logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT


Comunitatea evreiască sărbătoreşte azi Purim PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 07:07

În zilele de 9 şi 10 martie, evreii sărbătoresc Purim, cea mai veselă sărbătoare din calendarul iudaic, legată de “Cartea Esterei” din Vechiul Testament. Intrigi la curtea regală, banchete, asasinate, un rege nebun, răufăcători, un erou puternic şi o eroină frumoasă şi înţeleaptă - cam asta ar fi pe scurt povestea Purim-ului, o pagină din istoria antică a evreilor.
În tradiţia evreiască, la această sărbătoare se obişnuieşte să se ofere cadouri simbolice, la masa festivă se servesc prăjiturele în trei colţuri umplute cu jeleu, seminţe de mac şi nuci numite “humentaş” (“buzunarele lui Haman”) sau “oznai hamana” (“urechile lui Haman”). Se organizează carnavaluri, spectacole de parodii şi piese umoristice având ca subiect legenda biblică a lui Haman şi al Esterei şi se bea vin până nu mai faci deosebire dintre blestematul Haman şi binecuvântatul Mardoheu, zicătoarea “ad de lo yada” - până nu mai ştii - fiind adoptată ca motto al Purim-ului. În mod tradiţional, după postul din ajun şi citirea “Meghilat Esther” (Cartea Esterei), evreii din Sighet sărbătoresc alături de prietenii lor de alte confesiuni cu “humentaş”, cu cântece şi dansuri şi urări de “Purim Sameah!”.

Citeşte mai mult...
 
A apărut o monografie dedicată Combinatului de Prelucrare a Lemnului din Sighet PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 06:55

Gheorghe IancuDiscret, fără a i se face o lansare cum poate ar fi meritat, în librării a apărut sub semnătura ing. Gheorghe Iancu volumul “Citadela industrială din Sighetu Marmaţiei” (Aska Grafika, 2008) carte dedicată Combinatului de Prelucrare a Lemnului, complex industrial care din anul 1963 a influenţat decisiv istoria localităţii şi a regiunii. Dincolo de a fi o seacă monografie cu cifre şi tabele, este o carte de istorie contemporană a Sighetului, cu viaţa ei socială, economică şi cultural-sportivă, fără a omite începuturile prelucrării şi industrializării lemnului de la mijlocul secolului al XIX-lea. Autorul lucrării, ing. Gheorghe Iancu, a fost nu numai martorul, ci a participat activ la istoria “citadelei” industriale. Născut la Culciu Mare, judeţul Satu Mare, Gheorghe Iancu a absolvit Facultatea de Industrializare a Lemnului din Braşov şi, după moda vremii, a fost repartizat ca inginer stagiar la Sighet, unde, datorită calităţilor manageriale, între 1958 şi 1963 a promovat de la inginer stagiar la director al unei întreprinderi locale ca apoi, în 1963, să fie chemat a pune bazele Combinatului de Prelucrare a Lemnului. “Am legitimaţia nr. 4”, spune cu mândrie ing. Gheorghe Iancu, funcţie pe care a împlinit-o până la pensionarea din anul 1994.

Citeşte mai mult...
 
Premiu european pentru filme dedicate antreprenoriatului PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 06:48

Elevii şi studenţii de la şcolile şi universităţile de film, comerţ şi management, membrii reţelelor sau asociaţiilor de comerţ şi antreprenorii, sunt invitaţi să participe la un concurs internaţional. Ei trebuie să realizeze videofilme creative şi inedite, de 1-3 minute, pe una din temele: spirit antreprenorial, antreprenoriat inovator şi antreprenoriat responsabil. Concursul este destinat tinerilor din statele membre UE. Cei nouă câştigători, trei în fiecare categorie, vor fi invitaţi la Bruxelles, la ceremonia de deschidere a primei Săptămâni Euroepene a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Tot acolo le vor fi înmânate şi premiile, ne-a informat Margareta Căpâlnean, coordonatorul Centrului Europe Direct. Ea a mai precizat că producătorii celor mai bune filme în fiecare din cele trei categorii vor primi premii în bani. Videofilmele trebuie încărcate şi înscrise sau trimise Comisiei Europene până pe 31 martie.

Citeşte mai mult...
 
In Punctul de Trecere a Frontierei Sighet, politistii de frontiera au intampinat doamnele participante la trafic cu flori PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 15:21

Azi, incepand cu ora 10, politistii de frontiera maramureseni au desfasurat o actiune in Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmatiei, in cinstea Zilei de 8 Martie. Peste 100 de femei au fost intampinate atat la intrarea in tara cat si la iesirea din Romania cu flori de catre lucratorii PTF Sighetu Marmatiei. Actiunea a fost organizata de catre Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures, Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, Corpul National al Politistilor si IPA Regiunea 2 Maramures.

Doamnele participante la trafic au primit garoafe rosii din partea a 7 politisti de frontiera maramureseni. „Este un gest frumos pe care il oferim doamnelor de 8 Martie. De Ziua Femeii le dorim tuturor doamnelor si domnisoarelor multa sanatate, fericire si un calduros <La Multi Ani>. Au fost doamne care au spus ca este prima floare primita pe ziua de azi. Noi ne bucuram ca am fost primii care le-am felicitat si le-am urat o primavara frumoasa”- a declarat comisarul sef Mihail Podascu, seful Sectorului Politiei de Frontiera Sighet.

Citeşte mai mult...
 
Pr. Protopop Vasile Pop ne vorbeste despre Duminica Ortodoxiei - Cinstirea sfintelor icoane PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 07:33

Cea dintâi duminică a Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti este sărbătoarea Ortodoxiei. Ea este intitulată Duminica Ortodoxiei, a Ortodoxiei biruitoare asupra tuturor ereticilor şi ereziilor.

Mântuitorul nostru Iisus Hristos le - a spus, Sfinţilor Săi Apostoli, că El este ”Calea, Adevărul şi Viaţa”( Ioan 14, 6 ). Sfinţii Apostoli au manifestat permanent o grijă deosebită de a vesti fără ştirbire, fără împuţinare sau adăugare „mărirea” cea vestită de Iisus Hristos şi să o păstreze „drept”. Pentru exprimarea acestor două cuvinte s- au folosit doi termeni greceşti neotestamentari pentru „mărire” s- a folosit “doxa”“doxa” iar pentru drept „orJoV„ortos”, din care s- a compus cuvântul „orJodox „ortodox”-„dreaptă mărire”.

Sfântul Ioan Damaschinul ( + 749 ) dă cea mai deplină definiţie a ortodoxiei, în cartea sa „Expunerea precisă a credinţei ortodoxe”, „ca grijă a lui Dumnezeu de a se împlini în lume viaţa şi învăţătura Fiului lui Dumnezeu Întrupat”.

În această duminică arătăm şi învăţătura ortodoxă despre cinstirea sfintelor icoane. O mare tulburare s- a produs în sânul Bisericii Ortodoxe pe tema cinstirii sfintelor icoane, din cauza iconoclasmului, iniţiat de Leon al III- lea Isaurul ( 717- 740)., care a avut la bază erezia monofizită, potrivit căreia Hristos a avut o singură fire, cea divină, şi astfel nu poate fi reprezentat prin icoană. Icoanele au fost înlăturate din biserici şi înlocuite cu tablourile împăratului, diferite scene din natură, păsări, pomi , fructe, şi alte scene profane: alergări de cai, scene de vânătoare, teatrale şi de război, etc.

Ultima actualizare Duminică, 08 Martie 2009 08:06
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior611612613614615616617618619620UrmătorSfârşit »

Page 615 of 623

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact