizat în Baia Mare, în Piaţa Revoluţiei. Reprezentanţii instituţiilor organizatoare s-au deplasat vineri în judeţ pentru a se documenta despre producerea produse tradiţionale. Scopul acestui concurs este acela de a realiza un brand al produselor agroturistice pentru Maramureş. Zeci de fermieri maramureşeni care produc ecologic s-au prezentat în Piaţa Revoluţiei expunându-şi cele mai reprezentative mărfuri. Specialiştii au fost impresionaţi de cele expuse, astfel că le-a fost destul de greu să aleagă câştigătorii. La produse lactate şi brânzeturi locul I a fost ocupat de Ioana Mihalca, din comuna Petrova, la gemuri şi dulceaţă, locul I a revenit Rodicăi Ţiplea, din Ocna Şugatag, iar la miere de albine pe primul loc s-a situat Augustin Onea, din Fersig.

Citeşte mai mult...
 
Fara teze unice si Bac la doar trei materii PDF Imprimare Email
Luni, 25 Mai 2009 18:44

Liviu Marian PopO noua gaselnita marca Abramburica Andronescu - fara teze cu subiect unic si doar trei materii la examenul de Bacalaureat. La toamna sistemul de invatamant va fi din nou bulversat dupa mult controversatele planuri cadru care au debusolat deopotriva dascalii, elevii si parintii.

“Se vine mereu cu solutii de moment care nu rezolva problema de fond a invatamantului. In cazul in care nu vom reusi sa privim educatia la nivel global si vom gasi mereu doar solutii punctuale nu vom ajunge nicaieri. Tocmai de aceea i-as recomanda doamnei ministru (n.n. Ecaterina Andronescu) sa inceapa reforma dintr-un capat si sa o duca pana la final. Mai intai ar trebui stabilite competitile pe fiecare nivel si abia apoi sa ne apucam de evaluare”, a declarat pentru citynews.ro secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, maramureseanul Liviu Marian Pop (vezi VIDEO).

Sindicalistii din invatamant trag un semnal de alarma cu privire la tezele unice si la admiterea in liceu si spun ca “este inuman ca intr-un sistem de invatamant cu 10 clase obligatorii sa se faca o selectie la clasa a VIII-a, iar la final de ciclu obligatorii sa nu existe niciun fel de examen”.

Citeşte mai mult...
 
Maramureşenii şi-au pierdut încrederea în preoţi PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 23 Mai 2009 21:40

Conform ultimului sondaj derulat pe pagina de internet a ziarului nostru (www.glasul.ro), aproape jumătate dintre maramureşeni şi-au pierdut şi ultimul strop de încredere în preoţime. Chiar dacă bisericile sunt pline ochi, mai ales în perioada sărbătorilor creştine sau duminica, se pare că reprezentanţii Bisericii nu mai sunt pe placul enoriaşilor.

De vină ar putea fi recentele scandaluri în care au fost prinse feţele bisericeşti. Dar, cum spune unul dintre cititorii noştri, "şi preoţii sunt oameni, şi ei greşesc, doar că ştiu să se căiască". Conform sondajului nostru, 41,2% dintre repondenţi, adică 143 de persoane, îi consideră pe preoţi nişte escroci, care trăiesc de pe spatele naivilor. Pe de altă parte, 23,9% dintre cei care au răspuns întrebării noastre consideră că preoţii sunt simpli angajaţi care încearcă să-şi facă meseria cât mai bine. Aproape de această idee sunt şi 77 de cititori ai ziarului nostru (22,2%), care consideră că preoţii au menirea de a ne călăuzi spre o viaţă mai bună şi, în general, împlinesc această misiune. Nu în ultimul rând, 12,7% dintre repondenţii sondajului nostru de pe internet preferă să nu-şi dea cu părerea vizavi de acest subiect.

Citeşte mai mult...
 
Guvernul ne ajuta sa ne cumparam case? PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Mai 2009 12:28

În decursul acestei săptămâni, Guvernul a aprobat, prin memorandum, programul "Prima casă", destinat sprijinirii persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi nu au contractat în trecut un credit ipotecar. Autorităţile competente spun că prin acest program doresc să-i ajute în mod direct pe toţi cei care se află în imposibilitatea de a-şi cumpăra o casă.

Prin acest program, Guvernul va garanta 80% din valoarea împrumutului pentru cumpărarea locuinţei. Premierul Emil Boc a declarat, pentru HotNews, că programul va fi operaţional în maximum 60 de zile. Valoarea maximă a creditului garantat va fi de 60.000 euro, neexistând o vârstă limită pentru cei care vor să beneficieze de acest program. Singura condiţie impusă de autorităţi este ca potenţialii beneficiari să nu fi avut până în prezent un credit ipotecar. Programul se va derula cu ajutorul mai multor bănci care vor fi selectate după următoarele criterii: costul creditelor, reţeaua de distribuţie, durata de aprobare a creditului, avansul solicitat beneficiarului. Împrumuturile obţinute cu ajutorul programului vor avea costuri mai mici deoarece, prin garantarea creditului de către stat, băncile nu vor mai trebui să îşi facă provizioane, a declarat pentru HotNews, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

• Programul va conduce la deblocarea creditării

Autorităţile au mai specificat că sunt conştiente de faptul că vor întâmpina şi dificultăţi odată cu demararea programului, deoarece fie nu există banii necesari pentru plata avansului, fie, uneori, nu există un salariu suficient astfel încât cetăţenii să îşi poată plăti ratele la bancă. "Ştim foarte bine că toate costurile creditării de astăzi, în condiţiile crizei economico-financiare, sunt relativ ridicate.

Citeşte mai mult...
 
119 locuri speciale în licee şi grupuri şcolare pentru elevii romi PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Mai 2009 12:24

Pentru elevii de etnie romă din judeţul Mramureş, Inspectoratul Şcolar oferă, şi în acest an, 119 locuri speciale, în liceele şi grupurile şcolare.

Ele sunt distribuite în unităţi liceale din întreg judeţul şi acoperă solicitările absolvenţilor claselor a VIII-a, care optează să fie înscrişi pe locurile rezervate romilor. Numărul de locuri pe unitate şcolară s-a prognozat în funcţie de solicitările candidaţilor şi de numărul de clase a IX-a prevăzut în planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2009- 2010. Pentru a accede la aceste locuri, elevii romi trebuie să promoveze tezele unice şi să încheie anul şcolar curent fără corigenţe. Pentru liceele vocaţionale, ei vor susţine probele practice sau de aptitudini, după caz, odată cu ceilalţi solicitanţi. Pentru a fi înscrişi pe locuri rezervate, elevii romi vor trebui să prezinte, pe lângă actele înscrise în fişa de concurs, şi o adeverinţă că fac parte din etnia romă, eliberată de o organizaţie oficial recunoscută a romilor sau de un ONG cu statut acceptat de legile româneşti în vigoare. Cererile de înscriere, însoţite de actele doveditoare, vor fi centralizate la nivelul inspectoratului şcolar, iar repartizarea pe locurile rezervate se va face în şedinţă publică, în ordinea descrescătoare a mediilor solicitanţilor, la o dată care va fi anunţată ulterior.

Citeşte mai mult...
 
Batrana din Ieud arsa cu soda caustica este internata intr-un spital din Milano PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Mai 2009 12:12

Principalii suspecti, acuzati ca i-au platit pe tineri sa comita fapta, sunt sora femeii si sotul acesteia

Caz controversat la Ieud, unde o femeie in varsta de 71 ani, din localitate, a fost stropita intentionat cu soda caustica de catre doi adolescenti in varsta de 16, respectiv 17 ani, platiti, se pare, de sora victimei. Victima, care in prezent se afla internata intr-o clinica din Milano (Italia), a fost supusa la doua interventii chirurgicale, starea femeii fiind si acum instabila.

Vasile Barani, fiul victimei, sustine ca este vorba despre o razbunare explicata de unii sateni prin actele de vrajitorie pe care se presupune ca le-ar face batrana. "Cercetarile au relevat ca doi adolescenti au stropit-o pe victima cu soda caustica. Ei sunt cercetati pentru comiterea infractiunilor de vatamare corporala. Acestia ar fi fost platiti cu 200 lei de catre doi soti din localitate pentru a comite fapta. Cei doi soti sunt cercetati pentru instigare la comiterea infractiunii de vatamare corporala", a declarat comisar Voichita Zehan, purtator de cuvant IPJ Maramures.

Satenii vorbesc pe la colturi despre caz.

Citeşte mai mult...
 
Pot ajuta? – MOL – Program de promovare a talentelor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 22 Mai 2009 10:30

Fundatia Pentru Comunitate in colaborare cu compania MOL Romania anunta relansarea programului „POT AJUTA? – MOL – PROGRAM DE PROMOVARE A TALENTELOR”, la care se pot inscrie elevi si echipe de sportivi sau ansamblu artistic cu varsta cuprinsa intre 8 si 18 ani, de la scoli, licee, cluburi sportive sau de expresie artistica din Romania, care au obtinut rezultate foarte bune la concursuri sportive nationale si internationale in domeniul sportiv sau artistic si care au nevoie de sprijin material pentru dezvoltarea si continuarea carierei.

Organizator: Fundatia Pentru Comunitate

Sponsor: MOL Romania Petroleum Products

Titlul concursului: „POT AJUTA?” – MOL – PROGRAM DE PROMOVARE A TALENTELOR

Pot participa: elevi sau orice echipa de sportivi sau ansamblu artistic cu varsta intre 8 si 18 ani, care isi desfasoara actitivatea sportiva, respectiv artistica in Romania.

Ultima actualizare Vineri, 22 Mai 2009 10:35
Citeşte mai mult...
 
Concursul de titularizare al profesorilor va avea loc in 15 iulie PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 13:53

Conform calendarului Miscarii Personalului Didactic din anul scolar 2009-2010, Concursul National Unic pentru Titularizare se va desfasura in data de 15 iulie, iar rezultatele vor fi anuntate pe 24 iulie. Pavel Filip, inspector imagine si relatii publice din cadrul ISJ Maramures a subliniat ca prima etapa de repartizare computerizata la nivel judetean a candidatiilor care au obtinut cel putin nota sapte pe posturile vacante titularizabile are ca termen data de 29 iulie. De asemenea, a doua etapa, cea a detasarilor la cerere, se va face in perioada 17-18 august, iar concursul pentru suplinitori, pana cel tarziu in 28 august. In fine, cea de-a III-a etapa de repartizare a dascalilor, care au obtinut cel putin nota cinci si solicita suplinire se va realiza intre 19-21 august, iar emiterea si comunicarea deciziilor de repartizare pe post are ca termen 1 septembrie. "Ultimele vor fi sedintele publice pentru repartizarea candidatilor ramasi fara un loc din etapele anterioare.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior171172173174175176177178179180UrmătorSfârşit »

Page 173 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact