logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Pomana electorala la Senat si pentru dezvoltatorii imobiliari: Cladirile construite pentru vanzare vor fi scutite de impozit PDF Imprimare Email
Miercuri, 02 Noiembrie 2016 09:47

Plenul Senatului a adoptat, marti, o propunere legislativa a senatorului PSD Serban Nicolae, potrivit careia dezvoltatorii imobiliari vor fi scutiti de plata impozitului/taxei pe cladiri, pentru cladirile, constructie noua, scutirea urmand a se aplica de la momentul finalizarii constructiei pana la data valorificarii acesteia prin vanzare sau cedarea folosintei, transmite News.ro. 
 
Propunerea legislativa pentru completarea Codului Fiscal a fost adoptata de plen cu 50 de voturi "pentru" si 12 abtineri si are ca obiect de reglementare extinderea scutirilor de la plata impozitului/taxei pe cladiri, cu o noua categorie de cladiri, respective "cladirile, constructie noua, edificate de o societate sau o persoana fizica autorizata, in conditiile legii, exlusiv in scopul comercializarii".
Citeşte mai mult...
 
MARAMUREŞ - Majoritatea asistaţilor social nu prestează muncă în folosul comunităţii PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Miercuri, 02 Noiembrie 2016 09:30

Mulţi maramureşeni sunt asistaţi sociali, însă nu toţi dintre ei prestează muncă în folosul comunităţii. Potrivit prevederilor legale, cel care munceşte în folosul comunităţii trebuie să îndeplinească anumite criterii. Problema este că majoritatea asistaţilor sunt inapţi şi nu au posibilitatea de a se descurca cum trebuie.
 
„Primăriile au acţionat şi sunt obligate să aibă un plan. Desigur, acest plan are lunar obiective, în funcţie de personal. Sunt anumite etape care trebuiesc îndeplinite. În special, ca acele persoane să fie apte de muncă.Trebuie să se întocmească documentul final şi să se comunice, desigur, care sunt acele persoane care nu îndeplinesc munca în folosul comunităţii”, declară Ovidiu Morar, directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţii Sociale Maramureş.
Citeşte mai mult...
 
Activitatea Poștei revine la normal. Angajații vor primi salarii mai mari PDF Imprimare Email
Marţi, 01 Noiembrie 2016 10:31

Conducerea Poștei Române și reprezentanții SLPR au agreat, luni, schema de majorare a salariilor poștașilor, cu aplicare de la 1 ianuarie 2017. Aceștia vor beneficia de o creștere salarială de 80 de lei brut/angajat și tichete de masă în valoare de 11,50 lei/zi, mai mari cu 2,5 lei decât în prezent.
 
Conflictul de muncă declanșat săptămâna trecută de angajații Poștei Române în toată țara va înceta, iar activitatea poștală va reveni la normal.
Citeşte mai mult...
 
Trecem la ora de iarnă în acest weekend PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 09:13

Trecerea la ora de iarnă în anul acesta se face în noaptea dintre 29 octombrie spre 30 octombrie.
 
Astfel, ora 4.00 a dimineţii de duminică va deveni ora 3.00. Duminică, 30 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.
 
Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.
 
Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. Simptomele sunt diferite de la o persoană la altă, însă printre cele mai frecvente se numără dificultatea de a se trezi dimineaţă, stări de rău general, astenie, nervozitate generală.
 
Un lucru interesant e că nu toate ţările folosesc, în acest moment, ora de vară, ci doar 70 de state din întreaga lume.
Ultima actualizare Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 10:05
Citeşte mai mult...
 
Numarul romanilor de peste 65 de ani il depaseste pe cel al tinerilor de sub 14 ani cu peste un sfert de milion de persoane PDF Imprimare Email
Vineri, 28 Octombrie 2016 12:00

Imbatranirea populatiei a fost re-confirmata vineri de oficialii Institutului National de Statistica, care a arata ca in Romania traiesc 3,52 milioane persoane de peste 65 de ani si 3,2 milioane de persoane sub 14 ani. La 1 iulie 2016 populatia dupa domiciliu a fost de 22215 mii persoane, mai spun statisticienii. Statistica calculeaza doua tipuri de populatie: cea rezidenta si cea dupa domiciliu. Populatia rezidenta reprezinta totalul persoanelor cu resedinta in Romania ( atat cei cu cetatenie romana, cat si strainii si apatrizii). Populatia dupa domiciliu reprezinta numarul persoanelor, cu cetatenie romana si domiciliul pe teritoriul Romaniei, delimitat dupa criterii administrativ-teritoriale.
 
La 1 iulie 2016, populatia dupa domiciliu care traia in mediul urban a fost de 12,51 milioane de persoane, in scadere cu 0,4% fata 1 iulie 2015. Femeile erau in numar de 11,37 milioane, mai spune INS.
 
Procesul de imbatranire demografica s-a adancit, comparativ cu 1 iulie 2015 remarcandu-se o scadere usoara a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) si o crestere de 0,3 puncte procentuale a ponderii populatiei varstnice (de 65 ani si peste). 
Citeşte mai mult...
 
Angajații din Poșta Română continuă protestul PDF Imprimare Email
Scris de Agerpres.ro   
Vineri, 28 Octombrie 2016 11:42

Angajații din Poșta Română continuă protestul, la acesta participând, joi, în prima zi, peste 15.000 de persoane din peste 1.000 de subunități poștale, a declarat pentru AGERPRES secretarul general al Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), Ionel Oțelea.
 
"Protestul nu s-a încheiat. Au participat peste 15.000 de angajați și peste 1.000 de subunități poștale. Acesta continuă. Nu este controlat de mișcarea sindicală, iar acțiunea se desfășoară așa cum doresc salariații. Compania a făcut ieri niște oferte. Înțeleg că sunt respinse. Nu știu să vă spun cum o să continue", a spus Ionel Oțelea.
Citeşte mai mult...
 
Persoanele fără venituri, obligate să plătească 70 lei lunar contribuții pentru sănătate PDF Imprimare Email
Joi, 27 Octombrie 2016 11:41

Noul Cod fiscal a adus o nouă procedură privind plata contribuției de sănătate de către persoanele ce nu realizează venituri, care nu sunt scutite de plata contribuției prin efectul legii și nici nu sunt coasigurate prin intermediul unei alte persoane.
 
În Monitorul Oficial de marți, 25 octombrie 2016, a fost publicată procedura de plată a contributiei la sănătate de către persoanele fizice fără venituri ce nu sunt scutite de contribuție prin efectul legii și nici nu sunt coasigurate.
 
Persoanele fără venituri au avut obligația să plătească contribuția la sănătate în procent de 5,5% din salariul minim pe economie.
Citeşte mai mult...
 
Noile tarife RCA au fost publicate. Cât vei plăti pentru mașina ta PDF Imprimare Email
Joi, 27 Octombrie 2016 11:35

Ministerul de Finanțe a publicat în cele din urmă noile tarife maximale pentru asigurările auto obligatorii (RCA), pe care ASF le-a agreat cu patronatele din Transporturi. Timp de 6 luni de la adoptarea legii, firmele de asigurări nu au voie să propună prețuri mai mari decât cele stabilite. Persoanele fizice au fost "sacrificate" în negocierile pe noile tarife, prețurile la RCA crescând și cu 30% la anumite clase de autoturisme sau grupe de vârstă.
 
Ministerul Finanțelor a lansat joi în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente auto.
 
Actul normativ are în vedere situația deosebită apărută în urma unei disfuncționalități a pieței asigurărilor obligatorii auto din România, se spune în comunicatul Finanțelor, precum și a situațiilor financiare dificile ale unor societăți din piață, aspecte care au generat o evoluție ascendentă a primelor medii pe piață.
Citeşte mai mult...
 
GREVĂ SPONTANĂ - Factorii poştali din Maramureş au sistat lucrul. Oficiile poştale din judeţ au fost închise PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Joi, 27 Octombrie 2016 11:23

Nemulţumiţi de stadiul negocierilor cu conducerea companiei Poşta Română, factorii poştali din Maramureş au sistat lucrul. Greva spontană, ce în decurs de câteva ore a cuprins întreg teritoriul României, a început la Iaşi. Apoi, poştaşii de la Cluj s-au oprit din muncă, pentru ca la 6.00 dimineaţa, pe 27 octombrie, angajaţii poştei din judeţul nostru să sisteze activitatea.
 
Motivele din spatele acestei acţiuni comune sunt de luni de zile vocalizate de liderii sindicali din teritoriu, însă nici până în ziua de astăzi aceştia nu au reuşit să ajungă la vreun acord cu reprezentanţii companiei sau ai ministerului.
Citeşte mai mult...
 
Lampioanele chinezesti intre trecut si prezent PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 16 Octombrie 2016 11:36

In ultimii ani vedem tot mai multe faclii zburatoare pe cerul romanesc. Unii se bucura, altii sunt contrariati, nestiind ce sunt, de unde vin si unde se duc. Lampioanele zburatoare au intrat de putin timp in uzul romanilor, insa si-au castigat foarte repede notorietatea in cadrul evenimentelor festive. Am putea crede ca aceste lampioane sunt o inventie moderna, asemanatoare celor mai multe lucruri care ne-au invadat si modificat realitatea cu care eram obisnuiti, insa lucrurile nu stau chiar asa, acestea fiind cunoscute si folosite in lumea asiatica inca din antichitate. 

 

Dar, haideti sa cunoastem putin istoria acestor lampioane pentru a le putea intelege si folosi cum se cuvine. In China antica, armata transmitea mesaje codificate, vizibile de la distante mari, intelese doar de militari, prin intermediul unor bile stralucitoare lansate spre cer. Acestea au fost inventate de catre Kungming, iar de atunci, in mediul asiatic, lampioanele zburatoare ii poarta numele. Populatia, vazandu-le dar neintelegandu-le, a inceput sa creeze si lanseze cu ocazia marilor sarbatori felinare zburatoare asemanatoare, insa cu scopul de a alunga spiritele rele. In timp, a devenit o traditie ca inceperea unui nou an sa se faca prin lansarea de lampioane zburatoare, ca semn de noroc si prosperitate. ”Sarbatoarea lampioanelor” este celebrata in China de peste 2000 de ani, fara intrerupere, pentru a marca inceputul unui nou an, aducand in prezent enorm e multi turisti din toate colturile lumii, insa initial acest ritual avea ca scop sa-l pacaleasca pe Zeul Focului ca cetatea este deja in flacari, crezandu-se ca altfel, acesta va incendia capitala imperiului in a cinsprazecea zi din an.

Ultima actualizare Duminică, 16 Octombrie 2016 11:51
Citeşte mai mult...
 
Modificari radicale la examenul pentru permisul de conducere PDF Imprimare Email
Joi, 13 Octombrie 2016 06:46

Guvernul a aprobat miercuri Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera pentru perioada 2016-2020 si Planul de actiuni pentru implementarea strategiei. Actiunile sunt structurate pe trei directii: educatie rutiera in scoala, campanii de informare in media si imbunatatirea nivelului de pregatire a conducatorilor auto. Pe termen scurt, este prevazuta introducerea inregistrarii video a examenelor pentru obtinerea certificatelor si atestatelor profesionale, iar pe termen lung va fi amendata legea astfel incat scolile de soferi sa-si poata prelungi autorizatia de functionare cu conditia ca minim 50% dintre cursanti sa promoveze examenul. 
 
De asemeni, potrivit documentului pus in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor, Guvernul ia in calcul sa permita accesul la examen doar pentru absolventii invatamantului obligatoriu (10 clase).
 
Este prevazuta, totodata, crearea cadrului legal necesar pentru reabilitarea si consilierea conducatorilor auto cu abateri grave si repetate de la normele rutiere, mai ales in cazul soferilor profesionisti, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Citeşte mai mult...
 
Soferii romani au platit in spatiul european aproximativ 40.000 de amenzi de circulatie PDF Imprimare Email
Marţi, 27 Septembrie 2016 09:02

După apariţia Legii nr. 5/2014 privind unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii referitoare la încălcările normelor de circulaţie, amenzile luate de români în străinătate au început, din mai 2015, (termenul de graţie pentru implementarea tuturor cerinţelor la nivelul statelor europene, potrivit legislaţiei Parlamentului European) să ajungă şi la destinatarii din România.

În urma comunicării directe între ministerele de interne din ţările Uniunii Europene încălcarea limitei de viteză, sau orice altă contravenţie este imediat amendată la tariful ţării în care a fost săvârşită înfracţiunea, iar amenzile vin în România, la adresa de domiciliu a contravenientului, direct în limba română, cu detalii precise privind modalităţile de plată.

Deşi nimeni nu are încă o evidenţă exactă a acestor amenzi de circulaţie primite de români din ţările Uniunii Europene (amenzile vin prin poştă direct la domiciliul contravenientului), instituţiile prin care se plătesc aceste amenzi, adică băncile comerciale şi instituţiile de plată şi cele de transfer de bani, vorbesc de un cuantum de 40.000 de amenzi, din mai anul trecut, de când acest sistem transfrontalier a fost pus la punct. Ba chiar se poate face un top al ţărilor în care românii iau cele mai multe amenzi.

După cum ne-a declarat Valentin Dăeanu, reprezentantul instituţiei de plată Smith&Smith, românii care vin, în special după perioada de concedii, să-şi achite contravaloarea amenzii, au avut cele mai multe contravenţii pe drumurile din Franţa, Germania şi Austria.

Citeşte mai mult...
 
Impresii cu sălbatici din Maramureș PDF Imprimare Email
Scris de Peter Lengyel   
Luni, 19 Septembrie 2016 06:42

Să zici că e om sălbatic este cumva o exagerare, clar, dar și dacă zici că este țăran, parcă nu ai definit exact ce stil de vietate este. Ce pre-medievalism, ce mod de viață ancestral se mai păstrează, ce iubire a naturii de tip păgân… al omului sălbatic, nepervertit de civilizația minciunilor? Să vezi oamenii sălbatici ai acestor munți și dealuri ca pe niște vietăți aparte, analizate din punct de vedere eco-bio și uman… ar putea să fie un experiment rural interesant. Să povestești cu câte unul care a stat în pădure aproape la fel de mult ca ursul, oameni care toată vara erau cu oile pe pășuni alpine: sigur că au niște experiențe notabile. Oare se poate discuta cu acești oameni, și merită oare timpul, energia?

 Îți plac provocările intelectuale, noile perspective asupra domeniului, sau vechile perspective scoase la lumină? Este mai interesant țăranul-sălbatic decât șarpele de alun sau decât huhurezul mare… sau măcar la fel de interesant este? Ai timp de el, sau nici nu îl bagi în seamă, de parcă nici nu ar exista. Nu e treaba ta și omul acela al muntelui, ca vietate dominantă a peisajului, ai putea zice. Are ecologul/ ecologistul menirea și obligația să observe, să detecteze aspecte ale existenței umane în mediu… formulând întrebări și idei briliante despre viață? La ce este bună abordarea eco în societățile actuale reale? Este o unealtă sau un scop în sine, sau o combinație a acestora? Undeva la interferența dintre cunoaștere rațională, obiectivă, și artă… sigur poate să fie un drog destul de bun. Se pot aborda subiecte violente, perverse, radicale, sau trebuie rămas la un stil soft eco/ bio? Se pot distila niște texte dure, critice, analitice, duioase, incredibile, agresive? Este asta o abordare inovativă?

Ce amintiri au ei după o viață petrecută prin munți și pe dealuri, cum au fost experiențele lor cu urși, cerbi, care e sentimentul față de pădure, față de stâncărie, față de iarbă? Poate să fie un fel de descoperire a unui Maramureș necunoscut, interesant, surprinzător, ce păstrează cumva – sper - o iubire a naturii de tip păgân?

Ultima actualizare Luni, 19 Septembrie 2016 06:54
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 14 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact