logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Dascăli maramureşeni fără bani de concediu PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Iunie 2009 09:24

Nu mai sunt bani pentru profesori. Potrivit liderului Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş, Liviu Marian Pop, în 11 localităţi maramureşene dascălii nu-şi vor primi integral banii de concediu. Printre cele 11 unităţi administrativ - teritoriale se află şi municipiul Baia Mare, unde autorităţile promit solemn că vor face tot posibilul pentru ca plata salariilor pe timpul vacanţei să se realizeze la timp.

Potrivit liderului SLIMM, dascălilor li se vor acorda drepturile băneşti în tranşe şi asta pentru că bugetul nu a fost împărţit aşa cum trebuia. "În ceea ce priveşte concediile, banii se vor putea acorda în două tranşe. Am primit mai mulţi bani pentru semestru I, urmând ca pentru semestrul al II-lea să fie mai puţini bani împărţiţi sistemului de învăţământ", afirmă Liviu Marian Pop. Acesta a mai atras atenţia că, la sfârşitul acestui an, profesorii vor întâmpina probleme serioase în cazul în care bugetul nu va suferi majorări de 15-20%. "Procesele pe care le-am câştigat costă şi ele, de aceea punerea în plată a acestor drepturi ne va lăsa fără salarii pentru lunile noiembrie şi decembrie ale acestui an", concluzionează Liviu Pop. Procesele deschise de sindicaliştii din învăţământ nu se opresc însă. Liderul SLIMM a precizat că va fi intentat un proces prin care profesorii cer recuperarea celor 100 de euro, bani ce ar trebui să îi primească pentru achiziţionarea de cărţi.

Citeşte mai mult...
 
Cum se obţine certificatul de clasificare a unei pensiuni PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Iunie 2009 07:51

Cei care vor şă-şi deschidă o pensiune turistică trebuie să urmeze mai mulţi paşi. În vederea obţinerii certificatului de clasificare a pensiunii, proprietarul trebuie să întocmească o documentaţie necesară ce va fi prezentată reprezentantului zonal pentru autorizare. Acesta verifică îndeplinirea criteriilor şi întocmeşte certificatul de clasificare, ce se eliberează în maxim 60 de zile de la data primirii documentaţiei de clasificare complete. În prealabil se face o verificare la faţa locului a viitoarei pensiuni pentru a verifica în ce condiţii se va desfăşura activitatea. 
Certificatul de clasificare trebuie reînnoit din trei în trei ani. Pentru obţinrerea certificatului sunt necesare: o cerere, certificat de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului, însoţit de anexele privind avizele, acordurile şi autorozaţiile legale, schiţă privind amplasarea unităţii.
Dosarul va mai conţine o schiţă privind structura, amplasarea şi nominalizarea camerelor, aviz de la Ministerul Turismului privind amplasamentul şi funcţionalitatea respectiv copii ale actelor de calificare a personalului sau administratorului pensiunii.

Citeşte mai mult...
 
Dublarea salariilor bugetarilor nu poate fi facuta in mai putin de sapte ani PDF Imprimare Email
Luni, 08 Iunie 2009 17:12

Dublarea salariilor in sectorul bugetar nu poate fi facuta in mai putin de sapte ani fara a afecta indicatorii macroeconomici, respectiv inflatia, in conditiile in care Romania si-a propus sa intre in zona euro la 1 ianuarie 2014, a declarat, economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

"Cresterea salariilor nu trebuie sa depaseasca productivitatea muncii, iar in aceste conditii salariile nu pot fi majorate, in medie, cu mai mult de 9-10% (pe an). Pot exista abateri de la aceasta marja, adica pot avea loc cresteri pe anumite ramuri de 5%, spre exemplu, in timp ce salariile altor segmente ar putea creste cu 15%, insa, per total, cresterea veniturilor nu poate depasi 10%", a spus Lazea, citat de NewsIn.

Economistul sef al BNR a precizat pentru NewsIn ca Romania trebuie sa respecte criterii mai stricte in ce priveste inflatia, odata cu intrarea in zona euro, iar in aceste conditii dublarea salariilor ar trebui sa se intinda pe o perioada mai lunga de sapte ani.

Citeşte mai mult...
 
Cui îi mai pasă de România? PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Luni, 08 Iunie 2009 10:20

Într-un an în care buzunarele-s roase de criză, alegerile euro parlamentare s-au potrivit ca o mănuşă…fără degete. După un tur făcut prin cîteva secţii de votare ieri, pînă la ora 14, în municipiul de sub Solovanul pe care nici cucul nu mai cîntă, am tras concluzia că pînă la închiderea urnelor nu se vor prezenta la vot nici 15 procente din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele celor 28 de secţii de vot de pe cuprinsul municipiului.

Pînă la ora 13 se prezentaseră la vot 6 la sută dintre alegători, majoritatea lor fiind vîrstnici sau etnici maghiari, cunoscuţi pentru disciplina şi spiritul lor civic.

După vreo 10 de zile de binevenite ploi, frigul parcă a fugit şi el, lăsînd în locul lui o boare tropicală cu miros de vijelie, de toată lumea căsca de somn, pe la bisericile înţesate de cioporul care prăznuia Rusaliile.

Ultima actualizare Luni, 08 Iunie 2009 10:53
Citeşte mai mult...
 
Săpânţa învrăjbirilor PDF Imprimare Email
Luni, 08 Iunie 2009 09:39

Săpânţa este o localitate de oameni harnici, dar aprigi la mânie. Aşezarea de pe malul Tisei a devenit cunoscută datorită Cimitirului Vesel, înfiinţat în 1953 de sculptorul Ioan Stan Pătraş, care a ajuns să fie uitat pe nedrept de către săpânţenii ocupaţi cu alte probleme, unele create artificial. Imediat după 1989 şi până azi, au fost puţine momentele de pace  în localitate, fapt ce a pus comunitatea într-o lumină sumbră. Unii localnici consideră că localitatea este blestemată.

În 1990, primarul de atunci, Toader Şteţca, a declarat război autorităţilor şi, pentru prima dată în România, este blocată o principală cale de acces, DN 19. Astfel, timp de mai bine de o lună, Săpânţa a rămas izolată. Autorităţile au purtat negocieri cu primarul rebel, dar fără rezultat. S-a ajuns şi la momente extreme, când reprezentanţi ai autorităţilor au fost sechestraţi. În urma intervenţiei în forţă a trupelor speciale, drumul a fost deblocat, iar primarul s-a refugiat în Franţa. Tot în aceeaşi perioadă, preotul paroh Nicolae Voiculescu a fost alungat, scăpând ca prin minune să nu fie mutilat de săteni. La scurt timp, în Săpânţa, a fost numit preotul Grigore Luţai, care s-a implicat serios în viaţa comunităţii. Din nefericire, se declanşează conflictul interconfesional dintre credincioşii ortodocşi şi cei catolici, care a cunoscut mai multe episoade, culminând cu situaţia actuală, când, printr-o ordonanţă guvernamentală se sistează lucrările la biserica aflată în incinta Cimitirului Vesel. Acest fapt a reaprins spiritele. Tot în cadrul acestui conflict, care durează de aproape 20 de ani, s-au derulat evenimente cu caracter de unicitate, le-am putea numi chiar tragi-comice.

Citeşte mai mult...
 
Coplata va crea disensiuni între pacient şi doctor PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 06 Iunie 2009 09:37

Cu toate că este doar la nivel de discuţii, introducerea coplăţii în sistemul sanitar dă de pe acum bătăi de cap medicilor. Asta pentru că sunt convinşi că această decizie, care va intra în vigoare la 1 septembrie, va isca dispute între pacient şi reprezentanţii halatelor albe. Medicii din judeţ sunt de părere că scopul pe care ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, îl urmăreşte, de a reduce şpaga din domeniul sanitar, nu va fi atins.

Deşi trebuia să intre în vigoare de la 1 iulie, termenul de aplicare a coplăţii în sistemul sanitar a fost amânat pentru 1 septembrie. Dar nici până în prezent nu au fost elaborate criteriile şi modalităţile de aplicare a acestei decizii a ministrului. În prezent se vehiculează sume precum 5 lei - o consultaţie la medicul de familie pentru pacienţii care vor opta să treacă pragul cabinetului mai mult de două ori pe săptămână, 10 lei - pentru consultaţia la medicul de specialitate din policlinici, respectiv 100 de lei - pentru 7 zile de spitalizare.

Citeşte mai mult...
 
Programul Prima Casa: Apar primele reguli ale jocului PDF Imprimare Email
Vineri, 05 Iunie 2009 17:24

Programul Prima Casa: Apar primele reguli ale jocului "Asupra imobilelor achizitionate in cadrul programului <Prima Casa> bancile instituie si reinnoiesc in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani", potrivit OUG adoptate de Guvern si publicate in Monitorul Oficial.

Creantele rezultate din garantiile acordate si platite institutiilor de credit in cadrul acestui program sunt creante bugetare, a caror recuperare se face prin executare silita de ANAF. "Valorificarea bunului care face obiectul contractului de garantie, in cadrul procedurii de executare silita (...), se efectueaza de catre organele competente ale ANAF. Sumele incasate sunt venituri la bugetul de stat", potrivit actului normativ. In titlul executoriu, suma de plata va fi inscrisa in moneda nationala.

Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice beneficiare, precum si regulile de gestionare a garantiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, in 15 zile de la data intrarii in vigoare a OUG publicate ieri in Monitorul Oficial.

Citeşte mai mult...
 
5.370 de elevi maramureşeni se pregătesc de Bac PDF Imprimare Email
Vineri, 05 Iunie 2009 17:08

În Maramureş, s-au înscris pentru sesiunea iunie-iulie 2009, în jur de 5370  de elevi. Absolvenţii claselor a XII-a vor încheia cursurile în 12 iunie. Examenul maturităţii va debuta, ca şi până acum, cu probele orale. Prima probă va avea loc în perioada 22-23 iunie, la Limba şi literatura română, 23-24 iunie, Limba şi literatura maternă, 24-25 iunie, Limba şi literatura modernă.

Probele scrise vor începe în data de 26 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. Urmează, pe 29 iunie, proba scrisă la Limba şi literatura maternă, 30 iunie, proba obligatorie a profilului, 1 iulie, o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (scrisă sau practică), 2 iulie, o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării (probă scrisă sau practică), 5 iulie, afişarea rezultatelor (până la orele 16.00) şi depunerea contestaţiilor (ora 16.00 - 20.00), 7-8 iulie rezolvarea contestaţiilor, 9 iulie afişarea rezultatelor finale.

• Probele orale de la bac sunt publice

Citeşte mai mult...
 
Profesorii primesc bani de concediu in transe PDF Imprimare Email
Vineri, 05 Iunie 2009 14:49

Liviu Marian PopO parte dintre profesorii maramureseni vor primi banii de concediu in transe si asta chiar daca la nivelul judetului bugetul pentru salarii este mai mare cu 10% fata de necesitati. Problemele au drept principala cauza repartitia bugetului pe trimestre - operatiune pe care unele primarii au facut-o dupa ureche si nu dupa realitatea din teren.

“Din datele pe care noi le avem de la Directia de Finante, Maramuresul nu ridica probleme mari la acordarea salariilor. Vor fi insa unele dificultati in ceea ce priveste banii de concediu care nu vor putea fi alocati toti odata asa cum prevede metodologia. Teoretic profesorii ar trebui sa primeasca pana la data de 15 iunie atat salariul pe luna mai cat si banii pentru vacanta, respectiv pentru iunie, iulie si august. Unele primarii chiar daca si-au stabilit bugetul corect l-au impartit prost, luand suma intreaga si repartizand-o in mod egal pe cele patru trimestre, fara sa se gandeasca la sistemul de invatamant care este atipic din acest punct de vedere. In perioada de vara profesorii nu iau salariu pentru ca primesc toti banii inainte de concediu”, a explicat presedintele Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Marian Pop.

Ultima actualizare Vineri, 05 Iunie 2009 14:57
Citeşte mai mult...
 
Vara mişcărilor sindicale PDF Imprimare Email
Joi, 04 Iunie 2009 19:14

În următoarele două luni, liderii mai multor Confederaţii Sindicale din Maramureş vor organiza ample acţiuni de protest. Mişcările sindicale vor demara în 11 iunie, între orele 10.00 şi 11.00, când sindicaliştii vor picheta Prefectura Maramureş.

Nemulţumirile sindicaliştilor se datorează faptului că autorităţile nu au ajuns la niciun numitor comun în ceea ce priveşte finalizarea negocierilor salariului unitar în sistemul bugetar. La această acţiune vor participa peste 80 de membri sindicali. În 12 iunie, va avea loc o grevă de solidaritate cu Uniunea Sindicatelor Miniere din Bucovina. Liderii de sindicat maramureşeni vor purta banderole albe şi îşi vor opri activitatea între orele 9.00 şi 9.15. Pentru finele lunii iunie - începutul lunii iulie, sindicaliştii au programat un miting în Bucureşti, unde vor participa peste 10.000 de membri sindicali.
"Suntem datori să acţionăm cât mai repede, pentru că cineva trebuie să ne cunoască interesele. Cu toţii avem nevoie de locuri de muncă, iar jocurile politice şi aceste amânări nu fac altceva decât să streseze populaţia", a declarat Florin Hossu, lider sindicat Cartel Alfa Maramureş.

• "Fără sporuri ascunse"

Citeşte mai mult...
 
Sindicalistii din invatamant, impotriva grilei de salarizare PDF Imprimare Email
Joi, 04 Iunie 2009 10:24

Liviu Marian PopLiderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au avut ieri o intalnire la Ministerul Educatiei pentru a discuta pe marginea schitei grilei de salarizare in sistem unic pentru personalul didactic auxiliar. Secretarul general al sindicatului national, baimareanul Liviu Marian Pop, a aratat ca negocierile nu au mers tocmai cum si-au dorit reprezentantii Guvernului si ca formulele de salarizare propuse au fost respinse din mai multe considerente.

 “Nu se respecta principiul 'la studii egale drepturi egale'. Astfel, erau categorii cu studii superioare care aveau salarii de incadrare la debutanti mult diferite (intre intre 1.200 si 1.380 de lei). Difernta de salariu intre debutant si urmatoarea treapta (promovare care se poate realiza in sase luni era dubla). Nu exista o corelare intre studii si salarii, astfel se ajungea ca, la anumite functii, cei cu studii medii sa aiba un salariu egal cu cei cu studii superioare de pe alte functii. Mai mult, un debutant pe o anumita functie avea dublu fata de un debutant pe alta functie. Existau functii didactic auxiliare in care debutantul avea salariu mai mare decat personalul didactic de predare. Inca nu era rezolvata problema invatatorilor pentru ca erau sub ceea ce era stabilit la Ministerul Muncii. Trebuia avuta in vedere si grila de la nedidactic pe care o face Ministerul Muncii”, a aratat liderul sindical.

Citeşte mai mult...
 
Salariul debutantilor din educatie creste de 3 ori, iar al cadrelor cu vechime, cu 80% PDF Imprimare Email
Marţi, 02 Iunie 2009 08:25

Salariul cadrelor didactice debutante ar putea creste de trei ori, conform propunerii de grila de salarizare din Educatie, ajungand la peste 3.000 de lei, iar cel al celor cu vechime in sistem ar putea fi majorat cu aproximativ 80%, a declarat, luni, vicepresedintele FSLI, Simion Hancescu.

Vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant, Simion Hancescu, a declarat, luni, la finalul intalnirii de la Ministerul Educatiei ca cea mai mare crestere a salariului va fi pentru debutantii din Educatie, de la aproximativ 1.100 lei brut cat au in prezent la peste 3.000 lei, iar cadrele didactice cu vechime in sistem vor avea o crestere a salariului cu aproximativ 80%.

Pe de alta parte, Hancescu a spus ca sindicatele si reprezentantii Ministerului Educatiei au cazut de acord ca invatatorii cu studii de lunga sau scurta durata sa fie incadrati la fel ca profesorii.

Citeşte mai mult...
 
Agent 00green: Crimele ecologice pot fi sesizate online PDF Imprimare Email
Joi, 28 Mai 2009 13:46

Campanie online derulata de organizatiile Agent Green si Salvati Delta pentru depistarea crimelor ecologice din intreaga tara. Initiativa a fost lansata oficial astazi, 28 mai, si vizeaza descurajarea incalcarii normelor de mediu.

 “Cele doua organizatii vor initia propriile investigatii si vor urmari dezvoltarea unei retele de voluntari la nivel national prin care publicul larg este incurajat sa sesizeze online crimele ecologice oferind cat mai multe informatii relevante. Informatiile trimise de public vor fi communicate Garzii Nationale de Mediu care va actiona pentru remedierea situatiei si va raspunde in scris privind solutiile gasite cu privire la aspectele sesizate in cel mai scurt timp posibil, dar nu mai mult de 30 de zile. Astfel, in vederea bunei desfasurari a campaniei a fost semnat un protocol de colaborare cu Garda Nationala de Mediu”, au declarat organizatorii.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior171172173174175176177178179180UrmătorSfârşit »

Page 172 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact