logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Peste 17.000 de locuri gratuite in taberele pentru tineret PDF Imprimare Email
Joi, 18 Iunie 2009 10:47

Numarul locurilor in taberele pentru elevi si studenţi organizate de Ministerul Tineretului si Sporturilor (MTS) a fost majorat anul acesta la 65.000, iar o treime dintre ele sunt gratuite.

Potrivit unui comunicat de presa al MTS, in aceasta vara vor fi disponibile 10.166 de locuri in taberele sociale, fata de numai 6.048 in 2008, iar 8.166 dintre aceste locuri sunt destinate copiilor ce proven din familii cu posibilitati financiare reduse. Aceste locuri vor fi distribuite prin intermediul Directiilor Judetene pentru Tineret, iar costurile legate de cazare, masa si transport vor fi asigurate integral de MTS. Restul de 2.000 de locuri din taberele sociale vor fi puse la dispozitia copiilor romani din diaspora, printr-un program organizat impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Transporturilor.

A crescut si numarul locurilor asigurate in taberele de vacanta pentru copiii cu dizabilitati si insotitorii lor, la 3.305 locuri, fata de 2.843 cate existau in 2008. MTS plateste si in acest caz integral costurile legate de cazare, masa si transport.

Ultima actualizare Joi, 18 Iunie 2009 14:09
Citeşte mai mult...
 
Parteneriat de afaceri Maramureş – Flandra (Belgia) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 16 Iunie 2009 07:43

Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş în colaborare cu Ambasada Belgiei în România / Flanders Investments and Trade organizează joi, 18 Iunie 2009 , la Centrul de Instruire şi Marketing al C.C.I. Maramureş (Baia Mare, Aleea Expoziţiei nr. 5) , începând cu orele 9,00 la evenimentul:

Parteneriatul de afaceri Maramureş – Flandra (Belgia)

Din partea belgiană participă reprezentanţii a 5 firme interesate în identificarea de parteneri pentru colaborare din judeţul Maramureş, a căror domenii de interes şi de activitate sunt :

identificarea unui agent sau importator pentru produsele companiei : produse din acryl (plexi), utilizate pentru prezentarea produselor alimentare ( farfurii, tăvi, castroane pentru salată, castroane pentru catering şi accesorii pentru a îmbunătăţii şi a aduce valoare în domeniul prezentării produselor alimentare (gustări reci, bufeturi,…).

Ultima actualizare Marţi, 16 Iunie 2009 07:48
Citeşte mai mult...
 
Maramureşenii învaţă de la englezi sistemul de muncă în clustere PDF Imprimare Email
Marţi, 16 Iunie 2009 07:30

Maramureşenii vor învăţa de la englezi sistemul de muncă în clustere, iar firme din judeţul nostru vor face schimb de experienţă cu societăţi similare din nord-vestul Marii Britanii. La rândul lor, englezii sunt curioşi să cunoască instrumentele de educaţie online dezvoltate în Maramureş. 

În cadrul proiectului Mini Europe, unde Maramureşul este reprezentat prin Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş, s-a decis ca, pe baza bunelor practici în domeniul inovării în firmele din cele două regiuni, să se facă schimb de experienţă în scopul promovării şi dezvoltării sectorului economic. Mai precis, maramureşenii vor învăţa de la englezi sistemul de muncă în clustere, un concept binecunoscut în Europa, dar neutilizat încă la noi, iar englezii vor fi deschişi la asimilarea instrumentelor de educaţie online dezvoltate în Maramureş. Aceste instrumente au fost create de Fundaţia CDIMM Maramureş. Decizia a fost luată în cadrul întîlnirii de proiect de la Sundsvall, Suedia, de săptămâna trecută. “Suntem foarte fericiţi că putem învăţa şi din alte ţări europene, din Europa de Est, pentru că percepţia generală este că transferul de experienţă se face numai dinspre Occident înspre Est”, a mărturisit Margaret Moore, responsabilul de proiect din partea regiunii Nord-Vest din Marea Britanie.

Citeşte mai mult...
 
Invatamant: 277 de posturi titularizabile, in Maramures PDF Imprimare Email
Luni, 15 Iunie 2009 10:08

Inspectoratul Scolar Judetean Maramures scoate la concursul din 15 iulie un total de 2.183 de posturi.

“Dintre acestea doar 277 sunt posturi titularizabile, iar 2.182 sunt catedre complete dar netitularizabile (727), catedre incomplete, mai exact cu jumatate de norma (516), respectiv ore razlete in mai multe unitati de invatamant (939)”, a declarat pentru citynews.ro purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.

Profesorii care doresc sa participe la concursul de ocupare a posturilor vacante din invatamant se vor putea inscrie la acest examen pana in data de 19 iunie in cele doua centre din judet, respectiv Colegiul National “Gheorghe Sincai” si Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, ambele din Baia Mare.

Citeşte mai mult...
 
Start la Prima Casa: Dobanzile vor fi cu pana la 50% mai mici PDF Imprimare Email
Luni, 15 Iunie 2009 07:38

Persoanele care vor lua imprumuturi prin programul Prima Casa vor plati, in medie, cu 42-49% mai putin pe dobanzi, decat platesc in conditiile actuale de creditare, a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, la finalul sedintei de guvern

Premierul Emil Boc a explicat ca guvernul impune bancilor conditii maximale legate de marjele acestora, asa ca bancile care dau credite ipotecare prin programul "Prima Casa" pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei.

Astfel, pentru nivelul EURIBOR de vineri, de 1,28% pe an, dobanda anuala la creditele in euro ar fi de maximum 5,28%, fata de 11-11-12% pe an, cat in prezent pe piata.

Emil Boc a explicat ca, o persoana care doreste sa ia un credit de 50.000 euro pe 25 de ani prin programul Prima Casa, va trebui sa plateasca un avans de 5% si o dobanda totala de maximum 41.000 euro pe aceasta perioada, fata de 81.000 euro cat ar trebui sa plateasca in conditiile actuale de creditare.

Citeşte mai mult...
 
SC Acaterm Sighet facturează servicii pe care nu le efectuează PDF Imprimare Email
Luni, 15 Iunie 2009 06:55

Conform contractelor individuale încheiate între SC Acaterm SA Sighetu-Marmaţiei şi populaţie, societatea, al cărui acţionar unic este Consiliul Local Sighet, oferă pe lângă furnizarea apei şi servicii de colectare a apelor reziduale. Ori, în cartierele de blocuri, cu toate că cetăţenii plătesc, apa reziduală este lăsată să inunde pivniţele şi subsolurile. Dacă în unele cazuri vina o poartă locatarii, în majoritatea cazurilor vinovată se face societatea Acaterm SA, care nu întreţine canalizarea. Unul dintre multele cazuri este cel al Asociaţiei de Proprietari din blocul nr. 27, de pe strada Independenţei, care, prin efort propriu, a vidanjat, curăţat şi igienizat subsolul blocului. Dar, la doar o zi, mizeria i-a inundat din nou, banii investiţi fiind aruncaţi pe geam. La un control amănunţit, s-a constatat că din căminul de colectare, aflat la o distanţă de 10 metri de bloc, apa menajeră nu se scurge mai departe, ci se întoarce în subsol, astfel canalizarea înfundându-se. Anunţată, societatea Acaterm SA trimite abia peste două zile un echipaj care nu face altceva decât să constate faptul: “Nu avem utilaj pentru intervenţie”, este răspunsul conducerii.

Citeşte mai mult...
 
Centrul “Pentru Voi” organizează cursuri pentru persoanele defavorizate PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 13 Iunie 2009 07:04
Persoanele cu dizabilităţi reprezintă cea mai mare minoritate din România, cu cea mai mare rată de creştere, potrivit “Ghidului pentru angajatori”, editat de Liga Română pentru Sănătate Mintală. Lipsa de informare în rândul companiilor cu privire la angajarea persoanelor cu dizabilităţi, dar şi insuficienţa demersurilor comunitare de integrare prin muncă a acestora, conduc la perpetuarea prejudecăţilor şi a situaţiilor în care persoanele cu dizabilităţi sunt discriminate. 

O astfel de prejudecată este, potrivit ghidului, aceea de a presupune că o persoană cu dizabilităţi nu poate să execute anumite sarcini sau contribuie la scăderea productivităţii şi a profitului unei companii. “Realitatea vine să contrazică aceste prejudecăţi: o persoană cu dizabilităţi poate să contribuie semnificativ şi pe termen lung la creşterea productivităţii şi a profitului companiilor”, a precizat Puşa Jakab, directorul Centrului de Formare Pofesională “Pentru Voi”.

Citeşte mai mult...
 
Cat va castiga un profesor conform grilei finale unice a salarizarii? PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 17:32

Un profesor debutant va castiga 3.300 lei, iar un profesor care si-a luat definitivatul - maximum 4.300 lei, in timp ce un invatator cu studii medii si vechime de peste 40 ani va avea un salariu de 3.600 lei, potrivit grilei finale unice de salarizare convenite de Ministerele Educatiei si Muncii.

Totodata, un profesor cu gradul II va castiga maximum 4.900 lei, iar un profesor cu gradul I cu o vechime de peste 40 de ani - 5.500 lei.

Un invatator debutant, un educator si un maistru cu studii medii vor avea coeficienti in grila unica de salarizare cuprinsi intre 2,77 si 3,50, respectiv un salariu maxim de 2.100 lei, calculat la salariul minim brut pe economie, de 600 lei, informeaza NewsIn.

Cat priveste invatamantul superior, salariile pornesc de la 2.844 lei, pentru un asistent universitar cu vechime minima, pana la 7.800 lei, pentru un profesor universitar cu vechime maxima.

Citeşte mai mult...
 
Au fost elaborate probe scrise si practice la 139 discipline pentru bac PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 09:14

Pentru examenul national de bacalaureat, au fost elaborate subiecte pentru probele scrise/practice la 139 de discipline. La acestea se adauga subiecte pentru un numar de 131 discipline pentru candidatii, care sustin bacalaureatul dupa programa din anul 2007. Pavel Filip, inspector imagine si relatii publice din cadrul ISJ Maramures a mentionat ca la unele discipline exista mai multe tipuri de programe pentru care s-au elaborat subiecte. "Numarul total de subiecte in acest an (subiect de tip I, II, III) este de 45.300, iar pentru cele din anul 2007 - 13.500 (pentru fiecare disciplina s-au elaborat cate 100 de variante). Daca ne raportam la numarul de itemi elaborati pentru fiecare subiect in parte, totalul acestora depaseste pentru subiectele din 2009 cifra de 125.000". Subiectele au fost rezolvate de un numar de 241 cadre didactice, monitori de calitate. Dupa consultarea desfasurata in perioada 1-31 martie, ca urmare a observatiilor primite din judete si de la grupurile de lucru, au fost operate o serie de modificari. Pentru a facilita identificarea modificarilor care vizeaza mai ales reformulari pentru claritate, conform procedurilor aplicate incepand cu 2007, au fost postate aceste propuneri de ameliorare sub forma de erate. Subiectele au fost repartizate, in functie de discipline si pe inspectorate scolare, pentru solutionare si observatii.

Citeşte mai mult...
 
Elevii intră de azi în vacanţa de vară PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 08:57

Azi este ultima zi de şcoală pentru elevi, ei intrând în mult aşteptata vacanţă de vară. Potrivit calendarului şcolar, elevii claselor a VIII-a, respectiv a XII-a, se pregătesc în această perioadă de admiterea la liceu pentru primii şi bacalaureatul pentru ceilalţi. Anul acesta admiterea la liceu se face fără examen, pe baza mediei aritmetice dintre media notelor obţinute la tezele cu subiect unic şi media claselor V-VIII. În 15 iunie are loc completarea fişelor de înscriere cu codul unităţii, cu datele personale ale absolvenţilor claselor a VIII-a, cu mediile generale de absolvire, cu mediile la tezele unice, mediile de admitere, notele obţinute în cadrul tezelor unice la română, matematică, istorie sau geografie şi limba şi literatura maternă (după caz).

Citeşte mai mult...
 
Sindicaliştii Cartel Alfa se consideră ignoraţi şi batjocoriţi de clasa politică PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 08:26

Politicienii se ocupă doar de numiri în funcţii la deconcentrate şi nu le pasă de problemele societăţii

Zeci de sindicalişti Cartel Alfa Maramureş au pichetat ieri Prefectura. Pe una din pancarte era scris cu litere mari: “Opriţi Batjocura”. “Am obosit deja să tot venim în faţa Prefecturii şi să ne plângem, în timp ce autorităţile nu sunt interesate deloc de problemele noastre. Am ajuns la concluzia că toată clasa politică suferă de aceeaşi boală: autism politic. Adică ei trăiesc într-o lume a lor şi nu-i interesează problemele celor din jurul lor, nu recunosc pe nimeni, numai o dată la patru ani, atunci când au nevoie de voturile noastre. De şapte luni actualii guvernanţi nu fac altceva decât numesc directori la deconcentrate în loc să caute soluţii la problemele cu care se confruntă societatea. Managerii ştiu să facă doar disponibilizări şi reduceri salariale. Nu am auzit o propunere concretă în aceste momente de criză. Nu ştiu cât mai rezistăm la asemenea presiuni”, a spus Florin Hossu, liderul UST Cartel Alfa Maramureş.

S-au săturat de minciuni

Liviu Pop, preşedintele Sindicatului din Administraţia Publică Locală, a spus că puterea sindicală stă în unitatea oamenilor. “S-a săturat lumea de minciunile clasei politice. Reformă în justiţie nu, de 20 de ani, reformă în administraţie nu, de 20 de ani. Trebuie să avem oameni în fruntea noastră care să spună lucrurilor pe nume şi să acţioneze”, a afirmat răspicat liderul.

Citeşte mai mult...
 
Bătrâna cu pensie de trei lei a mai primit un leu de la stat, ca majorare PDF Imprimare Email
Miercuri, 10 Iunie 2009 14:03

Pe mătuşa Ioana, de la Rozavlea, o ştie toată ţara. Povestea bătrânei cu pensie de trei lei a impresionat mii de oameni şi a deschis, în octombrie anul trecut, o amplă dezbatere despre protecţia socială acordată vârstnicilor în România.

Au trecut opt luni de atunci, iar mătuşa Ioana trăieşte în continuare într-o sărăcie crâncenă, alături de fiica sa. Din toate promisiunile făcute de două guverne, bătrâna s-a ales cu o majorare de pensie de 33%. Adică un leu!

"În televizor am auzit, că mi-o spus, că se mărea pensia. Mi-a mărit-o cu un leu. Din trei mi-au mai pus un leuţ, patru", a declarat bătrâna.

Citeşte mai mult...
 
"Prima casă" îşi "deschide uşile" din 20 iunie PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Iunie 2009 09:35

Accesarea creditelor garantate de stat pentru prima locuinţă se va putea face peste două săptămâni. Guvernul a simplificat procedurile, iar peste 20 de bănci şi-au depus ofertele pentru programul "Prima Casă". Potrivit autorităţilor, programul ce vizează prima locuinţă este operaţional, urmând ca din 20 iunie cetăţenii să poată accesa creditele garantate de stat. Cei care beneficiază de programul demarat de Guvern sunt cetăţenii care nu au o casă în proprietate şi care nu au credit ipotecar în derulare. Aceştia vor putea solicita o garanţie guvernamentală în limita sumei de 60.000 euro în vederea achiziţionării unei locuinţe.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a explicat că, prin ordonanţa de urgenţă, aprobată săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor este autorizat să mandateze Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii în vederea emiterii de garanţii în numele şi contul statului, în favoarea băncilor care acordă astfel de credite, iar contractele prin care Fondul acordă garanţiile menţionate constituie titluri executorii. "Guvernul nu trebuie să atragă din piaţă bani, ci pur şi simplu garantează băncilor, în caz de «default», executarea garanţiilor. Prin această măsură mobilizăm, de fapt, capitalul de care dispun băncile. Este un interes şi din partea Guvernului pentru a mobiliza aceste resurse şi a relansa piaţa imobiliară şi piaţa construcţiilor", a afirmat Gheorghe Pogea, la finalul şedinţei de Guvern de săptămâna trecută.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior171172173174175176177178179180UrmătorSfârşit »

Page 171 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact